NCRV | Altijd Wat – Boeven vangen met boeven

Gepubliceerd op Aug 21, 2013

Altijd Wat, 20 augustus 2013

Boeven vang je met boeven. Het kabinet wil daarom, naast het gebruik van gewone burgerinfiltranten en deals met kroongetuigen, nóg een stap verder gaan in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Containers vol drugs

Een omstreden opsporingsmethode, die nu nog streng verboden is, wordt daarom weer uit de kast gehaald: de criminele infiltrant keert terug. Een bijzonder riskant opsporingsmiddel, dat sinds de IRT-affaire in de jaren negentig streng verboden is. Tientallen containers vol hasj en cocaïne werden toen door infiltranten met toestemming van politie en justitie Nederland ingevoerd. De maffia controleerde de recherche, in plaats van andersom.

Altijd Wat stelt de vraag: is het verstandig dat politie en justitie ‘vuile handen‘ maken door in de opsporing nu weer samen te gaan werken met drugshandelaren en huurmoordenaars? Naast gesprekken met hoofdrolspelers uit de IRT affaire in Altijd Wat óók een exclusief interview met de Sapman. Want: hoe is het eigenlijk om undercover te gaan in het criminele milieu? De Sapman is een mysterieuze limonade fabrikant, die voor de politie werkte als infiltrant. Voor het eerst is hij nu herkenbaar op televisie te zien. Door zijn kennis belandt de Sapman eind jaren 80 in een bizar avontuur, als hij van een louche handelaar het aanbod krijgt om illegaal vaten met passievrucht sap te kopen.

Het is het begin van een intensieve samenwerking tussen de Sapman en de recherche. De Sapman verwerkte namelijk het fruit en het sap, dat gebruikt werd als deklading in de containers met drugs. Die containers importeerden criminele infiltranten in de jaren negentig met toestemming van de politie.

Reacties:
https://youtu.be/9YBFTKr8kHU

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ien+Dales
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ed+van+Thijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ernst+Hirsch+Ballin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maarten+van+Traa
https://robscholtemuseum.nl/?s=Thom+de+Graaf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Vrakking
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mink+Kok
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Herrie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sapman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rara
https://robscholtemuseum.nl/?s=criminele+infiltratie