Kevin Prenger – De Kleine Moeder van Bergen Belsen

Kleine Moeder van Bergen Belsen (foto Libris)

Kleine Moeder van Bergen Belsen (foto Libris)

De Kleine Moeder van Bergen Belsen

Hetty Verolme, de kleine moeder van Bergen-Belsen

Hetty Verolme, de Kleine Moeder van Bergen Belsen (foto )

Voor de Toen 15 Jarige Hetty Verolme stopte de Oorlog op 15 april 1945. Die Voorjaarsdag werd het Duitse Concentratie Kamp Berge Belsen, waar zij Sinds februari 1944 Gevangen Zat, Bevrijd door de Britten.

Bergen Belsen 1940 – 1945 (foto joodsmonumentarnhem.nl)

Britse Soldaten in Bergen Belsen, april 1945 (foto Historiek)

Hetty E Verolme De Kinderbarak van Bergen Belsen (foto bol.com)

De Uitgemergelde Lichamen van Gestorven Gevangenen, die Verspreid lagen over het Kamp Terrein, getuigden van de Ontberingen, die Hetty en haar Mede Gevangenen gedurende hun Gevangenschap hadden moeten Doorstaan. Zelf was ze Ernstig Verzwakt en Besmet met Tyfus en Niet in Staat haar Bed te Verlaten om haar Bevrijders te Verwelkomen. Maar die Lentedag zag de Toekomst er voor haar weer Zonnig uit.

In De Kleine Moeder van Bergen Belsen, eerder Uitgegeven als De Kinderbarak van Bergen Belsen, vertelt Hetty Verolme over haar Verblijf in Bergen Belsen, het Kamp, waar Westerbork en haar Zus Margot in maart 1945 stierven na Even Eens Besmet te zijn geraakt met Tyfus. De in 1930 in Antwerpen Geboren Hetty woonde met haar Ouders sinds 1931 in Amsterdam, waar vandaan het Gezin, inclusief haar twee Broertjes, op 29 september 1943 door de Duitse Bezetter werd Afgevoerd naar Doorgangskamp Westerbork op de Drentse Heide. Tot dan toe was het Joodse Gezin Deportatie Bespaard Gebleven, omdat Hetty’s Moeder Ferdinand Aus der Fünten, de SS Officier, die de Leiding had over de Deportatie van de Nederlandse Joden, had Omgekocht. In hun Paspoorten stond vermeld, dat ze Vrijgesteld waren van Deportatie en het was de Bedoeling, dat ze Uiteindelijk naar Portugal zouden Reizen om Uitgeruild te Worden tegen Duitse Krijgsgevangenen.

Hun Paspoort kon Uiteindelijk Toch Niet Voorkomen dat ze Gedeporteerd werden, maar in Tegenstelling tot Vele Anderen kwamen ze in elk geval Niet Terecht in Auschwitz, waar Meerdere Schoolvriendinnen en Buurt Genootjes van Hetty Vermoord werden in de Gas Kamers. Ze belandden in het Zo Genoemde Stern Lager van Bergen Belsen, een Afdeling van het Concentratie Kamp voor de Zo Genoemde “Ruil Joden

Westerbork – Auschwitz Vice versa (foto Westerbork 75 jaar vrijheid)

Hetty en haar twee Broertjes werden in het Kamp Gescheiden van hun Ouders en kwamen Terecht in Wat Bekend kwam te staan als de Kinderbarak van Bergen Belsen. Ze maakten in deze Barak Onderdeel uit van een Groep van ruim Veertig Kinderen, die Hier moest Zien te Overleven onder de Toegewijde Zorg van de Poolse Verpleegster Luba Frederick, ook wel de “Engel van Bergen Belsen” of de “Moeder van Bergen BelsenGenoemd.

Hetty was als Één van de Oudere Kinderen zelf ook een Rots in de Branding voor de Jongere Kinderen in de Barak. Het, bij Aankomst in de Barak, Veertien Jarige Meisje nam de Leiding toen de Kinderen werden Gescheiden van hun Ouders. Ze verschoonde de Kleintjes en deelde Taken uit aan de andere Kinderen om alles Zoveel Mogelijk bij het Normale te houden. Alleen of onder Begeleiding van Volwassen Gevangenen verliet ze Meermaals de Barak om Op Zoek te Gaan naar Voedsel voor Zichzelf en de Anderen. Opmerkelijk Genoeg werd ze Nooit Gesnapt als ze Etenswaren van uit de Kamp Keuken Mee Smokkelde naar de Kinder Barak. Zelfs een Angstige Confrontatie met de Beruchte Kamp Bewaakster Irma Grese liep Wonder Wel Goed af. Het waren met name de Honger en de Slechte Hygiënische Omstandigheden, die Hetty en haar Lot Genootjes moesten zien te doorstaan, plus de Onzekerheid over het Lot van hun Vaders en Moeders.

SS-kampbewaakster Irma Grese
Irma Grese (foto Historiek)

Hetty vertelt in De kleine moeder van Berge Belsen met Veel Compassie over de Lotgevallen van de Kinderen en hun Helpers, waaronder de in 1995 door Koningin Beatrix met de Zilveren Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon Gedecoreerde Zuster Luba. Dankzij de Nuchtere Schrijfwijze, zonder Diepzinnige bespiegelingen, is het Boek ook Geschikt voor Kinderen in Groep Acht van het Basis Onderwijs. Dat het Pas Vele Jaren na de Oorlog Geschreven is door de inmiddels in Australië Wonende Schrijfster valt niet op. De Gebeurtenissen stonden Blijkbaar Nog Steeds Op haar Netvlies Gebrand en worden Gedetailleerd en op Objectieve Toon Beschreven. Daarmee vormt het Boek een Aangrijpende Documentatie van de Omstandigheden en Gebeurtenissen in de Kinderbarak, een Klein maar Aangrijpend Facet van de Geschiedenis van de Holocaust.

De Kleine Moeder van Bergen Belsen (foto Libris)

De kleine moeder van Bergen-Belsen - Hetty E. Verolme

 Hetty E Verolme – De kleine moeder van Bergen Belsen (foto Historiek)

Kleine Moeder van Bergen Belsen NU (foto AD)

Hetty (85) overleefde de Holocaust en is Actief op Facebook (foto AD)


Go2War2

Kevin Prenger – De Kleine Moeder van Bergen Belsen

PDF
Hetty Verolme – Hetty, de Kleine Moeder van bergen Belsen)

Historiek, 7 augustus 2016

https://historiek.net/de-kleine-moeder-van-bergen-belsen/44695/

https://www.ad.nl/dordrecht/facebookende-hetty-85-overleefde-de-holocaust~a5c17acb/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kevin+Prenger
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hetty+Verolme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anne+Frank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Margot+Frank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Luba+Frederick
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Aus+der+Fünten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Irma+Grese
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningin+Beatrix
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kleine+Moeder+van+Bergen+Belsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zilveren+Erepenning+voor+Menslievend+Hulpbetoon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kinderbarak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Concentratie+Kamp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Concentration+Camp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Doorgangs+Kamp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bergen+Belsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Westerbork
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auschwitz
https://robscholtemuseum.nl/?s=Holocaust

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image