NH – Weer een bom gevonden op strand Den Helder + LOS Den Helder – Vliegtuigbom Den Helder + Casper Duin – Vliegtuigbom ‘geen reden om strand te mijden’

Weer een bom gevonden op strand Den Helder

Den Helder – Op het strand van Den Helder is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Strandzoeker Ed Mallekoote trof de 100 ponder aan vlakbij een strandpaviljoen. De bom is in alle vroegte onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

“De bom is ongeveer een halve meter lang en lag zo’n vijftig centimeter onder het zand. Ik dacht eigenlijk dat het een brandblusser was, tot ik er met mijn schep een klap tegen gaf”, vertelt Ed aan NH Nieuws. Hij heeft het afgelopen jaar al bijna 200 explosieven gevonden op het strand van Den Helder en Julianadorp.

Badgasten vinden het verontrustend, maar gaan toch lekker zonnen. “Ik ben een stuk ongeruster dan tien minuten geleden, toen u mij nog niets had verteld. Het is wel ernstig, want er lopen hier ook kleine kinderen rond”, zegt een vrouw uit Den Haag.

Onderzoek

De gemeente heeft al eerder laten weten onderzoek te doen naar de explosieven op het strand, maar zegt pas met opruimen te beginnen als het weer wat minder mooi is. “Donderdagochtend vroeg gaat een bedrijf met metaaldetectie het strand op”, laat een woorvoerder van de gemeente weten.

Strandzoeker Mallekoote vindt het een kwalijke zaak, dat het strand nog steeds niet vrij is van explosieven. Hij krijgt bijval van een van de badgasten: “Als het al sinds januari speelt, zijn we nu acht maanden verder. Dan had ik iets kortere reactietijd verwacht van de gemeente om daadkrachtig op te treden.”

Sport

Mallekoote wil graag het verhaal uit de wereld helpen, dat hij voor de sport op zoek gaat naar explosieven. “Mijn sport is zoeken naar oude knoopjes, ringetjes en muntjes. Mijn detector staat daarop afgesteld, maar om bommen als deze kan ik echt niet heen.”

Den Helder Actueel, 6 augustus 2018 – 16:50

Reacties:

RB
6 augustus 2018 at 17:16
“Ik dacht eigenlijk dat het een brandblusser was, tot ik er met mijn schep een klap tegen gaf”
lekker handig terwijl dezelfde heer de hele tijd maar meld dat deze bommen zo enorm gevaarlijk zijn en dat het strand eigenlijk levensgevaarlijk is…..

Guido
6 augustus 2018 at 18:29
Lees nou eens goed. pas NADAT hij er een klap tegen gaf zag (hoorde) hij dat het een bom was.

RB
6 augustus 2018 at 19:56
het is toch enorm stom als je weet dat er vele niet afgegane bommen op het strand liggen (wat je zelf notabene meld) om dan op een rond metalen voorwerp van 50 cm lang met een schep te gaan slaan??

ed mallekoote
6 augustus 2018 at 19:35
dank je wel GUIDO

RB
6 augustus 2018 at 21:59
een “rookvriend” van Guido?
geef je altijd klappen met een schep op voorwerpen die je in het zand vind?

Andrea
6 augustus 2018 at 19:47
Wie is er binnen de Gemeente en het Hoogheemraadschap verantwoordelijk voor de veiligheid op het strand. Beide op staande voet ontslaan!
7 maanden is het op het 7 Km tellende strand levensgevaarlijk om te recreëren. 7 Maanden lang bestaat er al de kans dat een strandbezoeker gewond raakt of erger. Hebben de verantwoordelijke dan echt geen respect voor de Helderse burger en onze gasten (Toeristen).

RB
6 augustus 2018 at 20:03
volgens mij is de burgervader (Schuiling) de eindverantwoordelijke voor alle veiligheid in de gemeente

Andrea
6 augustus 2018 at 21:33
Wegwezen met die zogenaamde “burgervader”. Hoe kan een burgemeester als “burgervader” zijn inwoners in gevaar brengen. Die man heeft zelf waarschijnlijk geen kinderen… Je kunt een kind niet verbieden om op het strand te graven, maar dat blijkt door deze man levensgevaarlijk.
Er wordt bij het strand niet eens gewaarschuwd voor explosieven. En gemeente weet dat ze er liggen!

Dick Berts
6 augustus 2018 at 20:22
Ed Mallekoote is een azijnpisser, een negatieveling en een nestbevuiler die toeristen weg jaagt. Wanneer neemt deze man eindelijk de N9?

RB
6 augustus 2018 at 20:25
en ook nog eens levensmoe volgens mij, met een schep tegen een blindganger slaan??

Dick Berts
6 augustus 2018 at 20:29
k geloof dat ik weer eens niet begrepen wordt, maar dat geeft niet.

RB
6 augustus 2018 at 20:33
🙂

Ed
7 augustus 2018 at 03:44
RB zoekt nog een maatje. DICK hand in hand op naar jullie eigen uitzichtloze bestaan..jullie behoren echt als een stelletje door het leven te gaan..wat zullen jullie het goed hebben met elkaar..

wat
6 augustus 2018 at 21:41
Een brandblusser??? Meneer Mallekote gaat u uit de zon vandaan…

Monique_K
6 augustus 2018 at 22:44
Galgenhumor 😉

wat
7 augustus 2018 at 17:29
ik ben dan ook de leukste thuis…..

Joost
6 augustus 2018 at 23:00
En de gemeente vindt geld belangrijker dan veiligheid. Elke minuut telt, maar nee de gemeente wacht acht maanden en gaat pas aan de slag als het weer minder mooi is.

Jacques van Velzen
6 augustus 2018 at 23:30
Ondanks ik de gevaren van al deze munitie niet wil bagataliseren, vraag ik me af hoeveel van deze bommen de afgelopen 70 jaar spontaan zijn ontploft, op onze stranden. Vorig jaar is de kust weer behoorlijk opgespoten. Kunnen die dingen ook met het baggeren en opspuiten op de stranden terecht komen?
Desalniettemin moet het wel grondig worden opgeruimd. Dan kan ik weer heerlijk mijn kop diep in het zand stoppen.

wat
7 augustus 2018 at 09:17
Het is een Europees probleem. Europa ligt bezaaid met munitie uit de 1e en 2e wereldoorlog.

Judge X
7 augustus 2018 at 10:02
DHA 16 mei 2018 at 16:26
+/- 30 cm Diep betekent, dat dit gevaarlijke spul waarschijnlijk bij de laatste zandsuppletie (2007), in opdracht en onder vergunning van Rijkswaterstaat op het strand is gebracht.
Strandsuppletie en vooroever-suppletie, dat betekent vrijwel zeker dat de explosieven zich in gelijke hoeveelheden ook in het vooroever-zand bevindt (onder water dus).
http://www.infrasite.nl/news/news_articles.php?ID_nieuwsberichten=7628

7 juli 2018 at 13:39
Het zou mij niet verbazen als de inname van het zand bestemd voor suppletie, dicht in de buurt van een (militaire)dumpplaats op de Noordzee heeft plaats gevonden.
Onderzoek van deze ‘DATA’ – die zéker ergens beschikbaar ligt – kost m.i. weinig geld en moeite.
Ik zou graag de mening hierover horen van mensen die meer verstand van deze materie hebben dan ik, daarvan wonen er volgens mij genoeg in Den Helder.
Polluter Pays Principe (PPP) “De vervuiler betaalt”.

louw
7 augustus 2018 at 01:08
Maar ondanks alles, het schoonste strand van nederland

Andrea
7 augustus 2018 at 15:18
Of het het schoonste strand is weet ik niet. Het valt inmiddels wel onder de gevaarlijkste stranden van Nederland.
Iedere gemeente aan de Nederlandse kust laat regelmatig onderzoek doen naar explosieven. Zeker als er meerder vondsten zijn gedaan in korte tijd. Alleen Den Helder het niet dat burgers en buitenlui gevaarlopen bij een strandbezoek.
Op internet zijn meerder artikelen te vinden over het gevaar van oude explosieven. De vinder heeft op het projectiel geslagen met een schep en er is gelukkig niets gebeurt. Maar als hij het projectiel Levensgevaarlijk dus omdat ieder projectiel op het strand anders zal reageren.
En ik blijf bij mijn standpunt, dat de verantwoordelijke wezens zich diep moeten schamen dat de explosieven nog niet zijn weggehaald. En dat zij hun biezen moeten pakken en op staande voet moeten worden ontslaan.

wat
7 augustus 2018 at 17:20
U denkt toch niet dat de gemeente of de explosieven-opruimingsdient het risico nemen dat een projectiel zoals een bom op het strand af zal gaan met een strand vol toeristen ? Dat risico gaan ze niet nemen. En zij hebben meer verstand van die dingen dan wij met zijn allen bij elkaar. Is er ooit iets ontploft…? Voor zover ik weet niet.

Andrea
7 augustus 2018 at 18:09
Dit risico neemt Gemeente Den Helder wel!
De gemeente geeft de EOD de opdracht om de bom te verwijderen. De EOD gaat niet zonder opdracht van de gemeente zelf zoeken naar bommen op het strand.
Ed Mallekoote heeft tijdens het strandjutten, dit jaar al 200 explosieven gevonden. Allemaal een potentieel gevaar voor de strandbezoekers.
Gelukkig maar dat er nog geen ongelukken zijn gebeurt. De gemeente weet dat iedere bom die er nog ligt is een potentieel gevaar is, maar blijven nalatig om dit gevaar te beperken.

wat
7 augustus 2018 at 21:22
Ik kan mij dat niet voorstellen, de gemeente moet toch wel een expert op dit gebied hebben geraadpleegd, dit kan geen natte vinger werk zijn, stel je voor dat er wel iets afgaat, ontploft, kunnen ze niet maken, ze moeten wel een expert aan tafel hebben zitten.

wat
7 augustus 2018 at 17:35
qua papiertjes.

ED
7 augustus 2018 at 15:41
@Ed, waaraan we voorbij gaan, is dat jij (volgens het artikel) 200 explosieven hebt gevonden; dit jaar alleen al. Goed bezig man! Het strand is door jou weer een stuk veiliger. Well done!

louw
8 augustus 2018 at 00:39
Tyd voor een knal feest op het strand

RB
8 augustus 2018 at 06:58
als die muppet op alles wat ie vind blijft meppen met een schep zul je dat eerdaags wel krijgen ja 🙂
zonne grote vuurbal jonge

De Grote Gorda
8 augustus 2018 at 09:20
Voor het meest avontuurlijke strand: bezoek Den Helder Aan Zee. In Normandië zal het niet veel anders zijn. Goed dat iemand zoals Ed M. de moeite neemt om oud wapentuig te detecteren en zijn vondsten aan het bevoegd gezag door te geven.

wat
8 augustus 2018 at 10:43
Het schijnt dat Den Helder na Rotterdam de meest gebombadeerde stad was (tweede wereldoorlog) in Nederland.

Bodelo
8 augustus 2018 at 14:26
wat, U draait de zaak om. Den Helder is de meest gebombardeerde stad van Nederland.

wat
8 augustus 2018 at 16:39
Dan heb ik dat anders gehoord op de Open bunkerdag.

RB
8 augustus 2018 at 16:51
er is een hoop info in het programma “andere tijden” aflevering “spookstad Den Helder”

wat
8 augustus 2018 at 18:21
Inderdaad, ik heb de docu bekeken. De meest gebombadeerde stad…..Den Helder

wat
8 augustus 2018 at 18:45
wat een toestanden…

Andrea
8 augustus 2018 at 19:22
Dat hebben ze dus niet… Ze schuiven onderzoek naar de bommen en granaten steeds verder voor zich uit. In januari al trok Ed Mallekoote aan de bel over de grote hoeveelheid explosieven die hij gevonden had. De gemeente heeft sinds dien niets gedaan. Nu zeggen ze; “we wachten tot het wat kouder is voor we onderzoek doen”
Je bent dan onverantwoordelijk bezig… Tussen januari en het hoogseizoen had het strand makkelijk kunnen zijn schoongemaakt.

https://denhelderactueel.nl/2018/08/weer-een-bom-gevonden-op-strand-den-helder/

Vliegtuigbom Den Helder

Gepubliceerd op 6 aug. 2018

Reacties:
https://youtu.be/pFhc79iBASg

Vliegtuigbom ‘geen reden om strand te mijden’

Helderse Courant, 7 augustus 2018

Helderse Courant, 7 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/ac-zandsuppletie-drie-jaar-eerder-gestart-cees-van-leeuwen-drijfzand-camperduin-marischka-de-jager-strand-den-helder-vol-explosieven-nh-inventarisatie-explosieven-op-st/
https://robscholtemuseum.nl/rien-floris-zorgen-om-verzanding-wad-wadden-center-afsluitdijk-open-anja-roubos-duurste-strand-l-o-s-strandgangen-vrij-van-explosieven-maken-nh-strand-vrijgemaakt/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image