Yolande Schuur – Binnenkijken: Wellness in eigen huis

Ciska Brouwer woonde al elf jaar in haar moderne villa in Bergen toen ze de badkamer en de keuken grondig liet verbouwen. Het resultaat ziet er, ook na drie jaar, nog steeds verbluffend goed uit. Praktische oplossingen, mooie materialen en oog voor detail vormen het geheim.

Verscholen aan een van de mooiste lanen van Bergen ligt de grote villa van Ciska Brouwer. Ze viel veertien jaar geleden voor de speelse indeling en de prachtige ligging in het groen, aan de rand van de Noord Hollandse duinen. Het huis kon op een paar kleinere ingrepen na direct worden betrokken. Toch was van het begin af aan duidelijk dat de keuken een andere indeling nodig had. “Ik hou erg van koken, maar de keukenopstelling was onpraktisch. De ijskast en het fornuis lagen ongeveer vijf meter uit elkaar en onder het bijna elf meter lange aanrechtblad zaten alleen maar kastjes. Ik moest dus veel lopen en bukken. Verder was er alleen een kleine deur naar buiten, terwijl we hier midden in het groen zitten.”

Compact en praktisch

De nieuwe keuken indeling moest dus aan veel eisen voldoen. Dat bleek voor meerde keukenspecialisten, die Ciska benaderde, een onmogelijke opgave. Via haar broer Willem Brouwer, die eigenaar is van badkamer speciaalzaak Filiaal4, kwam ze in contact met interieur bouwer Piet-Jan van den Kommer. Die durfde de uitdaging wel aan. De pui, waar de keuken eerst tegenaan stond, kreeg verdieping hoge raampartijen en grote openslaande deuren naar het terras. Daar, dicht bij de tuin, staat nu de massief eiken eettafel. Koken doet Ciska nu aan het robuuste kookeiland met haar rug naar de gang en met zicht op haar gasten aan tafel. “Dit is zo’n goede ingreep geweest. De keuken is veel compacter en praktischer geworden. Ik sta niet meer met mijn rug overal naartoe als ik in de keuken werk. De nieuwe puien zorgen daarnaast voor meer licht en een mooie overgang van binnen naar buiten.” De doorgang naar de lager gelegen woonkamer is in het midden dichtgemaakt met een wand, waarin een grote doorkijk gashaard is opgenomen. “Nooit meer sjouwen met haardhout. Met een druk op knop heb ik een vuur branden.

Bij het maken van haar interieur keuzes gaat Ciska niet over een nacht ijs. “Ik ben altijd op zoek naar de nieuwste dingen

Vrij in de ruimte

Tegelijk met de keuken werd ook de badkamer op de begane grond verbouwd. De grootste wensen van Ciska waren een badkamer, die vanuit de slaapkamer bereikbaar is en een vrijstaand bad. Het ontwerp maakte ze samen met broer Willem, die bij ons gesprek is aangeschoven, en Piet-Jan van den Kommer. Het resultaat ziet er luxueus en logisch uit, mede dankzij de ruimtelijke indeling met twee doorgangen naar de slaapkamer, de ingebouwde ruime stoomdouchecabine met aan weerszijden nissen met stoere planken, de ingebouwde sauna, de brede wastafels in een nis en het vrijstaande bad, dat ook kan worden gebruikt als zit of ligbed. “Een prachtig bad om vrij in de ruimte te plaatsen’, vindt Willem. “Afgedekt is het een mooi, rustig object. Dat gevoel wordt versterkt doordat het bad rondom is afgewerkt met geloogd mahoniehout.” Dit materiaal werd ook gekozen voor de lades onder de wastafel en de planken in de nissen aan weerszijden van de doucheruimte. De afwerking is verder zo naturel mogelijk gehouden met een gietvloer in een warme zandkleur, beton stuc en witte mozaïektegeltjes. Willem: “We hebben gezocht naar een helder vloerplan en dat vervolgens ingevuld met bijzondere, eerlijke materialen. Dat resulteerde in een badkamer, die anders dan anders is en die niet snel verveelt.” De groten glazen pui, die al aanwezig was, draagt bij aan het wellness gevoel van de badkamer, waarin vooral de stoommachine favoriet is bij Ciska. “Daar kan ik elke dag nog van genieten. Stoom is een heerlijk alternatief voor de stortdouche. Als ik eucalyptus toevoeg, ruikt het hele huis ernaar.”

Dynamiek

De speels opgezette villa heeft door de verbouwing aan kracht gewonnen, doordat het nu mogelijk is op diverse plaatsen in huis rond te lopen. bijvoorbeeld tussen de keuken en de lager gelegen zitkamer, maar ook tussen de slaap en badkamer. De vrij geplaatste wanden, die deze ruimtes begrenzen en met elkaar verbinden zorgen, samen met het kookeiland en het vrijstaande bad, voor lucht en dynamiek. Het maakt de ruimtes spannender. De verschillende doorkijkjes, die zo ontstaan, accentueren de groene omgeving.

Ik heb van geen enkele keuze spijt. Het is altijd weer heerlijk om thuis te komen.

Strak, maar niet kil

Bij het maken van haar interieur keuzes gaat Cisca niet over een nacht ijs. “Ik hou van strak, modern, maar niet kil. En ik ben altijd op zoek naar de nieuwste dingen. Zo overweeg ik de massieve eettafel een vette coating in hoogglans wit te geven. Om bij te blijven lees ik alle woon en modebladen. Mijn broer houdt mij op de hoogte van innovaties op badkamergebied en met mijn zus heb ik jarenlang een kledingwinkel in Bergen gehad. Ik weet dus goed wat er te koop is en wat nieuw is. Het nadeel daarvan is, dat het soms moeilijk is om keuzes te maken. Maar ik heb van geen enkele keuze spijt. Ik voel me hier heel prettig. Het is altijd weer heerlijk om thuis te komen.” Toch heeft Cisca haar huis te koop gezet. Nu twee van haar drie kinderen het huis uit zijn, wordt de villa van ruim vierhonderd vierkant meter te groot. “Ik hoop, dat de bewoners na mij hier net zo zullen genieten als wij altijd gedaan hebben. Je voelt de natuur overal om je heen. De tuin grenst aan de duinen en naar de zee is het tien minuten fietsen. Drukte kun je opzoeken, rust niet.”

Gasten verwennen

Sinds enkele maanden is het prachtige huis en de omgeving niet meer exclusief voorbehouden aan Ciska en haar gezin, want ze verhuurt tegenwoordig een luxe suite als B&B-verblijf. “Ik hou erg van koken en verwennen. Dat is de reden, dat ik dit ben begonnen. De gasten hebben een eigen toegang via de tuin en een eigen terras, dat genoeg privacy biedt. Het ontbijt met zelfgebakken brood serveer ik op de kamer, in de tuin of aan de grote eettafel in de keuken. Het bevalt me heel goed en ik krijg enthousiaste reacties van mijn gasten.”

Stijlvol Wonen, Editie 34, mei – juni 2013, blz. 101 – 107

http://www.filiaal4.nl/db/WAS54b7b0a18954e/STIJLVOL_WONEN_MEI_JUNI_2013.pdf

PDF:
Stijlvol Wonen, editie 34, mei-juni 2013

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image