Joost Lips – Ja, Liefde is Hier!

Ja, Liefde is Hier!

Goed, van af heden zullen we in liefde staan. We gaan de liefde uit stralen, die we werkelijk wensen voor ons zelf en de wereld om ons heen. Het van elkaar eisen heeft nooit gewerkt, laten we er éénvoudig mee beginnen.Liefde, die je deelt, breidt zich uit en wordt als maar krachtiger, herkend en gewaardeerd.

Binnen mijn huidig beleven, steeds weer, Dit waarderen, en Dit en Dit, precies zo als het er voor dien al uit ziet zag. Kappen met manipuleren, eindelijk eens en voor altijd waar genomen.

Niet Proberen, toe staan! Hoe zo proberen, wat kan er mis lukken? Als ik een slechte dag heb, of op sta met een slecht humeur, dan is dat het, er kan van geen mis lukking sprake zijn. Op rechtheid breekt uit als het brede kijken toe nemend wordt toe gestaan. Want een toe staan is het, geen grijpen, laat staan be-grijpen. Werkelijkheid is en gaat voor af aan enig begrijpen. Wij kunnen illusies begrijpen en door zien, Werkelijkheid laat zich van zelf sprekend niet vangen.

Ochtend humeur? Geen probleem. “Schat, Er hangt een Zwaar Gemoed in deze Donder, Je wilt Vast Wel Even Zonder”. Na tuurlijk begrijpt ze goed, dat ik dan een auto ritje maak, voor een wandeling kies of even ga schilderena. Of ga gewoon weer naar mijn nest. Op het matras is mijn spiritualiteit vaak op zijn best. Spiritualiteit is vooral een kwestie van alleen zijn. Wat betekent niemand schuwen of willen paaien; ik ben alleen en ben er bedacht op dat mijn  beleven niet wordt verstoord. Wat was dat voor een programma? Hebben we die pons kaart N° 54 al niet vaker langs zien komen in de af gelopen weken. De pons kaart, die eerst schuld in anderen ziet zonder die in zich zelf ongedaan te maken? Zo spelen zich patronen af, die een persoonlijke ontwikkeling suggereren, maar het is ander maal slechts valse verleiding om in elk gewenst imago plaats te nemen.

Het is alle maal zonder enige betekenis, als in een droom.

Een paard heeft geen enkele last van verbeelding. Mijn nieuwe vriend eet gras uit mijn hand. Tijdens de avond wandeling zien we dit paardje al tijd, met een oudere grotere bruine vriend op dit zelfde weiland, op één van de plaatjes hier onder komen ze samen in beeld.

Dieren liefde is schitterend om te zien, steeds weer. Anders dan mensen zo gemakkelijk na laten, waken ze over hun kinderen en zetten het eigen leven in om een jong te redden uit de klauwen en tanden van aan vallers. Waar om kunnen mensen dat niet? Waar zijn ze van het padje af geraakt?

Velen noeme als reden, dat we onze moraal hebben verloren. Maar moraal is een dood idee, dat aan tijd en omstandigheden wordt aan gepast. Moraal is ook weer een af gescheiden aspect, dat in werkelijkheid alles om vattend is en waar bij alle delen met elkaar en als geheel in harmonie samen hangen. Moraal is een aan name of een pose. De ware kwaliteit van mens zijn ligt niet in dat aspect besloten.

Nog wat foto’s van de laatste wandelingen, voor ik tot af sluitende woorden kom.

Wat je zelf wil, dat geef je aan een ander. Zo krijgen we de wereld beter. Nu beginnen, uit stel is af stel. Alle dwaasheden mogen blijven, maar we kiezen de liefde, die in ons is als we de dwaasheden bekijken en bespreken. We komen niets te kort.

Wij worden blij van een vriendelijke blije groet op straat. Is dat een blijheid, die ik bij me kan houden, zo dat ik er al tijd mee rond kan strooien? Ik voel, dat ik het kan. Beginnen met wat je aan je zelf als Doel hebt gesteld. Het zo laten zijn is radicaal. Wat je rond strooit vermeerdert zich, en als dat mijn slechte humeur is, word ik steeds één zamer. Één zaam is af gescheiden, alleen zijn is niets uit de weg meer gaan, maar een ieder nu beleven en waarderen, de weer stand er tegen beleven, en daar bij observeren en zien wat het waard is. Van uit dit oog punt is nooit iets groot, de suggestie begint na drie seconden.

Leven als kunst werkt niet met schema’s en is schaamte loos kwetsbaar voor wat zich aan dient. De eigen verlegenheid is mijn enige zekerheid.

O, zeker, schrijf ik als een persoon, die al bereikt heeft wat deze woorden suggereren. Mijn dagelijkse leven doet niemand vermoeden, dat dit  het bereikte uit gang punt van mijn leven is.

Mijn reflectie momenten zijn ter verdediging gemaakt. Anders zou de geest een vrije stroom zijn, die ik graag de gang laat gaan om verhaal laat halen. Het is Onpersoonlijk, dat is alle maal niet zo moeilijk. Er wordt helaas wat moeilijk naar gekeken van uit verslaafd reactief denken en voelen. Het blijft persoonlijk, dus de éénvoud is voor niemand.

Bewust Zijn is Zich Zelf Genoeg”, hoorde ik eens Alexander Smit zeggen, en ik bleef maar denken aan een Zuiver bewust zijn, at was dat om dat ik niet begreep, dat Alexander het woord Zuiver namelijk hele maal niet gebruikte. Bewust zijn is op zich zelf al genoeg, Ongeacht de in houd. Als er nog iets weg moet, dan weet je heus wel, dat er sprake is van een falsificatie.

Er zit hier al dagen een vlieg in mijn werk kamer. Ik denk, dat het familie van me is, die het goed met me voor heeft. Soms wuif of blaas ik het wondertje weg van mijn beeld scherm. Af en toe mag ie blijven zitten. Zal ik ooit de motivaties van mijn gedrag tot in de kleinste nuances leren begrijpen? Wie wil er een dwaas begrijpen?

Ik sluit graag af met een Nederlands pianist van wie weinigen zich de naam nog zullen herinneren. Ik was gek op het album Theatre Music van Leo Cuypers. Knetter goed is die man.

Leo Cuypers – Theatre Music (1977) (Full Album)

Gepubliceerd t6 okt 2023

Germán Betti

1977

A1 Hijgen Voor Een Ander
A2 Jaap Van De Merwe Song
A3 GLT
A4 Jarrett

B1 Jan Rap at 8’30” AM
B2 The House, 3 Scenes
B3 Jan Rap at Noon
B4 Triste
B5 Early In The Morning, Drums
B6 Early In The Morning, Piano
B7 Tristissime

Clarinet Willem Breuker, Tracks B1 to B7
Double Bass Arjen Gorter
Drums Martin van Duynhoven
Percussion Willem Breuker Tracks B1 to B7
Piano Arjen Gorter, Tracks B1 to B7
Leo Cuypers
Recorded by Dik de Graaf
Saxophone,Willem Breuker, Tracks B1 to B7
Synthesizer Leo Cuypers, Tracks B1 to B7.
Manufactured by Phonodisc BV, 6812 436.

Reacties
https://youtu.be/SpQiGS3bI4s?si=pchlyJ1PPZgnDE-e

Joost Lips

Present in dit Moment, april 29, 2024

https://presentinditmoment.wordpress.com/2024/04/29/ja-liefde-is-hier/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Lips
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vol+Ledig+Bestaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bodemloze+Beelden+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Efemere+Fenomenen
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Heart+of+the+Matter+Report
https://robscholtemuseum.nl/?s=AweandGrace
https://robscholtemuseum.nl/?s=Offensief+van+de+Schoonheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karin+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alexander+Smit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+van+de+Merwe
https://robscholtemuseum.nl/?s=Keith+Jarrett
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Rap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Breuker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arjen+Gorter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martin+van+Duynhoven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dik+de+Graaf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Phonodisc+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leo+Cuypers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theatre+Music
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tristissime
https://robscholtemuseum.nl/?s=Courtmacsherry
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ireland

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image