Jan Ambriola – Dochter Nikki lag met Hersen Letsel Twaalf Dagen in Coma, het Toe Val sloeg toe en was Marianne (60) Goed Gezind

Marianne Smit ,,Ik durfde Bijna Niet te Zeggen, dat ik Zwanger was’’ (foto Jan Ambriola)

Dochter Nikki lag met Hersen Letsel Twaalf Dagen in Coma, het Toe Val sloeg Toe en was Marianne (60) Goed Gezind

Den Helder – Twee Oorlog S Bodems, de Zr Ms Rotterdam en de Zr Ms Tromp, varen het Marsdiep op, terwijl een Kotter en een Supplier in Tegen Gestelde Richting het Schulpengat kiezen. Marianne Smit (60) draait zich om, kijkt naar Buiten, en zegt: „Ja, ik woon Hier aan de Zeeweg Wel in een Ansichtkaart. Misschien heeft dit Huis wel het Mooiste Uit Zicht van Den Helder.”

Haar Wiegje stond in Maastricht. waar zij Ook Geboren is, maar toen zij Één Jaar was vertrok het Gezin Smit naar Den Helder, omdat haar Vader bij de Koninklijlke Marine werkte.

„Ik was de Oudste uit een Gezin van Drie Kinderen en wij begonnen in de Dahliastraat. Later zijn wij Vertrokken naar De Schooten. Ik heb een Fantastische Jeugd gehad op Basis School De Nollen en een Geweldige Tijd op het Nieuwediep. Je ging naar School voor de Gezelligheid, Niet om te Leren, Ha Ha, Zo heb ik Dat Wel Ervaren.”

Mank

Na haar Middelbare School Tijd ging Marianne studeren aan de Leraren Opleiding in Amsterdam. „Ik koos voor het Vak Geschiedenis, omdat mijn Leraar Geschiedenis, Meneer Abbenes, Zo Geweldig kon vertellen. Als hij het had over Arthur  Seyss Inquart (Rijk S Commissaris en Nazi in Nederland tijdens de Tweede Wereld Oorlog, Redactie) liep hij ook Mank voor de Klas te Paraderen, want Seyss Inquart had een Handicap. Ik dacht, dat Vak wil ik Ook gaan geven. Dat sprak mij Ontzettend aan.”

Toch liep het Anders in haar Leven. Zij stopte met haar Studie en ging Wonen boven Café het Spinnewiel in de Breewaterstraat en Later met Vriendin Peggy boven studio Seagull Sound in de Nieuwstraat. Een Tijd van Uit Gaan en een Vrolijk en Onbezorgd Leven brak aan.

„Ja, dat Klopt, wij gingen Samen Boodschappen doen in de Stad en daar na nog een Drankje doen in Café de Pottenwinkel. Uiteindelijk kwamen wij  S Ochtends om Vier Uur Weer Thuis, terwijl ik In middels een Baan had. Ik werkte bij het OS&O, (Ontwikkeling, Sport en Ontspanning)voor Defensie op Huisduinen. Daar was ik Hoofd Secretariaat en Archief. Een Dag Daar Na herhaalde zich Alles Weer, maar het Leven kon Niet op en wij genoten er van.”

Moeder

Het werd pas ’Serieus’, toen Marianne in 1990 Directie Secretaresse werd in het Gemini Zieken Huis en in 1992 Moeder werd van Dochter Nikki. „In Ons Team waren op dat Moment Vier Vrouwen Zwanger. Economisch Directeur Piet Rieswijk zei Eens Gek Scherend: ’ik doe een Anti Conceptie Pil in Jullie Koffie, want Straks hebben wij een Te Kort aan Personeel’. Ik durfde Toen Bijna Niet te Vertellen, dat ik de Vijfde in de Rij was.”

Kent zij Hoogte en Diepte Punten in haar Leven? „Nou en Of! Ik was Altijd Wel een Beetje Bleu, maar stond wel Stevig in mijn Schoenen. Ik kan mij bij Voorbeeld Schriftelijk ook Beter Verwoorden dan Verbaal. Ik vond het een Openbaring toen ik op mijn 40e Eindelijk durfde te gaan Zingen. Ik had mij Aan Gemeld voor een Zang Work Shop bij Triade en zong later in een Triade Band. Toen ik daar na in een Andere Band zong en Ook Eens mee deed aan Jam Sessies bij Nogal Wiedus Hier om de Hoek, werd ik Zelf Verzekerder. Dat nam ik Ook Mee in mijn Werk in het Gemini Zieken Huis.”

Verkeer S Ongeluk

Als Verdriet zou ik het Verkeer S Ongeluk in 2010 met mijn Dochter Nikki willen Noemen. Zij had Ernstig hersen Letsel en heeft Twaalf Dagen in Coma gelegen. Als Gevolg van het Letsel begonnen haar Hersenen op te Zwellen. De Artsen besloten haar Schedel te openen en Ruimte te Geven voor die Zwelling. Zo N Ingreep leidt Vrijwel Altijd tot Onherstelbare Schade. Net voor die Ingreep kwam er een Spoed Geval tussen door en in die Tijd slonk de Zwelling bij Nikki. Een Operatie was toen Niet Meer Nodig. Een Engeltje zat op haar Schouders en het Geluk was ons Goed Gezind.”

Zieken Huis

Wat bindt haar aan de Stad? „Wel, in de Eerste Plaats liggen Hier mijn Roots. Vijf Jaar Geleden wilden wij, mijn Man Alex en ik, Wat Meer gaan Genieten van onze Boot in Friesland en ons Huis in Oostenrijk. Ik ging met Pre Pensioen en ook Alex zou het Rustiger aan gaan doen. Toch konden wij Ons Beiden Niet Los Maken. Inmiddels werk ik Weer in het Noord West Ziekenhuis. Wel is Waar op Voorwaarden, die ik in Goed Overleg ben Overeen gekomen, dus kan ik Ook vanaf onze Boot of van uit onze Stek in Oostenrijk mijn Werk Virtueel Doen.”

Zij vervolgt: „Ik vind Den Helder een Prachtige Stad en de ’Nieuw Bouw’ in de Binnen Stad Geweldig Mooi. Waar ik mij Wel aan Erger is de Versplintering van al de Partijen in de Gemeente Raad, en de Affaire rond het Rob Scholte Museum is een Gemiste Kans. Je kan daar van zeggen, wat je wilt, maar wij hebben een Kunstenaar van Allure Wel laten Lopen. Dat vind ik Ontzettend Jammer.”

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220905_39523065

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Ambriola
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marianne+Smit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Basis+School+De+Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoofd+Secretariaat+en+Archief
https://robscholtemuseum.nl/?s=OS&O
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ontwikkeling+Sport+en+Ontspanning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Directie+Secretaresse
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Rieswijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemini+Zieken+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noord+West+Ziekenhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Triade
https://robscholtemuseum.nl/?s=Triade+Band
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kotter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Supplier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr+Ms+Rotterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr+Ms+Tromp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oorlog+S+Bodem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arthur+Seyss+Inquart
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tweede+Wereld+Oorlog
https://robscholtemuseum.nl/?s=Uit+Gaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jam+Sessie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Café+de+Pottenwinkel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Café+het+Spinnewiel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nogal+Wiedus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Seagull+Sound
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dahliastraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Breewaterstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nieuwstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Schooten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schulpengat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nieuwediep
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huisduinen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gezelligheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bleu
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roots
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anti+Conceptie+Pil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Engeltje+op+Schouder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schriftelijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verbaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Virtueel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemiste+Kans+voor+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Affaire+Rob+Scholte+Museum