Ralph Posset & Jordy Koevoets – Persbericht: Realistische kunstenaarslunch voor nieuwe directeur Mondriaan Fonds

Eelco van der Lingen wordt per 1 maart de nieuwe directeur van het Mondriaan fonds. Om dit feit een extra feestelijk tintje te geven zullen de kunstenaars Ralph Posset en Jordy Koevoets de nieuwe roerganger van het grootste kunstfonds van Nederland een kunstenaarslunch aanbieden. De lunch zal om 13.00 uur voor het pand van het Mondriaan fonds worden klaargezet.

Vrijdag 1 maart is een heugelijke dag voor iedere kunstliefhebber die een heilig vertrouwen heeft in instituties. Het Mondriaan Fonds is immers de vleesgeworden institutie knuffelaar. De beschermer van het status quo en de hoeder van hypercorrecte kunst.
Maar volgens eigen zeggen denken ze ook wel degelijk aan de individuele kunstenaar. Zo hebben ze in 2017 de richtlijn ‘experimenteer reglement kunstenaarshonoraria’ bedacht. Een richtlijn, die er voor moet zorgen, dat ook kunstenaars wat geld krijgen als ze een expositie verzorgen in een gesubsidieerde kunstinstelling. En dat communiceerde het Mondriaan Fonds uiteraard groots. Een fonds, dat een richtlijn (geen verplichting uiteraard, want dat dat zou al te gortig worden) bedenkt, zodat ook kunstenaars iets kunnen verdienen aan kunst is zo uniek, dat ze dat van de daken schreeuwen.
Posset en Koevoets vinden, dat deze richtlijn er vooral voor zorgt, dat vanaf nu ook de ‘kunstenaars aalmoes’ is geïnstitutionaliseerd.

En nu heeft het fonds, dat de kunstenaarsaalmoes bedacht, dus een nieuwe directeur. Een nieuwe kunstpaus, die streng gaat toezien dat de Nederlandse kunst zich wel aan alle politiek correcte regeltjes gaat houden, die kunst aaibaar, schattig en ongevaarlijk houden. Want als je kunst zijn gang laat gaan kan het weleens een ongewenste richting inslaan. En dat moeten de subsidieverstrekkers natuurlijk zien te voorkomen; zoals het Ministerie van Vrede in Orwell’s 1984 moest voorkomen, dat er daadwerkelijk vrede kwam, zo moeten kunstinstituties voorkomen, dat er daadwerkelijk kunst wordt gemaakt. Want waar de kunst grenzeloos is, daar zijn de kunstinstellingen conservatoren van regeltjes.

En dus willen Ralph Posset en Jordy Koevoets de nieuwe directeur op zijn eerste werkdag uitnodigen voor een realistische kunstenaarslunch met bruine bonen, appelmoes, ketchup, een pak Liebfraumilch en andere goedkope rommel. Niet op afspraak maar als performance. Niet in een achterkamertje, maar in de open lucht.
Want elke werklunch luxueuze salades eten met dure witte wijn en aangeklede aapjes zal Eelco van der Lingen binnenkort waarschijnlijk ook wel de strot uitkomen. Alle veren, die in zijn reet gestoken gaan worden, omdat hij de beheerder is van een pot met goud, alle schouderklopjes, alle lachende gezichten, al het geschmier; het zal hem ongetwijfeld op korte termijn onpasselijk doen worden.
En daarom krijgt hij op zijn eerste werkdag al meteen een flinke dosis tegengif voorgeschoteld als tegenhanger voor al het gelik en gehuichel, dat hem de komende jaren ten deel zal vallen.

Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en een plastic vorkje mee te prikken.

Info voor redactie:
Ralph Posset & Jordy Koevoets

Brouwersgracht 276, Amsterdam
Vrijdag 1 maart
13.00 uur
Een realistische kunstenaarslunch

Info: 06 52593553

Mail aan Rob Scholte, 27 februari 2019, 11:05

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Posset
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jordy+Koevoets
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mondriaan+Fonds
https://robscholtemuseum.nl/mondriaan-fonds-kunst-en-erfgoed-handleiding-eelco-van-der-lingen-directeur-het-geemancipeerde-museum-steven-ten-thije-oc-w-kabinet-waardeert-cultuur-met-investeringe/