Cor Hendriks – De Klimaatverandering Hoax (6): Extinction Rebellion

Bekeert u! Het Einde van de Wereld is nabij! De mensheid staat op het punt zichzelf te vernietigen en als we nu niet in actie komen, dan is het straks te laat!

https://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion: Extinction Rebellion (abbreviated as XR) is an environmental pressure group with the stated aim of using civil disobedience to compel government action on climate breakdown, biodiversity loss, and the risk of social and ecological collapse.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion: Extinction Rebellion (XR) is een sociale beweging, die geweldloos verzet gebruikt in protest tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies kan leiden tot de instorting van ecosystemen en massa extinctie van planten en soorten, waaronder de mens; vandaar de “extinction” in Extinction Rebellion. De beweging kenmerkt zich door het grote aantal activisten, dat bereid is tot arrestatie en gevangenschap. Concreet eisen ze openheid van regeringen over de ecologische crisis, een aanzienlijke vermindering van de netto uitstoot van broeikasgassen en het instellen van een duurzame economie. XR wil 3,5% van de bevolking mobiliseren om een “systeemverandering” te bereiken. Macht en geld zouden rechtvaardiger verdeeld moeten worden.

XR is eigenlijk een oud symbool, want X is de Griekse letter Chi, en R de Griekse letter Rho (geschreven als P), welke letters tezamen het bekende Christusmonogram Chi-Rho opleveren, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Christusmonogram of https://en.wikipedia.org/wiki/Chi_Rho.

Logo, waarbij de cirkel de aarde symboliseert en de zandloper de tijd, die opraakt voor vele plant en diersoorten de huidige massa extinctie (foto Wikipedia)

Logo, waarbij de cirkel de aarde symboliseert en de zandloper de tijd, die opraakt voor vele plant en diersoorten: de huidige massa extinctie (foto Wikipedia)

De Zandloper (Frans: sablier) symboliseert de eeuwige val der tijd (Lamartine: la chute éternelle du temps), zijn onverbiddelijke verstrijken en dientengevolge zijn eindresultaat, in de menselijke cyclus, van de dood. Maar hij betekent ook een mogelijkheid van omkering van de tijd, een terugkeer naar de oorsprong.

De vorm van de zandloper met zijn dubbele compartiment toont de analogie tussen het boven, het beneden en de noodzaak, opdat het stromen van bovenaf plaatsvindt, om de zandloper om te keren.

Het lege en het volle moeten elkaar opvolgen; er is dus doorgang van het hogere naar het lagere, dat wil zeggen van het hemelse naar het aardse, en vervolgens door omkering van het aardse in het hemelse. Zo is het beeld van de keuze, mystiek en alchemisch.

Albrecht Dürer - Mélancolie (foto Wikipedia)

Albrecht Dürer – Mélancolie (foto Wikipedia)

De vorm van de zandloper wordt vaak gegeven aan de trommel in Azië, maar ook in Arabische landen. Ze benadert ook die van de kalebas, van de oven der Chinese alchemisten, van de berg K’ouen-louen (zie http://dictionnaire.sensagent.leparisien.fr/K’ouen-louen/fr-fr/), het centrum van de wereld (zie https://ci.nii.ac.jp/naid/110001835650/en). (…) De vernauwing in het midden is de “nauwe poort”, waardoor de uitwisselingen plaats vinden, de “pool” van de manifestatie.

AB Shiv Damru Multi-coloured (foto Amazon)

AB Shiv Damru Multi-coloured (foto Amazon)

Een dergelijke symbolisme is terug te vinden in de tamboer en of zandloper van Shiva, de damaru (zie bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Damaru_(trommel) of https://www.quora.com/What-does-Lord-Shiva%E2%80%99s-damru-represent): de twee delen zijn de twee omgekeerde driehoeken linga-yoni, waarvan het punt van contact de bindu (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Bindu_(symbol) en in combinatie met damaru https://es.wikipedia.org/wiki/Damaru) is, oorsprong van de manifestatie. De damaru zendt de primordiale klank shabda uit (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Shabda).

Uit Chevalier, Jean & Alain Gheerbrant, Dictionnaire des Symboles (Mythes, Rêves, Coutumes, Gestes, Formes, Figures, Couleurs, Nombres), Paris 1992 (= 1982 ≠ 1969), p. 838, lemma sablier.

MR. BABACHE DIABOLO HARLEQUIN (foto circusjojo)

MR. BABACHE DIABOLO HARLEQUIN (foto circusjojo)

Dezelfde vorm als de damaru heeft ook het bekende speelgoed diabolo (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Diabolo_(voorwerp)). De betekenis van het woord is ‘duivel’ (zie http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/diabolo). Het is afkomstig van het Grieks ‘dia’ = door en ‘bolos’ worp, wat samen wordt tot ‘door elkaar werpen’, wat gebeurt met het touwtje, waarop de diabolo balanceert, maar de betekenis voor duivel is ingewikkelder als ‘lasteraar’.

De vorm van de zandloper is ook te vinden in het getal acht, wat volgens Curtiss (The Key to the Universe, 285 e.v.) het getal van Evolutie is en verbonden met de spiraalvormige beweging van cycli. Het is het getal van de onvermijdelijke en voorwaartse loop der Tijd. Het symbool ervan is de zandloper en ook de balans (dat is het teken der oneindigheid ∞). Het is ook de Gevleugelde Globe van de Egyptenaren en de Vogel des Levens van de Hindoes, die mensheid draagt van het rijk der aarde (de onderste 0 van de 8) naar de hogere gebieden (de bovenste 0 van de 8). In de muziek is de octaaf opgebouwd uit acht tonen, waarbij de laatste toon het begin is van de volgende octaaf. Volgens De Vries (1971:7) is acht (Latijn: octo) een dualisvorm en betekent dus een tweetal van vier; men heeft vermoed: de vier vingers van de hand.

Niet alle pers reageert sympathiek, zie ‘Haha! Kijk dan: dit is hoe ongelooflijk koekwaus die Extinction Rebellion-zombies zijn’ (https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/10/haha-kijk-dan-dit-is-hoe-ongelooflijk-koekwaus-die-extinction-rebellion-zombies-zijn/).

Bij Café Weltschmerz zijn enige kritische video’s verschenen:

https://youtu.be/odsNvjKRfHg (29:24) ‘Het systeem in de verdediging: Sven Hulleman op locatie bij het klimaatprotest’ van Café Weltschmerz, 9 okt. 2019. ‘Op maandag 7 oktober kleurde de Amsterdamse Stadhouderskade in de vroege ochtend zwart van de mensen. Extinction Rebellion, een internationale organisatie van klimaatactivisten, blokkeerde de belangrijke verkeersader om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en legde enkele harde eisen op tafel. Sven Hulleman zocht ze op en ging met ze in gesprek. Wat willen ze nu precies, wat geloven ze, en waarom moet er naar geluisterd worden? Wat denken ze te bereiken met een actie als deze? Hoe het ook zij, het bevoegd gezag zit er bovenop om in de gaten te houden, dat de burgerlijke ongehoorzaamheid geen daadwerkelijke dreiging wordt en men zich niet meer toe eigent dan de vrijheden, die hen gegeven zijn.’

https://youtu.be/XoCeVPW8Z5I (8:06) ’WYNIA’s WEEK: De Trotskisten zetten de toon in Nederland’ van Cafe Weltschmerz, 10 okt. 2019. ‘Al dertig jaar laten naïeve Nederlandse politici zich op het verkeerde been zetten door een communistische splintergroepering, de ‘Internationale Socialisten’. Het gaat om een groep Trotskistische activisten, die hooguit enkele honderden actieve leden heeft, maar wel altijd de voorhoede vormt van allerlei acties en demonstraties. Zelfs Wim Kok en Frits Bolkestein liepen mee in demonstraties van deze extreem linkse activisten. Onder het mom tegen racisme te zijn en voor het klimaat, trekken ze ‘nuttige idioten’,  zoals Lenin zei, aan voor hun strijd tegen een communistische, anti democratische wereld. Dan weer gaat het tegen Israël, dan weer tegen Fortuyn, Verdonk, Wilders of Baudet, dan weer tegen Zwarte Piet of de slavernij van vroeger. En altijd zijn de Internationale Socialisten vriendelijk voor extreme, islamistische groepen als de Moslim Broederschap. En onderschat ze niet: deze IS is er al in geslaagd om te infiltreren in de Nederlandse politiek. Lees meer op http://www.sypwynia.nl’.

Ook Jensen droeg een kritische steen aan, zie https://youtu.be/wIDWNyAFFIc (29:49) ‘ALLE GEKKEN ONTSNAPT UIT HET GESTICHT – DE JENSEN SHOW #29’ van Jensen, 10 okt. 2019. ‘We zijn overgeciviliseerd. We zijn te aardig, we accepteren te makkelijk en we zijn veel te empatisch. Gestoorde Extinction Rebellion meisjes moeten ons overtuigen van klimaatcrisis en nieuw lesmateriaal op basisscholen over duurzaamheid en globalisering.’

Ook kritisch is de Britse commentator Carl Benjamin, dit is Sargon of Akkad. Zie https://youtu.be/m03stzFLcGg (12:56) ‘Fueled by an Ancient Human Need’ van Akkad Daily, 7 okt. 2019. ‘The Extinction Rebellion protests that are shutting down capital cities are a boomer environmental cult.’

https://youtu.be/g7Ox40Wv1dw (12:25) ‘Extinction Rebellion is Not About Climate Change’ van Akkad Daily, 9 okt. 2019. ‘The Extinction Rebellion movement was founded by radical leftists who say they are trying to deconstruct “European civilisation”, “patriarchy” and “heteronormativity”.’

Een andere kritische Brit is Alistair Williams, zie https://youtu.be/L1zxOcJxfFE (12:04) ‘JONATHAN PIE IS ANGRY’ van Alistair Williams Comedian, 9 okt. 2019. ‘Climate change FTW?

Klimaatactivisten steken hun hoofd in het zand (foto Sky News)

Klimaatactivisten steken hun hoofd in het zand (foto Sky News)

Ook andere maakten kritische video’s.

https://youtu.be/i-qBOyrD0-0 (47:20) ‘HOW DARE YOU: 10 reasons not to believe climate change criers | Liz Wheeler LIVE at the Reagan Ranch’ van YAFTV, 6 okt. 2019. ‘Famous for her hard-hitting video segments, Liz Wheeler has built a career out of fighting the Left’s propaganda. Wheeler is the host of OAN’s “Tipping Point,” where she boldly takes on the claims of progressivism. As a young conservative, Wheeler works hard to spread conservative values among millenials by traveling the country and sharing the truth with students.’

https://youtu.be/VqR-9Fl9fFQ (10:41) ‘Extinction Rebellion’s Real Agenda Exposed’ van Mahyar Tousi, 8 okt. 2019. ‘Extinction Rebellion’s Real Agenda Exposed. As the climate change alarmists start their two week campaign across cities globally, we look at their main intention, which is system change not environment. The UK government is already doing a lot of work to help the environment and they don’t care. Their methods of using kids like Greta Thunberg is an example of their tactics.

Climate Demands 4 (foto Sky News)

Climate Demands 4 (foto Sky News)

Zeer kritisch is ook de Australische Sky News, zoals bijvoorbeeld in https://youtu.be/BZGKyILMvTE (12:23) ’’No real thinking in academia anymore‘’ van Sky News Australia, 6 okt. 2019. ‘Scientist Dr Shiva Ayyadurai says there is “no real critical thinking” in academia anymore as professors are “following the money” when it comes to climate science.

https://youtu.be/jopKNAgMzPc (8:44) ‘Extinction Rebellion is an ‘anti-democratic’ and ‘anti-Western’ movement’ van Sky News Australia, 10 okt. 2019. ‘Sky News host Andrew Bolt says the Extinction Rebellion movement is an “anti-democratic”, “anti-Western” movement and is comprised of “a mix of communist and anarchist ideas”.’

https://youtu.be/ewmbDoEWYiw (14:34) ‘Fears Extinction Rebellion protests ‘will end in tragedy’’ van Sky News Australia, 11 okt. 2019. ‘Sky News host Peter Gleeson says he doesn’t know when the Extinction Rebellion protests will end, but he fears they will “end in a tragedy”.’

https://youtu.be/aWXDo41mkGE (9:21) ‘Extinction Rebellion is a “loopy middle-class doomsday cult” | The Pledge’ van Sky News, 11 okt. 2019. ‘Extinction Rebellion have brought parts of central London to a halt this week. Carole Malone thinks their tactics are ineffective and says the group should campaign for political office if it wants to make a difference.

https://youtu.be/fFkN5H4CCY0 (17:55) ‘The Truth About Extinction Rebellion’ van Paul Joseph Watson, 11 okt. 2019. ‘Burning Man on Thames.’

https://youtu.be/x2xDXc1HXag (14:30) ‘The REAL Reason Extinction Rebellion Protests’ van Daisy Cousens, 12 okt. 2019. ‘The past seven days have been International Rebellion Week, and Extinction Rebellion activists have been protesting all week long. But who are these people really? And why do they actually protest?

https://youtu.be/cVaHXrteYgg (28:30) ‘Extinction Rebellion’s Brutal Week | The Mallen Baker Show’, van Mallen Baker, 11 okt. 2019. ‘Extinction rebellion attempt to make their presence felt in London again. We give a summary of some of the moments that have caught wider attention. How effectively is their campaign strategy working in terms of achieving their goals? And which of the brutal kickings they received at the hands of the likes of Piers Morgan and Andrew Neil did they deserve, and which were just bullying? The Mallen Baker Show is aimed at all people who see themselves as change makers, with commentary on issues and change movements with a particular focus on climate change and environment, social issues, free speech and corporate social responsibility.’

Weekend of climate protests in Australia (foto Sky News)

Weekend of climate protests in Australia (foto Sky News)

Zeer sympathieke coverage wordt verschaft door de zeer linkse outlet Democracy Now! Zie https://youtu.be/h4pJSlLA_r0 (19:49) ‘This is Not A Drill: 700+ Arrested as Extinction Rebellion Fights Climate Crisis With Direct Action’ van Democracy Now!, 8 okt. 2019. ‘More than 700 people have been arrested in civil disobedience actions as the group Extinction Rebellion kicked off two weeks of protests in 60 cities worldwide, demanding urgent government action on the climate crisis. Its members have superglued themselves to government buildings, occupied public landmarks, shut down roads and taken to the streets to sound the alarm about the impending catastrophe of global warming. Extinction Rebellion, a nonpolitical movement, launched last year in the U.K. and rose to prominence in April, when it disrupted traffic in Central London for 11 days. For more about the significance of the coordinated global protests, we speak with Extinction Rebellion co-founder Gail Bradbrook.’

Door Extinction Rebellion zelf zijn veel video’s uitgebracht. Een selectie van de meest recente is hier.

https://youtu.be/3jtKemrEMzA (21:06) ‘”A Walk with Jem Bendell” | Extinction Rebellion’ van Extinction Rebellion, 8 okt. 2019.’”Someone told me people come to XR because of fear, but they stay in it because of love.”, Jim Bendell. Dr Bendell is a Professor of Sustainability Leadership and Founder of the Institute for Leadership and Sustainability (IFLAS) at the University of Cumbria (UK). He focuses on leadership and communications for social change, as well as approaches that may help humanity face climate-induced disruption.’Met link.’It is easy to pick holes in it. We can question tactics, timing, scope or messaging. But climate activism works. Over the past year, non-violent activism has increased awareness of climate change, so that many politicians now refer to it as the emergency that it is. Yet within a toxic economic system that requires us to borrow and grow forever, and a toxic media system that misleads us about what to blame and whom to hate, it isn’t surprising that rising awareness has not delivered change in our environmental impact. Nor has it triggered inquiry into why we got into this mess and how we might prepare as the climate gets worse for human habitation. It is why we go again. This month, the non-violent civil disobedience campaign to demand government action on the climate and ecological emergency is calling on #EverybodyNow to take to the streets. The Rebellion is taking place across the globe now. Sign up for London here…

https://youtu.be/U_gXMofQb0E (53:46) ‘”What we want to do is save humanity from extinction“, Prof. Jeffery, Behavioural Neuroscience | XR’ van Extinction Rebellion, 3 okt. 2019.

Weekend of climate protests in Australia (foto Sky News)

Weekend of climate protests in Australia (foto Sky News)

https://youtu.be/nSsJk2bFL1I (13:00) ‘Reframing Conflict with XR co-founder Stu Basden | Extinction Rebellion’ van Extinction Rebellion, 5 okt. 2019. ‘What is Deep Democracy? Why do we seek to include all voices, states of awareness, and frameworks of reality? https://iapop.com/deep-democracy/ Why Patriarchy Is Not About Men https://www.psychologytoday.com/us/blog/acquired-spontaneity/201708/why-patriarchy-is-not-about-men Conflict: Phases, Forums, and Solutions: For our Dreams and Body, Organizations, Governments, and Planet, by Arny Mindell, founder of ProcessWork (Process Oriented Psychotherapy) https://www.goodreads.com/book/show/34326686-conflict The Rebellion will take place across the globe from 7th October. Sign up for London here https://rebellion.earth/international-rebellion/join-international-rebellion/ Worldwide actions are planned in other major cities. See if your city is listed https://rebellion.earth/international-rebellion/worldwide/ or, if your city is not listed, then please visit our global site https://Rebellion.Global/ to get in touch with your local group. If not now, when? …… If not you, who? Everybody now!

https://youtu.be/8K_m40F02pU (1:05:42) ‘De-escalation Training Workshop | Extinction Rebellion’ van Extinction Rebellion, 4 okt. 2019. ‘In this video Rosalin Button and Rown Tilly, representing the newly mandated UK work circle called “Embedding Non-Violence”, lead a workshop on the basics of how to maintain or restore an atmosphere of non violence in large crowd occupation scenarios. Situations that might be open and fluid with people coming and going. Emphasis is placed on knowing where you are at on the spectrum… self-care on the one end and taking initiative on the other. In short, do you feel comfortable in being an “an upstander or a bystander”? A series of one on one and group exercises illustrate the importance of practical tools like singing instead of chanting, the historical legacy of non violent actions, striking that delicate balance between bluster and submission when overcoming your own ego and identifying who might be particularly at risk… older women being less at risk as “upstanders” as opposed to young males who might be more at risk.

https://youtu.be/qbtIQZ2kFzU (25:10) ‘International Rebellion: Round up – Day 4’ van Rebellion Extinction, 10-10-2019.

https://youtu.be/0lVekNnqJOE (31:03) ‘XRTV: International Rebellion: Day 5 Round UP’ van Extinction Rebellion, 11 okt. 2019. Met de “People’s Speech” [tot 22:50].

https://youtu.be/44NOtVsDzmY (20:45) ‘International Rebellion: Day 6 Round Up’ van Extinction Rebellion, 12 okt. 2019.

https://youtu.be/YepaeK4RSk8 (1:02:39) ‘George Monbiot on Extinction Rebellion, Brexit and much more’ van Carswell Channel, 11 okt. 2019. ‘George shares his views about the ‘climate crisis’, re-wilding and leaving the EU. George responds to the suggestion that the eco-campaign is a religious-type movement that gives purpose and meaning to the lives of people who in earlier generations might have joined their local church.’

Een oudere video is https://youtu.be/52o3hC0E1R8 (7:49) ‘“Welcome to the Rebellion!” – Extinction Rebellion’ van Extinction Rebellion, 21 apr. 2019. ‘The 10 Working Principles of Extinction Rebellion 1. We have a shared vision of change 2. We set our mission on what is necessary 3. We need a re-generative culture 4. We hopefully challenge ourselves, and this toxic system 5. We value reflection and learning 6. We welcome everyone, and every part of everyone into Extinction Rebellion 7. We actively mitigate for power 8. We avoid blaming and shaming 9. We are a non-violent movement 10. We are based on autonomy and de-centralization.

Een interessante video (24:44) is BBC Question Time met Dr. Rupert Read van Extinction Rebellion, geplaatst door Extinction Rebellion, 11 okt. 2019.

Extinction Rebellion – BBC Question Time | Dr. Rupert Read | Extinction Rebellion

Published on 10 okt. 2019

Broadcast on 11.10.2019

The Rebellion will take place across the globe from 7th October.

Sign up for London here https://rebellion.earth/international-rebellion/join-international-rebellion/

Worldwide actions are planned in other major cities. See if your city is listed https://rebellion.earth/international-rebellion/worldwide/ or, if your city is not listed, then please visit our global site https://Rebellion.Global/ to get in touch with your local group.

If not now, when? …… If not you, who? Everybody now!

Join the rebellion: https://Rebellion.Earth/
International: https://Rebellion.Global/
#EverybodyNow

1. #TellTheTruth
2. #ActNow
3. #BeyondPolitics

World Map of Extinction Rebellion Groups: https://umap.openstreetmap.fr/fr/map/xr-international-branches_324464#2/29.8/-27.4
Twitter: https://twitter.com/ExtinctionR
Facebook: https://www.facebook.com/ExtinctionRebellion/
Instagram: https://www.instagram.com/ExtinctionRebellion/

Reacties:
https://youtu.be/QK7DKiKh9_Q

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-klimaatverandering-hoax-1-co2/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-klimaatverandering-hoax-2-wantrouwen-in-de-wetenschap/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-klimaatverandering-hoax-3-manipulatie-van-kinderen-en-de-green-new-deal/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-klimaatverandering-hoax-4-de-onbewoonbare-aarde-klimaatpessimisme-in-hyperbool/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-klimaatverandering-hoax-5-saint-greta/