AC – Zandsuppletie drie jaar eerder gestart + Cees van Leeuwen – Drijfzand Camperduin + Marischka de Jager – ’Strand Den Helder vol explosieven + ’NH – Inventarisatie explosieven

Zandsuppletie drie jaar eerder gestart

Alkmaarse Courant, 21 maart 2018

Alkmaarse Courant, 21 maart 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Drijfzand op strand Camperduin

Alkmaarse Courant, 27 maart 2018

Alkmaarse Courant, 27 maart 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

’Strand Den Helder ligt vol met explosieven’

Niet dat iedereen nu direct het complete strand van Den Helder moet mijden, maar op bepaalde plekken liggen explosieven, die de gemeente toch echt zou moeten verwijderen.

Dat zegt Nieuwedieper Ed Mallekoot, die naar eigen zeggen sinds januari al zeker 150 granaten of andersoortige munitie aantrof op het strand van Den Helder en Julianadorp.

“Sommige liggen aan de oppervlakte, andere liggen dieper. Die munitie ligt er al sinds 1945 en wordt elk jaar instabieler. Ik vond er laatst eentje, redelijk aan de oppervlakte, waar kort daarvoor een strandwacht overheen was gereden. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.”

Na een rugoperatie moet Mallekoot dagelijks twee uur wandelen. Dat doet hij op het strand, met een metaaldetector. “Voor muntjes of andere dingen. De eerste keer, dat ik een granaat vond, en dat was nog best een grote, stond ik wel even versteld.”

Maar het bleef dus niet bij die ene. Iedere keer doet hij melding van zijn vondst bij de politie, die op zijn beurt de explosieven opruimingsdienst (EOD) inschakelt.

“Het is niet dat de gemeente het complete strand moet ruimen. Maar ik kan zo een aantal plekken aanwijzen, en dat kan ik ondertussen met mijn ogen dicht, waar veel explosieven liggen. Ruim dat in ieder geval op.”

“Het gericht zoeken naar explosieven kan ook gevaar opleveren. Het is dus niet iets wat we aanmoedigen”, zegt Roderick de Veen namens de politie. “Het kan voorkomen, dat wanneer het hard heeft gewaaid of wanneer er hevige regenval is geweest, er explosieven bloot komen te liggen. Raak niets aan als je iets vindt en bel gelijk de politie.”

Dat is ook het advies van de gemeente. “We nemen de meldingen zeker serieus, maar mensen, die naar het strand willen, hoeven niet ineens zenuwachtig te worden”, zegt woordvoerder Arjan Dekker.

“We gaan nu na hoeveel explosieven er precies zijn gevonden en gaan in overleg met andere instanties, zoals Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap en de EOD. Afhankelijk van wat daar uit komt, bekijken we wat ons te doen staat.”

Noordhollands Dagblad, 15 mei 2018

Reacties:

Celina Denekamp · Hostess bij Face the Public
Wat als een hond hem vindt, en naar zijn gezin rend..?opruimen voor het gevel het wel een keer verkeerd Gaat, of moet Er eerst war gebeuren…Er Komt ook weer een vliegerfeest waar kinderen lekker mogen grAven naar presenters,s of wat anders…lekker dan,!

Eddie Mallekoote · Det Norske Veritas (DNV)
Celina. als antwoord op je vraag. neem van mij aan. met de gegevens die zij nu hebben verkregen, en er landelijke bekendheid aan is gegeven (van mij en de eodd en de politie) dat de gemeente geen enkel risico neemt en er( hopelijk) zorg voor draagt dat dit vliegerfeest gewoon door gaat en dat dit stuk strand gecontroleerd wordt op explosieven voordat dit mooie gebeuren van start gaat. en een hond zal niet uit zichzelf een explosiev oppakken en dit deponeren bij zijn of haar baas(uitzonderingen daar gelaten) kun je mij eventueel in een pb laten weten waar dit vliegerfeest zich afspeelt.

Eddie Mallekoote · Det Norske Veritas (DNV)
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/224733/Den-Helder-onderzoekt-alsnog-aanwezigheid-explosieven-op-stranden

The Man Shed
Wel fijn dat er ook mensen zoals Eddie zijn die zich hier voor inzetten!!! Mag ook gezegd worden! Ondanks dat je begon voor je eigen gezondheid heb je nu misschien toch per ongeluk een soort hobby er aan overgehouden.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/strand-den-helder-ligt-vol-met-explosieven

Nieuwe inventarisatie explosieven op strand

Den Helder – De gemeente Den Helder gaat opnieuw inventariseren hoeveel en welk type explosieven er mogelijk nog op de Helderse strand liggen. Recente vondsten, waaronder een antitankgranaat die gisteren werd gevonden, vormen de aanleiding voor nieuw onderzoek op de stranden van Den Helder en Julianadorp.

In een paar maanden tijd zijn op het strand bij Huisduinen en Julianadorp zo’n 150 explosieven opgegraven. Van kogels tot landmijn, maar dus ook anti tankgranaten. In overleg met het hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en Defensie bepaalt Den Helder of een grote opruimactie alsnog nodig is om het strand veilig te houden voor bezoekers.

Strandzoeker Ed Mallekoote reageeert verheugd op het onderzoek. Hij dringt al maanden bij de gemeente aan op een grootschalige opruimactie van het strand. De meeste explosieven vindt Mallekoote op twintig à dertig centimeter onder het zand. “Moet er eerst een kind de lucht in vliegen, voordat de gemeente actie onderneemt?”

Den Helder Actueel, 15 mei 18 – 18:31

Reacties:

George
15 mei 2018 at 21:25
Mag het ook een gemeente ambtenaar die verantwoordelijk voor is, ipv een kind?

Bodelo
16 mei 2018 at 14:41
Mag deze stompzinnige reactie verwijdert worden …………………….?

Kees Jan
15 mei 2018 at 23:36
Als er in een paar maanden 150 explosieven zijn geruimd op het Helderse strand kun je maar één conclusie trekken: Het is levensgevaarlijk op het strand!
.
Ed Mallekoote heeft al maanden terug melding gemaakt van de grote hoeveelheid explosieven. En Gemeente Den Helder heeft nog niets gedaan…. Uiteraard hebben ze de gevonden explosieven wel door de EOD laten ruimen, maar ze hebben geen onderzoek gedaan naar de veiligheid op het strand.
.
Even heel hard gezegd moeten er eerst doden vallen voor de gemeente wakker word. Koen Schuiling is als Burgemeester is als portefeuillehouder Veiligheid in hoogst eigen persoon verantwoordelijk voor de veiligheid van de inwoners en de bezoekers van Den Helder. In 2e instantie komen de wethouders, als verantwoordelijke locoburgemeesters. Als er doden en/of gewonden vallen op het strand, door nalatigheid van de Burgemeester, moet hem dit persoonlijk worden aangerekend.
.
Juridisch gezien zou het bij een ongeval met explosieven op het strand, Koen Schuiling kunnen worden aangeklaagd voor dood door schuld. Ook de Wethouders, als zijnde locoburgemeesters zullen persoonlijk kunnen worden vervolgd voor nalatigheid. Hij (en de locoburgemeesters) is (zijn) immers al maanden op de hoogte van de grote hoeveelheid explosieven op het strand, en er heeft nog geen grootschalig onderzoek plaatsgevonden.
.
Dood door schuld
Volgens de wet is iemand, aan wie de dood van een ander te wijten is, strafbaar met dood door schuld. Dit houdt dus in dat er iemand is overleden door een handeling (of nalaten) van de veroordeelde, terwijl de veroordeelde dat te verwijten valt. Dit kan zijn doordat hij onvoorzichtig of roekeloos is geweest.
Zoals dood door schuld beschreven is in de wet, is er dus enkel verwijtbaarheid nodig. Voor een veroordeling hoeft niet te worden bewezen dat de dood van de ander opzettelijk is bewerkstelligd.
Bron; http://www.wetrecht.nl/dood-door-schuld/
.
Gemeente Den Helder zou per direct een grootschalig onderzoek moeten laten uitvoeren. Het strandseizoen staat voor de deur, en iedere inwoner en bezoeker van Den Helder moet veilig naar het strand kunnen.
Mocht er geen onderzoek komen, en er gebeurt deze zomer wat op een van de Helderse stranden, dan is Den Helder toeristisch gezien kapot. Er is dan geen citymarketing die ooit nog een toerist naar Den Helder weet te krijgen.

RB
16 mei 2018 at 08:35
word je nu nooit eens moe van jezelf?

Kees Jan
16 mei 2018 at 11:14
nee, alleen van jou! omdat je nimmer inhoudelijk reageert.

Dick Berts
16 mei 2018 at 12:35
Het gaat hier niet om een meningsuiting, maar om trol gedrag, dat deze site behoorlijk verziekt. Een echte trol zoekt daarbij steeds de grenzen op.

HZdwg
16 mei 2018 at 11:17
Het is de vraag of dat dood-door-schuldverhaal ook van toepassing is op functionarissen van de overheid bij het uitoefenen van hun functie. Zie de beruchte Pikmeer-arresten.

wat
16 mei 2018 at 11:53
Als de stranden zo gevaarlijk zouden zijn zoals u stelt dan zouden deze stranden afgesloten worden voor publiek.

Kees Jan
16 mei 2018 at 14:16
Misschien is dat ook wel nodig… liever tijdelijk een afgesloten strand dan slachtoffers.
.
Het gaat er om dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Onnodige risico’s nemen kan niet bij dit soort zaken
.
De gemeente weet al maanden dat er tientallen explosieven zijn geruimd. Dan neem je het zekere voor onzekeren en houd je een grote schoonmaak actie. Niemand wil dat kinderen het slachtoffer worden van spelen op het strand.
.
En het is en blijft schandelijk dat de gemeente niets doet, terwijl het strandseizoen begint. Na de eerste meldingen hadden ze moeten beginnen met een grote schoonmaak. De Marine hebben we in de stad, waar heel veel kennis en kunde zit om het strand weer veilig te maken.

RB
16 mei 2018 at 20:27
hoe vaak is het de laatste 73 jaar fout gegaan op de Nederlandse stranden?
gaan we nu schreeuwen code rood, alle stranden afzetten, prikkeldraad en wachtposten, patrouilles door de duinen met politiehonden, 24-7 drones over de stranden, met z’n allen achter het postkantoor in de bunker gaan zitten met aluminium hoedjes op……
.
net als met alles hier slaan we weer eens totaal door met z’n allen……

wat
16 mei 2018 at 20:40
Inderdaad RB die munitie ligt daar 73 jaar en al zou men ze tegen de muren gooien of je gaat er op staan te springen gaan ze nog met geen mogelijkheid af. Alleen wel, het is en blijft munitie. En ik heb weken geleden groepen mannen stukken strand zien afgaan met metaaldetectors. Meerdere dagen.

RB
16 mei 2018 at 21:05
was vast Ed met z’n maten 😉
.
goed als ze het zo langzamerhand wel opruimen allemaal maar we hoeven niet compleet hysterisch totaal door te slaan wat we tegenwoordig met alles meteen doen

strandloper
16 mei 2018 at 00:23
Al die bommen en granaten op het strand stelt helemaal niets voor. Het college ligt gierend van de lach achterover. Ha, ha…. wij hebben die bommen en granaten daar niet neergelegd. Dat kunnen wij bewijzen alleen al met ons identiteitsbewijs. Nee dan het pand van Johanna Krul, dat was pas gevaarlijk. Eerst werd Johanna het leven onmogelijk gemaakt en vervolgens haar pand behandeld alsof er twee daisy cutters lagen. Honderden specialisten werden ingezet. Dagen later werd het uiterst gevaarlijke spul tot ontploffing gebracht. Het knalletje dat hoorbaar was, betrof het explosiefje van de EOD. Nader onderzoek wees uit, dat slechts een plaffertje van Johanna in rook opging.

rob geus
16 mei 2018 at 06:17
Verkeersborden plaatsen bij het strand met de waarschuwing voor explosieven…. lacheeee

wat
16 mei 2018 at 07:50
Explosief Den Helder

Frk.
16 mei 2018 at 16:24
Die blaauwevlag is belangrijker !!

Judge X
16 mei 2018 at 16:26
+/- 30 cm Diep betekent, dat dit gevaarlijke spul waarschijnlijk bij de laatste zandsuppletie (2007), in opdracht en onder vergunning van Rijkswaterstaat op het strand is gebracht.
Strandsuppletie en vooroever-suppletie, dat betekent vrijwel zeker dat de explosieven zich in gelijke hoeveelheden ook in het vooroever-zand bevindt (onder water dus).
http://www.infrasite.nl/news/news_articles.php?ID_nieuwsberichten=7628

https://denhelderactueel.nl/2018/05/nieuwe-inventarisatie-explosieven-op-strand/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/remko-mulder-via-callantsoog-ed-dekker-niks-zandsuppletie-op-strand-callantsoog-na-storm-sophie-kuitems-kamervragen-dicht-door-erosie-arcadis-plan-kustzone-petten-pdf/
https://robscholtemuseum.nl/nhd-strandtenten-zonder-zand-ed-dekker-verlies-strand-kost-omzet-nico-volkers-strand-niet-veilig-ype-minkema-extra-suppletie-camperduin-suppletie-hard-nodig/

1 Comment

 1. ed mallekoote 25 juli 2018 op 08:05

  Judge x
  ik moet je eerlijk zeggen dat je in ze geheel naast de pot staat te pissen.
  als je niet het hele verhaal weet moet je ook geen onzin tevoorschijn toveren uit je hoed.
  het gaat hier niet om zandsuppletie waar de nge tussen zouden zitten en zo op het strand terecht zijn gekomen.
  in ze geheel niet. het gaat om dump plekken waar meerdere nge netjes bij elkaar gelegd zijn om te ruimen. wat dus niet is gebeurd. en ik deze dump plekken heb gevonden op meerdere plaatsen..

  @RB nee dat was ik niet met mijn maten, ik loop altijd alleen.

  @wat gelukkig is de nge die gevonden zijn door mij niet schadelijk voor je, en de gezondheid van de mens. vandaar dat ze ook de EOD in het leven geroepen hebben. omdat er geen gevaren aan verbonden zijn.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.