Nina Rijnierse & Robert Vinkenborg – Medewerkers van de Vaccinatie locatie in Den Helder gaan ’weer over tot de orde van de dag, maar het komt wel even binnen bij iedereen’

Harry Katstra, woordvoerder van de GGD Hollandse Noorden, blijft nuchter onder alle ophef rondom de verijdelde aanslag (foto NHD)

Medewerkers van de Vaccinatie locatie in Den Helder gaan ’weer over tot de orde van de dag, maar het komt wel even binnen bij iedereen

Den Helder – De Beveiliging van de Vaccinatie locatie in Den Helder is volgens de GGD op orde. Voor medewerkers staat zo nodig psychische hulp klaar, maar volgens een woordvoerder gaat het goed met hen. „Gelukkig heeft dit incident helemaal niet plaatsgevonden, dat scheelt al erg.”

Donderdag bleek, dat een 37 jarige man uit Den Helder recent is aangehouden op verdenking van een misdrijf met een terroristisch oogmerk door een explosie te willen veroorzaken bij de Corona Virus Vaccinatie locatie in Den Helder.

Politie onderzoek wijst uit, dat de man van plan was een ontploffing te veroorzaken bij het vroegere Gemeentehuis van Den Helder aan de Drs F Bijlweg, dat momenteel in gebruik is voor het geven van Corona Virus Vaccinaties. De uitvoering van zijn plannen is tijdig verijdeld.

Het is de tweede keer, dat Harry Katstra in deze regio de pers te woord moet staan, omdat de GGD doelwit is. Begin maart ontplofte er een Vuurwerk Bom bij een test locatie in Bovenkarspel. Jan de Boer, de nog maar net benoemde Burgemeester van Den Helder, heeft geen behoefte te reageren op de terroristische aanslag, die in zijn stad is voorkomen en verwijst naar het Openbaar Ministerie.

Verkeersregelaar annex Beveiliger Henk vindt het schokkend, dat iemand het in zijn hoofd heeft gehaald om hem en zijn collega’s wat aan te doen. „Ik doe dit werk met alle liefde, die ik heb. Respecteer elkaars meningen. Maar een aanslag? Ik heb er geen woorden voor.”

Vuurwerkbom

GGD personeel in het voormalige Gemeentehuis van Den Helder reageert gelaten, enkele uren nadat bekend werd, dat de Politie een 37 jarige man heeft aangehouden, die een aanslag wilde plegen met een Vuurwerk Bom. Er wordt onverstoorbaar door geprikt. „We zetten er geen prik minder om”, zegt een medewerkster. „We zijn niet naïef, de boel werd hier al beveiligd.”

Testern Vaccinatie locatie Den Helder (foto NHD)

Waar de medewerkster op doelt, weet een oudere mevrouw die haar eerste anti Corona Virus vaccin laat zetten: „Mijn familie komt uit Bovenkarspel, verderop in Noord Holland. Daar is al een keer een aanslag geweest op een GGD test locatie met een vuurwerkbom. De schrik zit er daar nog flink in. Ik dacht ’gaan we dat nou hier ook krijgen’? Doe toch eens normaal. Wat een idioot.

Dit is echt niet normaal

Hans Commelin (74) zegt, terwijl hij zijn eerste prik laat zetten. „Die kerel is niet goed bij zijn hoofd. Dit is echt niet normaal. Zo lang ik hier woon, heb ik nog nooit zoiets meegemaakt.” Dat vindt Nel (75) ook. „Iedereen kent me van Slijterij Van der Lem. Als je gefrustreerd bent, neem dan een borrel. Dat is veel beter dan andere mensen kwaad doen.”

De man wilde de bevolking angst aanjagen en economische sociale structuren van het land ontwrichten”, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. „Het gaat om een cruciale voorziening, die het doelwit was. Hij wilde het Landelijk Gecoördineerd Vaccinatie Programma op extreem gewelddadige wijze saboteren. Dat is een terroristisch oogmerk.”

De Rechter Commissaris heeft inmiddels beslist, dat de verdachte nog drie maanden vast moet zitten. Henny van Roon heeft het nieuws al gehoord: „Als die kerel over drie maanden vrij komt, doet hij het alsnog. Wedden?

De Beveiliging wagen bij de Vaccinatie locatie aan de Drs F Bijlweg (foto NHD)

GGD zegsman Harry Katstra is minder pessimistisch. „We leren steeds bij. Onze mensen hebben het nieuws al verwerkt door al hun aandacht te geven aan de goede zaak en het prikken. We weten waar we het voor doen en laten ons echt niet door één iemand met kwade bedoelingen van de wijs brengen.”

Hulp

Gelukkig heeft dit incident helemaal niet plaatsgevonden, dat scheelt al. Zeker niet tijdens de openingsuren van de locatie. Je moet er niet over nadenken, wanneer zoiets gebeurt, terwijl een locatie open is. Wat ik gisteren bespeurde, is dat het wel even binnenkomt bij iedereen. Maar iedereen gaat gelukkig ook weer over tot de orde van de dag. Als mensen problemen ondervinden, staat er de nodige hulp klaar.”

Voor medewerkers van de GGD was al Psychosociale Hulp beschikbaar.

Beveiliging

Over de exacte Beveiliging van de locaties kan Katstra geen uitspraken doen. „De Beveiliging is voor zo ver wij het kunnen beoordelen op orde. We werken daarvoor met een Beveiliging bedrijf. Dat is ook al langer het geval, dat is niet nieuw.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210409_38127407

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harry+Katstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=GGD
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+de+Boer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemeentehuis+Drs+F+Bijlweg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus+Vaccinatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vaccinatie+Locatie+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vaccinatie+Locatie+Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Test+Locatie+Bovenkarspel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Terroristische+Aanslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vuurwerk+Bom