Skepsis – KRO Het Zesde Zintuig, aflevering 6, 25 maart 2007: Test 2, Bomaanslag op Rob Scholte

Op 24 november 1994 stapten beeldend kunstenaar Rob Scholte en zijn vrouw Micky in hun BMW, die geparkeerd stond in de Laurierstraat in Amsterdam. De wagen stond al vijf dagen ongebruikt voor de deur en was daar neergezet door een medewerker van Scholte. Een andere medewerker zou de auto die middag gebruiken. Micky had de avond tevoren een zwangerschapstest gedaan die een positief resultaat opleverde. Zij wou naar de huisarts om te laten controleren of ze inderdaad in verwachting was. Als ze alleen was gegaan, zou ze de BMW niet hebben gebruikt. Rob stemde er echter in toe met haar mee te gaan omdat hij zelf last had van voetschimmel.

Nadat ze wegreden hoorden ze drie tikken en op het moment dat Rob na ruim 50 meter rechtsaf sloeg, volgde er een enorme explosie. Iemand had een granaat onder de auto bevestigd. Tijdens het rijden werd de pin er automatisch uitgetrokken. Micky had geen verwondingen en kon de wagen via het rechterportier verlaten. Rob probeerde ook naar buiten te komen en merkte toen dat zijn benen niet meegingen. Hij viel op zijn rug op straat, zonder pijn te voelen. In het ziekenhuis moesten zijn beide benen worden geamputeerd. Micky kreeg een miskraam toen ze ’s avonds in bad lag.

De advocaat Oscar Hammerstein dacht dat de bom voor hem bedoeld was en door drugscriminelen was geplaatst. Hij woonde in dezelfde straat en had een BMW in dezelfde donkerblauwe kleur. Rob Scholte zocht de dader in het kunstenaarsmilieu en wees ook enkele mogelijke verdachten aan. Maar de politie slaagde er niet in de misdaad op te lossen.

Voor de test van de KRO worden op de plaats des onheils de straatnaambordjes en andere herkenningstekens afgedekt. “Pieter, dit ga je gewoon nog een keer overdoen”, roept oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen met gespeelde ernst tegen een medewerker die alles afplakt. Zo probeert hij de kijkers duidelijk te maken dat de blindering heel serieus wordt aangepakt. De kandidaten worden één voor één vanaf het station geblinddoekt naar de Jordaan gereden. Als ze uitstappen, mogen ze de blinddoek afdoen. Karin nodigt ze uit om midden op het kruispunt te gaan staan. Ze vertelt dat er “iets is gebeurd op deze plek”. De kandidaten krijgen bovendien te horen dat Joop in dit geval degene is die veel van de zaak afweet. Ze kunnen daaruit concluderen dat het naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke politiezaak uit het verleden is. De kandidaten krijgen ook enveloppen met foto’s. Karin vertelt dat een van de enveloppen een foto van twee van de betrokkenen bevat. De kandidaten horen dat binnen iemand zit die heel nauw betrokken is. Het is Micky, die alles op een beeldschermpje kan volgen.

Wat zou er op dit kruispunt gebeurd kunnen zijn? Marchien zegt: “Heel gek, ik zie een auto.” Karin knikt met haar hoofd. “En het is net of ik in die auto wil stappen”, vervolgt Marchien. Karin herhaalt de uitspraak van Marchien, maar niet op zo’n manier dat Marchien de indruk krijgt in de roos te hebben geschoten. Ze zwakt het weer af door op te merken: “Ja en op de een of andere manier kom ik er niet in. Ik weet niet wat dat is.” Micky doet haar best om deze misser tot een treffer om te vormen. Zij veronderstelt dat Marchien precies het omgekeerde bedoelde: Rob kon niet meer uit de auto stappen omdat hij zijn benen niet meer kon gebruiken. Ze legt daarmee meer nadruk op het woord “stappen” dan Marchien deed. Marchien zei alleen dat ze niet in de auto kon komen. Dat is heel wat anders dan zonder benen uit de auto komen, zoals Rob deed. Marchien komt pas op dreef nadat Joop van Riessen haar heeft verteld om welke zaak het gaat. Ze geeft een gedetailleerde beschrijving van de dader en beweert dat ze hem voor haar gevoel zo zou kunnen aanwijzen.

Petra ziet een auto die vrij hard kwam aanrijden en met bijna piepende banden stopt. “En dan krijg ik eigenlijk wel geweld ook.” Meer bruikbare uitspraken kunnen niet aan haar worden ontlokt. Maar nadat Joop heeft verteld om welke onopgeloste zaak het gaat, kan ook Petra meteen een beschrijving geven van de dader. Een vrij mollig type van circa 40 jaar met ongekamde haren.

Het kruispunt brengt Jacky niet op het idee dat er iets met een voertuig is gebeurd. Ze ziet het café op de hoek en veronderstelt dat er op straat een knokpartij heeft plaatsgevonden. Karin acht dit niet uitgesloten, maar zegt dat het nu om een ander verhaal gaat. Jacky wil echter niet luisteren. Ze blijft doorgaan op hetzelfde thema en vraagt nog een keer: “Heeft er zich een zware ruzie afgespeeld? Geen ruzie? Oké, dan heb ik niks gezegd.” Dit komt haar op een reprimande van Joop te staan. Hij wil niet dat Jacky expliciete vragen gaat stellen, want dat maakt geen goede indruk op de kijkers. Als helderziende moet je altijd suggereren dat je al wat weet. Jacky is behoorlijk van haar stuk gebracht en beseft dat ze de finale nu wel kan vergeten. Joop geeft haar nog een kans door te vertellen dat het om de bomaanslag op Rob Scholte gaat. Dat geeft een krachtige stimulans aan haar zesde zintuig. Jacky weet zeker dat de dader een Amsterdamse jurist is met een hele goeie functie in het openbare leven, eigenlijk wel iemand die we allemaal kennen. Wie had dat gedacht!

Richard buigt ver voorover alsof hij wil kotsen en begint geforceerd te hoesten. Het is een act die hij al vele malen heeft opgevoerd. “Heb je de zaak niet kunnen oplossen?”, vraagt hij op de man af aan Joop, die meteen begint te knikken. Richard gaat nog even door om het Joop goed in te wrijven en weet het nu heel zeker: “Ik hoor continu: Joop je hebt de zaak niet kunnen oplossen. En dat zit jou ontzettend dwars!” Dit is helaas het enige wat Richard kan vertellen. Hij stelde evenals Jacky een rechtstreekse vraag, maar dat neemt niemand hem kwalijk.

Als Joop verklapt wat er op het kruispunt is gebeurd, loopt Richard resoluut een eind de straat in. Hij beweert zeker te weten dat de dader daar heeft staan kijken. Het is volgens hem een man met grijs haar en een scheiding in het midden. Rob Scholte had een kunstwerk voor hem gemaakt, maar ze kregen ruzie over de prijs. We krijgen niet te horen hoe aannemelijk het is dat er iemand heeft staan posten totdat Rob (na vijf dagen) in zijn auto wegreed.

Johannet zegt dat ze “steeds een idee van een moeder met een kind” heeft. “Ik zie die zieke vrouw ook weer. (…) Ik krijg ook een vrouw te zien die hier op de grond ligt.” Veel vrouwen dus. Karin deelt mee dat er inderdaad een vrouw bij betrokken was. Johannet krijgt nu een gevoel alsof ze bekneld zit. Dit wordt bevestigd, waardoor Johannet nog veel erger bekneld komt te zitten in een auto. Ze voelt het onder meer in haar maag en zit met haar voeten vast. Micky kan daar nog wel iets van waarheid in herkennen. Ze vertelt dat ze twee dagen na de aanslag ontdekte dat ze een gekneusde enkel had. Misschien zat ze ergens met haar voet vast, al had ze dat niet gemerkt.

Nadat Joop heeft onthuld om wie het gaat, voelt Johannet koude rillingen, die volgens haar betekenen dat ze dingen opvangt. Ze denkt dat de dader een ziekelijk jaloerse kennis van Rob was. Dit is een bekende hypothese, die niet bevestigd kon worden. Het is onduidelijk wat Joop van Riessen hier aan het testen is. De algemene kennis van de kandidaten of hun creativiteit?

Liesbeth voelt een echtpaar als ze de foto van de twee betrokkenen vasthoudt. Haar maag doet erg pijn. Voorzichtig gaat ze verder: “…ik kan niet tegen je zeggen dat is van een wapen, dat voel ik niet. Ik krijg als het ware een schot…nee, ik weet niet wat het is. Ik ga het ook niet zeggen.” Eigenlijk heeft ze wel wat gezegd, maar ze krijgt blijkbaar snel door dat het niet juist is. Wat later heeft ze het idee opgepikt dat het onverwacht gebeurde: “Het lijkt wel of ik rustig kom aanlopen en dat ik opeens “Aaagh!” voel.” In een volgend fragment zien we haar aan de envelop ruiken. Evenals in de vorige uitzending rapporteert ze een brandlucht. Dat kan kloppen, want de auto brandde. Liesbeth noemt het ook een “explosieachtige brandlucht”, misschien omdat ze al had begrepen dat het plotseling gebeurde. Als ze hoort dat het om Rob Scholte en zijn vrouw gaat, weet ze meteen wat haar maagpijn te betekenen heeft: de miskraam van Micky.

Micky moet na afloop wat lachen over “die kroegruzie hier voor de deur, waar twee mensen steeds mee kwamen.” Dat was de ruzie waar Jacky over sprak, maar we hebben niet gezien wie er eveneens over begon. Micky gelooft dat het gevoel dat Liesbeth en Johannet in hun buik hadden met haar miskraam te maken heeft. Ze is het meest gelukkig met Marchien, omdat die beweerde dat ze de dader kon herkennen. Helaas is er geen reden om daarin te geloven, want er is nog nooit een helderziende geweest die zulke beweringen waar kon maken. Er waren daarentegen wel tallozen die stellige uitspraken deden over politiezaken waarvan men later kon vaststellen dat ze onjuist waren.

http://skepsis.nl/zesdezintuig-6/