Arjen Ribbens – Moet Paul Blanca worden geholpen?

Kunstenaarsruzie

Fotograaf Paul Blanca wil de aan hem gewijde stichting laten opheffen. Oprichter Jaap Holtzapffel zegt dat hij probeert Blanca „op het goede pad te houden”.

Jaap Holtzapffel richtte op 4 november een stichting op ten behoeve van Paul Blanca, „de belangrijkste, nog levende fotograaf”, aldus de bladenmaker. Een maand later heeft de fotograaf een advocaat ingeschakeld om de stichting op te doeken. Hij heeft spijt van de stichting, zegt Blanca. „Holtzapffel is met me aan het fucken; hij betuttelt me.”

Het zal Blanca niet lukken om de stichting op te heffen, verwacht Holtzapffel. „Paul heeft niet eens een geldig legitimatiebewijs.” Volgens de bestuursvoorzitter is Blanca een ernstig ziek persoon en is het zijn missie „om hem op het goede pad te houden”. „Paul is zwaar verslaafd, zowel aan drugs als aan alcohol. Met de stichting wil ik hem behoeden voor dezelfde gang als Herman Brood.”

Leven en werk van Paul Blanca (1958) lenen zich voor een kleurrijke documentaire. Eind jaren tachtig maakte de fotograaf naam met indringende zelfportretten in zwart-wit. Met een scheermes liet hij een Mickey Mouse-figuur in zijn rug kerven. Hij stak een levende rat in zijn mond, nagelde zijn hand op een balk en maakte een zelfportret waarop hij met een levende kip copuleerde.

Later volgden minder vrolijke berichten over drugs gerelateerde criminaliteit. En in 1995 wees voormalige vriend Rob Scholte hem als schuldige aan voor de bomaanslag waarbij de kunstenaar een jaar eerder in Amsterdam beide benen verloor. Een verdachtmaking die overigens nimmer is bewezen.

Volgens Holtzapffel is het leven van Blanca „een teringzooi”. De fotograaf zelf zegt dat het goed met hem gaat. Hij is niet langer aan drugs verslaafd, heeft een vriendin op wie hij smoorverliefd is, en werkt hard aan een tentoonstelling, in januari bij Galerie Gabriel Rolt in Amsterdam. Daar zullen de naaktportretten van zijn 84-jarige moeder te zien zijn en de zelfportretten waarop Blanca
concentratiekamptaferelen naspeelt. Hij is nog aan het bijkomen, zegt hij, van een foto waarvoor hij met een stanleymes in zijn hoofd heeft gesneden.

Over die tentoonstelling stuurde de Stichting Paul Blanca maandag een alarmerend persbericht: ‘Fotograaf Paul Blanca misbruikt door Galerie Gabriel Rolt’.

Rolt zou geprofiteerd hebben van het feit dat bijstandstrekker Blanca onder curatele staat en hem „een zeer ongunstig contract” hebben voorgelegd. Om Blanca tegen zulke „aasgieren als Rolt” te beschermen heeft Holtzapffel daarom contact gezocht met de sociale dienst, om openheid te geven over de zakelijke besognes van Blanca.

Dat bezoek heeft ertoe geleid dat Blanca’s uitkering is stopgezet. De aanleiding: een donatie van 2.000 euro van architect en verzamelaar Cees Dam aan de Stichting. Een deel van die gift heeft de voorzitter aan de fotograaf uitgekeerd ter voorziening van zijn levensonderhoud.

Dam zegt desgevraagd dat Blanca een topfotograaf is van wie hij in de loop der jaren zeker honderd foto’s heeft gekocht. „Omdat Paul weer opkrabbelt en ik hem zo’n fantastische man vind, heb ik dat geld geschonken.”

Met het contract met Galerie Rolt is niks mis, zegt Dam. „Kunstenaar en galerie delen de opbrengst, heel gangbaar in de kunstmarkt.” De verzamelaar twijfelt evenmin aan de goede bedoelingen van de enige bestuurder van de Stichting Paul Blanca. „Eerlijk gezegd denk ik dat Holtzapffel ontzettend gek is op Paul. Ik heb hem geadviseerd een beetje afstand te houden.”

Paul Blanca laat weten dat hij een paspoort heeft aangevraagd.

NRC, 8 december 2016

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/08/moet-paul-blanca-worden-geholpen-5684470-a1535594