Nelle Boer – Mail Art: STOP de Volks Krant Beeldende Kunst Prijs 2020

Nelle BoerMail Art

De Volks Krant Beeldende Kunst Prijs is een Nederlandse Prijs voor jong talent in de beeldende Kunst, uitgereikt sinds 2006. De Volks Krant moet stoppen met deze Prijs, omdat een Krant geen eigen voorkeur voor Kunst mag laten blijken.

Om hier uiting aan te geven verstuurde ik per post Kunst objecten in de vorm van een handgranaat naar alle organiserende partijen met de begeleidende tekst: STOP de Volks Krant Beeldende Kunst Prijs. De Kunst objecten zijn gemaakt van klei, zwart geschilderd met plakkaatverf en vervolgens beplakt met fake edelstenen.

De enige betrokken partij, die geen Kunst object in de vorm van een handgranaat heeft ontvangen is het Jaap Harten Fonds, omdat het als uitgever van de catalogus de minst dubieuze rol heeft. Dit Fonds ontving slechts een kaart met de tekst STOP de Volks Krant Beeldende Kunst Prijs en een fragment uit het boek Dromen Encyclopedie (Elmar BV, Rijswijk, 1992).

Mail Art: deze vorm van Beeldende Kunst is ontstaan in de jaren 60 waarbij de communicatie per post het Medium is. Mail Art Kunstenaars wisselen via poststukken hun Kunst werken uit en omzeilen daarmee de traditionele Kunst instellingen bij het verspreiden van hun werk (bron Wikipedia).

Betrokken partijen & de Kunst objecten

de Volks Krant

De Volks Krant is een Krant en maakt daarmee onderdeel uit van de vrije pers. Deze zou nooit een eigen voorkeur moeten laten blijken en altijd onafhankelijk verslag moeten doen, ook van Kunst. Het zou dus al helemaal niet zelf een Kunst Prijs moeten organiseren.

De Volks Krant organiseert de Prijs en is werkgever van jurylid Anna van Leeuwen.

Nelle Boer - Mail Art (1)

Nelle BoerMail Art (1)

Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds is een overheidsfonds en zou zich dus niet met de vrije pers – en alles dat het organiseert – moeten bemoeien.

Het Mondriaan Fonds is werkgever van juryvoorzitter Barbara Visser (adviseur, mentor, voorzitter adviescommissie), Vincent van Velsen (adviseur, voorzitter adviescommissies) die deelnemer Emanuelson nomineerde en Yuki Kho (adviseur), die deelnemer Andriessen nomineerde. Het Fonds heeft voorzitter Visser in het verleden voor ruim 120.000 EUro gesponsord (onder andere Projectinvestering Kunstenaar 2018, Werkbijdrage Bewezen Talent 2018), net als jurylid Verily Klaassen (PARK013), jurylid Sjoerd Kloosterhuis (Werkbijdrage Kunstinitiatieven 2017, 10.000 EUro) en genomineerden Philip Vermeulen (Experimenteer reglement Kunstenaarshonoraria), Özgür Kar (Experimenteer reglement Kunstenaarshonoraria), Wouter Paijmans (Werkbijdrage Jong Talent) en Isabelle Andriessen (Experimenteer reglement Kunstenaarshonoraria).

Nelle Boer - Mail Art (2)

Nelle BoerMail Art (2)

RABObank

De RABObank is een bank met een eigen Kunst collectie. Als de RABObank Prijzen geld voor Kunst ter beschikking stelt, zou het niet zelf werk in de collectie moeten hebben, dat daardoor meer waard zal worden, zoals van winnaars en genomineerden uit het verleden. Een bank zou zich sowieso niet moeten inlaten met een Kunst Prijs, als deze georganiseerd wordt door een Krant.

De RABObank heeft werk in de Kunst collectie van Breure & van Hulzen, Guido van der Werve, Evi Vingerling en Fiona Tan, allemaal winnaars en genomineerden uit het verleden. Ook sponsort de RABObank de Rijksakademie OPEN, een opleiding gevolgd door genomineerde Özgür Kar.

Nelle Boer - Mail Art (3)

Nelle BoerMail Art (3)

Stedelijk Museum Amsterdam

Als de directeur van een Museum als het Stedelijk Museum Amsterdam in de jury van een Kunst Prijs zit, zouden de genomineerden nog geen enkele relatie met het Museum moeten hebben. Ook zou een Museum zich niet moeten inlaten met een Kunst Prijs, als deze georganiseerd wordt door een Krant.

Directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam Rein Wolfs is jurylid, terwijl genomineerde Isabelle Andriessen in 2018 in het Museum exposeerde en genomineerde Philip Vermeulen later dit jaar.

Nelle Boer - Mail Art (4)

Nelle BoerMail Art (4)

Stedelijk Museum Schiedam

Een Museum als het Stedelijk Museum Schiedam zou geen podium moeten bieden aan een Kunst Prijs, als deze georganiseerd wordt door een Krant.

Nelle Boer - Mail Art (5)

Nelle BoerMail Art (5)

Jaap Harten Fonds

Het Jaap Harten Fonds zou zich niet moeten inlaten met een Kunst Prijs, als deze georganiseerd wordt door een Krant.

Nelle Boer - Mail Art (6)

Nelle BoerMail Art (6)

Kunstenaars

Aangezien het ondoenlijk is alle Kunstenaars in Nederland een kaart te sturen, hield ik deze zelf.

Nelle Boer - Mail Art (7)

Nelle BoerMail Art (7)

Museum Voorlinden

Als de directeur van een Museum als Museum Voorlinden in de jury van een Kunst Prijs zit, zou het niet zelf werk in de collectie moeten hebben dat daardoor meer waard zal worden. Behalve dat zou een Museum zich niet moeten inlaten met een Kunst Prijs, als deze georganiseerd wordt door een Krant.

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts nomineerde deelnemer Vermeulen, terwijl het Museum werk van tevens genomineerde Wouter Paijmans in de collectie heeft.

Nelle Boer - Mail Art (8)

Nelle Boer – Mail Art (8)

Links

Lees hier wat ik in 2016 al schreef over de Volks Krant Beeldende Kunst Prijs en over de Prijs voor de Jonge Kunst kritiek.
https://www.nelleboer.nl/de-symbiose-van-Kunst-sector-en-Media/
Lees hier mijn recensie van de Prix de Rome 2017.
https://www.nelleboer.nl/benno-birgit-en-Beatrix/
Lees hier mijn verslag van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilder Kunst 2017.
https://www.nelleboer.nl/gesjoemel-rond-KoninklijkePrijs-voor-de-schilder-Kunst/
Lees hier mijn mailwisseling met jurylid van de Volks Krant Beeldende Kunst Prijs 2020 Verily Klaassen.
https://www.nelleboer.nl/mijn-correspondentie-met-verily-klaassen/

nelleboer.nl, 5 maart 2020

https://www.NelleBoer.nl/mail-art-stop-de-VolksKrantBeeldendeKunstPrijs2020/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nelle+Boer
https://robscholtemuseum.nl/?s=handgranaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mail+Art
https://robscholtemuseum.nl/?s=Volks+Krant+Beeldende+Kunst+Prijs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mondriaan+Fonds
https://robscholtemuseum.nl/?s=RABObank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stedelijk+Museum+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stedelijk+Museum+Schiedam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+Harten+Fonds
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+Voorlinden