Mafiapage – Jacobus Plooy

Koos Plooy werd geboren in 1962. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht van 1980 tot 1984. Van 1985 tot 1991 volgde hij een opleiding bij de rechtbank en het parket van Utrecht. Hij begon zijn carrière in 1991 als officier van justitie in Utrecht, waar hij naast milieu en jeugdzaken ook zware criminaliteitszaken deed. In 1998 maakte Plooy de overstap naar Amsterdam, waar hij zich sinds januari 2001 bezig houdt met de zware criminaliteit, in het bijzonder met strafrechtelijke onderzoeken naar ambtelijke corruptie en criminele netwerken. De nadruk lag op onderzoeken naar de zogenoemde ‘Hollandse netwerken‘. In 2001 werd Plooy bevorderd tot officier van justitie eerste klas.
Plooy was aanklager in zaken tegen Mink K., Charles Z., de lijfwacht van Sam Klepper en Volkert van der G. Hij had ook een leidende rol in het onderzoek naar de bomaanslag op kunstenaar Rob Scholte. Volgens ingewijden is Plooy een van de beste aanklagers in Nederland. Hij wordt omschreven als ‘een beetje saai, maar zeer gedegen‘.
Op 5 september 2003 werd bekend, dat een criminele groepering plannen zou hebben gemaakt om Plooy te vermoorden. Er zouden Albanese huurmoordenaars zijn benaderd om de aanslag uit te voeren. In eerste instantie werd de naam van Greg R. genoemd als mogelijke opdrachtgever. In tweede instantie werd gezegd, dat het zou gaan om leden van een gewelddadige bende, die zich bezighoudt met het overvallen van geldauto’s. De derde, die genoemd werd, was Jotsa J. Hij zou opdracht hebben gegeven Plooy te vermoorden. Het Openbaar Ministerie zou de zaak kunnen oplossen door een deal te sluiten met een crimineel. Dit werd echter tegengehouden door het College van Procureurs Generaal. Deze ‘ruzie‘ in de top van Justitie werd breed uitgemeten in de media. In februari 2004 werd bekend gemaakt, dat Koos Plooy zich niet meer bezig zal houden met de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Hij deed onderzoek naar de zogenoemde Hollandse en Joegoslavische Netwerken. Een van de redenen van zijn vertrek zou het gebrek aan steun vanuit het College van Procureurs Generaal zijn.
Per 1 september 2004 stapte Plooy over naar het Landelijk Parket om zich wederom bezig te houden met de bestrijding van zware criminaliteit. Hij hield zich onder meer bezig met het onderzoek tegen de zogenoemde Hofstad groep.
De Telegraaf meldde op 8 juli 2009 dat Plooy opnieuw ernstig bedreigd zou worden en dat hij onder zware beveiliging was geplaatst. Volgens De Telegraaf zou er mogelijk een aanslag te verwachten zijn uit kringen rond Willem Holleeder. Holleeder reageerde tijdens een zitting in het proces tegen Orminda S., waarin hij was opgeroepen als getuige, op de berichten, dat hij iets te maken zou hebben met de bedreiging van Plooy. Hij verklaarde, dat hij er niets mee te maken had.

mafiapage.nl, datum onbekend

http://www.mafiapage.nl/plooy.html