Schone kunsten – Essay (2): Rob Scholte en zijn levenslessen

IK BEN NIET VAN MIJN PAD GERAAKT

Een artikel uit de Trouw van 13 september 2014

Schone Kunsten Logo

Schone kunsten (foto Schone kunsten)

In vijf lessen vertelt de beeldend kunstenaar Rob Scholte openhartig over hetgeen, dat hij tot nu toe heeft meegemaakt. Maar over sommige dingen juist liever niet, zoals de bomaanslag in 1994. De kunstenaar verloor hierbij zijn benen en zijn toenmalige zwangere vrouw Micky Hoogendijk hun kind. Wat voor invloed heeft dit gehad op de kunstenaar? Maar volgens de kunstenaar draagt het niets bij om het hier nog over te hebben. De media heeft veel invloed op alles wat je doet en zegt. Dit wilde Rob Scholte niet meer. Hij besloot afstand te nemen van alles, dat hem afleidde van zijn werk en praatte veertien jaar lang niet meer tegen de pers. Ik vraag mij af, of de kunstenaar hier goed aan heeft gedaan. Heeft een kunstenaar niet juist de media nodig om zichzelf en zijn werk in de picture te zetten?

Het kan je niet ontgaan zijn. Na een lange mediastilte is kunstenaar Rob Scholte weer te zien in de media. Zo heeft Trouw hem gestrikt om zijn levenslessen met de lezer te delen en was hij afgelopen week te gast in het tv programma ‘De wereld draait door’. Ik vraag mij waarom de kunstenaar het weer tijd vond om weer in de media te treden. Daar zit vast wat achter.

Het blijkt, dat de kunstenaar vorig jaar in Den Helder een museum heeft geopend. En ja om dit onder de aandacht te brengen bij het publiek, heb je toch echt de pers nodig. Daarnaast kan Rob Scholte tegenwoordig beter met de pers omgaan. Met pijn en moeite heeft hij geleerd om grenzen te trekken als dat nodig is en om soms te zeggen: dat gaat niemand aan.

Wat een onderneming om een museum te openen, bedenk ik bij mezelf. En dan ook nog in Den Helder. Begrijp me niet verkeerd, maar Den Helder is niet een plek, die ik direct met een kunststad associeer. Dan denk ik eerder aan de Marine kazernes.
Al snel wordt het mij duidelijk waarom Scholte een klein intiem museum heeft geopend. In de loop van der tijd heeft de kunstenaar veel werk verzameld. In Den Helder leent de begaande grond van een oud postkantoor zich uitstekend, om de uiteenlopende kunstwerken te laten zien. In het museum is er werk van Jan Toorop, Germ de Jong en vergruisde kunstenaars als Han van Meegeren en Erich Wichman te zien. Verder geeft de kunstenaar de toeschouwer een kijkje in zijn herinneringen. Er is werk van zijn overleden vriend Maarten Ploeg te zien en geschilderde portretten van Scholtes zoon.

Verder is er in het artikel te lezen hoe Scholte de weg van vroeger naar nu heeft bewandeld. Het inspireert mij, dat hij benoemd dat het eindpunt niet zo zeer het doel is, maar dat het de weg er naartoe is. We hebben hier duidelijk met een nuchter iemand te maken. Zeg maar gerust een optimist. In de laatste regels spreekt hij de volgende woorden uit: ‘ik zit in een rolstoel en heb nog altijd fantoompijn, maar we hebben allemaal problemen. Bij sommige mensen trekt de wc niet door’.

Het is mij duidelijk. De weg naar iets toe is niet altijd recht. Maar misschien zijn het juist de dalen en pechmomenten in het leven, die ons beter maken. Dat idee heb ik ook bij Rob Scholte. Hij laat zich niet beperken door de pech, die hem in 1994 overkwam. Het heeft hem misschien juist het lef en de kracht gegeven, om te blijven doen waar hij goed in is. Kunst maken en verzamelen. En het voor lief hebben wat het leven je geeft.

Ik snap goed, dat de media niet altijd je vriend kan zijn als bekend persoon. Echter heeft Scholte na mijn mening er juist aan gedaan om zijn mediastilte te verbreken. Natuurlijk besta je ook zonder media, maar het is wel een platform, dat voor een groter bereik zorgt. Iets dat niet kan ontbreken als je wilt, dat het publiek je weet te vinden. Fijn, dat deze man zijn mediastilte heeft verbroken. Veel mensen kunnen nog een voorbeeld nemen aan de positieve blik, die Rob Scholte op het leven heeft.

Bronnenlijst:
Hellman, N. (2014), ‘Ik ben niet van mijn pad geraakt’, Trouw, 13 september 2014, blz. 34 – 35, geraadpleegd op 22 september 2014

Reacties:

Julia de Kam
28 september 2014
Beste Ilse,
Voordat ik jouw artikel had gelezen had ik nog nooit van Rob Scholte gehoord, misschien ben ik te jong om iets van zijn oeuvre te kennen.
De vraag is duidelijk en je inleiding is goed. Een paar kleine dingetjes wel:
Ik heb 2,3 (?) keer gezien dat er woorden apart staan die aan elkaar geschreven moeten worden zoals in zin 1 : het geen, moet: hetgeen zijn.
In de intro is deze zin erg verwarrend: ‘De kunstenaar verloor hierbij zijn benen en zijn toenmalige zwangere vrouw Micky Hoogendijk hun kind’
Heeft hij zijn zwangere vrouw verloren, of heeft hij zijn kind verloren? ( misschien allebei?)
Verder is het een goede inleiding.
De rest van de essay is duidelijk en goed te volgen. Je beantwoord de vraag voldoende. Ik had verwacht dat er nog een uiteenzetting zou komen aan het einde van de essay, iets in de trant van dat kunstenaars er altijd baat bij hebben om media aandacht te verwerven, o.i.d, waar er krachtig wordt verteld wat jij echt vind hierover. Nu blijft het een beetje in het midden. Dit komt door het woord ‘misschien’ die ik her in der in de tekst geplaatst zie. Ik snap dat dit een soort uiting van een gedachtegang is, maar als je het woord verwijdert ziet het er meteen uit alsof je een hele sterkere mening hebt, die nodig is in een essay.
Al met al vind ik het een mooie beschouwing over zijn leven en, zoals er al een beetje doorschemert is hierboven, zou ik de persoonlijke stukken nog groter willen zien.
Liefs,
Julia

schonekunsten
29 september 2014
Hey Julia,
Bedankt voor de tips! Daar kan ik wat mee 🙂
Over de zin die over zijn vrouw en kind gaat, had ik zelf ook al twijfels idd. Zal mij er even in verdiepen hoe ik dit duidelijker kan overbrengen. En fijn dat je mij nog even wijst op woorden die aan elkaar moeten. Ik ben hier en daar een beetje zwak in Nederlands. Dus het is fijn als andere je daarbij kunnen helpen.

Schone kunsten, 22 september 2014

https://schonekunsten.wordpress.com/2014/09/22/essay-2-rob-scholte-en-zijn-levenslessen/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/interview-met-rob-scholte-door-noor-hellmann-in-trouw/