De Telegraaf – Advies RIVM aan kinderen: na voetballen douchen: Onrust om kunstgras + Redactie DHA – Tweede kunstgrasveld overgedragen aan FC Den Helder

Advies RIVM aan kinderen: na voetballen douchen: Onrust om kunstgras

Den Haag – Kinderen moeten na het sporten op een kunstgrasveld douchen en schone kleren aantrekken. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na de enorme onrust over mogelijke gevaren van rubberen korrels op kunstgrasvelden.

Minister Schippers (Volksgezondheid) verkondigde gisteren nog dat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen laten sporten op kunstgrasvelden. De bewindsvrouw liet weten dat er volgens haar experts geen gezondheidsrisico’s zijn. Ondanks haar geruststellende woorden laat ze wel met spoed onderzoek doen door het RIVM. Opmerkelijk is dat dit instituut enkele uren later met een aangescherpt advies komt voor jonge sporters.

Aanleiding voor alle commotie vormt een uitzending van Zembla. Daaruit bleek dat de korrels, gemaakt van oude autobanden, mogelijk kankerverwekkend zijn.

Metingen

Schippers zegt de opmerkingen van wetenschappers in het televisieprogramma serieus te nemen. „Daarom wil ik nog voor de kerst duidelijkheid. Het RIVM gaat bij vijftig tot honderd kunstgrasvelden in Nederland metingen doen, om te kijken wat het betekent voor de volksgezondheid. Gewoon uit voorzorg.”

Ondertussen is er lichte paniek uitgebroken bij de Nederlandse amateurclubs. Verschillende voetbalverenigingen laten hun jeugd daarom op natuurgras spelen. AFC start zelfs een eigen onderzoek. „Wij wachten niet op minister Schippers”, aldus Ad Westerhof.

De voorzitter van de Amsterdamse tweededivisionist heeft de hulp ingeroepen van een onderzoeksbureau. „We hebben een gerenommeerd internationaal onderzoeksbureau de opdracht gegeven om volgende week van alle kunstgrasvelden – die niet allemaal van hetzelfde jaar en materiaal zijn – een monster te nemen en te onderzoeken in welke mate de rubberkorrels schadelijk zijn”, vervolgt Westerhof. „We zijn met een bedrijf in zee gegaan dat tegen een stootje kan.”

De Telegraaf, 8 oktober 2016

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26766191/__Onrust_om_kunstgras__.html

Tweede kunstgrasveld overgedragen aan FC Den Helder

Den Helder – Het tweede kunstgrasveld op sportcomplex de Streepjesberg is woensdagmiddag 5 oktober officieel overgedragen aan FC Den Helder. Wethouder Kos deed dit door het nemen van tien penalty’s.

“Met de overdracht van het tweede kunstgrasveld sluit FC Den Helder in nauwe samenwerking met de gemeente een periode af waarin, in een periode van vijf jaar, een grote renovatie heeft plaatsgevonden”, aldus FC Den Helder voorzitter Peter de Vrij. “Naast de twee kunstgrasvelden is er een nieuwe kleedaccommodatie gebouwd. Is clubhuis “de Stille Werker” gerenoveerd, onder meer met een nieuw dak, nieuwe toiletten en nieuwe vloer. En is er onder de grote tribune een ruimte gecreëerd voor vergaderingen en ontvangst van gasten van de businessclub. Iets waar de club met al zijn vrijwilligers en vele leden trots op mag zijn.”

Trots zijn op wat er bereikt is mogen de mensen van FC Den Helder zeker, vertelde wethouder Pieter Kos bij de opening. “De goede samenwerking tussen de medewerkers van de gemeente en FC Den Helder heeft geleid tot een mooie sportpark dat gereed is voor de toekomst.” Speciaal voor de opening werd er een speciale voetbalclinic georganiseerd door het jeugdbestuur van FC Den Helder. De wethouder mocht na zijn openingswoord strafschoppen nemen tegen een drietal jeugdige keepers.

Den Helder Actueel, 6 oktober 2016 – 08:18

Reacties:

Judge X
6 oktober 2016 at 15:08
Hopelijk zonder rubber korrels?
http://www.zembla.vara.nl/nieuws/knvb-wil-nieuw-onderzoek-naar-gezondheidsrisicos-kunstgrasvelden

Jacob
6 oktober 2016 at 16:25
behalve dat… Geen amateurvoetballer die op kunstgras zit te wachten… Kom maar een gemiddelde zondag naar de streepjesberg en vraag ernaar… Iets dat de FC misschien had moeten doen voor het aanleggen van ku(ns)tgras…

Glijn
6 oktober 2016 at 20:23
En nu maar hopen dat er een goede samenwerking komt tussen de huidige coalitie en de rugby-club.

Kees Jan
6 oktober 2016 at 21:58
De Rugby-Club heeft geen raadslid (van coalitiepartij) als voorzitter, dus die goede samenwerking zal er niet komen. Iedereen weet onderhand dat de “club” (En dan bedoel ik niet de voetbalclub, maar de vriendenclub van politici) alleen maar voordeeltjes geeft aan vriendjes en niet aan niemand die die zelfde “club” kritisch beoordeeld.

pietjepuk
7 oktober 2016 at 07:13
Het kunstgras bij FCDH bevat geen rubber korrels maar zijn van kurk dus dat is beter (Judge X). Senioren spelen niet graag op kunstgras maar voor de jeugd is het perfect, dus ik neem aan dat je alleen voetbal senioren kent. (Jacob)

http://denhelderactueel.nl/2016/10/tweede-kunstgrasveld-overgedragen-aan-fc-helder/