Marten Visser – Half Den Helder hapte er een pizza of bord Lasagne weg, maar aan alles komt een eind: slopers maken korte metten met Costa Smeralda aan de Koningstraat

Endless Pizza (foto tenor.com)
Het huidige Costa Smeralda (foto Marten Visser)

Half Den Helder hapte er een pizza of bord Lasagne weg, maar aan alles komt een eind: slopers maken korte metten met Costa Smeralda aan de Koningstraat

De achterkant, waar het afhaalgedeelte en de keuken zaten, is al weg.

Einde van een tijdperk aan de Koningstraat

Je bent geen echte Nieuwedieper als je niet ooit een pizza of lasagne hebt gegeten in Costa Smeralda aan de Koningstraat. De pizzeria was een begrip in Den Helder.

Den Helder – Maar aan alles komt een einde. Nadat het restaurant van de familie Assorgia eerder al verhuisde naar een nieuwe plek op Willemsoord verdwijnt nu ook het pand, waar zoveel mensen goede herinneringen aan hebben. Slopers maken momenteel korte metten met het gebouw, waarin de pizzeria zo’n veertig jaar gevestigd was. De achterkant, waar het afhaalgedeelte en de keuken zaten, is al weg. Het voorgedeelte volgt snel. Daarmee verdwijnt ook het welbekende interieur met de Romaanse bogen, grof gestucte wanden, grote wijnflessen en pannen dakjes.

Droom

Giuliano Assorgia verlaat in 1963 het Italiaanse eiland Sardinië om in Nederland zijn droom waar te maken: een eigen Italiaans restaurant’, zo meldt de website van Costa Smeralda. Zijn vrouw Maria volgt hem.

Ze zitten eerst in Drenthe, ’waar ze hard werken en hard sparen’ en strijken in 1978 met zonen (Gian) Carlo en Sandro in Den Helder neer. ’In een klein pandje aan de Koningstraat openen ze hun eerste restaurantje ’Costa Smeralda’ met vier tafeltjes.

Het wordt een succes: Den Helder omarmt de familie en hun authentieke Italiaanse recepten en uiteindelijk wordt een nieuw pand aan de Koningstraat betrokken waar ze bijna veertig jaar werken en wonen’.

Horeca plein

Het gebied tussen de Spuistraat en de Prinsenstraat wordt door Zeestad opnieuw ontwikkeld. Lang was er sprake van een horeca plein, maar dat idee is inmiddels losgelaten.

Het plan is nu om woningen aan de Spuistraat en de Koningstraat te bouwen. Er tussenin komt een afgesloten parkeerterrein voor bewoners.

Helderse Courant, 19 februari 2021

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210218_18529283

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Costa+Smeralda
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pizzeria
https://robscholtemuseum.nl/?s=Familie+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Giuliano+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sandro+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sloop+Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pizzeria+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Horecaplein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image