R – Open Brief aan minister-president Mark Rutte over de aanstaande ontruiming van het Rob Scholte Museum in Den Helder

Geachte Mark Rutte,

Deze Open Brief schrijf ik aan u, want u bent de minister-president van mijn land, Nederland, en ook VVD’er.

Een korte inleiding over wie ik ben en hoe ik in Den Helder terecht ben gekomen.

Als kunstenaar vertegenwoordigde ik mijn Nederland op de Biënnale van Sao Paulo en Venetië en op de documenta.
Zeven jaar was ik hoogleraar aan de Universiteit van Kassel.
In vijf jaar voltooide ik een enorm grote wand- en plafondschildering in het nagebouwde koninklijk paleis Huis Ten Bosch te Nagasaki.
Ik had solo’s in Museum Boijmans-Van Beuningen en Museum De Fundatie.
Mijn CV aan tentoonstellingen in binnen en buitenland is vele pagina’s lang.

Door een autobom aanslag in 1994, in hartje Jordaan, verloor ik mijn beide benen.

Ik woon met mijn vrouw Lijsje en onze twee kinderen Lotus en Anaïs, die het gymnasium volgen in Alkmaar, in het oude postkantoor te Den Helder en ook heb ik daar mijn studio.

In 2013 opende ik ook daar mijn museum, dat ik uit onverholen ijdelheid het Rob Scholte Museum noemde.
We zijn alle dagen van de week open, behalve op maandagen.
We ontvangen geen subsidies, betalen alles zelf en danken daarvoor onze vrijwilligers en last, but not least de gemeente Den Helder, die ons dit gebouw heeft willen verhuren en laat gebruiken.

Jammer genoeg zijn er problemen gerezen met de gemeente.
Met name met de burgemeester Koen Schuiling, die het museum tot dusver nog nooit heeft willen bezoeken, maar wel op alle mogelijke manieren de voortgang heeft geblokkeerd.
Hij heeft zelf nooit met mij willen spreken, maar wel sprak ik vier verschillende wethouders over mijn dossier.
Zonder positief resultaat.

De gemeenteraad heeft in 2016 unaniem besloten, dat het hun voorkeur had het gebouw aan mij te verkopen.
Tot mijn spijt is van B&W zijde geen goede wil getoond om de verkoop te realiseren, ondanks mijn recht van eerste koop.

Liever verkocht de gemeente het gebouw in een dubieuze  tender procedure aan een zakelijk partner van de inmiddels afgetreden wethouder en startte men de ene na de andere gerechtelijke procedure om mij, mijn gezin en het museum uit het gebouw te krijgen.

Dat leek in eerste aanleg niet te lukken, omdat het zo kon zijn, dat ik huurbescherming had en daarom in een bodemprocedure zou moeten worden uitgemaakt, wat de status is van onze afspraken.
De burgemeester liet het er niet bij zitten, spande een spoed-appèl aan tegen het vonnis.

Twee weken geleden oordeelde het Hof van Justitie te Amsterdam in een arrest, dat ik het museum binnen dertig dagen moet ontruimen, evenals mijn woning en studio, en leeg en bezemschoon moet opleveren.
Tegen dit vonnis is geen beroep mogelijk.

Inmiddels zijn 13 dagen verstreken. De einddatum is 13 april, dan moeten wij hier weg zijn.
Dat is niet eerlijk, omdat de bodemprocedure, op 21 maart, de dag van de verkiezingen, van start is gegaan en het vonnis tot ontruiming deze uitkomst niet wil afwachten.
Het zou dus kunnen zijn, dat de uitzetting illegaal is en dat ik en mijn gezin hier met recht en titel verblijven.
Onze contracten zijn nog steeds geldig en blijven dat ook tot de bodemprocedure uitgemaakt heeft wie gelijk heeft, de gemeente of wij.

De verhuizing van een goed lopend museum en studio – 5 april opent mijn tentoonstelling in de kathedraal van Antwerpen, mijn huis met schoolgaande kinderen, mijn zoon midden in zijn eindexamen – is een enorm project, dat eenvoudigweg niet in vier weken te realiseren valt.
Ook omdat er geen vervangende ruimte is aangeboden of gevonden, waar we ons leven voort zouden kunnen zetten.

Nu wil ik aan u vragen, of u als VVD’er en minister-president niet een goed woordje voor mij, mijn gezin, het museum, mijn assistenten en vrijwilligers wilt doen bij uw partijgenoot de burgemeester van Den Helder.

U zou hem kunnen vragen om de beslissing om ons te ontruimen uit te stellen tot de rechter in de bodemprocedure heeft uitgemaakt, wie van ons gelijk heeft.
Dat bespaart niet alleen ons, maar ook de gemeenschap enorm veel geld vanwege de aan mij terug te betalen schade als uiteindelijk zou blijken, dat de rechter ons gelijk geeft en de ontruiming illegaal heeft plaatsgevonden.
Het moet toch mogelijk zijn om ons een eerlijke behandeling geven.
Ik wil u bij voorbaat danken voor de moeite van dat ene telefoontje, waarin u burgemeester Schuiling vraagt het recht zijn beloop te laten hebben in plaats van voorbarig te ontruimen.

Ik wil met mijn verzoek aan u veroorzaken, dat de grondrechten van mijn familie en mij niet moedwillig worden geschonden en voorkomen, dat de ontruiming uitloopt op een confrontatie.
Het is tenslotte sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen, dat een museum zonder pardon en zonder de uitkomst van rechtszaken af te wachten incluis kunstenaarsstudio en woning werd ontruimd.

Ik hoop, dat u zich, in het belang van de schoonheid, het recht en de waarheid, zult inzetten om het door mij bedoelde resultaat te garanderen.

Met vriendelijke, maar ernstige groet,

Rob Scholte

p/a
Rob Scholte Museum
Middenweg 172 -174
1782 BL Den Helder
robscholte@mac.com
https://robscholtemuseum.nl/
https://www.facebook.com/robscholtemuseum/
https://twitter.com/RSMuseum
https://www.linkedin.com/in/rob-scholte-2482a1a0

PS
Wanneer ik dat nodig en zinvol acht, maak ik deze brief openbaar.

12 Comments

 1. Helaas ben ik tot de overtuiging gekomen, dat deze afgrijselijke ontruiming aanstaande is. Met als enige lichtpuntje in de gitzwarte duisternis, dat voor de hele wereldpers duidelijk wordt gemaakt, wat voor bananenrepubliek Nederland in het algemeen en het wegkwijnende Den Helder in het bijzonder is geworden. Een internationaal top museum dat door de ME ontruimd wordt en waarvan de collectie op straat aan stukken wordt geslagen. En dat alleen omdat de lokale sterke man zich beledigd voelt door een maatschappelijk betrokken kunstenaar. Dit geeft exact aan hoe het er anno 2018 voor staat in de Lage Landen.

 2. Ferdinand Hoekstra 28 maart 2018 op 11:18

  Sterkte en hopen dat hij er iets mee doet, Rob. Un saludo de Madrid.

 3. paul rikmans 28 maart 2018 op 12:09

  Dit juridische gevecht maakt ook zichtbaar hoe het rechtspraak, in dit geval de rechtbank in Alkmaar, gewoon partijdig is:

  Ik heb het nu al vele malen meegemaakt dat de rechters gehoorzamen aan de staat (en dus de burger in de kou laten staan). Er is GEEN onafhankelijke rechtspraak meer.

  Inderdaad een bananenrepubliek

  • Paul, de rechtbank Alkmaar stelde Rob Scholte in een door de gemeente tegen hem aangespannen kort geding in het gelijk. Daartegen werd door de gemeente een spoedappel ingesteld bij het hof in Amsterdam. Dat won de gemeente. Mijn ervaring is, dat er nog erg veel eerlijkheid zit aan de basis van de rechterlijke macht. Maar met eerlijkheid maak je in ons door Joris Demmink opgezette rechtssysteem geen carriere. Zolang er in dat systeem geen enkele aandacht is voor de vraag wie er bepaalt welke rechter en op welke zaak wordt gezet, kan de deep state alles naar zijn hand zetten met de controle over dat aansturingsmechanisme en een handjevol foute rechters. En het gebeurt! Zie link als je tijd hebt.

   https://robscholtemuseum.nl/rob-scholte-de-schreeuw-detail

 4. Ook Rutten moet zich houden aan de Nederlandse wet en mag zich als premier er niet boven stellen. Dus een uitspraak van het gerecht geld ook voor hem

  • ONZIN!! Het vonnis geeft de gemeente de optie om te ontruimen voor eigen risico, namelijk een miljoenenclaim als Scholte de bodemprocedure alsnog wint (wat ik absoluut verwacht, omdat hij dan voor het eerst getuigen onder ede kan horen en die zijn essentieel in deze zaak). Niets verplicht de gemeente om die optie te gebruiken, dat is volledig aan de politiek. De gemeente mag ontruimen, maar hoeft dat niet van de rechter.

 5. Gewoon weg. De arrogantie en te hoog eigendunk in mijn mening… en tja verloren dus weg.

 6. Een gemeente moet zicht op passende wijze gedragen.
  De burgemeester heeft een voorbeeldfunctie.
  Een burgemeester die een zaak willens en wetens laat escaleren is zijn functie niet waardig.
  Wanneer ik dit lees kan ik niet anders vaststellen dat Rob Scholte in het postkantoor kan blijven. Dit blijven huren of de mogelijkheid bieden dit te kopen. Dit is een normale gang van zaken. Wanneer er een gedegen reden is dat het pand aan een ander moet worden verkocht (zonder vriendjespolitiek of financieel gewin) dan zal Rob Scholte een andere passende ruimte aangeboden moeten krijgen.

 7. Geachte heer Scholte,

  Wijs bent u al. Ik wens u sterkte in deze moeilijke situatie.!
  Frans vd Reep

 8. Mijn goede vriend Jan v H heeft altijd over de ” BANANENMONARCHIE HOLLAND “

 9. Henk van der Vorst 31 maart 2018 op 21:16

  Ik ben van mening dat alles in het werk gesteld moet worden om
  dit unieke museum voor Den Helder en voor Nederland te
  behouden. Het was voor ons de enige reden om afgelopen
  jaar naar Den Helder af te reizen. Na het bezoek aan het
  museum hebben we ons overigens ook prima vermaakt in
  de stad. Uitstekende horeca.

 10. Rob, je moet niet te draconisch reageren dan jaag je mensen alleen maar tegen je in het harnas. Denk aan Van den vos Reinaerde: prijs den vijand en u zal zegevieren!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.