Rob Goossens – Rob Scholte weigert zijn museum te verlaten: ’Ben gewoon open’ + Rob Scholte moet zijn museum uit: ‘Rechtssysteem is verrot’ (video)

Rob Scholte weigert zijn museum te verlaten: ’Ben gewoon open’

’Blijkbaar is alles geoorloofd’

Scholte en de gemeente raakten steeds verder in onmin toen die laatste besloot om het oude postkantoor te verkopen waarin nu het Rob Scholte Museum is gevestigd. De kunstenaar wilde het liefst in het pand blijven en was zelfs bereid het van de gemeente over te nemen, om zo zijn investeringen niet teniet te doen.

Scholte en de gemeente raakten steeds verder in onmin toen die laatste besloot om het oude postkantoor te verkopen waarin nu het Rob Scholte Museum is gevestigd. De kunstenaar wilde het liefst in het pand blijven en was zelfs bereid het van de gemeente over te nemen, om zo zijn investeringen niet teniet te doen.

Hoewel de gemeente daar in eerste instantie voor openstond, trok ze later alsnog de stekker uit de onderhandelingen. Daarna werd de onderlinge sfeer grimmig, met als voorlopige climax het gerechtelijke vonnis dat Scholte dinsdagochtend verplichtte om het pand te ontruimen.

’Wanbetaler?!’

Een betalingsachterstand van 19.000 euro geeft daarvoor voldoende grond, zo oordeelde de rechter. Over die beslissing is Scholte furieus. „Dit is op volstrekt onterechte aannames gebeurd. De huur heb ik nota bene tot eind april betaald. Hoezo zou ik een wanbetaler zijn?”

Volgens Scholte betreft het openstaande bedrag een energierekening waar hij jaren om heeft verzocht, maar die hij pas recent ontving. „Ik betaal deze rekening graag, maar dan moeten we wel gelijk oversteken. Is de gemeente ook bereid om op te draaien voor de schade die ze mij heeft berokkend?”

De kunstenaar windt zich daarnaast op over de moeite die Den Helder doet om hem uit zijn museum te jagen. „Er is inmiddels voor 600.000 euro aan juridische kosten gemaakt. En dan al die gemeenteraadsvergaderingen… Maar de gemaakte afspraken zijn ze niet nagekomen.”

’Armste gemeente’

Scholte zucht diep. „Dit is zo’n dure kwestie geworden. Den Helder is de armste gemeente van Nederland, we hadden zulke mooie dingen kunnen doen voor de gemeenschap. Maar blijkbaar gebruiken ze het geld liever om een goedlopend, subsidieloos museum de nek om te draaien.”

Volgens een woordvoerder wilde ook gemeente Den Helder het pand graag aan Scholte verkopen, maar is dat ’om uiteenlopende redenen’ niet gelukt. „Dat had wel onze voorkeur gehad. We hebben nog een ultieme poging gedaan in samenwerking met een Amsterdamse ontwikkelaar. Toen die mislukte, hield het helaas op.”
’Gewoon open’

Over dertig dagen moet de gemeente over het voormalige postkantoor aan de Middenweg kunnen beschikken, zo oordeelde de rechter. Daar heeft Scholte geen boodschap aan. „Ik moet het pand over een maand bezemschoon opleveren, maar ik kan alvast beloven dat ik die dag gewoon open ben.”

De gemeente gaat er niettemin vanuit dat het pand op 13 april ’gewoon’ leeg is opgeleverd en wil dan ook niet ingaan op het scenario waarin Scholte blijft zitten waar hij zit. De woordvoerder is tevreden met de uitspraak van de rechter.

Nieuwe bestemming

„Dit is een stap op de goede weg. De ontwikkelaar die het pand gekocht heeft, gaat er waarschijnlijk een combinatie van wonen, werken en cultuur van maken. Het is belangrijk dat die hoek van het Stationsplein nu verder ontwikkeld kan worden.”

De Telegraaf, 13 maart 2018, 16:13, updated 21:11

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1784846/rob-scholte-weigert-zijn-museum-te-verlaten-ben-gewoon-open

Rob Scholte moet zijn museum uit: ‘Rechtssysteem is verrot’ (video)

Rob Scholte woont al elf jaar in zijn museum, maar moet over ‘n maand het pand bezemschoon opleveren. De gemeente Den Helder heeft een ander plan voor het museum.

De Telegraaf, 14 maart 2016, 21:17

https://www.telegraaf.nl/video/1786225/rob-scholte-moet-zijn-museum-uit-rechtssysteem-is-verrot

4 Comments

 1. Heleen Kramp 14 maart 2018 op 09:45

  De ontwikkelaar gaat er waarschijnlijk een combinatie van wonen, werken en cultuur van maken. Dat is het nu ook.

 2. Goed opgemerkt Heleen, zo simpel kan het zijn!
  Nou de rest zo ver zien te krijgen dat ze dit beseffen….
  Ik doe m’n best

 3. Wat verandert er, dat Rob behoorlijk moet gaan betalen voor een hoekje, waar moet hij en zijn gezin gaan wonen, wat blijft er over van zijn atelier, alle andere plannen kunnen op een vloeitje geschreven worden, een mini museum en werk/woonplaats.
  Makkelijk te promoten in den lande.
  Er is alweer een wethouder gesneuveld, wie volgen er nog meer, kunstminnaars laat 21 maart je stem horen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.