Laurens Kok – Rutte antwoordt Noortje: Ik snap, dat je knokt voor je droombaan

Minister-president Mark Rutte heeft gereageerd op de brief, die de 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal aan hem schreef en op Facebook plaatste. Zij uitte daarin haar onvrede over het kabinetsvoornemen, dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen.

“Ik snap heel goed, dat Noortje van Lith uit Roosendaal knokt voor haar droombaan”, laat Rutte weten op Twitter. De premier zit zelf momenteel in China voor een handelsmissie en kan haar daarom niet uitgebreid antwoorden. “Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen”, aldus de premier.

Mark Rutte @MinPres

Ik snap heel goed dat Noortje van Lith uit Roosendaal knokt voor haar droombaan. Ik ben deze week in China, maar Tamara van Ark nodigt haar snel uit voor een gesprek. Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen.

https://twitter.com/MinPres/status/982967053018640384

Massaal gedeeld

De 21-jarige Noortje lijdt sinds haar geboorte aan cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis, die de spieren in haar ledematen verkeerd aanstuurt. Dat komt door een beschadiging aan de hersenen. Ze is daardoor al haar hele leven afhankelijk van haar rolstoel. Toen Noortje het ‘belachelijke’ voorstel voorbij zag komen, klom ze in de pen. Dit maakte kennelijk diepe indruk: het bericht werd duizenden keren gedeeld en massaal verder verspreid.

Tekst gaat verder onder deze brief van Noortje

Noortje van Lith voelt zich vastberaden.

Mijn brief aan Minister-president Rutte tegen de aanpassing van het minimumloon en pensioen voor mensen met een beperking!

*Delen mag. iedereen moet weten wat deze regering van plan is.* 💪

Mijn bericht kun je ook vinden op LinkedIn.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6385526681360171008/

Link naar de petitie!

https://petities.nl/petitions/wij-staan-op-gelijke-kansen-op-de-arbeidsmarkt?locale=nl

Facebook, 30 maart 2018 om 17:16

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2118199074862114&set=a.555433097805394.145401.100000161262526&type=3

Reactie staatssecretaris

Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zegt, dat de brief van Noortje haar heeft geraakt. “Zij knokt voor haar droombaan en wil net als iedereen gelijk worden behandeld”, stelt de VVD politica, die inmiddels telefonisch contact met haar heeft gehad.

Van Ark benadrukt. dat haar voorstel gaat over mensen. die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, bijvoorbeeld omdat ze wat langzamer zijn. ,,Het geldt dus níet voor de vele arbeid beperkten, die wél het minimumloon kunnen verdienen.”

Van Ark zegt het oneerlijk te vinden, dat nu meer dan de helft van de mensen met een arbeidsbeperking geen werk heeft. Kunnen zij geen minimumloon verdienen, dan compenseert de overheid werkgevers, zodat zij deze mensen toch aannemen. “Zo worden mensen met een beperking niet buitengesloten en houden ze meer geld over dan als zij geen werk hebben”, stelt de staatssecretaris. De meeste mensen met een arbeidsbeperking krijgen door te gaan werken meteen een hoger inkomen. Zij gaan door meer te werken ook meer verdienen, belooft Van Ark.

Nadelen

Van Ark erkent, dat er ook nadelen kleven aan haar voorstellen. Arbeid beperkten bouwen straks minder of geen pensioen (meer) op. Wie vermogen heeft of een verdienende partner krijgt straks bovendien helemaal geen aanvullende uitkering meer.

De maatregelen besparen geld, dat oploopt tot naar verwachting 500 miljoen euro in 2050. Dat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld gehandicapten werk te bieden, die in het normale bedrijfsleven niet aan de slag kunnen.

AD, 08-04-18, 15:36

https://www.ad.nl/politiek/rutte-antwoordt-noortje-ik-snap-dat-je-knokt-voor-je-droombaan~a393b1f2/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/r-open-brief-aan-minister-president-mark-rutte-over-de-aanstaande-ontruiming-van-het-rob-scholte-museum-in-den-helder/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image