Koos Dalstra – Rob Scholte

Het pindakaas interview (in De Groene Amsterdammer van 13 januari 1999), dat Joost Niemöller me afnam, kreeg van de eindredacteur de cover kreet ‘Dalstra: Scholte is een klootzak‘ mee. Ik ben daar niet blij mee en wel omdat ik dit niet zo gezegd heb. Ik betoogde, verwijzend naar de pindakaas expositie bij Galerie Donkersloot in Amsterdam, het volgende: wij (Scholte, Blanca en Dalstra) zijn allen pindamannetjes, daarmee doelend op de nietigheid van het bestaan. Vervolgens stelde ik dat een pinda bestaat uit twee vruchthelften, die door een vliesje bijeen worden gehouden, een soort klootzakje dus. Ergo: wij allen zijn klootzakjes. Et cetera. Door Scholte als klootzak op de cover van De Groene te zetten wordt de overspannen indruk gewekt van een totale afrekening. Dat was het gesprek niet.

Van Niemöller begreep ik, dat een overijverige eindredacteur – overigens zonder kwalijke bedoelingen – schuldig is aan het misverstand. Met als gevolg, dat mijn pas verschenen boek Vienna-BeHamerkwaardig‘ wordt genoemd, wat het helemaal niet is. In het boek wordt verhaald hoe Scholte er, onder andere met behulp van de overijverige journalist René Zwaap, in slaagde de bomaanslag mediageniek te manipuleren tot een complot, waarin behalve zes kunstenaars onder leiding van een ex vriendin, de top der Amsterdamse justitie en politie, en de ‘joodse maffia’, ook Prins Bernhard zou figureren.
Het is te hopen, dat Scholte & Zwaap Vienna-BeHa tot op de letter uitpluizen. Na grondige lezing blijken kunst & politiek niet met elkaar van doen te hebben. Helaas pindakaas!
Moge het boek een eerste aanzet zijn tot ontspanning. Ook voor Scholte. Het boek staat in haar geheel op Internet.

Zwolle, Koos Dalstra

De Groene Amsterdammer, 3 februari 1999

http://www.groene.nl/artikel/rob-scholte