Ronald Boutkan – Lijsttrekkers niet alleen maar lief voor elkaar + Arie Booy – Debat zet campagne in gang + Fragment over Rob Scholte Museum

Lijsttrekkers niet alleen maar lief voor elkaar

Den Helder – Er zat zowaar wat pit in het grote lijsttrekkers debat, dat donderdagavond werd gehouden in de Morgenster kerk. Onder leiding van Hedzer Faber van de Helderse Courant gingen de 15 lijsttrekkers de discussie met elkaar aan in drie blokjes van vijf. Op momenten leken de politici het helemaal met elkaar eens, maar regelmatig ook helemaal niet en werden her en der wat steekjes uitgedeeld. Het publiek, opnieuw vooral aan partijen verbonden personen, vermaakte zich wel.

De lijsttrekkers hadden het soms wat moeilijk om bij het onderwerp van het blokje te blijven. Ze begonnen meestal nog wel enthousiast in de minuut, waarin ze hun eigen standpunt mochten ‘pitchen’, maar eenmaal met elkaar in debat ging het vaak al binnen een halve minuut over andere zaken. In het eerste blok, met het thema ‘Den Helder mooier’, lukte het redelijk bij het onderwerp te blijven, al was dat met zaken als stedelijke vernieuwing, Zeestad en de schouwburg wellicht ook niet zo lastig. In dit blok kruisten D66, Behoorlijk Bestuur, Sociaal Lokaal, Helder Onafhankelijk en Beter voor Den Helder met elkaar de degens.

De avond begon met de ontwikkelingen in de binnenstad, waar niet iedereen enthousiast over is. Lolke Kuipers pareerde met de opmerking, dat iedereen kan zien, dat het opknapt. Marc Nihot meldde, dat nu al dingen binnen de nieuwe aangelegde stationsomgeving opnieuw moeten, omdat gemeente en hoofdaannemer niet luisterden naar onderaannemers. “Ach, dat heb je altijd met grote projecten. Die dingen gaan opnieuw, maar dat valt gewoon onder garantie”, aldus de wethouder. Volgens Rachel Post ligt de prioriteit al jaren ten onrechte bij het centrum, andere wijken worden niet opgeknapt. En via de rol van Zeestad ging het opeens over de externe inhuur door de gemeente. Die moet zeker 25 procent minder, meent Carlo Assorgia.

Socialer

Het tweede blok had als thema “Den Helder socialer” en daarover mochten Stadspartij, VVD, Seniorenpartij, Gemeentebelangen en Vrije Socialisten met elkaar in gesprek. Het ging over het feit, dat er de afgelopen jaren weer meer mensen in Den Helder aanklopten bij de Voedselbank (maar dat is volgens Pieter Kos een landelijk beeld) en over de juiste besteding van het geld uit het potje sociaal domein. Geurt Visser viel aan door te stellen, dat het geld ook voor andere zaken wordt gebruikt, Remco Duijnker stelde, dat er te veel op de plank blijft liggen en beiden zijn van mening, dat het dus gelabeld zou moeten worden. Pieter Kos en Kees Visser weerspraken dat, al het geld, dat Den Helder van het rijk krijgt voor het sociaal domein, gaat ook naar het sociaal domein en wie iets anders beweert, die liegt! Volgens Remco Duijnker kan de besteding van het geld efficiënter, Dirk Pastoor dagdroomde hardop over een gemeentelijk zorgbedrijf en Geurt Visser benadrukte, dat het sociaal domein een belangrijk vangnet is, maar dat het geen hangmat mag worden.

Al dat geklets maakte dorstig, maar daar had de organisatie niet op gerekend. En dus liep Rachel Post halverwege zelf, maar even de zaal uit om voor de lijsttrekkers glaasjes water te halen. Die in dank werden aanvaard.

Veiligheid

In blok 3 was bij het thema (Den Helder bedrijviger) blijven het lastigst. Met deelname van de PVV (voor het eerst bij een debat aanwezig) ging het opeens over containerwoningen, extra inzet van boa’s om de binnenstad veilig te houden en over het wel of niet schrappen van werkgelegenheidsprojecten. CDA, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks zien er niets in om mensen, die veel overlast veroorzaken, of zelfs crimineel zijn in een aparte wijk aan de rand van de stad te plaatsen, maar volgens de PVV is dat een prima idee.

In deze derde ronde heeft PVV lijsttrekker Vincent van der Born naar alle waarschijnlijkheid niet echt genoten van zijn vuurdoop in de Helderse politiek. De PVV voorman had het zichtbaar lastig met de pas 23 jarige CDA lijsttrekker Harmen Krul. “U zoekt naar wat ons kan verdelen en niet naar wat ons kan binden”, doelde Krul op het PVV standpunt, dat er geen geld meer geïnvesteerd moet worden in projecten in achterstandswijken. Ook CU, PvdA en GroenLinks zien dat niet zitten, dan maak je de problemen alleen maar erger en vergroot je de achterstand, die mensen al hebben. Waar alle aanwezigen het wel over eens waren, was, dat we het ondernemers niet moeilijker moeten maken dan nodig is. Minder regels dus of de regels vereenvoudigen (GL), één aanspreekpunt binnen de gemeente (CDA) en denken in kansen en niet in problemen (CU).

Tot slot kwam ook de bereikbaarheid nog even ter sprake, waarbij de PvdA de Ravelijnbrug opperde en ook kwam met het voorstel om Texel mee te laten betalen aan een oplossing voor de overlast van het verkeer naar het eiland. Hoe? “Doe een euro boven op het autokaartje voor de boot en gebruik dat geld, en de Skuumkop kan ook een dubbeltje duurder”, aldus Peter de Vrij. Aan de zaal tenslotte het laatste woord, maar die had daar geen belangstelling voor. En zo was het grote debat mooi op tijd ten einde.

Den Helder Actueel, 1 maart 2018 – 22:45

Reacties:

strandloper
2 maart 2018 at 00:33
De foto geeft mij de indruk, dat dominee Wouters zojuist een gewaagde uitspraak heeft gedaan. Links van hem staan enkele gelovigen hierover te discussiëren. Mevrouw Post, rechts van de dominee, denkt er nog even over na.

fFred
2 maart 2018 at 12:31
En Kuipers staat er bij als een misdienaartje vroom met de handjes over elkaar.

Judge X
2 maart 2018 at 12:37
“Tot slot kwam ook de bereikbaarheid nog even ter sprake, waarbij de PvdA de Ravelijnbrug opperde en ook kwam met het voorstel om Texel mee te laten betalen aan een oplossing voor de overlast van het verkeer naar het eiland”.
——
Judge X.
De politiek vergeet één belangrijke zaak, namelijk dat het grote verdienmodel van TESO is gebaseerd op het overzetten van hoofdzakelijk personenauto’s met een gemiddelde ticketprijs van € 31,25 en ongeacht of er nu één of 9 personen in zitten.
Alle andere overzettingen – te voet, met fiets, met bromfiets, met motorfiets, is naast caravans, lange campers en het vrachtverkeer – extra bijvangst.

Het toerisme naar Texel groeit en de veerboten groeien mee: exit Dokter Wagemaker 300 personenauto’s; de nieuwe Texelstroom kan 340 personenauto’s vervoeren.

Roepen over een transferium bij Kooypunt is makkelijk, nu het uitgewerkte plan nog – TESO zal er wel vrolijk van worden.
Reply

Judge X
2 maart 2018 at 12:49
Lekker voordelig:
https://www.texel.net/nl/over-texel/nieuws-over-texel/voordelig-met-de-boot-naar-texel

Joost
2 maart 2018 at 12:58
fFred een misdienaar in een gereformeerde kerk? Goed verhaal…

fFred
2 maart 2018 at 14:01
Vloeken en liegen in de kerk mag ook niet. Wat moeten de lijsttrekkers daar dan ?

Joost
2 maart 2018 at 18:47
Beste fFred de kerk is er voor zondaren. En allemaal doen we verkeerde dingen in ons leven. Jezus zocht ook het ‘tuig’ van de samenleving op. Juist omdat zij nog gered moesten worden en de genade van God zouden aanvaarden.

fFred
2 maart 2018 at 20:27
Joh, En dat staat allemaal in dat boekie ?

Judge X
3 maart 2018 at 12:09
Van den Born (PVV) had weinig zinnigs te melden, zodra hij de microfoon onder de neus kreeg week hij gelijk een halve meter naar achter, waardoor zijn hoge stemmetje nog nauwelijks te horen was in de toch al slechte geluidsweergave binnen deze kerk.

Ondertussen was kamaraad Wilders in Rusland drukdoende, met zijn collaboratie bezoek aan Poetin en daar moet je als inwoner van onze Marinestad toch een naar gevoel van in de maagstreek krijgen.
https://nos.nl/artikel/2220334-wilders-sprak-in-rusland-wel-over-mh17-maar-ging-niet-in-discussie.html

fFred
4 maart 2018 at 08:51
Hess , vloog ook naar Engeland. En wat heeft dat opgeleverd ?

Joost
3 maart 2018 at 23:34
Dat staat in de bijbel Fred. @Judge X ik krijg een naar gevoel in m’n maagstreek van de collaborateurs die Nederland aan het uitleveren zijn aan de EU, zoals Pechtold en Rutte. Bovendien moeten ze stoppen met die oorlogsretoriek tegen Rusland en fakenews over Rusland. Levensgevaarlijk spel.

chen zhao
4 maart 2018 at 21:23
fFred, Hess vergelijken met Wilders is banaal en kwaadaardig. Hess was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het nazi-regime en een overtuigd fascist, terwijl Wilders in Nederland een eenzame strijd voert tegen het islamofascisme en de dreigende oprichting van de Heilstaat Europa o.l. v. Führer Merkel. U weet wel, de democratische federale staat Europa, waar banken en grote bedrijven het voor het zeggen hebben.
Wat mij betreft mag Wilders van mij politieke steun zoeken in Rusland: liever meer Poetin dan meer Merkel c.s.

Judge X
4 maart 2018 at 23:19
Poetin is ook een fascist.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme

Joost
3 maart 2018 at 23:34
Dat staat in de bijbel Fred. @Judge X ik krijg een naar gevoel in m’n maagstreek van de collaborateurs die Nederland aan het uitleveren zijn aan de EU, zoals Pechtold en Rutte. Bovendien moeten ze stoppen met die oorlogsretoriek tegen Rusland en fakenews over Rusland. Levensgevaarlijk spel.
chen zhao
4 maart 2018 at 22:35
Joost, mijn maag draait om als ik zie hoe Nederland overgeleverd wordt aan de EU. Het federale Europa waar banken en multinationals de lakens uitdelen. Een EU die steeds meer op de asociale VS zal gaan lijken. Brrr, ik gruwel nu al bij dat vooruitzicht. Eén troost: gezien uw reactie ben ik niet de enige die bedenkingen heeft tegen collaborateurs als Rutte en Pechtold die zich kritiekloos achter Frau Merkel scharen. Kan ik toch nog rustig gaan slapen……

strandloper
4 maart 2018 at 23:16
Rutte heeft onlangs nog uitgesproken, dat wat hem betreft er nooit een federaal Europa komt.

fFred
5 maart 2018 at 11:42
oete koek !! Rutte is een VVD er en die lullen wel meer uit hun nek.

Kobus
5 maart 2018 at 12:24
Wat denk je van Theo Meskers Anna Paulowna. Echte VVD’r Grote financiele blunders maken en opstappen als wethouder en daarna weer nr. 1 op de kieslijst. Binnen een paar maanden.

chen zhao
4 maart 2018 at 23:27
Ik hoop het, beste strandloper. Helaas vind ik hem geen voorbeeld van een betrouwbaar politicus. Rutte doet vaak beloftes die hij niet nakomt. Menige werkende Nederlander verheugde zich ooit op 1000 euro die uiteindelijk, met een sorry, nooit uitgekeerd zijn.

strandloper
5 maart 2018 at 01:42
Ook dat is waar Chen, we moeten het maar weer afwachten. Het grootste gevaar bij dit onderwerp voor Nederland is D’66. Deze partij is verworden tot een club van Europese baantjesjagers. D’66 zou graag heel veel geld overmaken naar Brussel. Daarbij is D’66 een club van absurde politieke correctheid.

Kobus
5 maart 2018 at 12:20
AD66. Anti Democraten 66

fFred
5 maart 2018 at 14:03
Demolition partij

positivo
5 maart 2018 at 10:12
Beste mensen, facisme, eurofobie, nationale politiek, anarchie. Waar zijn we mee bezig. Het gaat om lokale politiek en lokale onderwerpen. In onze mooie stad Den Helder verdwijnt lokaal steeds meer voor regionaal en nationaal. Laten we eens de positieve kanten van onze stad benadrukken en aangeven waar het vooruit kan. Jullie blijven steken in negativisme. Zo kunnen we onze stad nooit omhoog trekken. Dat is toch wat we moeten doen. Wie kunnen er buiten Den Helder zeggen dat ze wonen in een stad met mogelijkheden. Zie die eens en sta positief tegenover lokale partijen die dit proberen te bereiken. Geen stront gooien, maar positief de zaken bezien. De lente komt eraan. Tijd om je zonnige gezicht te laten zien.

Monique_K
5 maart 2018 at 12:31
In dat kader gezien moet je uiteraard vooral niet op de PVV stemmen, die introduceren nieuwe (inter)nationale problemen in plaats van oplossingen te zoeken voor de lokale problemen die we hebben.

RB
5 maart 2018 at 13:25
welke nieuwe (inter)nationale problemen worden er geïntroduceerd?

Monique_K
5 maart 2018 at 15:54
Moet je eens op hun diverse sociale media accounts gaan kijken. Het is behoorlijk zoeken naar een bericht over Den Helder ..

RB
5 maart 2018 at 16:04
maar als je wat verder kijkt en het programma doorneemt dan staan daar wel degelijk lokale punten

Monique_K
5 maart 2018 at 22:38
Dat ziet er net zo uit als hun accounts op de sociale media, af en toe even Den Helder noemen maar voor de rest het bekende riedeltje over linkse hobby’s en de gevreesde islamisering.

chen zhao
5 maart 2018 at 14:02
Monique K, Uw reactie is kortzichtig. Wat voor u een oplossing is, kan voor de ander een levensgroot probleem zijn. Maar zover reikt uw inlevingsvermogen blijkbaar niet.
Wel fijn natuurlijk dat u weer in de gelegenheid was om de PVV te bashen. U bent uw ei weer kwijt en dat zal u opluchten.

louw
5 maart 2018 at 14:09
pffff zwaren kost mensen ǵaat toch over helderse politiek,we dwalen net als gemeenteraad af van het punt
zal wel wat helders zyn

Judge X
6 maart 2018 at 01:47
Gewoon op een lokale partij stemmen beste mensen, de PVV heeft hier in Den Helder niets toe te voegen en Geert gaat maar lekker in Den Haag politiek bedrijven.

RB
6 maart 2018 at 08:23
de kiezers zijn allemaal 18+ en kunnen het best zonder uw gekleurde advies af

Monique_K
6 maart 2018 at 11:20
RB, als u zo denkt over uw eigen advies moet u dat helemaal lekker zelf weten. Ik daarentegen, met mijn joodse bloed, zal ten allen tijde blijven waarschuwen tegen partijen waarin discriminatie op basis van etniciteit of religie de boventoon voeren!

RB
6 maart 2018 at 11:39
welk advies?

Monique_K
6 maart 2018 at 12:04
Het advies dat je net aan Judge gaf.

Anton Hagen
6 maart 2018 at 11:18
Ik wil het advies van Judge x nog kleuriger maken geachte RB.
Stem s.v.p NIET op de PVV beste stemgerechtigden want dan is Den Helder binnen 2 jaar echt verloren!!!!

fFred
6 maart 2018 at 12:31
De VVD onder Visser wil wel met ze samenwerken. Die zien de zetelwinst van de PVV wel zitten voor hun eigen plannetjes. Zo hebben ze de Stadspartij ook van hun verkiezings overwinning af geholpen. Deze Firma van list en bedrog moet je in de gaten houden. Stem je PVV , dan is de kans heel groot , dat je stem bij de VVD terecht komt.

https://denhelderactueel.nl/2018/03/lijsttrekkers-alleen-lief-elkaar/

Debat zet campagne in gang

Een dynamische opzet en strakke bewaking van de spreektijd zorgde voor een geslaagd verkiezingsdebat.

Donderdag kwamen vijftien lijsttrekkers aan het woord in de Morgenster kerk. De vijftien waren verdeeld over drie groepen, die elk een thema behandelden. Duidelijk werd, dat dit bij tijd en wijle scherpe debat de campagne voor de verkiezingen in gang heeft gezet. Leendert van Dam verzorgde telkens een inleiding en Hedzer Faber was een alerte gesprekleider.

Over hoe Den Helder mooier gemaakt kan worden, werd door wethouder Lolke Kuipers (D66) gedebatteerd met Michiel Wouters (BB), Carlo Assorgia (BvDH), Rachel Post (SL) en Marc Nihot (HO). Behalve Kuipers vonden al die lijsttrekkers, dat Zeestad geen tweede termijn gegund moet worden. Assorgia verwoordde de onvrede als volgt: “Zeestad heeft mooie gevels gemaakt in de stad, maar achter die gevels is het een economische bouwval. De stad is slecht bereikbaar. We missen kansen.” Wethouder Kuipers bracht daar tegen in, dat er wel degelijk hard geknokt wordt om bedrijven naar de stad te halen en jongeren aan de gemeente te binden.

Hoe de stad socialer wordt werd belicht door Kees Visser (VVD), Dirk Pastoor (VS), Geurt Visser (GB), Pieter Kos (SP) en Remco Duijnker (Seniorenpartij). Wethouder Kos wees er op, dat het sociaal domein van de stad binnen budget gebleven is. Hij werd aangevallen door de anderen, die vroegen om meer efficiëntie of minder marktwerking in de zorg. Geurt Visser vond, dat Kos verkiezingsretoriek gebruikte. Wethouder Kos kaatste de bal terug door Visser een gebrek aan dossier kennis te verwijten.

Kees Visser maakte een kwinkslag, dat er geen ambtelijke fusie met de gemeente Pijnacker aan zit te komen. In die gemeente doet Geurt Visser namelijk ook mee als lijsttrekker voor Gemeentebelangen. De liberaal pleitte er voor, dat er meer geld vrijgemaakt voor economische ontwikkeling, want door meer bedrijven in de stad komen er ook meer banen waardoor mensen, die nu werkloos zijn weer aan de slag kunnen gaan.

Bedrijvig

Die discussie vormde een mooie brug naar het derde debat thema: Den Helder bedrijviger. In dit segment figureerden Tjitske Biersteker (CU), Harmen Krul (CDA), Peter de Vrij (PvdA), Marije Boessenkool (GL) en Vincent van den Born (PVV). De laatste beleefde zijn eerste politieke optreden in het openbaar. In tegenstelling tot alle andere lijsttrekkers, las Van den Born zijn inleiding vanaf papier voor. Krul, de jongste van de vijftien, toonde zijn talent als spreker door het CDA te positioneren als een partij, die ook voor ondernemers opkomt. Biersteker wil ruimte geven voor sociale ondernemingen. Boessenkool ziet graag één loket voor ondernemers. De Vrij is daar ook voor.

Op het eind van het debat vielen Krul en Boessenkool de PVV lijsttrekker aan op onderdelen van diens programma zoals containerwoningen en het schrappen van projecten voor kansarmen. “U bent van het padje af”, zei Boessenkool tegen Van den Born, die Nieuw Den Helder een achterstandswijk vindt.

Fragment uit debat over het Rob Scholte Museum
Q: Marc Nihot 0:38:42
A: Lolke Kuipers 0:39:05
https://robscholtemuseum.nl/r-kort-briefje-aan-gekke-henkie-hedzer-faber-magazine-over-hoe-nu-verder-met-den-helder/

Noordhollands Dagblad, 1 maart 2018, 11:31

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Het was niet helemaal toevallig dat deze bijeenkomst in een kerk veel aparte preken opleverde. Zonder echt debat, hooguit zeggen: ik ben het niet met je eens. Opvallend was dat geen enkele partij terugblikte op de drie jaar en een jaar van de vorige colleges en hun prestaties. Zo had Faber aan de Stadspartij kunnen vragen: “U bent er niet in geslaagd om uw belangrijkste verkiezingsbelofte waar te maken.” Of hij had kunnen vragen aan wethouder Kuiper: “U bent toch ver over de begroting Schouwburg gegaan?” Of aan dhr Visser van de VVD, die hoog opgaf van hun financiële beleid: “Maar eh…. uw wethouder van financiën heeft toch het college verlaten?” Nee hoor, niets daarvan. Dhr Kuiper mocht liegen dat er met 27 miljoen helemaal geen overschrijding van het budget schouwburg was geweest, en de lening van 1.4 miljoen kwam terug via de exploitatie. “We hebben het allemaal financieel stevig in de hand gehouden.” Toch vreemd: voor de rechter zei hij vorige week dat de gemeente niet aan de financiële cijfers verhuizing schouwburg kon komen. En hij zei ook: “de afgelopen tien jaar hebben wij 50 miljoen aan stadvernieuwing uitgegeven.” Even daarna zei Kees Visser (VVD): “Aan de stadvernieuwing hebben we de laatste tien jaar 35 miljoen uitgegeven.” Faber reageerde niet, niet alert. Ze roepen maar wat. Naar Nihot en Assorgia was Faber wel extra kritisch. En Ik wilde als gewone burger – en daar waren er niet veel van helaas – ook nog twee vragen stellen. Maar dan bepaalde Faber naar welke partij die vraag ging. Heel betuttelend en sturend. Toen zag ik er maar vanaf. Voor de gewone burger was (nog) geen ruimte, deze avond. De woorden “burger, inspraak en draagvlak” vielen niet eenmaal.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Wat een aanfluiting dit lijsttrekkersdebat een debatleider die tijdens de gesprekken met zijn linker hand in zijn broekzak zat.
Het geluid was enorm slecht.
Je kon amper de sprekers goed verstaan.
En wat een arrogantie straalde die Kuipers uit [enge man]
Kees Visser die met zijn handen in zijn zak staat te debateren [respectloos] naar de kijkers.
Er kwamen maar 2 vragen uit het publiek , uw vraagt maar wij bepalen wie antwoord geeft lekker democratische.
Ik heb me kapot zitten ergeren en zonde van mijn tijd.
Ik had graag wat meer willen horen wat de mening was van de partijen over.
1 De lening aan de Schouwburg.
2 Lening horeca Willemsoord.
3 Uitbreiding stadspark
4 Wat doen we aan de openbare fietsenstalling in de winkelstraat.
5 Stadhuis.
6 Horeca uit de binnenstad.
7 Leegstand winkels.
Daar had het debat over moeten gaan onderwerpen waar de kiezers graag antwoord over willen hebben.
Om zo te kunnen bepalen op welke partij ze zullen kiezen .
En wat helemaal onbeschoft was dat een meneer uit het publiek een vraag had voor een lijsttrekker maar die werd afgeserveerd.
De naam lijsttrekkers debat was hier niet van toepassing.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/debat-zet-campagne-gang