Marten Visser – Alle hens aan dek, want de winkelgebieden van Den Helder moeten ’de Schoonste van het land’ worden

Alle hens aan dek, want de winkelgebieden van Den Helder moeten ’de Schoonste van het land’ worden

Den Helder – Dat wordt poetsen en opruimen de komende maanden in de winkelgebieden van Den Helder en Julianadorp. De gemeente doet een gooi naar de titel ’Schoonste Winkelgebied van Nederland’.

En dat betekent, dat Den Helder zich op kan maken voor een legertje kritische juryleden van de organisator van de wedstrijd, Stichting Nederland Schoon. In de komende maanden worden de winkelgebieden onder de loep genomen. De binnenstad, de Riepel, Schooten Plaza, Dorperweerth, de Duinpassage, het Loopuytpark en de Marsdiepstraat: ze komen allemaal aan de beurt.

De mening van het winkelend publiek speelt een voorname rol. Bezoekers mogen aangeven hoe schoon ze ’hun’ winkelcentrum vinden. Ook geven de juryleden hun eigen oordeel.

Vuilniszak

De Helderse Courant maakt nu alvast een rondje. En stelt vast dat het er eigenlijk best mee door kan allemaal. Nou ja: dan vinken we de Spoorstraat, net voorbij de Koningstraat, dinsdagmorgen maar even aan als ’net buiten het winkelgebied’.

Want de troep, die daar op straat ligt, is niet te beschrijven. Iemand heeft er een vuilniszak vol huisvuil neergegooid. Maandag overigens al, zo hebben we bij een eerder rondje door de binnenstad al gezien. De inhoud ligt verspreid over de stoep en de straat. Een complete vuilnisbelt, die dik een etmaal blijft liggen, want pas dinsdagmiddag is de boel opgeruimd.

Onkruid

Nou ja: er slingert nog van alles rond, maar dat valt nu onder de noemer zwerfafval. Minpuntje voor de binnenstad, die er verder overigens netjes uitziet. Hier en daar slingert wel een papiertje en onkruid, dat woekert voor leegstaande winkels zorgt voor een wat armoedige aanblik. Maar echt veel rotzooi op straat? Dat niet.

Etif Htca uit Schagen gooit het frisdrankflesje, dat hij zojuist heeft leeggedronken netjes in een van de vuilnisbakken (die overigens netjes zijn voorzien van schone afvalzakken). “Of ik altijd netjes ben? Ja, tuurlijk, dat hoort toch? Zo ben ik opgevoed. En ik vind het wel belangrijk, dat het netjes blijft op straat“, zegt Etif, afkomstig uit Eritrea. Hij woont momenteel in Schagen. “Maar Den Helder is mooier. Schagen is mij te dorps.

Door naar Schooten Plaza. Waar het erg netjes is. Geen afval op de grond. Nou ja: er dwarrelt ergens een verloren kassabonnetje rond. En bij de flessenautomaat van de Albert Heijn staat een colafles van het merk Freeway. Geweigerd door de automaat en door de eigenaar achtergelaten. Hij heeft hem keurig in een hoekje gezet, dat wel. Als ondernemer is het fijn, zo’n opgeruimd centrum, zegt Jessica Vermeulen van Stomerij Neptunus.

Huismeester

De winkeliersvereniging doet er veel aan. Maar als je het precies wil weten, moet je even bij Kitty van hiernaast binnenlopen.” Kitty van der Stoop bedoelt ze, eigenaar van ’feestwinkel’ Kitty’s Heksenketel en voorzitter van de winkeliersvereniging van Schooten Plaza. Van der Stoop geeft meteen de huismeester van het winkelcentrum een denkbeeldige klop op de schouder. “Zo’n man is voor ons goud waard, echt waar.

De beheerder maakt elke dag een ronde. Zorgt, dat de prullenbakken geleegd worden, stofzuigt de vloer en doet allerlei andere klusjes. Van der Stoop: “Al kun je niet alles voorkomen natuurlijk. Soms is ’t allemaal netjes, komt er een groep jongeren binnen, die met chips zakken begint te strooien. Daar doe je niks tegen.

Belangrijk

Is een schone winkelomgeving zo belangrijk dan? “Ja“, zegt Van der Stoop. “Als het schoon is zijn mensen anders.” Ligt er al troep, dan mikken ze sneller hun lege blikje of snoep wikkel op de grond, bedoelt ze. Mevrouw Dekker is als vaste bezoekster van Schooten Plaza tevreden. “Het is heel prettig winkelen hier. Er is wel eens wat gedoe geweest met jeugd, maar dat hebben ze goed aangepakt.

Tegels vervangen

De winkeliers van Schooten Plaza gaan door met het verbeteren van hun winkelcentrum. Op korte termijn wordt begonnen met het vervangen van de lelijke grijze tegels, die er op de grond liggen. Dit gaat in fases.

Eerst wordt het centrale winkelplein gedaan, daarna volgen de andere delen van het centrum. Er komen gladde tegels, die er netter uitzien dan de stroeve grijze tegels, die er nu liggen. Wel krijgen de nieuwe tegels een antislip laag. Andere ontwikkeling: drogist Trekpleister gaat naar het leegstaande pand van ’de Chinees’ er tegenover. De huidige winkel blijft voorlopig open vooral voor aanbiedingen.

Julianadorp

In Julianadorp ligt winkelcentrum Dorperweerth er ook netjes bij. Al ligt er hier en daar een papiertje op de grond. En een leeg blikje energie drink, vlak naast de prullenbak ook nog. “Het is hier meestal wel netjes“, zegt Ben van der Kamp, die vlakbij het centrum woont. In Dorperweerth is ook een goeie huismeester actief, zegt Mark Bonte van de Bruna in het winkelcentrum.

Elke dag

Hij zet overigens zijn vraagtekens bij de wedstrijd ’Schoonste Winkelgebied’. “Eigenlijk moet dat toch niet nodig zijn? Het is belangrijk, dat het elke dag netjes is. Daar doen we hier veel aan. Niet alleen in het centrum, we zorgen er ook voor, dat het buiten bij de achterdeur schoon is. We hebben een appgroep, als er op het parkeerterrein iets loos is dan wordt, dat daarin gemeld en wordt het snel opgepakt.”

Die aanpak werpt zijn vruchten af, zegt vaste bezoekster Willy van Dooren.”Ik kom hier graag. Het is hier netjes en verzorgd, dat geeft ook automatisch een goeie sfeer.” Den Helder ondersteunt de ondernemers door ze bij voorbeeld materialen te lenen, meldt woordvoerster Joyce in ’t Veld van de gemeente.

Stimulans

Deelname aan de wedstrijd voor ’Schoonste Winkelgebied’ is op initiatief van de afdeling wijkbeheer en als stimulans bedoeld. “We proberen elkaar scherp te houden en ondernemers te stimuleren om de omgeving schoon te houden.

Het is niet de eerste keer, dat Den Helder zich in het landelijke verkiezingsgeweld stort. In 2006 solliciteert de stad naar de titel ’Groenste gemeente van Nederland’. Dit uit frustratie over omroep SBS6, die Den Helder eerder uitroept tot minst groene stad. De gemeente eindigt in 2006 op het podium: Den Helder wordt derde, slechts 0,1 punt achter nummer twee.

Helderse Courant, 4 juni 2019, 17:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190604_27212317/alle-hens-aan-dek-want-de-winkelgebieden-van-den-helder-moeten-de-schoonste-van-het-land-worden

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=afval
https://robscholtemuseum.nl/rob-bakker-alkmaar-schuift-vijf-winkelgebieden-naar-voren-voor-schoonste-van-het-land-redactie-dha-race-voor-schoonste-winkelgebied-nederland-los-den-helder-ruim-je-troep/