Valentijn Driessen – Kunstgras 2020 verdwenen uit de Eredivisie + Delano Weltevreden – Clubs ongerust over kunstgras

Kunstgras 2020 verdwenen uit de Eredivisie

Alkmaarse Courant, 1 juni 2018

Alkmaarse Courant, 1 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Clubs ongerust over kunstgras

Autobanden worden verwerkt tot rubberkorrels, die op kunstgrasvelden worden gebruikt.

Het bestuur van voetbalclub HCSC gaat in een extra vergadering bespreken wat te doen met de informatie, dat de rubberkorrels op het kunstgrasveld schadelijk zijn voor het milieu.

Ook het bestuur van de Julianadorper voetbalclub JVC zet het onderwerp op de agenda. Over de rubberkorrels, vervaardigd van autobanden, bestaan al enige tijd zorgen. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt nu, dat uit de korrels stoffen kunnen lekken, die in de grond en de bagger in sloten om de velden heen terecht kunnen komen. Die schadelijke stoffen tasten de biodiversiteit aan, zegt het RIVM.

De gemeente Den Helder is eigenaar van de drie kunstgrasvelden bij HCSC en JVC. HCSC huurt twee kunstgrasvelden. Dirk Koorn, die bij de club de scepter zwaait over het veldvoetbal: “Ik schrik hiervan. We betalen een hoop geld voor die velden. Zij zijn onlangs gekeurd en goed bevonden. Wij gaan een extra bestuursvergadering inlassen om dit te bespreken. Als die korrels inderdaad gevaarlijk zijn, moeten we daar een beslissing over nemen.”

Gevaar

JVC huurt één kunstgrasveld van de gemeente. Waarnemend voorzitter Marc Duin van JVC: “Ik wil graag meer weten. Hoe schadelijk is het en wat kunnen we er aan doen. Daar moeten we samen met de gemeente naar kijken.” Het bestuur bespreekt het onderwerp volgende week.

Gemeentelijk woordvoerster Joyce in ’t Veld: “Op deze velden ligt ’schoon’ SBR rubber infill. Schoon als van schone autobanden, dat is onderzocht. Maar ook schone banden kunnen uitlogen. Net als bij het andere onderzoek, volgen wij het advies van de Vereniging Sport en Gemeenten en de KNVB. Zij hebben nog geen advies uitgebracht.”

Schone autobanden of niet, die schadelijke stoffen zitten in de rubberkorrels, zegt woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM. Wat de gemeente en de clubs kunnen doen om te voorkomen, dat die stoffen het milieu vervuilen? “Dat hebben we niet in het rapport opgenomen. Maar een simpele maatregel is, dat je bij het gebruik van een bladblazer er voor zorgt, dat de korrels niet het veld af, maar juist op worden geblazen.”

Flauwekul

Voorzitter Jac Vink van SRC uit Schagen vindt het allemaal je reinste flauwekul: “Wij huren twee kunstgrasvelden van de gemeente. Die zijn door gecertificeerde bedrijven aangelegd. In 2016 werd ook al gezegd, dat de korrels op die velden gevaarlijk zijn. We hebben voor een onderzoek vijftienhonderd euro betaald aan een bureau. Alles bleek in orde. Nu komt er weer zo’n verhaal. Ga wat anders doen als je er geen verstand van hebt. Sloten liggen twintig tot dertig meter van onze velden af. Wij gaan met deze conclusies van het RIVM niets doen. Tenzij de gemeente vindt, dat er iets moet gebeuren.”

Texel’94 huurt een kunstgrasveld van de gemeente Texel. Omdat hij het rapport van het RIVM nog niet heeft gelezen, wil voorzitter Werner van der Meer van Texel’94 nog niet inhoudelijk reageren.

Lous Kruijer, voorzitter van VV Schagen, kan er ook ’nog niets zinnigs over zeggen’.

Noordhollands Dagblad, 4 juli 2018, 21:29

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/clubs-ongerust-over-kunstgras

Meer informatie:

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/de-telegraaf-advies-rivm-aan-kinderen-na-voetballen-douchen-onrust-om-kunstgras-redactie-dha-tweede-kunstgrasveld-overgedragen-aan-fc-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/rob-bakker-onderzoek-kunstgras-bodems-schager-courant-bandenloos-kunstgrasveld-arie-booy-kunstgras-bij-trapveldje-pasteurstraat-den-helder/