Rien Floris – Zorgen om verzanding wad + Wadden Center Afsluitdijk open + Anja Roubos – Duurste strand + L.O.S. – Strandgangen vrij van explosieven maken + NH – Strand vrijgemaakt
Zorgen om verzanding van het wad + Wadden Center op de Afsluitdijk gaat open
Noordhollands Dagblad, 22 maart 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
Het duurste strand van Nederland
Helderse Courant, 30 mei 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo
Den Helder gaat strandgangen vrij van explosieven maken
De gemeente Den Helder wil de strandgangen van Huisduinen tot aan Julianadorp alsnog vrij maken van explosieven. Zo meldt onze mediapartner NH Nieuws.
Onder het zand liggen nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, die nog niet tot ontploffing zijn gebracht. Een gespecialiseerd bedrijf zal onderzoeken wat er nog aan explosieven ligt. “We zullen alleen nooit kunnen garanderen, dat alles weg is.”
Al sinds januari dit jaar vindt strandzoeker Ed Mallekoote uit Den Helder grote stukken munitie aan onder het zand. Afgelopen maandag nog heeft hij een granaat gevonden vlak bij strandpaviljoen Citadel. Zijn grootste angst is, dat de badgasten wat overkomt. “Je moet er toch niet aan denken, dat kinderen nu in het zand gaan spelen en een granaat aantreffen. Ik ben dolblij, dat de gemeente nu eindelijk maatregelen treft”
De gemeente Den Helder heeft lang getwijfeld over een opruim actie, omdat het afzetten van de stranden en het opruimen van explosieven, kostbaar en tijdrovend is. Na de recente vondsten is dat beeld veranderd. “Als je weet, dat er iets ligt, moet je er wat aan doen. We zijn de heer Mallekoote zeer dankbaar voor zijn medewerking”, aldus een woordvoerder van de gemeente Den Helder.
Wanneer het onderzoek naar explosieven bij de strandgangen van Den Helder plaatsvindt, is nog niet bekend. Tot die tijd dringt de gemeente Den Helder er vooral op aan, dat vinders van kogels en granaten de explosieven laten liggen en het melden bij de politie (0900-8844).
L.O.S. Den Helder, 30 mei 2018
https://losdenhelder.nl/den-helder-gaat-strandgangen-vrij-van-explosieven-maken/
Strand wordt vrijgemaakt van explosieven
Den Helder – De gemeente Den Helder wil de strandgangen van Huisduinen tot aan Julianadorp alsnog vrij maken van explosieven. Dat heeft een woordvoerder woensdagmiddag bevestigd na de recente vondsten van zware munitie op het strand.
Onder het zand liggen nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog die nog niet tot ontploffing zijn gebracht. Een gespecialiseerd bedrijf zal onderzoeken wat er nog aan explosieven ligt. “We zullen alleen nooit kunnen garanderen dat alles weg is.”
Al sinds januari dit jaar vindt strandzoeker Ed Mallekoote uit Den Helder grote stukken munitie aan onder het zand. Afgelopen maandag nog heeft hij een granaat gevonden vlak bij strandpaviljoen Citadel. Zijn grootste angst is dat de badgasten wat overkomt. “Je moet er toch niet aan denken dat kinderen nu in het zand gaan spelen en een granaat aantreffen. Ik ben dolblij dat de gemeente nu eindelijk maatregelen treft”
Opruimactie
De gemeente Den Helder heeft lang getwijfeld over een opruimactie, omdat het afzetten van de stranden en het opruimen van explosieven, kostbaar en tijdrovend is. Na de recente vondsten is dat beeld veranderd. “Als je weet dat er iets ligt, moet je er wat aan doen. We zijn de heer Mallekoote zeer dankbaar voor zijn medewerking`, aldus een woordvoerder van de gemeente Den Helder.
Wanneer het onderzoek naar explosieven bij de strandgangen van Den Helder plaatsvindt, is nog niet bekend. Tot die tijd dringt de gemeente Den Helder er vooral op aan dat vinders van kogels en granaten de explosieven laten liggen en het melden bij de politie (0900-8844).
Den Helder Actueel, 31 mei 2018 – 05:32
Reacties:
Menneke
31 mei 2018 at 08:18
De heer Mallekoote bedankt 🙂
goeie actie
wat
31 mei 2018 at 09:11
Als je nou verwond raakt door zo’n granaat ben je alsnog een tweede wereldoorlog slachtoffer…
wat
31 mei 2018 at 09:26
Wat deden de Duitsers in godsnaam met die handgranaten? Gingen ze ermee jeuneboelen op het strand ofzo ?
Ed
31 mei 2018 at 14:45
Niet dat het minder gevaarlijk is maar de kans is overigens groter dat gevonden explosieven een geallieerde herkomst hebben. Kwam nog een “leuke” site tegen: https://npofocus.nl/artikel/7766/den-helder-in-puin-een-vergeten-geschiedenis. Vooral het gedeelte dat Heldenaren vluchtelingen waren, en in vluchtelingenhuisjes woonden, zet mij aan het denken.
Ad
1 juni 2018 at 09:40
Bedankt voor de link Ed.
wel wat kort verhaal maar geeft wel het “vergeten” oorlogsverleden weer.
Kobus
31 mei 2018 at 12:17
Waarom moet eerst de heer Mallekote in actie komen. De verantwoordelijkheid ligt bij de Gemeente die dit allang had moeten onderzoeken.
rc licht
31 mei 2018 at 17:56
wie een kuil graaft voor ……..xD
RB
31 mei 2018 at 20:24
snap niet dat defensie zo’n situatie niet met beide handen aanpakt om er een grootschalige oefening van te maken….
DramFull
1 juni 2018 at 22:51
Gek…. dat sommigen denken dat de gemeente het zelf op gaat ruimen, en defensie er geen oefening van maakt.
https://denhelderactueel.nl/2018/05/strand-wordt-vrijgemaakt-van-explosieven/
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/remko-mulder-via-callantsoog-ed-dekker-niks-zandsuppletie-op-strand-callantsoog-na-storm-sophie-kuitems-kamervragen-dicht-door-erosie-arcadis-plan-kustzone-petten-pdf/
https://robscholtemuseum.nl/nhd-strandtenten-zonder-zand-ed-dekker-verlies-strand-kost-omzet-nico-volkers-strand-niet-veilig-ype-minkema-extra-suppletie-camperduin-suppletie-hard-nodig/
https://robscholtemuseum.nl/ac-zandsuppletie-drie-jaar-eerder-gestart-cees-van-leeuwen-drijfzand-camperduin-marischka-de-jager-strand-den-helder-vol-explosieven-nh-inventarisatie-explosieven-op-st/
Plaats een reactie