Marten Visser – Rudi Lubbers + NTR | VPRO | Andere Tijden – Rudi Lubbers en het Gevecht van zijn Leven + De Telegraaf – Situatie Rudi Lubbers is Acuut

Rudi Lubbers

Het verhaal verscheen op 12 januari 2008 in deze krant.

Toch diepte ik afgelopen zondagavond probleemloos de kop van het artikel op uit mijn geheugen, toen ik naar Andere Tijden Sport zat te kijken. ’Winnaar in de ring, verliezer in het leven’ stond er boven het portret, dat ik maakte van oud bokser Rudi Lubbers.

Die kop dekte de lading. De bokser deed twee keer mee aan de Olympische Spelen en beleefde in 1973 zijn absolute glorie moment. In Djakarta bleef hij twaalf ronden staan tegen bokslegende Mohammed Ali.

Rudi was een held, een grootheid. Maar in 2008 niet meer. Hij zat (naar zijn zeggen onschuldig) een celstraf uit in Portugal voor drugshandel. En ging later als kermisexploitant failliet.

Met een gammele trailer, volledig vervuild door de vele honden, die hij er in hield, strandde hij in Den Helder. Op last van de politie werden de honden bij hem weggehaald. De oud bokser ging naar het daklozenpension.

Ik vond Rudi een sympathieke vent. Geen grootspraak. Wel strijdlust. Hij zou terug knokken, zei hij. Ik hoopte het. En was optimistisch: erger dan nu kon het toch niet worden? Zondag zag ik in Andere Tijden Sport, dat Rudi tegenwoordig in Bulgarije zit. In een oude bus vol met honden, ergens in the middle of nowhere. Geen stroom, geen water. Rudi ziet er nu echt verlopen uit. Het kon dus wel erger. Helaas.

Bekijk hieronder de uitzending van Andere Tijden Sport.

Helderse Courant, 29 januari 2019, 20:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190129_39661546/column-in-60-seconden-rudi-lubbers

Rudi Lubbers en het Gevecht van zijn Leven

Gepubliceerd op 28 jan. 2019

The only Dutch boxer ever who fought Mohammed Ali. Now aged 73 living in poverty somewhere in Bulgaria.

Reacties
https://youtu.be/8YLNc152f4o

Situatie Rudi Lubbers is Acuut

Wagtmans gaat donderdag hulp inroepen van Buitenlandse Zaken

Den Haag – De toestand van oud-bokser Rudi Lubbers is zo slecht, dat hij mogelijk snel zal overlijden als hij niet op korte termijn wordt geholpen. “Zie het als een slagaderlijke bloeding. Als er nu geen hulp komt, is er geen toekomst. Morgen is het te laat”, zegt voormalig wielrenner Rini Wagtmans, die een hulpactie voor Lubbers is begonnen na een uitzending van Andere Tijden Sport.

Wagtmans citeert uit een mail van een man, die de inmiddels 73-jarige Lubbers woensdag heeft opgezocht. Volgens deze man staat het busje, waar Lubbers woont in Bulgarije, permanent open en is het behoorlijk koud. De vrouw van Lubbers lag ‘onder een dekentje in foetushouding’ in het busje en is misschien zelfs al dood, zegt Wagtmans.

Hulp Buitenlandse Zaken

Wagtmans gaat donderdag de hulp inroepen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wil. dat de Nederlandse ambassade in Bulgarije een gezant naar Lubbers stuurt.

Op het mailadres HelpRudiLubbers@gmail.com wordt de oud wielrenner overspoeld met e-mails van mensen, die Lubbers willen helpen. Ze willen ook veel geld storten. Die mogelijkheid komt zo snel mogelijk, zegt Wagtmans.

In de uitzending van Andere Tijden Sport was zondagavond te zien, dat Lubbers en zijn vrouw in Bulgarije in erbarmelijke omstandigheden leven, met een groep zwerfhonden, die ze opvangen. Hij zei, dat hij niet terug wil naar Nederland, omdat hij hier wordt gezien als drugshandelaar.

Lubbers nam het als enige Nederlandse bokser in 1973 op tegen bokslegende Muhammad Ali en wist twaalf ronden overeind te blijven, maar verloor op punten.

De Telegraaf, 31 januari, 09:33, updated 09:34

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3091496/situatie-rudi-lubbers-is-acuut