Arjan Reinders – Wat ik Mee Maakte als Redacteur bij De Wereld Draait Door ’Je weet Toch Wel, dat DWDD de Burn Out Fabriek wordt Genoemd?’

Matthijs van Nieuwkerk (foto Filantropius)

Wat ik Mee Maakte als Redacteur bij De Wereld Draait DoorJe weet Toch Wel, dat DWDD de Burn Out Fabriek wordt Genoemd?

Hilversum – Hoe ging het er aan toe Achter de Schermen bij DWDD? Dagblad van het Noorden Redacteur Arjan Reinders werkte voor het Programma en hield het Wel  Geteld een Jaar Vol. Achter Af een Grotere Prestatie dan Gedacht.

Het Grappige aan Gewerkt hebben bij De Wereld Draait Door is, dat Iedereen Altijd wil Weten Hoe Dat Was. Hoe het Er Aan Toe Ging, met Al die Bekende Koppen aan Tafel, die Snelle Gesprekken en Flitsende Items. Hoe Gescript waren de Gesprekken? Heb je Vaak Gasten op het Laatste Moment moeten Af Bellen? Niet in de Laatste Plaats Hoe is die Matthijs van Nieuwkerk Om Mee te Werken?

Toen ik er Weg was, heb ik Wel Eens Gespeeld met het Idee om er een Verhaal of zelfs een boek over te schrijven. Ik was Vast Niet de Enige. Maar het Kwam Er Nooit Van, en Nu heeft De Volkskrant, dat Al voor Mij Gedaan, Soort Van.

Ook ik ben Gebeld door De Volkskrant en Ook Al werkte ik er Maar Kort, ik kon de Verhalen, die ze me voor legden Alleen Maar Beamen. DWDD was een Leuke, Enerverende Tijd, waar in ik Veel Geleerd heb, maar het was Ook een Bizarre Acht Baan. Met Werk Dagen van 9 Uur ’s Ochtends tot 20 Uur ’s Avonds (Wat Meestal, Met Na Zit en Drankjes aan de Bar, uit liep tot een Uur of 22).

Met Ochtend Diensten, Weekend Diensten, en 24 UurAan Staan’. Als je ’s Ochtends op de Vergadering een Item pitchte, dat de Avond Er Voor Al bij een Andere Talk Show aan Bod was gekomen, werd je Op je Nummer Gezet. Dan had je Zitten Slapen. Dus zorgde je er voor, dat je Na je Werk Dag van 11 à 14 uur, Óók Nog Even checkte Wie te Gast waren bij Nieuwsuur, Humberto en de Rest.

Snel Kook Pan

DWDD was een Echte Snel Kook Pan. De Druk om te Presteren was Enorm. Je hoorde op de Hoogte te zijn van Praktisch Alles, Zeker van Wat de Concurrenten deden. Iedere Ochtend vond je in je Mailbox een Grafiekje van de Kijk Dichtheid van de Uitzending van de Avond Er Voor, Per Minuut. Als bij Aanvang van een Bepaald Item een Dip te zien was, werd dat Besproken. Ook kreeg je Iedere Ochtend een Over Zicht van de Belangrijkste Onderwerpen uit de Ochtend Kranten en Andere Media. Alles in de Zoek Tocht naar hét Nieuws van de Dag.

Januari 2017 ging ik er aan de Slag als Cultuur Redacteur. Ik zag DWDD voor Al als Kans om Kunst en Klassieke Muziek bij een Groot Publiek onder de Aandacht te Brengen. Ik had Kunst Geschiedenis Gestudeerd, werkte Al Jaren in de Journalistiek, mocht een Keer alsKenner’ Op Draven in een AVRO | TROS Programma en was Stiekem Ook Wel Benieuwd of Televisie Iets zou zijn voor mij. Waarkon je daar Beter Achter Komen dan bij DWDD, de Best Bekeken Talk Show van het Land, een van de Best Bekeken Programma’s op de Nederlandse TV berhaupt?

Toen ik mijn Nieuwe Baan op Facebook Wereld Kundig maakte, kreeg ik Meer Reacties dan Ooit. Iedereen vond het Tof. Maar Ook Toen Al waren er Mensen, die de Schaduw Kant van DWDD kenden. Toen ik Net wist, dat ik er ging Werken was ik op een Opening in Museum Voorlinden in Wassenaar. Daar zei een Kunstenaar tegen me Je weet Toch Wel, dat DWDD de Burn Out Fabriek wordt Genoemd? Nee, daar had ik Geen Idee van. Ik had Nul Ervaring in de TV Wereld en wist Nog Niet wat me te Wachten stond.

Het Programma moest Doorrr

Maar hij had Niks Te Veel Gezegd, zo bleek Al Snel. In de Eerste Paar Maanden, dat ik er werkte, heb ik Tal Loze Mensen zien Vertrekken, Meestal Onvrijwillig, omdat ze Uit Vielen, of om dat ze Weg Moesten. Vaak bleef het Ook Wat Onduidelijk wat de Exacte Reden was. Waarom je Iemand van de Een op de Andere Dag Nooit Meer Terug Zag. Het Verloop was Groot, maar het Programma moest Doorrr.

Iemand, die Direct na een Uitzending op Staande Voet werd Ontslagen. Een Redacteur, die Compleet werd Uit Gekafferd na een in de Ogen van Van Nieuwkerk Mis Lukt Item. Een Collega, die naast me op de Fiets in Huilen uit barstte. Als Groentje in de TV Wereld dacht ik, dat Het Er Bij Hoorde, dat de TV Wereld Gewoon Zo in elkaar Stak. Wat Helaas Ook Wel Zo lijkt te Zijn, gezien de Verschillende Andere Aanklachten van Grens Over Schrijdend Gedrag en Machts Misbruik. Tuurlijk, het Verloop was Enorm, maar het was ook een Veel Eisende Baan, de Druk was Hoog en er werd een Extreme Commitment van je Verwacht. Niet Iedereen kan daar Even Goed Tegen.

Ging het Allemaal te Ver? Daar kan je Alleen Maar met ‘Ja’ op Antwoorden, want er zijn een Hoop Mensen aan Onder Door Gegaan. Sommigen lijden er Nog Altijd Onder, blijkt uit het Volkskrant  Verhaal. Dat is Natuurlijk Vreselijk.

Waarom er Niemand in greep? Kijk Cijfers prevaleerden Boven Alles, er moest Gescoord worden Iedere Dag Weer. Waarom ik zelf Niet in greep? Zelf Bescherming, vrees ik. Als je Verstandig was, kende je je Plek. In de Goed Geoliede Machine, die DWDD was, had je Als Individuele Redacteur Echt Niet Veel in de Melk te Brokkelen.

Uiteindelijk zou Succes Niet Voor Moeten Gaan op Mensen, zoals Cultuur Minister Gunay Uslu zei. Ook Zonder Angst Cultuur had DWDD een Goed Programma kunnen zijn, zoals Suzanne Kunzeler, de Huidige Directeur van BNN | VARA, aan gaf.

Het spijt ons Enorm

Inmiddels ligt er een Bericht van de Directie vanBNN | VARA in mijn Mail Box. „Een Cultuur, waar in over Grenzen van Collega’s is gegaan, had Nooit Mogen Ontstaan. Het Spijt ons Enorm, Dat Dit Wel is gebeurd.” Daar bij de Oproep aan (Oud) Collega’s, die daar Behoefte aan hebben, Om zich te Melden en hun Verhaal te Doen.

DWDD en ik gingen Uiteindelijk Na een Jaar uit Elkaar, ‘In Gezamenlijk Overleg’, zo als dat heet. Het matchte Niet Optimaal. Ik had Niet Verwacht, dat het Zó Lastig zou Zijn om Kunst, waar van ik vond, dat zij de Moeite Waard was, in de Uitzending te krijgen. Tegelijker Tijd werd er van mij Ook Veel Meer Verwacht, Meer Ideeën, Creatieve Ideeën, DWDD Ideeën. Voor de Duidelijkheid mij zijn Matthijs van Nieuwkerks Tirades Bespaard Gebleven, Gelukkig Maar.

Toch Nog een Jaar Vol Gehouden, zei ik Later Vaak tegen Mensen als het over mijn DWDD Ervaringen ging. Lang Niet Iedereen Kan dat Zeggen, wist ik Toen Al. Na de Onthullingen in De Volkskrantblijkt het Nog een Grotere Prestatie dan Gedacht.

Lees ook
JarenLang Grens Over Schrijdend Gedrag bij DWDD, Matthijs van Nieuwkerk heeft ‘Enorme Spijt’
Matthijs van Nieuwkerk breekt met BNN | VARA, legt Werk Neer
Top 2.000 Programma’s met Matthijs van Nieuwkerk gaan Niet door
Is Giftig Leiding Geven als bij ’DWDD’ Uit Zonderlijk?

Helderse Courant, 26 november om 07:05

Reacties op Facebook

Nynke Osinga
Waarom die Hysterische Hoofdletters Steeds bij Ieder Woord? Kan het Bericht Daarom Niet Al Te Serieus Nemen.