VPRO | Argos | Bart Nijpels & Jos Slats – Samir A Staat S Vijand N° 1 + Bart Nijpels – Jason en Jermaine + Martelaars en Mollen | Het Proces tegen de Hof Stad Groep

Samir A (foto Linda)
Hof Stad Groep voor het Gerecht (foto AD)

Samir Azzouz (foto tawdif.ma)

Samir A (foto hln.be)

Samir A (foto GeenStijl)

Samir A Staat S Vijand 1

Deze maand begint het Proces tegen Nederlands Bekendste Terreur Verdachte, Samir A. Hij wordt Verdacht van het Voor Bereiden van Terroristische Aanslagen op Politici en het Gebouw van de Algemene Inlichtingen en Veiligheid S Dienst. Reporter reconstrueert hoe een Amsterdamse HAVO Scholier Staat S Vijand 1 werd.

Samen met Z N Vriend Khalid nam Samir A in januari 2003 op Amsterdam Centraal de Trein naar Kiev, een Reis van 35 uur. Met Camera Man Arjan Kroon leggen we het Eerste Deel van het Traject per Vliegtuig af.

De Trein vanuit Warschau vertrekt  S Morgens om 5 uur. Twee Uur Later moeten we over stappen in Deblin. Een Zwart Hondje hinkt op Drie Poten over het Perron, waar we bij een Gammel Kraampje met Gebaren Taal Twee Nescafé en een Broodje bestellen. Na Twee Happen blijkt er Koude Zuurkool in te zitten. Ik gooi M N Poolse Ontbijt buiten het Zicht van de Verkoopster in een Vuilnis Bak. Drie Kwartier later lopen we Trein Stel 268 van de Internationale Trein naar Kiev binnen, Tweede Klas. Het is er Benauwd. Alleen in het Gang Pad kunnen Twee Raampjes Open. Onze Ontbijt Lust wordt verdrongen door een Penetrante Pis Lucht. Zo N Veertig Passagiers maken gebruik van Één Toilet. Om de Paar Uur sjokt er een Conducteur de WC binnen en drukt Plicht Matig een Fles Chloor leeg.

Khalid, de Vriend van Samir A had des Tijds Geen Geldig Visum om de Oekraïne binnen te komen. Tijdens de Controle aan de Grens kroop hij onder een Deken, terwijl Samir tot Allah bad met het Verzoek om een “Gordijn” tussen zijn Vriend en de Controleurs op te trekken. Dat werkte. Ze lieten Khalid Ongemoeid.

vlcsnap-2016-07-17-21h17m12s252

Nog zijn we het grensgebied niet uit. Stap Voets rijdt de Trein een Loods binnen. Het Spoor in de Oekraïne wijkt af van dat in Polen en dus moet de Breedte van de Assen worden aan gepast. Het duurt volgens een Kaartje op Deur van de Conducteur ruim een Uur Langer dan Voorzien. Aan Boord is Niets te Eten te krijgen. De Spoor Wegen zijn Vergeten de Restauratie Wagen aan te haken.

In het Gang Pad komt een Oekraïense ons Hoofd Schuddend tegemoet. “Twintig Minuten kan Hier een Kwartier zijn, maar ook een Half Uur”, zegt ze. “Dit is een Andere Wereld dan de uwe. Houdt U daar Rekening mee. Die Avond om Iets over Elf rijden we het Station van Kiev binnen.

Persvrijheid is Nog Steeds een Betrekkelijk Begrip in deze Vroegere Sovjet Staat. Journalisten uit het Buiten Land dienen over een Officiële Vergunning te beschikken. Pas Dan mag er gewerkt worden.

Maanden Eerder Al heeft de Oekraïense Ambassade in Den Haag ons  Film Plan ontvangen. Het Plan is voor gelegd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev, dat na Rijp Beraad liet weten, dat we Welkom zijn. De Vergunning ligt Klaar bij de Afdeling Pers Zaken van het Departement.

Op Vertoon van Paspoort wordt ons het Document overhandigd. “Good Luck, Misters,” mompelt de Dienst Doende Media Functionaris, alsof hij weet, dat er Meer Nodig zal zijn, dan Alleen Dit Stukje Papier.

We nemen onze Intrek in Hotel Tourist, Dertig Verdiepingen Gast Vrijheid uit Lang Vervlogen Oost Blok Tijden op de Rechter Oever van de Djnepr. Hier verbleven Drie Jaar Geleden ook Samir A en zijn Kompaan Khalid. Net als zij proberen we in de Omgeving van het Hotel een Taxi Chauffeur te vinden, die een Beetje Engels spreekt en ons de Volgende Dag naar de Grens met Rusland wil brengen, een Rit van Bijna 800 Kilometer. Taxi S te over, maar Geen Bestuurder, die een Buiten Landse Taal Machtig is. Njet, Njet, Njet.

Een in het Hotel gevestigd Reis Bureau biedt Uitkomst. Drie Behulpzame Ludmilla S gaan Onmiddellijk aan de Slag. Aan het Begin van de Avond is de Kwestie Geregeld. “Good Friend, Good Car. English, No Problem.”

In de Lobby maken we Kennis met Abdulazziz, een Grote Nigeriaan die Al Twintig Jaar in de Oekraïne woont. Hij kwam Hier naar toe om Lucht Vaart Technologie te studeren. Tegenwoordig is Abdulazziz Kapitalist, Handelaar in Spijker Broeken.

Trots laat hij zijn Auto zien, een Twintig Jaar Oude Opel Ascona met Ruim 250.000 Kilometer op de Teller. Op het Dashboard prijkt Prominent een Glimmende Jezus Houdt Van Je  Sticker. Abdulazziz blijkt een Bekeerde Moslim. “In Nigeria ben ik Op Gevoed met het Idee, dat je Christenen moet Haten,” zegt hij. “Maar toen kwam er Verlossing. Hier heb ik Veertien Jaar Geleden het Licht Gezien.”

We spreken af, dat hij ons de Volgende Morgen om Acht Uur op haalt bij het Hotel. We hebben een Lange Reis voor de Boeg naar Kumachove, een Gehucht aan de Grens met Rusland, waar in januari 2003 de Tocht van Moslim Strijder Samir A en Z N Vriend Khalid Voortijdig eindigd, toen ze door Grens Troepen werden Op Gepakt, die hun Voet Sporen in de Sneeuw hadden gevolgd.

Oh Heer, laat deze Reis Succes Vol worden en Bescherm ons tegen de Duivel “, bidt Abdulazziz de Volgende Ochtend achter het Stuur gezeten. Even Later begrijpen we Waarom. Oekraïners rijden als Gekken over Smalle Twee Baan S Wegen Vol Kuilen. In halen doen ze bij Voorkeur op Onoverzichtelijke Plekken. Abdulazziz heeft zich in de Loop der Jaren aan gepast aan dit Rij Gedrag. Met Snelheden tot 140 Kilometer per Uur rijden we naar het Oosten. In Veel Bochten spelen we Russische Roulette. Hij haalt in Zonder Gas terug te nemen. Zou er een Tegen Ligger komen? Het is wat onze Chauffeur betreft een Kwestie van Vertrouwen, Niet van Goed Zicht. Aan de Kant van de Weg flitsen Bloemen Monumentjes en Geïmproviseerde Kruis Beelden Voorbij. Gedenk Tekens voor Weg Gebruikers met Minder Geluk.

We rijden het Gehucht Kumachove binnen. We zoeken de Kazerne van de Regionale Grens Politie. Op een Land Weggetje trapt Abdulazziz Abrupt op de Rem. Hij is Zichtbaar Nerveus. De Angst voor Uniformen is Nog Niet Helemaal Verdwenen. Eerst Bidden dan Pas Verder

De Mannen van Grens Politie zijn Aller Vriendelijkst, maar Niet Erg onder de Indruk van onze Officiële Film Vergunning. Hoewel er in de Wijde Omgeving van Kumachove  – de Oekraïense Variant van Nergens Huizen,Toch Echt Geen Enkel Belang Wekkend Militair Object te zien is, doen ze Erg Moeilijk over het maken van Opnamen.

Na Ander Halve Dag Stevig onder handelen, willen ze ons wel naar de Plek brengen waar Samir A Drie Jaar Geleden werd Op Gepakt toen hij Illegaal de Grens met Rusland wilde over steken. Vragen, zoals Hoe Ver zijn we Hier van de Grens?) willen ze Niet beantwoorden. Zo Iets is in dit Land Nog Altijd staatsgeheim.

Na een Eindje Rijden tussen Uit Gestrekte Velden met Zonnen Bloemen, komen we in de Buurt. Hier strandde begin 2003 Samir S Poging om zijn Tsjetsjeense Moslim Broeders te bereiken. Een Paar Dagen na zijn Arrestatie werd hij als Ongewenst Persoon op de Trein Terug naar Nederland gezet. Vanaf dat Moment wordt de dan 16 Jarige HAVO Scholier door de AIVD beschouwd als een Potentiële Terrorist, en Permanent in de Gaten gehouden. Inmiddels zit hij voor de Derde Keer Vast. Half oktober begint Z N Straf Zaak.

In Reporter doet Samir A voor het Eerst Zelf zijn Verhaal. “De Manier, waar op ik word behandeld, heeft bij mij Haat Gezaaid. Wat de Oogst daar van zal zijn, () Alleen Allah weet Het,” zegt hij.

vlcsnap-2016-07-17-21h20m12s797

Z’n vrouw, zijn zus en zijn beste vriendin leggen in Reporter uit waarom Samir radicaliseerde.

De uitzending is hier te zien

Reacties
https://vimeo.com/175118366

Sting Like A Bee, Journalistiek Productie Bedrijf, oktober 2006

https://www.stinglikeabee.nl/samir-a/

Jason en Jermaine

vlcsnap-2016-06-23-22h37m26s335

November 2004. Een Week na de Moord op Theo van Gogh valt een Arrestatie Team (AT) een Pand in de Haagse Antheunisstraat binnen. Ismail A en Jason W worden aan gehouden. Kort Daar  Voor heeft W een Hand Granaat gegooid. Vijf Leden van het AT raken Gewond.

Ook Jermaine W, de Broer van Jason wordt Aan Gehouden. Hij wordt na Zes Maanden Vrij gelaten. In deze Uitzending doet hij voor het Eerst zijn Verhaal.

In Profiel Jason en Jermaine.

Hier te Zien

Reacties
https://vimeo.com/172005087

In de Media
Recensie Wim de Jong in De Volkskrant, 8 september 2005

Sting Like a Bee, 7 september 2005

https://www.stinglikeabee.nl/jason-en-jermaine/

Martelaars en Mollen |  Het Proces tegen de Hof Stad Groep

Volgende Week maandag begint het Proces tegen de Hof Stad Groep. De Grootste Recht S Zaak in Nederland Ooit tegen Vermeende Terroristen.

13 Verdachten, Twaalf Advocaten, 3 Rechters en Twee Officieren van Justitie gaan Komende Weken van uit de Zwaar Beveiligde Bunker in Osdorp het Nieuws domineren. Want de Beschuldigingen zijn Hard. Deze Dertien waren volgens het Openbaar Ministerie bezig Aanslagen in Nederland voor te bereiden. Maar hoe Betrouwbaar is het Bewijs Materiaal, dat de Geheime Dienst, de AIVD heeft geleverd?  Wat wist de Dienst van de Hand Granaten in het Laakkwartier? In Profiel, Nieuwe Feiten over Saleh B, de Vermeende Informant. De Uitzending van Profiel is Hier te zien:

Reacties
https://vimeo.com/175114603

Sting Like a Bee, 30 november 2005

https://www.stinglikeabee.nl/proces-tegen-de-hofstadgroep/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=VPRO+|+Argos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bart+Nijpels
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jos+Slats
https://robscholtemuseum.nl/?s=Samir+A
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staat+S+Vijand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staat+S+Vijand++1
https://robscholtemuseum.nl/?s=Khalid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ismaél+A
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jason+W
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jermaine+W
https://robscholtemuseum.nl/?s=Saleh+B
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mohammed+B
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+van+Gogh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Moord+Theo+van+Gogh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martelaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mol
https://robscholtemuseum.nl/?s=Geheime+Dienst
https://robscholtemuseum.nl/?s=AIVD
https://robscholtemuseum.nl/?s=Algemene+Inlichtingen+en+Veiligheid+S+Dienst
https://robscholtemuseum.nl/?s=AT
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arrestatie+Team
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hand+Granaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hof+Stad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hof+Stad+Groep
https://robscholtemuseum.nl/?s=Proces+Hof+Stad+Groep
https://robscholtemuseum.nl/?s=Antheunisstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Laakkwartier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Haag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bunker+Osdorp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Osdorp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amsterdam

1 Comment

  1. nothing new , the world is a rotten place , don,t expect any decent justice system.
    cause they are the creaters of the rotten world

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.