Jan-Willem Navis & Lex de Jonge – ‘Krikke of stikke’: vele ambtenaren rond Haagse burgemeester stappen op

Burgemeester Krikke heeft dit jaar al veel topambtenaren zien gaan. Ze ligt zelfs overhoop met haar kabinet. “Naar buiten altijd een lach, binnenskamers heel anders.”

Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de vuurstapels in Scheveningen zijn volgens ambtenaren in de kringen rond burgemeester en wethouders de komende maanden het belangrijkste onderwerp, dat op het politieke menu staat in het IJspaleis. Letterlijk en figuurlijk een brandbaar dossier: dat het mis ging, daar is iedereen wel van doordrongen.

Maar hoe moet het verder? Zo maar stoppen met de vuren betekent, dat de jongeren die nu aan de bouw meewerken weer op eigen houtje vuurtjes gaan steken in de buurt. Met alle overlastgevende gevolgen van dien, waarschuwden de bouwers zelf eerder al.

Voor de bus gooien

De voorlopige conclusies van de OVV zijn al in het stadsbestuur gedeeld, vertellen bronnen. Details mag niemand naar buiten brengen, maar wel klinkt uit verschillende kelen opluchting over de bevindingen. Een wethoudersassistent weet: “Dit hoeft niet tot ernstige politieke consequenties te leiden, mits de bestuurlijke reactie voorzichtig en op de juiste manier naar de raad gaat.”

Maar dat is meteen het grootste risico, valt te horen bij een insider bij collegepartij D66. “Want Pauline Krikke is in staat om iedereen voor de bus te gooien als dat nodig is om haar baan te behouden.” Deze gruwelijke beeldspraak voor het offeren van een medewerker om het vege bestuurlijke lijf te redden is aan een opmars bezig dankzij de politieke thrillerserie House of Cards op Netflix, waarin president Underwood daadwerkelijk iemand voor de metro duwt, die te veel weet over zijn misdragingen.

Krikke of stikke

Zo erg is het in Den Haag zeker niet. Maar dat burgemeester Krikke ‘directief‘ te werk gaat, is op het stadhuis inmiddels genoegzaam bekend. Gevolg: het personeelsverloop in de bestuurlijke laag net onder de burgemeester begint zorgelijke vormen aan te nemen, signaleren zowel ambtenaren als politici met wie deze krant sprak. Meermaals wordt gerefereerd aan de uitspraak ‘Krikke of stikke,’ die ze dankt aan haar werkwijze als eerste burger van Arnhem.

In Den Haag wilde ze een vuist maken tegen huiselijk geweld. Maar dat moet nu met een nieuwe leider van het team Veilig Thuis. De vorige is binnen anderhalf jaar al opgestapt na een conflict over de bedrijfsvoering. Ongeveer even lang was de bestuurlijk zeer ervaren ambtenaar Peter Hennephof gemeentesecretaris, de hoogste ambtenaar op het stadhuis. Begin dit jaar kondigde hij plots aan te vertrekken. Zijn officiële verklaring toen: “Ik heb voor mezelf moeten vaststellen, dat ik onvoldoende van meerwaarde kan zijn als adviseur voor het bestuur en de functie mij daarmee minder past dan ik had gehoopt.”

Krikke overtuigen

Op het stadhuis is het een publiek geheim, dat burgemeester Krikke de reden is, dat hij zijn ei niet kwijt kon. De nasleep van de vonkenregen zou de directe aanleiding zijn geweest. In een Whatsapp conversatie van Hennephof met Krikke, die eerder openbaar werd, valt op hoe Krikke zijn suggestie om het gebeuren te laten onderzoeken door de onderzoeksraad, resoluut van de hand wijst. Vanaf zijn vakantieadres op Curaçao vraagt Hennephof, of hij voorzitter Tjibbe Joustra moet polsen voor zo’n onderzoek. “Dank Peter voor het meedenken, maar we zijn met een andere oplossing bezig. Er hoeft dus niet gepolst te worden, maar dank voor de suggestie. Hartelijke groet Pauline.”

Krikke wilde aanvankelijk het Instituut Fysieke Veiligheid onderzoek laten doen, een kennisinstelling, waar zij uit hoofde van haar burgemeesterschap zelf in het bestuur zit. Het kost het college van burgemeester en wethouders begin januari twee vergaderingen op één dag om Krikke ervan te overtuigen, dat dit geen goed idee is.

Resoluut

Dat Pauline Krikke slecht luistert naar adviezen vanuit het stadhuis bleek ook toen Malek F. vorig jaar op Bevrijdingsdag al ‘alahu akbar‘ roepend in het wilde weg mensen neerstak bij de Haagse Hogeschool. Krikke liet resoluut weten, dat het slechts om ‘een verwarde man‘ ging, en niet om een mogelijke terroristische aanslag. Daarmee zou ze nadrukkelijk tegen het advies van haar communicatiemensen zijn ingegaan. Vijf maanden later legde hoofd media Hanneke de Korte haar functie neer en vertrok naar de gemeente Utrecht.

Ook Krikkes woordvoerder Daan Boonenkamp is alweer weg bij haar. Hij benadrukt, dat zijn overstap niets met haar functioneren te maken heeft, hij was erg gesteld op Krikke. “Maar als je de kans krijgt om hoofd te worden van de afdeling voorlichting van je eigen partij D66, dan pak je die“, zei hij bij zijn afscheid.

Burgemeester Pauline Krikke erkende later in een spoeddebat over de aanval, dat de dader als ‘verwarde man’ bestempelen fout was. Bekijk hier de video:

Omroep West – Motief Malek F. voor steekpartij Den Haag nog steeds niet duidelijk

Gepubliceerd op 7 mei 2018

Het motief achter de steekpartij van afgelopen zaterdag op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag is nog altijd niet duidelijk. De vraag blijft of verdachte Malek F. zo verward was, dat hij niet wist wat hij deed of dat hij bewust een terroristische aanslag pleegde en drie mensen neerstak. Zijn slachtoffers zijn er slecht aan toe, maar buiten levensgevaar. Zojuist spraken we met burgemeester Pauline Krikke. Ze sprak twee slachtoffers, de betrokken agenten en ondernemers.

Reacties:
https://youtu.be/dsP2WI3jRYs

Het botert niet

De burgemeester was daar ook bij, maar waar zo’n hoogwaardigheidsbekleder normaal gesproken in het middelpunt van de belangstelling staat, viel nu op dat haar ondergeschikten vooral druk met elkaar waren en niet met de burgemeester.

Dat komt vaker voor, hoort Cemil Yilmaz van de fractie van Nida. “Wij krijgen meer signalen dat het niet botert tussen de burgemeester en haar ambtenaren.” Alleen is het hem nog niet duidelijk hoe dit kan.

Ander gezicht

Voor de buitenwacht is Krikke immers een allerhartelijkste vrouw, die voor iedereen een praatje klaar heeft. Het maakt dan niet uit, of ze een wandelingetje door de stad maakt met haar hond Harley aan de lijn of met haar ambtsketen om ergens officiële plichtplegingen verricht.

Maar als de deur van haar kantoor dicht is, kan ze ook een heel ander gezicht opzetten, aldus een voormalig medewerker. “Dat zit zowel in haar karakter als in haar manier van besturen. Zakelijke conflicten kunnen er altijd zijn, maar die moet je ook op een zakelijke manier kunnen uitspreken. Dat dit haar niet lukt, ergert mensen in het stadhuis in alle lagen van de organisatie.

Agenda

Zij wijzen naar een vacature voor een nieuw hoofd van de afdeling Kabinet en Protocol van de burgemeester. Die afdeling zou het zo gehad hebben met Krikke, dat niet alleen het hoofd is vertrokken, maar dat de hele afdeling niet meer met Krikke door één deur kan. De crisis liep volgens een ingewijde zo hoog op, dat ambtenaren van de afdeling niet meer in de agenda van de burgemeester mochten, iets dat toch niet onbelangrijk is als je, bijvoorbeeld, mensen op hun honderdste verjaardag graag persoonlijk wil feliciteren.

In een reactie zegt Krikke ,dat de afdeling inderdaad niet meer in de agenda kan.”Mijn voorganger gaf wellicht meer mensen toegang, maar zo heeft iedereen zijn eigen manier van werken. Niet iedereen hoeft inzage in mijn – soms ook vertrouwelijke – afspraken. Het is erg onhandig als iedereen maar afspraken in de agenda kan plaatsen, dat is vragen om dubbelingen en onduidelijkheden. Daarom gaan alle afspraken via mijn secretariaat, dat houdt het overzicht over afspraken en reistijden.” Krikke vervolgt, dat ze de kennis van Kabinet en Protocol respecteert. “Ik bewonder hun toewijding en grote inzet voor de stad.” Over het mediation traject wil ze kwijt, dat er ‘nu nieuwe werkafspraken worden gemaakt‘.

Over de kritiek op haar functioneren antwoordt Krikke, dat ze ‘heel fijn met heel veel mensen op het stadhuis‘ samenwerkt. “Natuurlijk vertrekt er wel eens iemand, omdat hij of zij een nieuwe baan heeft. Dat hoort bij een grote organisatie zoals de gemeente. Ik heb zeer veel steun aan de kennis en ervaring van mensen om mij heen. Zonder hen zou ik deze baan niet kunnen doen.

Lees ook
Joodse jongeren schrijven open brief aan Krikke om neonazi-demonstratie: ‘Puur gericht op haat
https://www.ad.nl/den-haag/joodse-jongeren-schrijven-open-brief-aan-krikke-om-neonazi-demonstratie-puur-gericht-op-haat~ac347be2/
Pauline Krikke: Verbod op zwaar vuurwerk kan niet vroeg genoeg komen
https://www.ad.nl/den-haag/pauline-krikke-verbod-op-zwaar-vuurwerk-kan-niet-vroeg-genoeg-komen~a4944517/

AD, 17-09-19, 19:01

https://www.ad.nl/den-haag/krikke-of-stikke-vele-ambtenaren-rond-haagse-burgemeester-stappen-op~a6fc73c5/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pauline+Krikke
https://robscholtemuseum.nl/?s=Scheveningen
https://robscholtemuseum.nl/rene-oudshoorn-duindorp-20182019-haagse-kerstbomenjacht-vreugdevuur-scheveningen-drama-wiebe-de-jager-the-day-after-3d-reconstructie-volume-brandstapel-scheveningen-10-000-kuub/
https://robscholtemuseum.nl/ilan-sluis-politie-en-brandweer-klappen-uit-school-krikke-negeerde-advies-lot-van-bree-twijfels-bij-onafhankelijkheid-instituut-krikke-zit-in-bestuur/
https://robscholtemuseum.nl/lex-de-jonge-den-haag-dumpt-afval-vreugdevuren-in-zee/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image