Zeestad Den Helder @Zeestad + Uwe Smit – Beting (1) + Jeroen Bodewus – Beting (2) + Delano Weltevreden – Bolder niet poetsen aub… + Petra Bies – Oproep: speel met taal bolder

Zeestad Den Helder @Zeestad

De onthulling door acht ‘Jutters van het Jaar’! #MaritiemIcoon #DenHelde

Twitter, 31 aug. 2018 – 14:35

https://twitter.com/Zeestad/status/1035506264305033218

Beting (1) + Beting (2)

Helderse Courant, 1 september 2018

Helderse Courant, 1 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Bolder niet poetsen aub…

’Echt prachtig, dit past bij de stad’ (foto Peter van Aalst)

’Echt prachtig, dit past bij de stad’ (foto Peter van Aalst)

Sommige teksten op de bolder zijn gepolijst.

Den Helder Enthousiaste fans van de bolder moeten vooral niet met poetsdoeken en Brasso koperpoets in de weer gaan om het kunstwerk glanzend te houden.

Dat zegt kunstenaar Marc Ruygrok naar aanleiding van een tweet van Aukelien Jellema uit Den Helder: “Ik doe overigens een oproep aan Helderse vrijwilligers (en uiteraard doe ik dan mee) om eens in de zoveel tijd de poetsdoek en Brasso ter hand te nemen. Ik zou graag zien dat die prachtige goud koperen kleur behouden blijft”.

De in Den Oever woonachtige kunstenaar vindt het enthousiasme geweldig, maar raadt dat poetsen met Brasso koperpoets ten zeerste af. “Het kunstwerk is van brons. Mensen halen brons en koper door elkaar. Brasso gebruik je op koper. Brons kun je polijsten tot het helemaal blinkt. Dat hebben we bij sommige teksten op de bolder gedaan.”

Zo mooi

Aukelien Jellema is blij met de reactie van de kunstenaar: “Ik neem mijn woorden terug. Maar ik vond het kunstwerk zo mooi… Ik wilde dat het zijn glans behoudt, dat het niet groen gaat uitslaan.”

Afgelopen vrijdag is het kunstwerk bij het treinstation in het centrum onthuld. “Het staat in de was. De was geeft het een natuurlijke bescherming. Brons kan anders gaan corroderen. Eens in de zoveel jaar moet er weer een waslaag op aangebracht worden. Dat gebeurt handmatig en kan in een halve dag. We laten de opdrachtgever nog weten hoe het kunstwerk onderhouden moet worden.”

De bolder maakt heel wat los in de Helderse gemeenschap. Er zijn mensen, die het ontzettend mooi vinden, anderen vinden het spuuglelijk of vinden het geldverspilling. De kunstenaar heeft zelf overwegend positieve reacties gehoord. “Alex Boon, van het visrestaurant bij het kunstwerk, is een heel goede ambassadeur. Hij vangt goed op wat mensen er allemaal van vinden. Daar heeft hij een antenne voor.” Ruygrok heeft ook gemerkt, dat zijn kunstwerk als basis wordt gebruikt voor allerlei creatieve fotobewerkingen. Hij lacht hartelijk om de foto, waarop de bolder is omgetoverd tot snack kunstwerk met twee kroketten en een frikandel.

Bij elkaar

Marc Ruygrok heeft gemerkt, dat zijn kunstwerk meteen een plek is geworden, waar mensen bij elkaar komen. “Het weer zat de afgelopen dagen mee en het was feest in de stad. Er speelde een bandje bij het kunstwerk en ik zag een foto met een auto onder de bolder, Mensen gaan er op af om de teksten te lezen. Die plek was eerst een restruimte, nu is het opeens een plein geworden.”

Helderse Courant, 4 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Oproep speel met taal bolder

Helderse Courant, 1 september 2018

Helderse Courant, 1 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=bolder
https://robscholtemuseum.nl/monique-trijsburg-zeventien-jaar-pro-deo-kunst-in-ijssalon-ad-bak-marc-ruygrok-exposeert-in-ijssalon-aris-laan-arie-booy-kunstwerk-van-marc-ruygrok-eind-augustus-op-stationsplein-geplaatst/
https://robscholtemuseum.nl/theo-rijnten-aukelien-jellema-zeestad-historien/