Wieringer Nieuws – Luyt voorlopig niet akkoord + Martijn Gijsbertsen – Hollands Kroon doet Luyt handreiking + Lada wil opheldering over afspraken dokbedrijf Luyt + Zonder dok kan Luyt ’tent sluiten’

Luyt voorlopig niet akkoord met aanbod compensatie gemeente Hollands Kroon

Onafhankelijk Hollands Kroon kiest partij voor Luyt.

DEN OEVER – Machinefabriek Luyt wil in alle redelijkheid in overleg met de gemeente tot overeenstemming komen wat betreft de compensatie voor het mislopen van de 300.000 euro subsidie en de inmiddels gemaakte kosten. Door vertraging zijn de bouwkosten inmiddels door de hogere staalprijs en andere kosten opgelopen tot een totaal van 500.000 euro. Het voorstel van de gemeente zal eerst als het op schrift gesteld binnen is goed bestudeerd worden door Luyt.

De gemeente presenteerde Luyt een voorstel van 125.000 euro compensatie. Dit dekt bij lange na de lading niet volgens Jacoline Luyt. Luyt heeft zich altijd beleefd en geduldig opgesteld richting de gemeente. Er lagen immers duidelijke afspraken zwart op wit en Luyt ging er tot voor kort vanuit, dat dit een goede afloop zou hebben.

Jacoline Luijt: “De raad wordt ons inziens door het college ver van de kwestie compensatie drie ton subsidie gehouden. Dit door positieve feedback van het college over hoe we eruit zijn gekomen met elkaar. Zoals bekend, zijn we er nog helemaal niet en zijn we er ook nog niet uit met de gemeente Hollands Kroon.”

Het missen van drie ton subsidie, het opgelopen meer bedrag van ongeveer twee ton door de vertraging en niet nagekomen afspraken over een kosten neutrale verplaatsing van het dok en de manier, waarop Luyt afspraken zwart op wit op papier hebben staan, maar die door Luyt en de gemeente totaal anders geïnterpreteerd worden, waardoor de gemaakte afspraak niet nagekomen wordt. Daarom heeft Luyt donderdag besloten om nog eens de raadsleden persoonlijk te mailen.

Donderdag had O.H.K. raadslid Henk-Jan Wittink een gesprek bij Luyt en werd daar geconfronteerd met duidelijk afwijkende documenten opgesteld door de partijen in deze kwestie. Wittink: “Wat ik bij Luyt op kantoor heb mogen lezen, wijkt veel af van de informatie, die de raadsleden van de gemeente heeft gekregen. Ik schrok er van. Het voorstel van de gemeente is dan ook absoluut niet voldoende. Maar er spelen veel meer zaken. Luyt wilde helemaal niet verhuizen. De nieuwe huur wordt zes keer hoger, dan op de oude locatie. De infra is niet volgens afspraak afgedekt (stroom en water) en de nieuwe locatie ligt lager, zodat er minder dagen gewerkt kan worden met hoog water op de kade. Ik vind het schandalig. O.H.K. kiest dan ook partij voor Luyt in deze kwestie. Ik vroeg, waarom Luyt het dok niet al vast kon bouwen binnen de termijn, maar dat kon niet vanwege het ontbreken van vergunningen en onderzoeken werd mij verteld. Luyt heeft inmiddels wel al veel kosten gemaakt voor het nieuwe dok, er is al veel ingekocht. Luyt is in de ogen van O.H.K., dan ook het slachtoffer in de volgende flater binnen het project Waddenpoort. Na de problemen met Tonneman en Meester is dit weer een ding, waarvan je wil dat deze niet gebeuren. Ik word er verdrietig van, dat er zo omgegaan wordt met onze ondernemers.”

Het voorstel was op donderdag nog niet terug te vinden op de agenda van de raad. Wittink gaat dan ook verzoeken om dit voorstel in te trekken. Luyt is van harte bereid om ook de andere fracties te woord te staan en hun kant van het verhaal te vertellen en de documenten met afspraken te tonen, waarop duidelijk is te zien, dat de gemeente de afspraken (op papier gesteld) niet nakomen en deze anders naar buiten brengen.

Wittink: “Met 50 werknemers, waarvan 20 op de haven, is Luyt de grootste werkgever in Den Oever, je moet er niet aan denken, dat dit fout afloopt. O.H.K. heeft niet voor niets een garnaal in het logo staan. Mijn gevoel zegt mij, dat de visserij niet in alle geledingen van de gemeente en hun raadsleden leeft. Den Oever is een werkhaven, toerisme is hartstikke mooi en belangrijk, maar de visserij gaat voor, sterker nog, veel mensen komen juist naar Den Oever om het werk op de en rondom de haven te bekijken. Zo is het bij Luyt al weken druk met kijkers, die de bouw van de twee nieuwe kotters volgen!”

Wieringer Nieuws, 19-01-2018 om 15:17

http://www.wieringernieuws.nl/nieuws/2869/Luyt_voorlopig_niet_akkoord_met_aanbod_compensatie_gemeente_Hollands_Kroon.html

Hollands Kroon doet Luyt handreiking

Schager Courant, 18 januari 2018

Schager Courant, 18 januari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Lada wil opheldering over afspraken dokbedrijf Luyt

Schager Courant, 18 januari 2018

Schager Courant, 18 januari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Zonder dok kan Luyt ’tent sluiten’

Helderse Courant, 22 januari 2018

Helderse Courant, 22 januari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/martijn-gijsbertsen-schepenlift-op-losse-schroeven-statenlid-luyt-kwestie-schandalig-sam-kooy-brief-aan-raadsleden-van-hollands-kroon-stichting-jas-keek-op-de-week-2-theo-moras-l/