Joost Lips – Han Shan: Gedichten van de Koude Berg

Han Shan: Gedichten van de Koude Berg

Zen Poëzie werd het Genoemd, het Boekje, dat ik Ooit bij De Slegte kocht en waar ik me Zeer In Verheugde. Dat Boekje is Sinds mijn Emigratie naar Ierland Niet Meer in mijn Bezit en ik miste de Lyrische Toon van de Heremiet, die Onbenoembare Zaken toch Kern Achtig tot Uit Drukking had Weten te Brengen. Dus ik besloot de Cold Mountain Poems, vertaling JP Seaton, te Bestellen en mocht wel dra een Fraai Klein Boekje uit Amerika Ontvangen. Daar in las ik Af Gelopen Middag toen ik onder een Klif, Rustig en Alleen, het boekje had Open Geslagen.

I sit beneath the Cliff, Quiet and Alone.

Wel heb ik jou Daar! Toe Val of Synchroniciteit, dat hangt van je Aan Name af, Treffend was dit Zeker. Wat was het Heerlijk te Verwijlen in de Vele Natuur Beschrijvingen, Beelden Vaardig Op Geroepen door een Weinig Termen, als Snelle Penseel Streken op een Leeg Canvas.

Herinner me, dat Hanshan schreef in de Nederlandse Bundel over de IJdele Wereld met haar Ambities, en dat hij De Oren waste. die de Wereld hoorden. Ook Nu Hier, waar de Branding met Serene Geluiden, wat ik las Onder Steunde, vernam ik de Ferme Taal, die de Kennis van Wereldse Wijs Neuzen met de Grond van het Kerk Hof Gelijk maakt, en Studie Hoofden in een Enkele Regel als Idioten af doet.

De Tijd Vergeten gaat Ongemerkt als je Feitelijk in je Eigen Ziel en Hart leest. Af Gescheidenheid werd door Iedere Strofe een Stukje Verder Af Gevreten, maar Feitelijk zeg ik dit Verkeerd, want ik werd bij Menig Passage, Zonder Uit Stel, Vol Strekt Gewaar van Wat Al Tijd Al werd Geweten, te Weten Niets te Weten.

Legde het Boekje Weg, stond op en ging in Zee. Al Snel een Enorme Donker Bruine Kwal aan mijn Zijde. Was dit dan die Dodelijke Portugese Jellyfish, die Vaker aan Ierse Kusten is Gesignaleerd? Of heeft die een Andere Kleur en Formaat? Ik had Geen Idee, besloot Niet Ruggelings te Zwemmen, maar Louter voor uit met de School Slag zo dat ik Niet Ongemerkt Nog zo een Exemplaar in mijn Baan zou vinden. Terug op het Strand pakte in het Pocket Cameraatje om Nog Maals te Water te gaan en Foto´s te maken van de Kwal en de Twee Kleinere Ander Soortige Exemplaren er Niet Ver Van Daan.

Opende Na Dien Ander Maal het Dierbaar Boekje en las.

Oh Wise Gentlemen, ignore me!
Like I ignore you Fools.
I´m Not Stupid, I´m Not wise,
From Now On I´m Just Gone.
Into the Night, Singing in Moonlight,
Into the Dawn, Dancing with the Clouds.
That´s the Way to Occupy your Hands and Mouth!
I can´t Just Sit Still while my Hair grows!

Het is een Merk Waardig en Ontzaglijk Contrast, het Pure Natuurlijk Gewaar Zijn dat zich van Niets Af Gescheiden weet, en de Oren, die de Wereld hoorden. Met Name in deze Meest God Vergeten Dagen klinkt Hanshan als de Luidste Tempel Bel voor Stilte en Bezinning, wat voor mij betekent, Natuurlijk Gewaar Zijn, dat Al Tijd Al het Geval is en Alle Zin Tuigen Open.

Het Boekje, dat ik bezit, bevat Lang Niet Alle Verzen van de Verlichte Kluizenaar, om die Reden ben ik Online op Zoek Gegaan naar zijn Complete Werk, Speuren, dat met Succes werd Beloond. Laat dit Bestand als PDF tot Besluit van dit Schrijven met Groot Plezier Hier voor de Lezer achter.Hanshan – The Complete Cold Mountain, Poems of the Legendary Hermit (Edited by Kazuaki Tanahashi, 1933) (Translated by Peter Levitt), Shambhala, Boulder, 2018

Download

Joost Lips

Efemere Fenomenen, 28 augustus 2023

https://efemerefenomenen.wordpress.com/2023/08/28/han-shan-gedichten-van-de-koude

PDF
Hanshan – The Complete Cold Mountain, Poems of the Legendary Hermit (Edited by Kazuaki Tanahashi, 1933) (Translated by Peter Levitt), Shambhala, Boulder, 2018

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Lips
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bodemloze+Beelden+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Efemere+Fenomenen
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Heart+of+the+Matter+Report
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karin+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Han+Shan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koude+Berg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cold+Mountain
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zen+Boeddhisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zen+Poëzie
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Slegte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heremiet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kluizenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kluizenarij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kwal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jellyfish
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ierland