Jan Pieter Ekker – ‘Kunstenaarslunch’ voor nieuwe directeur Mondriaan Fonds

Kunstenaars Jordy Koevoets en Ralph Posset trakteren de nieuwe directeur van het Mondriaan Fonds (‘de vleesgeworden institutie knuffelaar’) op een bijzondere lunch.

“En nu?” vraagt kunstenaar Jordy Koevoets. “Nu drinken we een plastic bekertje liebfraumilch en wachten we af,” antwoordt ‘volkskunstenaar’ Ralph Posset.

Donderdagmiddag, op zijn allereerste werkdag bij het Mondriaan Fonds, wilden Posset (nooit aangevraagd bij het Mondriaan Fonds) en Koevoets (een keer aangevraagd; afgewezen) de nieuwe directeur Eelco van der Lingen trakteren op een ‘realistische kunstenaarslunch’, bestaande uit bruine bonen, knakworst, afgeprijsde rode bietjes, ketchup en een pak liebfraumilch.

Dosis tegengif

“Als flinke dosis tegengif voor al het gelik en gehuichel dat hem de komende jaren ten deel zal vallen,” aldus Posset, die eerder onder meer de badkuip van het Stedelijk van een afvoerputje voorzag en zijn handtekening plaatste op de zijgevel van Museum Het Valkhof in Nijmegen. “Want elke werklunch luxueuze salades eten met dure witte wijn en aangeklede aapjes zal Van der Linden binnenkort waarschijnlijk ook wel de strot uitkomen.”

De kunstenaars noemen het Mondriaan Fonds ‘de vleesgeworden institutie knuffelaar’ en ‘de beschermer van het status quo en de hoeder van hypercorrecte kunst’. Vooral de nieuwe de richtlijn ‘experimenteerreglement kunstenaarshonoraria’, die ervoor moet zorgen dat kunstenaars wat geld krijgen als ze een expositie verzorgen in een gesubsidieerde kunstinstelling, is de twee een doorn in het oog. “Die regeling heeft de kunstenaars aalmoes geĂ¯nstitutionaliseerd.”

Speelgoedtafeltje

De nieuwe directeur – volgens Posset en Koevoets ‘een kunstpaus, die streng gaat toezien, dat de Nederlandse kunst zich aan alle politiek correcte regeltjes gaat houden, die kunst aaibaar, schattig en ongevaarlijk houden’ – kwam echter geen plastic vorkje mee prikken. “Van der Lingen schijnt het land in te zijn,” aldus Koevoets. “We waren wel welkom op maandag 4 maart, maar dan kunnen wij niet. Dan is het carnaval.”

Terwijl Posset de lunch pal voor de deur van het fonds uitstalt op een speelgoedtafeltje zoekt Koevoets in zijn rugzak de factuur voor de performance; de totaalprijs bedraagt 10.605,30 euro, inclusief twee keer 5.302,65 voor beide kunstenaars.

Jordy Koevoets & Ralph Posset met de rekening (foto Jan Pieter Ekker:Het Parool)

“Er zitten heel veel uren in ontwikkeling en overleg. Als je nagaat wat hier gemiddeld wordt aangevraagd, zitten we nog aan de lage kant,” zegt Posset. “Nu maar afwachten”, vult Koevoets aan. “Over twee weken weten we of ze betaald hebben of dat we er een jurist op moeten zetten.”

Het Parool, 1 maart 2019, 15:18

https://www.parool.nl/amsterdam/-kunstenaarslunch-voor-nieuwe-directeur-mondriaan-fonds~a4623858

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Posset
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jordy+Koevoets
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mondriaan+Fonds
https://robscholtemuseum.nl/mondriaan-fonds-kunst-en-erfgoed-handleiding-eelco-van-der-lingen-directeur-het-geemancipeerde-museum-steven-ten-thije-oc-w-kabinet-waardeert-cultuur-met-investeringe/
https://robscholtemuseum.nl/ralph-posset-jordy-koevoets-persbericht-realistische-kunstenaarslunch-voor-nieuwe-directeur-mondriaan-fonds/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image