Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord N.V. – Waterstof + Roel van Leeuwen – Bedrijven trio zet productie waterstof op

Waterstof

Gepubliceerd op 21 sep. 2018

Reacties:
https://youtu.be/zNAU-MDTF_U

Bedrijven trio zet productie waterstof op

Amsterdam – Tata Steel, het havenbedrijf Port of Amsterdam en Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) willen samen het grootste groene waterstofcluster in Europa opzetten.

Begin 2021 moet duidelijk worden, of de partijen investeren in een 100 megawatt waterelektrolysefabriek. Eerst wordt de haalbaarheid hiervan verkend.

De fabriek, die op het terrein van Tata Steel in IJmuiden moet worden gebouwd, kan maximaal 15.000 ton waterstof plus zuurstof per jaar produceren en zal een CO2 besparing van 350.000 ton per jaar opleveren.

De partijen hebben de ambitie om de technologie verder op te schalen. Zij stellen, dat groene waterstof, op basis van elektriciteit, die wordt opgewekt door windmolens in zee, essentieel is voor het behalen van klimaatdoelstellingen en het creëren van een meer circulaire economie. Bijvoorbeeld door waterstof te combineren met emissies uit de staalindustrie om hiervan weer nieuwe grondstoffen te maken.

Nouryon zal de fabriek gaan beheren, terwijl Tata Steel de zuurstof gebruikt voor de verdere verduurzaming van de productieprocessen. Verder wordt onderzocht hoe de waterstof kan worden gebruikt om emissies van staalfabrieken om te zetten in bruikbare chemicaliën en producten.

Port of Amsterdam richt zich op de infrastructuur voor de verdere distributie van de groene waterstof.

“Zonder waterstof zul je CO2 neutraliteit in 2050 niet gaan redden”, zegt Knut Schwalenberg, directievoorzitter van Nouryon. Volgens hem is het ook vanuit economisch opzicht van groot belang, dat dit project doorgaat.” Zonnepanelen en windmolens komen niet uit Nederland, maar misschien straks de waterelektrolyse technologie wel.”

“Dit is geen luchtfietserij, maar een stap naar de toekomst”, zegt Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. “Als dit mislukt zou het een enorme gemiste kans zijn!”

De partijen rekenen op steun van de overheid. Henrar: “Als je doorbraken wilt realiseren, hebben we ook doorbraakbeleid van de overheid nodig.”

Noordhollands Dagblad, 18 oktober 2018, 6:02

https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/plan-voor-grootste-groene-waterstofcluster-europa

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/arie-booy-burgemeester-schuiling-naar-den-haag-delano-weltevreden-raadslid-wouters-mag-wethouder-wouters-vragen-stellen-twee-fractieleiders-vvd-wil-betrokkenheid-vergroten/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image