Martijn Gijsbertsen – ’Niemand meer in kou laten staan’ GGD neemt maatregelen na rillende rij ouderen in kou voor vaccinatie tent in Alkmaar ’Woensdag was incident’

Bij de entree tot de vaccinatie tent zou een extra wachtruimte met verwarming moeten komen (foto Jan Jong | jjfoto.nl)

Niemand meer in de kou laten staan’ GGD neemt maatregelen na rillende rij ouderen in de kou voor de vaccinatie tent in Alkmaar ’Woensdag was een incident

Alkmaar – Vrieskou, sneeuw en storm nopen de GGD Hollands Noorden tot maatregelen bij de Corona Virus vaccinatie tent in Alkmaar. Bezoekers, die een prik komen halen, vooral ouderen, kunnen dan warmpjes op hun beurt wachten.

We zijn aan het nadenken over plaatsing van een extra wachtruimte met verwarming. Daar is het projectteam volop mee bezig”, weet Wendy van Diepen (39), dag coördinator bij de GGD priklocatie op het evenemententerrein aan de Olympiaweg. „We willen niemand in de kou laten staan.”

Reuze blij ben ik er mee, dat ik vandaag aan de beurt was”, zegt Jan Knevel (87) uit Egmond aan den Hoef. Hij komt donderdagochtend na het zetten van zijn eerste Corona Virus inenting de vaccinatietent uit wandelen. „Het lijkt me toch niet prettig te moeten wachten, wanneer het vriest. Wij, de oudere,n die deze week aan de beurt zijn, mogen van geluk spreken.

Blauwbekken

In tegenstelling tot een dag eerder, toen wachtende 85 en 90 plussers door de drukte stonden te blauwbekken in de kou en regen, verloopt het vaccineren gesmeerd.

De Corona Virus prik zit erin, op weg naar huis (foto Jan Jong | jjfoto.nl)

Ik denk, dat ik hooguit, inclusief het verplichte kwartiertje wachttijd na de prik, een half uur kwijt ben geweest”, aldus Egmonder Knevel. „Het is een hele organisatie, niet? Toch gaat het er gemoedelijk aan toe.”

Mart Beekman (85) uit Groet zwaait de GGD alle lof toe. „Het is heel goed geregeld, ik kon zo doorlopen. In nog geen half uur is alles afgehandeld. Alleen bij de printer, waar je een inentingskaart meekrijgt voor de herhalingsvaccinatie, duurde het wat langer.”

Tal van andere ouderen zijn zeer te spreken over de vriendelijkheid, ontvangst, hulpvaardigheid en begeleiding binnen en buiten de priktent. „Mijn vrouw en ik werden op ons gemak gesteld en vlot behandeld”, aldus Gerard Waagemans. „Wij konden weer naar huis met het prettige gevoel weer een stapje dichterbij het eind van de ’Corona Virus tunnel’ te zijn.”

Compliment

Alkmaarder Sjaak Pielaet complimenteert alle GGD medewerkers. „Voor hun inzet en positieve instelling om het de wellicht toch wat nerveuze mensen naar de zin te maken.”

Volgens coördinator Van Diepen was de plotselinge drukte woensdagmiddag een incident. „Daardoor werden wij een beetje overvallen. Het was de eerste keer, dat we op volle toeren draaiden (acht vaccinatielijnen waren open, Redactie). Iedereen moest meteen flink aanpoten.”

Als het droog is en er weinig wind staat, is buiten wachten best te doen (foto | Jan Jong | jjfoto.nl)

Door inzet van extra menskracht en aanpassingen in de looproute lijken al te lange wachtrijen inmiddels voltooid verleden tijd. „We hebben enkele artsen, die de gezondheidsverklaringen controleren, op een andere plek gezet: voor de entree. Wie bij een of meer van de vragen ’ja’ heeft aangekruist, wordt daar langs geleid. Wie overal ’nee’ heeft ingevuld, kan via een andere route naar binnen.”

Van Diepen benadrukt, dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de afspraak tijden moet houden. „Dat gaat nogal eens mis. Mensen komen te vroeg. En ja, dan stroopt het soms op.

Stoel

Volgens Catharina Drankier Twisker (94) uit Broek op Langedijk ’valt het allemaal erg mee’. „Nee, er is zeker geen gedoe. We hebben maximaal een kwartier staan wachten en ze vroegen, of ik een stoel wilde om op te zitten. Nou klaag ik sowieso niet zo gauw, hoor.”

Ze is met haar zoon, die vertelt, dat er toch sprake was van enig oponthoud vanwege overbelasting van het computersysteem. „Dat was reden voor geringe vertraging. Ook heel vervelend voor de medewerkers.”

Beekman vraagt zich wel hardop af, of het inenten allemaal niet veel makkelijker kan. „De griepprik kunnen 65 plussers ook allemaal bij de huisarts laten zetten, dat loopt soepel en scheelt een hoop gedoe.”

GGD woordvoerder Harry Katstra licht toe, dat de griepprik niet met het Corona Virus vaccin te vergelijken is. „De bijzondere bewaarcondities, de beperkte houdbaarheid na ontdooien en de wijze van verpakken (bijna duizend flacons tegelijk, Redactie) maken, dat het materiaal veel gevoeliger is, de logistiek en aanlevering uitermate complex is en er daarom is gekozen voor centrale toediening. We willen niets verspillen.”

Vertraging

GGD woordvoerder Harry Katstra bevestigt, dat in de Vaccinatie tent in Alkmaar door een landelijk probleem enige traagheid in de administratieve verwerking is ontstaan. „Om het niet te lang te laten duren, is extra personeel ingezet en zijn we met meerdere computers aan de slag gegaan. Op die manier hopen we de ellende te beperken.”

Alkmaarse Courant, 4 februari 2021. 17:01

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210204_63435273

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=GGD
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vaccine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vaccinatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=VAXXED
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/bob-moriarty-seniors-dropping-like-flies-in-nursing-homes-others-in-convulsions-becoming-paralyzed/