Marischka de Jager – Den Helder gaat over tot het veilen van de kunst van Rob Scholte, kunstenaar reageert ’Krankzinnig’ + Gemeente houdt woord: openbare verkoop kunst Rob Scholte

De inmiddels afgebroken grote zaal van het uitgezette Rob Scholte Museum (foto DHA)
Rob Scholte en zijn vrouw Lijsje worden uit hun woning, studio en het Rob Scholte Museum gezet (foto NHD)

Den Helder gaat over tot het veilen van de kunst van Rob Scholte, kunstenaar reageert ’Krankzinnig

Den Helder – De gemeente gaat over tot de verkoop van de kunstcollectie van Rob Scholte, waarop beslag was gelegd na de ontruiming van het Rob Scholte museum in Den Helder. De executoriale verkoop van de kunstcollectie is inmiddels door de deurwaarder aangezegd. Scholte overweegt voor komende maandag 75.000 euro te betalen, waarmee naar zijn zeggen de veiling kan worden voorkomen.

De gemeente heeft op het moment, dat het Rob Scholte museum in het voormalige postkantoor werd ontruimd, in april 2018, de kunstcollectie in beslag genomen.

De reden voor dit beslag was dat de gemeente hiermee een onderpand had ter voldoening van de gemaakte ontruiming kosten”, zo meldt het college van burgemeester en wethouders in vrijdagmiddag verstuurde brief aan de gemeenteraad.
Opslagkosten

De kantonrechter heeft eerder bepaald, dat Scholte terecht uit het gebouw is gezet en dat hij de gemeente zo’n vier ton moet betalen. Daarin zijn onder meer een bedrag aan niet betaalde energierekeningen, de ontruiming kosten, opslagkosten en dwangsommen opgenomen. De schuld groeit met een kleine tienduizend euro per maand aan opslagkosten.

Nu de schuld nog steeds open staat en de voormalig gebruiker, ondanks onze uitnodiging daartoe, niet zelf met een oplossing is gekomen, hebben wij besloten de kunstcollectie van het voormalig Rob Scholte museum te laten verkopen. De opbrengsten van de verkoop zullen naar rato worden verdeeld tussen de openstaande vorderingen van de gemeente en van de advocaten van de voormalig gebruiker die vanwege hun openstaande rekeningen ook beslag op de kunstcollectie hebben gelegd.”

De gemeente had Rob Scholte gevraagd op uiterlijk 24 augustus te vertellen wanneer en hoe hij zijn schuld zou betalen. Omdat dat volgens de gemeente niet is gebeurd, hebben burgemeester en wethouders zich over vervolgstappen gebogen en wordt nu de opgeslagen kunst geveild. Scholte liet eind vorige maand weten, dat de dreiging om zijn kunstwerken te verkopen volgens hem pure bluf was.

Krankzinnig

Scholte zegt desgevraagd het ’krankzinnig’ te vinden, dat de gemeente overgaat tot veiling van zijn werken.

Op zijn minst vind ik het curieus. Er komen acht veilingen, de eerste is op 12 oktober, de laatste op 5 maart. Zeer voorbarig allemaal. Op 6 april volgt er nog een uitspraak van de rechter. Als de gemeente verliest, zal ze mij de taxatiewaarde van mijn werken moeten terug betalen in plaats van de bedragen, waarvoor het is verkocht.

In de brief van de deurwaarder staat volgens Scholte, dat hij voor maandag 75.000 euro kan betalen, waarmee hij de veilingen kan voorkomen. “Of ik dat ga doen? Ik ga het in ieder geval overwegen.”

BVA Auctions is volgens de website ’hét online veilinghuis van Europa’. Voor sommige te veilen kavels worden kijkdagen georganiseerd. Die kijkdagen zijn volgens Scholte voor zijn werk ook al vastgelegd.

Lees ook
Als de gemeente mijn kunstwerken wil verkopen, moet de rechter daar toestemming voor geven
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20200826_31374374/rob-scholte-als-de-gemeente-mijn-kunstwerken-wil-verkopen-moet-de-rechter-daar-toestemming-voor-geven

Berooid, ’maar dolgelukkig’. Rob Scholte en echtgenote Lijsje houden elkaar tijdens ’lijdensweg’ stevig vast
Rob Scholte bijt terug nadat Den Helder dreigt zijn kunst te verkopen: Hij wil beslag leggen op de rekeningen van de gemeente. ’En mijn claim is groter’
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200723_79411328/berooid-maar-dolgelukkig-rob-scholte-en-echtgenote-lijsje-houden-elkaar-tijdens-lijdensweg-stevig-vast

Helderse Courant, 12 september 2020, 17:26

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20200911_39246730/den-helder-gaat-over-tot-het-veilen-van-de-kunst-van-rob-scholte-kunstenaar-reageert-krankzinnig

Gemeente houdt woord: openbare verkoop kunst Rob Scholte

Den Helder – De gemeente Den Helder voegt de daad bij het woord. De in beslag genomen kunstcollectie van Rob Scholte wordt, zoals eerder aangekondigd, openbaar verkocht.

De gemeente nodigde Scholte eerder uit met een oplossing te komen voor de openstaande schuld aan de gemeente. Die oplossing is er niet gekomen, laat het college vrijdag weten aan de gemeenteraad. “Nu de schuld nog steeds open staat en de voormalig gebruiker, ondanks onze uitnodiging daartoe, niet zelf met een oplossing is gekomen, hebben wij besloten de kunstcollectie van het voormalig Rob Scholte museum te laten verkopen.”

De executoriale verkoop van de kunstcollectie is inmiddels door de deurwaarder aangezegd. Bva Auctions te Amersfoort zal de kunstcollectie veilen. De opbrengsten van de verkoop zullen naar rato worden verdeeld tussen de openstaande vorderingen van de gemeente en van de advocaten van de voormalig gebruiker die vanwege hun openstaande rekeningen ook beslag op de kunstcollectie hebben gelegd.

Den Helder, 11 september 2020

Peter
11 september 2020 At 17:45
Ben benieuwd of hier animo voor is, ik zou persoonlijk de “kunst” niet willen hebben, maar (gelukkig) smaken verschillen. 🙂

Sir Fartsalot
11 september 2020 At 18:38
Dit is het slotakkoord in deze Griekse tragedie.
De gemeente krijgt een paar stuivers.
Weinig animo.
En meneer Scholte kan de schuldsanering in.
Dossier gesloten.

Zus
11 september 2020 At 22:02
Liever niet want in dat geval is Scholte er met drie jaar van af en krijgt de Helderse burger de rekening gepresenteerd in de vorm van een of ander belasting maatregel.

Sir Fartsalot
11 september 2020 At 22:34
Precies! 🙁

JB
12 september 2020 At 07:58
Beste Zus, die rekening die bij u gepresenteerd gaat worden inzake dit dossier, kunt u mij vertellen hoe hoog die is? Hoeft niet exact op de euro nauwkeurig.

Sir Fartsalot
12 september 2020 At 08:54
Per 01 mei 2020 € 500.000 + rente.

Maarten Tromp
11 september 2020 At 19:29
Gemeente Den Helder, wij doen met velen ons best om Den Helder positief neer te zetten. Ik adviseer jullie dan ook dit dossier van verliezers, positief af te sluiten. Geef Rob zijn kunstwerken terug! Dit levert meer op dan een koude verkoop! Maarten Tromp Den Helder

Cees
11 september 2020 At 20:42
Goed idee Maarten.
Nu blijft, gezien de claim van Rob op de gemeente, niet anders voor Rob over dan onmiddellijke beslaglegging op de rekeningen van de gemeente Den Helder! Ben benieuwd, of de salarissen dan betaald (kunnen) worden.

Elmi Kloosterhuis
11 september 2020 At 21:11
Allemaal jammer.

Richard
11 september 2020 At 22:00
Ik hoop, dat het nog wat gaat opleveren anders draait uiteindelijk de WOZ betaler voor de schulden van de heer Scholte op.

Peter
11 september 2020 At 22:06
Om de WOZ betalers uit te buiten, daar hebben ze geen Scholte voor nodig.

Piet
11 september 2020 At 22:24
Misschien kunnen ze een bijdrage krijgen van het Waddenfonds? Daar drijft Den Helder al jaren op en het is tenslotte ook voor cultuur bedoelt.

RB
12 september 2020 At 07:30
Gebeurt niet vaak, dat de gemeente woord houdt, vlag uit en taart nu op het Kurort Kerkgracht 1 voor deze happening?

JB
12 september 2020 At 08:12
Er was eens een wethouder, die een iets te grote broek had aangetrokken. Het zal medio 2008 zijn geweest, en toen begon het gezeik!

frdrk
12 september 2020 At 08:53
Men kan zich natuurlijk ook afvragen, wie is hier nu de winnende partij. Dit heeft en gaat voor alle partijen nog een hele hoop geld kosten (dat veiling bedrijf, doet het ook niet voor niets). De Gemeente heeft hier goodwill en enorm gezichtsverlies geleden. Een heel gezin, tot de bedelstaf gebracht, een enorm bedrag aan gemeenschapsgeld aan advocaten en rechtszaken en deurwaarders verspild, die verhaald gaan worden op de bevolking. De vlag zal wel uitgehangen worden op het gemeentehuis en er zal intern wel een hoop borstgeroffel zijn , maar er wordt niet stil gestaan bij het slagveld, dat zij hebben aangericht. Hetzelfde is gebeurd bij Johanna Krul. Ook hier heeft de Gemeente een financieel slagveld aangericht, wat onder de eindstreep de Helderse gemeenschap alleen maar op onkosten heeft gejaagd. En dat alles onder “”leiding”” van de toenmalige burgemeester Schuiling.

Koos v Dongen
12 september 2020 At 11:22
Rob Scholte is een van de vele slachtoffers. Als je in de Gemeente Den Helder woont schaam ik mij voor dit bestuur en natuurlijk op TV zag ik, dat Almelo ook een soortgelijke gemeente is, maar daar werd gezegd op TV, dat het altijd nog erger kan: Den Helder. Als je jaren in vrijwilligerswerk in de wijken werkt, kunnen wij van de stichting Wijkbelang daar over mee praten daarom zijn we na 10 jaar er ook mee gestopt. Heel jammer, de frustraties van onze medewerkers liep de spuigaten uit door de waardeloze houding van ambtenaren en zogenaamde bestuurders. Wat Rob Scholte overkomt, is ook Lips op Willemsoord overkomen en dat kan echt niet, maar ook het Watertoren verhaal. Op dit gemeentehuis bestaat geen enkel respect voor ondernemers burgers en mensen met goede ideeën, die hun best doen en willen mee denken. Tot overmaat van ramp wil geen enkele grote investeerder mee doen op Willemsoord, omdat de grote bedrijven weten wat hier speelt. De wijzen van de stad willen niet in het bestuur, omdat hun goede naam er aan kan gaan en wethouders springen als sprinkhanen naar de plekken, waar wat te halen valt. Heel jammer, wanneer grijpt de provincie nu eens in. Waarschijnlijk zitten die ook in het complot om van deze stad een bestuurlijk zootje te maken, zodat ondernemers meer in andere steden en dorpen investeren, heel jammer. Als de gemeente acht maanden doet met het onderhouden van plantenbakken in de Visbuurt, dan weet je wel hoe het zit. De leiding faalt en leunt net als de ambtenaren achterover en als je er iets van zegt, kijk maar uit, dat je niet word aangepakt en word genegeerd in het minste geval. Het kan erger en daar heb ik voorbeelden van.

Piet
14 september 2020 At 22:11
Ik zie FF het verband niet tussen een plantenbak in de Visbuurt en de schulden van Rob Scholte of heeft hij die plantenbakken gemaakt dan?

Peter
14 september 2020 At 22:42
Alleen maar waardeloos vullis op het gemeentehuis Koos, nog geen knip voor de neus waard die prutsers.

Zus
12 september 2020 At 23:27
Linksom of rechtsom, de burger betaald.
 Zo is het en zo blijft het.

Skriks
13 september 2020 At 11:30
Ik sluit me aan bij Elmi Kloosterhuis. Zij schonk me de woorden, die ik vertwijfeld zocht, zij gaf me ook de aanzet om weer eens goed na te denken over mijn eigen gepantserde gedachten.
Ik hou zelf namelijk absoluut niet van museums, ik begrijp de zin ervan niet. Toch, ik geniet zeer zeker van het feit, dat er mensen zijn, die een museum prachtig vinden; om zich te verheugen, er een kaartje voor kopen zelfs en zich aan het eind van de dag ‘gestreeld‘ te voelen na een bezoek. Ontroerd door schoonheid en troost, zoals na het lezen van een goed boek of na het bezoek aan een mooi concert. Wat mij opviel was de werkelijk prachtige foto naast het artikel, ik klikte erop en genoot van het uitzicht over de stad, de onwerkelijk mooie lichtinval in de ruimte met de spel tapijten, de goudkleurige skeletten, die samen met hun ‘huisreiger’ vanuit een andere wereld, via een derde perspectief binnen hun holle geest het verschil proberen te overbruggen tussen de vierkante gebouwen en hoekige gedachten van hun vlezige voorgangers aan de buitenkant en het creatieve spel van hoop en gedachten van de man, die zo moeilijk te verstaan is, van zijn werk, dat ‘verloren‘ voor hun beenderen ligt.
 Gelukkig raken skeletten niet meer in verwarring, maar ikzelf daarentegen plotseling tot mijn eigen verbazing wel, want ik begon me af te vragen hoe het toch mogelijk was, dat een dermate lelijk gebouw als ons oude postkantoor van binnenuit toch zo’n prachtig schouwspel kon bevatten.
 Misschien moet ik voortaan eens wat beter naar oude gebouwen kijken, en naar hun bewoners ook.
 Elmi had gelijk.

Richard
14 september 2020 At 22:03
Ben jij soms in de ketel met toverdrank gevallen? Die Scholte moet gewoon zijn schulden betalen net als jij en ik. En als hij dat niet doet worden gewoon zijn spullen verkocht, net als bij mij en bij jou.
 Zo werkt dat in Nederland. En vervolgens voor de rest schuld drie jaar in de schuldsanering.
 Dan is hij overal weer vanaf. De belastingbetaler betaalt de restschuld, dus jij en ik.

Jacques van Velzen
13 september 2020 At 14:53
De status van een beschaving kan je afmeten aan hoe men omgaat met Kunst en Cultuur. 
“Allemaal jammer” is een understatement. In en in triest.

Piet
14 september 2020 At 22:08
Als iemand nou eens met de pet rond gaat ? Of een crowdfunding start voor Rob op “Fakebook’.
 Hij heeft als ik het goed begrijp een hele schare trouwe volgers.
 Dan is zijn schuld toch zo betaald ? En de 10, die het meest hebben gelapt een mooi schilderijtje of zo.

Dirky
16 september 2020 At 23:22
Piet snapt het nog niet helemaal; de heer Scholte heeft geen schuld; de gemeente en dus de burgers dienen uiteindelijk de rekening van deze soap te betalen.

Peter
17 september 2020 At 18:31
dacht dat het hele circus begonnen was om een energie rekening van de heer Scholte waar hij geen zin in had te betalen?

JB
18 september 2020 At 08:02
Beste Peter, NEE !!! Het circus begon met een wethouder die een te grote broek aan had getrokken medio 2008.

Peter
18 september 2020 At 13:19
wat heeft de kleding van een wethouder nu te doen met het uitzetten van Scholte? leg uit?

Roan
18 september 2020 At 19:02
Uiteraard ligt het niet aan Rob Scholte ,allemaal de schuld van de gemeente.Nou mijn broek zakt inmiddels wel af van Scholte en zijn volgers.De hele soap is idd begonnen met een niet betaalde energie rekening.
En dankzij die soap gaat het mij als gewone burger geld kosten.

Peter
18 september 2020 At 22:10
Wat heeft iedereen met kledingstukken en dan vooral broeken als het over Scholte gaat?

Piet
19 september 2020 At 17:36
Wie de broek past ,die trekken hem aan

J
19 september 2020 At 18:34
Roan, verdiep je eens in het hele dossier voordat je wat loopt te roep toeteren. In 2008 was er een wethouder, die zijn beloftes niet kon waarmaken. En daar is de ellende begonnen.

Roan
21 september 2020 At 23:07
Toeter de toeter: ik heb helemaal niks met dat soort kunst, maar dat is mijn persoonlijke mening. En het maakt me allemaal niks uit wat er gebeurd, zolang ik maar niet aan de rekening hoef mee te betalen.

Cees
19 september 2020 At 22:09
Kop behoorlijk cynisch: Gemeente houdt woord: openbare verkoop kunst Rob Scholte.Hadden ze maar woord gehouden toen wethouder Kos afspraken met Rob Scholte maakte! Dan was die geldverslindende jarenlange ellende niet gebeurd!

Zus
20 september 2020 At 10:05
Misschien has Scholte zo slim moeten wezen om een en ander meteen notarieel vast te leggen.
Dus beetje flauw om het bij Kos neer te leggen.

JB
22 september 2020 At 12:16
Beste Zus, ik zie dat u ook niet op de hoogte bent van het volledige dossier. Misschien de ingezonden brief van Theo Knippenberg eens lezen. https://robscholtemuseum.nl/theo-knippenberg-toelichting-op-de-open-brief/ Misschien dat dit u een beetje op andere gedachten kan brengen. Ik zal Dhr. Scholte zeker niet vrijpleiten van zaken, maar u moet de rol van de gemeente in deze zeker niet onderschatten. En met de drie eenheid Schuiling, Kuipers en Kos in de hoofdrol.

https://denhelderactueel.nl/2020/09/gemeente-houdt-woord-openbare-verkoop-kunst-rob-scholte/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=uitzetting
https://robscholtemuseum.nl/?s=openbare+verkoop
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions

1 Comment

  1. De satanisten houden niet van oorspronkelijkheid en doen er alles aan dit te vernietigen. Geweldig Rob, je bent inspiratie voor mij en stellig voor vele anderen, Hartelijk dank daarvoor.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.