Ilan Sluis – Politie en brandweer klappen uit school: ’Krikke negeerde advies’ + Lot van Bree – Twijfels bij onafhankelijkheid instituut: Krikke zit in bestuur

Politie en brandweer klappen uit de school: ’Krikke negeerde advies’

Scheveningen – Burgemeester Krikke van Den Haag heeft alle waarschuwingen rondom de vreugdevuren in Scheveningen in de wind geslagen. De brandweer heeft van begin af gezegd, dat ’de gekozen opzet, uitvoering en inschatting van de risico’s’ onverantwoord was. Bij de bouw waren er direct strubbelingen tussen gemeente en politie.

Politie en brandweermensen hebben op verzoek van De Telegraaf een inventarisatie gemaakt van de gebeurtenissen. Het geeft een ontluisterend beeld van de organisatie rondom het vergunningloze evenement. Uit angst voor represailles van hun meerderen willen ze anoniem blijven.

Volgens betrokken politie en brandweermensen was het van meet af aan onduidelijk wat de rolverdeling was op het gebied van handhaving. Door brandweer en agenten gemelde risico’s werden volgens hen onvoldoende gehoord.

Ook op Krikke is vanuit betrokken dienders en spuitgasten veel kritiek. Het goede contact met de bouwers zorgde onder politiemensen voor gefronste wenkbrauwen. „Ze maakte selfies met bouwers. Kennelijk was het daarna echter heel lastig om de bouw stil te leggen”, concludeert een van hen.

„Ook toen zichtbaar werd dat de stapels te hoog werden liet zij weten, dat er alles aan gedaan moest worden om het vreugdevuur door te laten gaan.”

Er was ook grote twijfel over de juridische status van het convenant tussen bouwers en gemeenten. Daardoor wilden politie en brandweer geen enkele verantwoordelijkheid voor de handhaving, stellen de betrokken ambtenaren.

Politiebonden NPB en ACP herkennen de verhalen van de politiemensen. „Wij hebben dezelfde signalen binnengekregen”, zeggen zij. „Het is voor ons onbegrijpelijk, dat adviezen en opmerkingen van professionals zo slecht op waarde zijn geschat”, zegt Gerrit van de Kamp van de ACP. De woordvoerder van Krikke zegt niet te willen reageren op anonieme verhalen. „In de evaluatie van de gebeurtenissen zal ook kritisch worden gekeken naar de rol van de gemeente en die van Krikke zelf”, zegt hij. „Maar er is op een aantal momenten wel degelijk ingegrepen.”

De Telegraaf, 4 januari 2019, 22:39, updated 23:39

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2987737/krikke-negeerde-advies

Twijfels bij onafhankelijkheid instituut, dat vonkenregen onderzoekt: Krikke zit zelf in bestuur

Den Haag – Oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad zetten vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het instituut. dat de evaluatie naar de vonkenregen op Scheveningen gaat leiden. Burgemeester Krikke van Den Haag zit namelijk zelf in het algemeen bestuur van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Direct na de vonkenregen die maandagnacht over Scheveningen trok en grote schade aanrichtte, kondigde burgemeester Krikke een ‘grondige evaluatie’ aan. In eerste instantie leek het erop, dat de gemeente de evaluatie zelf zou gaan leiden, maar dit stuitte op verzet. ‘Dat is een geval van de slager, die zijn eigen vlees keurt’, stelde Martijn Balster van de PvdA in de Haagse gemeenteraad.

Vrijdag maakte de gemeente bekend, dat er een onafhankelijk bureau wordt ingeschakeld voor deze klus. De Haagse driehoek. waarin de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef zitten, heeft het IFV opdracht gegeven om de evaluatie op zich te nemen. ‘Het IFV is een organisatie, die geschikt is voor deze evaluatie, gezien de ervaring, die zij heeft met evaluatieonderzoek naar verschillende crises en incidenten in Nederland’, schrijft Krikke aan de gemeenteraad.

Krikke lid van het bestuur

Maar nu blijkt dat Krikke zelf in het algemeen bestuur zit van het instituut. Op de website van het IFV staat dat de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s het bestuur vormen. Krikke is voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden. ‘Het bestuur is verantwoordelijk voor alle taken en werkzaamheden, die het IFV uitvoert in het kader van de Wet veiligheidsregio’s’, staat op de site van het IFV.

Alhoewel Krikke niet in het dagelijks bestuur van het Instituut zit, maakt Robert Barker van de Partij voor de Dieren zich zorgen. ‘Krikke zit zelf in het algemeen bestuur van het IFV. Is dit dan een onafhankelijk onderzoek?’ reageert hij.

‘Slecht plan’

Ook de Partij van de Eenheid is niet blij met de keuze voor het IFV. ‘Slecht plan’, vindt fractievoorzitter Arnoud van Doorn. ‘Slager die zijn eigen vlees keurt. Collega burgemeester in het bestuur. Ik wil dat de gemeenteraad zelf bepaalt wie het onderzoek gaat doen. Eventueel samen met de rekenkamer.’

Het dagelijks bestuur van het IFV bestaat uit Ahmed Marcouch van de veiligheidsregio Gelderland-Midden, Onno van Veldhuizen van Twente en Pieter Broertjes van veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Het Haagse college is verantwoordelijk voor de onderzoeksopdracht aan het IFV. ‘De onderzoeksopdracht wordt volgende week in opdracht van het college aan uw raad verzonden’, schrijft Krikke aan de gemeenteraad.

LEES OOK: Instituut Fysieke Veiligheid doet onderzoek naar vuurstapels Scheveningen
https://www.omroepwest.nl/nieuws/3749290/Instituut-Fysieke-Veiligheid-doet-onderzoek-naar-vuurstapels-Scheveningen

omroepwest.nl, zaterdag 5 januari 2019, 09:26

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3749598/Twijfels-bij-onafhankelijkheid-instituut-dat-vonkenregen-onderzoekt-Krikke-zit-zelf-in-bestuur

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/redactie-omroep-west-man-van-nieuwe-haagse-burgemeester-den-haag-is-echt-de-hoofdprijs/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image