Arie Booy – PvdA en Stadspartij Den Helder pleiten voor ’wijk kantonniers’ om de stad netjes te houden + Ed Dekker – Inwoners van Den Helder moeten afval nog ’veel beter’ scheiden

PvdA en Stadspartij Den Helder pleiten voor ’wijk kantonniers’ om de stad netjes te houden

Er dienen wijk kantonniers te komen, vinden PvdA en Stadspartij. Deze man kan rommel direct opruimen.

Pieter Blank (PvdA) en Harrie van Dongen (Stadspartij) komen met dit initiatiefvoorstel, omdat ze vinden, dat er in de begroting voor komend jaar al geld voor vrijgemaakt moet worden. Blank: “We willen, dat er ’handjes’ in de wijken komen, die ervoor zorgen, dat de buurt schoon en op orde is. Dit onder het motto ’Handhaven is goed, maar schoon, veilig en op orde is beter’”.

Van Dongen vult aan: “Momenteel is gemeentelijk toezicht nog te veel gericht op het constateren van een probleem en vervolgens uitzoeken wie het heeft veroorzaakt en die persoon daar op aanspreken.

Wij vinden, dat een bankstel, dat op een straathoek wordt gedeponeerd, gelijk verwijderd moet worden om te voorkomen, dat een ander er nog meer troep en afval bij zet.

In hun uitgewerkte voorstel geven de fractievoorzitters aan, dat in elk van de vijf stadsdelen een ’medewerker beheer openbare ruimte’ dient te komen. “We noemen, dat een wijk kantonnier, die met een wagentje door de straten gaat en ervoor zorgt, dat er kleine reparaties verricht worden, of dat een achtergelaten winkelwagentje uit de struiken verwijderd wordt.

Van Dongen: “We willen mensen, die van aanpakken weten. Er is geld voor beschikbaar. Het gaat nu om de politieke wil om ervoor te zorgen, dat de kantonniers er ook komen.”

Helderse Courant, 15 juni 2019, 09:53

Reacties:

Patty Schmidt
Wat een ongelooflijke knulligheid. het hele ophalen van afval dient op de schop te worden genomen. Maar nee hoor. weer een functie creëren die helemaal niets oplevert dan alleen frustraties. De kost gaat voor de baren uit, heren!

Ruud Van de Kerkhof
Mooie taak voor H van Dongen en P Blank en C Asorgia kunen zij zich eindelijk nuttig maken voor al het raadsgeld wat ze elke maand met een beetje slap lullen en koffie zuipen op strijken .
Ik zou zeggen handen uit de mouwen mijne heren geef het goede voorbeeld .

Fred Kwast
Beste Ruud, Mensen die gewend zijn om met de handen over elkaar te zitten , laten heel graag een ander het werk doen.

Lorenza Di Bonaventura
“Handjes”… Heren Blank en Van Dongen waarom weer zo denigrerend?

Lorenza Di Bonaventura
Trouwens wel eens in uw eentje een bankstel verwijderd?

Dirk Tillema
Of dit een goed plan is? ik ben bang dat het alleen maar erger gaat worden de vervuiler weet dat het straks toch wel opgehaald wordt

Fred Kwast
Eerst de hondenbelasting afschaffen, en als de stad vol uitwerpselen ligt, een kantonnier aanstellen. Deze Kantonnier , vervangt ook zeker alle weggehaalde vuilnisbakken waardoor de mensen hun vuil gewoon op straat lazeren ? Net als gratis parkeren, als het een chaos wordt, dan zijn van plan om een heel winkelcentrum te slopen voor parkeerplaatsen. Ja,ja, van de stadspartij moeten we het hebben !

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190615_52962097/pvda-en-stadspartij-den-helder-pleiten-voor-wijkkantonniers-om-de-stad-netjes-te-houden

Inwoners van Den Helder moeten afval nog ’veel beter’ scheiden

Den Helder – Goed bezig, maar nog lang niet goed genoeg. Zo oordeelt de gemeente Den Helder over hoe de inwoners huishoudelijk afval scheiden.

Door beter te scheiden, bieden burgers minder restafval aan. Het aantal kilo’s restafval blijft dalen. Over 2012 was dat 296 kilo per persoon, over 2018 212 kilo. Ruim tachtig kilo per persoon minder in zes jaar tijd. Da’s mooi, maar het moet minder. Veel minder. Want: de landelijke overheid streeft naar honderd kilo restafval. Niet pas over tien jaar, maar al vanaf 2020. Den Helder lukt dat bij lange na niet.

Verschillen

Er zijn grote verschillen, maar de meeste gemeenten halen dat niet. Er zijn een paar uitzonderingen, in het oosten van het land. Daar betalen burgers naar hun aanbod”, zegt Vibeke Helder van afvalverwerker HVC. Gemeenten in Noord-Holland voelen niks voor gedifferentieerde tarieven.

Met de score van 212 kilo restafval per persoon loopt Den Helder volgens de gemeente ’iets’ achter bij vergelijkbare plaatsen. Het college verwacht veel van maatregelen, die al eerder zijn aangekondigd. Zoals het verspreiden van containers voor plastic, blik en drankkartons.

Maatwerk

Ook praat de gemeente met HVC over het leveren van ’maatwerk’ in krappe buurten in de binnenstad, zoals de Visbuurt en Van Galenbuurt. Veel wijkbewoners hebben geen ruimte voor diverse containers van groot formaat. In twee hoogbouwcomplexen loopt een proef met het scheiden van GFT en ander afval. Dit gaat om de Hendrik Baskeweg en het Heiligharn.

Dankzij de diverse voorgenomen maatregelen hoopt de gemeente in 2020 in elk geval onder de tweehonderd kilo restafval per persoon te komen. In de jaren daarna wil het college uitkomen op rond 160 kilo. Het college: “Voor ons is dat een acceptabel niveau. We zetten alles op alles om dat te bereiken. Maar we moeten van ver komen“.

Depot

Met huishoudelijk afval scheiden zit Den Helder nu op 53 procent. In 2012 werd 39 procent van het afval gescheiden aangeboden. De rijksoverheid wil naar 75 procent. Voor grof huishoudelijk afval is dat percentage bereikt. Op het depot aan de Schootenweg wordt het drukker.

Helderse Courant, 17 juni 2019, 16:42

Reacties:

George Bethlehem
Met het scheiden van plastic,pak en blik werden we beloond met een tariefs verhoging omdat er meerdere keren gereden moest worden. Nu dreigt de directeur van HVC met weer een tariefsverhoging omdat er teveel plastic in de GFT zit. Door het scheiden kwam er teweinig brandstof om de oven aan te houden en heeft HVC een contract met het Engeland om dagelijks vrachtwagens vol ongescheiden afval te leveren Ben er beetje klaar mee en gaat de boel in de grijze kliko.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190617_99485149/inwoners-van-den-helder-moeten-afval-nog-veel-beter-scheiden

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=afval
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harrie+van+Dongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=HVC
https://robscholtemuseum.nl/rob-bakker-alkmaar-schuift-vijf-winkelgebieden-naar-voren-voor-schoonste-van-het-land-redactie-dha-race-voor-schoonste-winkelgebied-nederland-los-den-helder-ruim-je-troep/
https://robscholtemuseum.nl/marten-visser-alle-hens-aan-dek-want-de-winkelgebieden-van-den-helder-moeten-de-schoonste-van-het-land-worden/