Zeestad Den Helder @Zeestad + HC – Dubbele Bolder geland + Ronald Boutkan – Dubbele bolder gearriveerd + L.O.S. Den Helder – De Dubbele bolder is geplaatst in Den Helder

Zeestad Den Helder @Zeestad

Gearriveerd! #MaritiemIcoon #DenHelder

Twitter, 30 aug. 2018 – 03:45

https://twitter.com/Zeestad/status/1034980364190670850

Zeestad Den Helder @Zeestad

In de takels. #MaritiemIcoon #DenHelder

Twitter, 30 aug. 2018 – 06:29

https://twitter.com/Zeestad/status/1035021547449274368

Zeestad Den Helder @Zeestad

Klaar om geplaatst te worden. #MaritiemIcoon #DenHeldee

Twitter, 30 aug. 2018 – 06:31

https://twitter.com/Zeestad/status/1035022125051072512

Zeestad Den Helder @Zeestad

Ontmantelen. #MaritiemIcoon #DenHelder

Twitter, 30 aug. 2018 – 06:53

https://twitter.com/Zeestad/status/1035027653701578752

Zeestad Den Helder @Zeestad

Alstublieft! #MaritiemIcoon #DenHelder

Twitter, 30 aug. 2018 – 07:24

https://twitter.com/Zeestad/status/1035035420931907584

Dubbele Bolder geland in Den Helder

In alle vroegte werd het kunstwerk op zijn plek gehesen (foto Peter van Aalst)

Met hulp van twee hijskranen is het gelukt: de Dubbele Bolder staat op zijn plek.

Liefst twaalf meter breed is hij en zes meter hoog; wie het stationsplein van Den Helder nadert kan niet aan het kunstwerk ontkomen. Hoewel het glimmende, leverkleurige beeld nu nog grotendeels aan het zicht wordt onttrokken door zwarte hekken, proberen veel Nieuwediepers er toch al mee op de foto te gaan.

De Dubbele Bolder is een ontwerp van kunstenaar Marc Ruygrok. In de nacht van woensdag op donderdag is het enorme gevaarte in zijn geheel van Helmond, waar het werk werd vervaardigd, over de weg naar Den Helder vervoerd. Een bijzonder transport dat ook over bruggen, door tunnels en bochten moest.

Helderse Courant, 30 augustus 2018, 11:20

Reacties:

Peter Bunderdt
Wat heb je aan een bolder waar niemand om gevraagd heeft bouw liever een huurwoning voor dat geld daar is grote vraag naar.

Radjan Radjan
Helemaal mee eens

Jaap Holtzapffel
Als niet-inwoner van cultuurstad Den Helder valt het me op dat ik nog geen enkele inwoner van het altijd prachtige & bruisende Den Helder heb horen zeggen of zien schrijven: “Wat is de Dubbele Bolder een schitterend kunstwerk geworden… Een absolute aanwinst voor onze mooie stad! Dit wordt een geweldige trekpleister voor Den Helder…” Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen!

Radjan Radjan
Jaap, Als je het gevaarte in het echt ziet is het lelijk. Totaal geen aanwist voor de stad. Heb diverse mensen in provincies gevraagd wat typische Den Helders is, dan zeggen ze Marine, strand, vuurtoren en door gang naar Texel. Op de vraag wat ze onder zeevaart verstaan dan zeggen ze Rotterdam. Maar je bent welkom om een kijk je te komen nemen, ik denk dat je met 2 tellen uitgekeken bent.

Jaap Holtzapffel
Radjan Radjan Jammer dat u in uw opsomming het Rob Scholte Museum niet meer kunt noemen… Vraag een willekeurige Nederlander waar men aan denkt bij Den Helder, en het antwoord is telkens: de uitzetting van Rob Scholte!

Jan Algemeen
Wat ook typisch helders is om op voorhand alles negatief te af te schilderen

Jaap Holtzapffel
Jan Algemeen Ben ik even blij dat ik niet in Den Helder woon maar in het cultuurminnende HAARLEM met een supermooie historische binnenstad..
Henk van Kuijk
Zeestad pleegde inspraak, en legde vervolgens de uitslag naast zich neer, en deed haar eigen zin. Hoog tijd dat Zeestad wordt opgedoekt. Blokkade van draagvlak en democratie, en financiële verantwoording. Nog erger is dat dhr Vreugdenhill dit koude “icoon” verkoopt als het resultaat van de inspraak. Toch even kijken of het nieuwe, verbindende college hard klapt bij de onthulling….

Henk Vriend
is is een afschuwelijk ding die de bewonders door de strot is gedrukt. en dan nog eerst een enquete houden hoe we er over denken. en als ik naar de schepen kijk is de bolder zwart van kleur en niet dit!

Jeroen Bodewus
“Veel Nieuwediepers proberen er al me op de foto te gaan”. Ik zeg; missie geslaagd!!

Evert K. Tolhuijs
Geweldig object. Authentiek en origineel.

Henk Vriend
Let op mijn woorden binnen notime wordt hier tegen gepist en volgespoten met grafitty!

Uwe Smit
Kees Doolaard zei ergens in de zeventiger jaren tegen mij “Kunst is wat jij mooi vindt en dat hoeft niet mijn werk te zijn.” Smaken verschillen. Ik vind de beting passend bij deze prachtige stad, als import jutter, die hier door de marine kwam. Stoer, een blikvanger, krachtig, een mooie verbinding met de zee en opvallend. Morgen ga ik naar de onthulling. Ik heb vanmiddag al een voorproefje genomen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/dubbele-bolder-geland-den-helder

Dubbele bolder gearriveerd in Den Helder

Den Helder – Het kunstwerk de dubbele bolder is donderdagnacht in Den Helder aangekomen. Na een lange en voorzichtige rit door Nederland staat het maritiem icoon inmiddels op haar plek op het pleintje voor vishandel Boon.

Tussen drie en vier uur vannacht kwam het kunstwerk aan in Den Helder. Daarna werd het geplaatst op de plaats waar morgen, vrijdagmiddag, de officiële onthulling plaatsvindt. Dat is rond half drie, kort na de start van de Boldermarkt. De onthulling van het Maritiem Icoon is tevens de aftrap voor het driedaagse feest van 10 jaar stedelijke vernieuwing.

Woensdagavond vertrok het convoi exceptionnel rond 22.00 uur vanuit Helmond op weg naar Den Helder. De route was tot op detail uitgestippeld, want het zes meter hoge en twaalf meter brede icoon moest onderweg uiteraard tunnels, bruggen en bochten kunnen trotseren.

Den Helder Actueel, 30 aug 18 – 07:19

Reacties:

RB
30 augustus 2018 at 07:43
ziet er goed uit

Juul
30 augustus 2018 at 07:56
Hij staat er en wat is hij mooi.

menneke
30 augustus 2018 at 08:53
Waarom in Helmond laten maken? Lokale economie lijkt me voor te gaan bij gemeentelijke bestedingen

lezer
30 augustus 2018 at 09:48
Precies! Den Helder heeft aan 3 kanten zee en slechts achterland dus lokale ondernemers zouden gesteund moeten worden. Niet dus.

DJ
30 augustus 2018 at 10:05
Is gemaakt bij Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts, wist niet dat wij hier een klokkengieterij hadden? Ziet er prachtig uit trouwens!

svb
30 augustus 2018 at 10:09
Hebben wij ondernemers die dit kunnen dan? Niet alles kan lokaal. (in de basis heb je gelijk hoor, maar volgens mij hebben wij dit niet)

Barry
30 augustus 2018 at 10:13
T moet deze week nog donderdagnacht worden toch

Ronald Boutkan
30 augustus 2018 at 10:17
in Nederland niet hoor. Donderdagnacht is de nacht van donderdag en die begint om middernacht, na 23.59 uur vanavond is het gewoon vrijdag.

JB
30 augustus 2018 at 10:51
Even stiekum slim gedaan met Wikipedia; Een eenduidige definitie van “nacht” is binnen het Nederlandse taalgebied niet echt te geven. Volgens afspraak valt een etmaal uiteen in vier dagdelen − nacht, ochtend, middag en avond −, waarbij de nacht duurt van middernacht tot zes uur ’s morgens. Deze vaste periode valt echter nooit volledig samen met de tijd per etmaal dat de zon niet aan de hemel staat. Volgens Van Dale wordt een nacht genoemd naar de voorafgaande dag; “zaterdagnacht” verwijst dan bijvoorbeeld naar de vroege zondagmorgen. Daarentegen komt het omgekeerde in het dagelijkse spraakgebruik ook voor. Deze onduidelijkheid kan men ondervangen door te spreken van “in de nacht van dag x op dag y”.

hotmailtwo
30 augustus 2018 at 10:17
Het is net opgeblazen Sarah en Abraham, wat een gedrocht.
De onderste tekstregel verdwijnen onder het straat niveau, jammer.

Henk van Kuijk
30 augustus 2018 at 10:28
Belofte bij de inspraak: “Een kunstwerk met maritieme uitstraling, sfeer, uitnodigend tot fotomoment, speels voor kinderen.” Is niets van dat alles. Symbolisch voor de Heeren van het Dorp die alles regelen van bovenaf, wij weten wat kunst is. En de inspraak was totale schijnvertoning. Zeestad moet weg. En graag twee openbare toiletten in de stammen.

svb
30 augustus 2018 at 11:01
Wellicht dat het spreekwoord ‘de beste stuurlui staan aan wal’ iets kan betekenen, begin je eigen partij en ga iets doen! Je weet toch alles tot in de puntjes beter… succes!

Henk van Kuijk
30 augustus 2018 at 11:31
Nee, ik nam actief deel aan de inspraak, met velen, jij niet. En weet het in de puntjes als er gelogen wordt, en voor de gek gehouden.

svb
30 augustus 2018 at 14:02
Op alles wat er in de gemeente gebeurd heb je het grootste commentaar, alles en iedereen is slecht, liegt en bedriegt. Doe er dan wat aan…
Klopt, ik was er niet, heb ook verder geen echt commentaar (afgezien van de vlaggetjes, maar dat was geen onderdeel van die avond en ik vind het wat veel geld).
Maar ik ben tevens ook niet degene die een continue stroom van commentaar uit op de gemeente, de ambtenaren en de politieke partijen en de dingen die ze doen. Zowel op denhelderactueel als op NHD zie ik bij elk bericht over de gemeente commentaar van jou en over hoe slecht alles en iedereen is… Bij elk bericht sleep je weer dezelfde dingen er aan de haren bij.
DOE ER DAN WAT AAN, begin je eigen partij, je weet toch hoe alles precies moet… nogmaals: de beste stuurlui…..

Henk van Kuijk
30 augustus 2018 at 15:21
Mijn complimenten over de bieb-prijs niet gelezen, zowel hier als op NHD? Eerst goed lezen, voordat je een oordeel hebt. Verder wens ik niet voor de gek te worden gehouden door Zeestad en politiek, als ik op hun verzoek tijd en bijdrage lever als burger, heel normaal.

Bodelo
30 augustus 2018 at 11:57
Henk, ik heb zelden zoveel gelezen en gezien (filmpjes en foto’s) over de dubbele bolder. Ik denk dat ze toch gelijk hebben; spraakmakend en fotogeniek …..

Monique_K
30 augustus 2018 at 17:07
Tja, ook negatieve aandacht is aandacht, dus spraakmakend is die wel. Fotogeniek daarentegen is die niet.

RB
30 augustus 2018 at 19:18
dat is uw mening en smaak, maar vanaf dag één bent u al faliekant tegen de bolder en alles is alleen maar negatiever geworden, te veel glim, neemt alle zon weg bij Boon, niet fotogeniek, te hoog, te groot, te te te te …. ga er nu eens kijken en dan zult u zien dat het eigenlijk allemaal best meevalt en dat dit best een apart stukje kunst is, er zullen vast drommen fotografen zijn die het wel fotogeniek vinden

Cees
30 augustus 2018 at 12:45
Net zo spraakmakend als die Erdogan in Duitsland! Die is al weer verwijdert! En fotogeniek? Je kan er mee op de foto maar dat kan je met een guillotine ook! Dit ding is symbool van Helders gebrek aan werkelijke inspraak en nepotistische besluitvorming! Overigens er is plaats zat bij het station: de Zeehonden kunnen ook weer terug!

Guido
30 augustus 2018 at 12:59
Zou die chauffeur niet helemaal tuureluurs zijn geworden van die zwaailichten?

Nico
30 augustus 2018 at 13:21
Wat mij weer opvalt is het negatieve in veel reacties. Men weet overal wel iets negatiefs over te vinden. De dubbele bolder is er en laten we het positief zien, Den Helder heeft, na de bieb, weer een smaakmakend iets in de stad. Als we negatief blijven gaat onze stad zo langzamerhand naar de……….. Als we zaken positief zien kan de stad een weg terug vinden, maar dan moeten we er wel allemaal van verzekerd zijn dat wij als nieuwediepers de schouders eronder kunnen zetten en samen zaken kunnen keren. Positivisme moet de kracht worden!

Henk van Kuijk
30 augustus 2018 at 13:30
Het Samen van de Positieve inspraakavond is totaal genegeerd. Ik zei nog tegen de neutrale voorzitster: “Bewaakt u ook dat de resultaten van deze avond ook worden uitgevoerd? Want dat gebeurt nogal eens niet.” “Zeker!”, zei ze. Niet dus. Hoe bedrieg je de burger het best. Ja, ook dan ben je spraakmakend, Nico en Bodelo.
Maris
30 augustus 2018 at 13:45
Weer een mooi stukje kunst met de hoofdletter K… zal mij benieuwen waar ze het volgende belachelijke beeld, schuine bomen, muur schildering gaan plaatsen. Begint op de Efteling te lijken en dat zou niet verkeerd zijn alleen komen er hier geen mensen naar toe

Test1234
30 augustus 2018 at 16:15
inspraak wil niet zeggen dat je je zin krijgt

Bodelo
30 augustus 2018 at 16:43
Het grote voordeel van Zeestad is dat zij al 10 jaar lang de koers voor de stadsvernieuwing bepalen. Ze laten zich niet afleiden door wisselende gemeentebesturen inclusief alle daarbij horende zienswijzen.
Ik ga Zeestad zeker niet heilig verklaren, maar vooralsnog krijgen ze wel mijn stem.
Doorgaan met de stadsvernieuwing, op naar halter Bellevue. Nieuw Den Helder invullen met mooie wijken, de Koningstraat geleidelijk “terug bouwen” naar woonstraat.
Laat Zeestad de regie maar voeren.

Monique_K
30 augustus 2018 at 17:11
Dus gewoon negeren dat het ding veel te groot is en totaal niets met zee en zeevaart te maken heeft? We staan gewoon voor aap met dit ding dat onze verbondenheid met de zee en de zeevaart moet symboliseren.

Rasjutter
30 augustus 2018 at 18:35
Een Bolder heeft niets met zee en zeevaart te maken??? Bent u misschien ergens tegenaan gelopen met uw hoofd, of weet u gewoon niet wat zee en zeevaart betekend?

Henk van Kuijk
30 augustus 2018 at 19:28
Den Helder is helemaal geen sleepbootstad. En loop vooral niet tegen de Kolderbolder aan….. en Bodelo, Zeestad mag dus gewoon de boel belazeren bij de inspraakprocedure, fraaie regie?

RB
30 augustus 2018 at 18:50
en heeft u al gekeken, het veel te groot valt best mee, hij past er eigenlijk wel mooi zo vind ik dan…..
oh ja het verblinden door het glimmen wat u altijd zo gevaarlijk leek voor verkeersdeelnemers is ook al totaal van de baan……

Maris
30 augustus 2018 at 13:45
Weer een mooi stukje kunst met de hoofdletter K… zal mij benieuwen waar ze het volgende belachelijke beeld, schuine bomen, muur schildering gaan plaatsen. Begint op de Efteling te lijken en dat zou niet verkeerd zijn alleen komen er hier geen mensen naar toe

Bodelo
30 augustus 2018 at 16:45
Ga komend weekend niet alleen bij de artiesten op Willemsoord kijken maar loop ook eens langs de jachthaven en de plaats waar de campers opgesteld staan.
“Er komen hier geen mensen naar toe ……….”?

HZdwg
30 augustus 2018 at 17:40
Boeiende foto´s! Ik heb bewondering voor de mensen die zo´n gevaarte zonder ongelukken op zijn plaats weten te zetten.

Uwe Smit
30 augustus 2018 at 19:10
Kees Doolaard zei ergens in de zeventiger jaren tegen mij “Kunst is wat jij mooi vindt en dat hoeft niet mijn werk te zijn.” Smaken verschillen. Ik vind de beting passend bij deze prachtige stad, als import jutter, die hier door de marine kwam. Stoer, een blikvanger, krachtig, een mooie verbinding met de zee en opvallend. Morgen ga ik naar de onthulling.

https://denhelderactueel.nl/2018/08/dubbele-bolder-gearriveerd-in-den-helder/

De Dubbele bolder is geplaatst

Gepubliceerd op 29 aug. 2018

Het kunstwerk de dubbele bolder is donderdagnacht in Den Helder aangekomen. Na een lange en voorzichtige rit door Nederland staat het maritiem icoon inmiddels op haar plek op het pleintje voor vishandel Boon.

Reacties:
https://youtu.be/WIIZvxCwido

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/petra-bies-in-elkaar-gezet-op-de-h-een-hengelaar-rob-scholte-edzard-dideric-mail-aan-henk-van-der-veen-gerrit-seegers-van-woningstichting-dh-29-mei-2009-piet-hein-zilvervloot/