Hilmano Van Velzen | De Dakloze Dichter – RIP Peter R de Vries + Elsbeth Stoker & Wil Thijssen – Vast Geloof in Recht Vaardigheid + Marie Thérèse Roosendaal – Collega Cees Koring ’In Shock’

Peter R de Vries (foto Stephan Vanfleteren)

Nepnieuws Peter R.de Vries (foto metronieuws.nl)

 Rest In Peace Peter R de Vries

Facebook, 6 juli 2021, 22:45

https://www.facebook.com/hilmano.vanvelzen.5/videos/340703867727144

Peter R de Vries: Rotsvast Geloof in Rechtvaardigheid

Voor slachtoffers en nabestaanden is Misdaadjournalist Peter R de Vries ‘een muur, waar je tegenaan kunt leunen’. Hoewel sommige juristen zich afkeurend over zijn manier van werken hebben uitgelaten, is hij een fenomeen.

All that’s Necessary for the Triumph of Evil, is for Good Men to do Nothing’. Oftewel: ‘Nee is geen Optie. Als ik niet thuis geef, zou ik mezelf niet meer Recht in de Spiegel kunnen Aankijken.’ Met deze woorden lichtte Peter R de Vries vorig jaar zomer zijn besluit toe om de Vertrouwenspersoon te worden van Nabil B – de Kroongetuige in het Liquidatieproces Marengo.

De stap om B’s Vertrouwenspersoon te worden was een opmerkelijk stap, in een toch al uitzonderlijke loopbaan. Peter R de Vries groeide op in een gereformeerd gezin in Amstelveen, als de vierde van zes kinderen. Tot zijn 29ste ging Peter R de Vries door het leven als Peter de Vries. Maar in 1983 voegde hij de R van zijn doopnaam Rudolf toe. Hij wilde zich onderscheiden van andere Peters de Vries. De Vries werkte destijds als misdaadverslaggever bij De Telegraaf en maakte dat jaar naam met zijn primeurs over de Heineken Ontvoering.

Zelf heeft hij zich altijd Misdaadjournalist genoemd – ook nadat hij Vertrouwenspersoon werd van de Kroongetuige en daarvoor zelfs in dienst trad bij het Advocatenkantoor van zijn vriend Peter Schouten.

Ik sta drie, vier keer per week bij RTL Boulevard om Misdaad te duiden, ik volg nog vele Strafzaken en ik krijg dagelijks nog zo’n 25 tot 50 Mailtjes van mensen binnen, die mijn Hulp vragen. Ze worden vermalen door het Openbaar Ministerie, of vinden dat de Politie te weinig in hun zaak doet’, zei hij daarover vorig jaar in de Volkskrant.

Vertrouwenspersoon van Nabestaanden

Afgelopen jaren was De Vries nauw betrokken bij meerdere Strafzaken. Zo zorgde hij er voor, dat Cold Cases niet werden vergeten en was hij Vertrouwenspersoon en Woordvoerder van onder anderen de Nabestaanden van Nicky Verstappen. Na 45 Afleveringen van zijn Misdaadprogramma over de Puttense Moordzaak kwamen de Ten Onrechte Veroordeelden Herman du Bois en Wilco Viets vrij, met wie hij goed bevriend raakte.

Twee weken geleden richtte De Vries nog een Stichting op, De Gouden Tip, in de hoop met een Crowdfunding Actie een miljoen te kunnen uitloven voor de Tip, die leidt naar het lichaam van de in 1993 vermiste Tanja Groen, met wier Ouders hij eveneens bevriend bleef.

Voor Slachtoffers en Nabestaanden is hij ‘een muur, waar je tegenaan kunt leunen’, vertelde Peter Wiegmink vorig jaar in een Profiel in de Volkskrant over De Vries. De 78 jarige Nabestaande benaderde de Misdaadjournalist in 2003, ‘omdat de Politie er niks van bakte’ in het onderzoek naar zijn vermoorde broer Alex. Hij is ervan overtuigd, dat deze zogenoemde Postbank Moord zonder De Vries’ Bemoeienis nooit zou zijn opgelost. ‘Een van de Daders heeft na een Uitzending van Opsporing Verzocht in 2017 bekend. Hij zei tegen de Politie: ik ben die twee koppen op TV zat. Daarmee doelde hij op mij en Peter R de Vries.’

Vanuit de Rechterlijke Macht wordt De Vries wisselend bejegend. Soms is de Omgang afhoudend, of zelfs argwanend. Zo was het Openbaar Ministerie niet enthousiast toen De Vries in 2020 bekend maakte ,dat hij B.’s Vertrouwenspersoon zou worden. Aanvankelijk weigerde het OM om De Vries bijvoorbeeld een zogenoemd Geheimhouders Nummer te verstrekken, een Telefoonlijn, waarmee hij Vertrouwelijk met Kroongetuige Nabil B. zou kunnen bellen. Omdat de Misdaadjournalist geen Advocaat was, had hij daar Geen Recht op, stelde het OM.

Maar De Vries vocht het aan, met succes. De Rechter oordeelde, dat De Vries wel Recht had op zo’n Geheim Nummer – om zijn rol als Vertrouwenspersoon te vervullen was hij immers in dienst getreden bij het Kantoor van Schouten. Bovendien, zo oordeelde de Rechtbank, had B Recht op een stevige Vertrouwenspersoon, in het Proces, waarin toch al zo ongekend hard wordt gestreden, over en weer. Het is een Proces, dat draait om een lange reeks Liquidaties en waarin Ridouan T een van de Hoofdverdachten is.

Holleeder

Hoewel sommige Juristen zich afkeurend uitlaten over De Vries’ manier van werken, is hij uitgegroeid tot een Fenomeen, waar niemand omheen kan. In 2019 werd de Misdaadjournalist door Justitie zelfs een ‘verrassing’ genoemd in het beladen Megaproces tegen Willem Holleeder. Niet alleen bracht hij in 2013 zussen Astrid en Sonja in het diepste geheim in contact met Justitie, omdat ze belastend tegen hun broer wilden verklaren. ‘Hij bleek ook een geniale Getuige voor ons, zo puntig formulerend en zo goed gedocumenteerd’, aldus Officier van Justitie Sabine Tammes in 2019 in de Volkskrant.

Hoewel Holleeder hem met de dood had bedreigd, durfde De Vries als Getuige in de Rechtszaal ‘de Rechtstreekse Confrontatie’ met Holleeder aan te gaan. In die Zitting raakte Holleeder verstrikt in zijn eigen Leugens. De Misdaadjournalist – met een zorgvuldig bijgehouden Archief en een Scherp Geheugen – overhandigde bovendien een belastende Geluidsopname, waarvan de Aanklagers dankbaar gebruik maakten.

Niet alleen zou De Vries op Holleeders Dodenlijst hebben gestaan, ook door zijn rol in het Marengo Proces waren er grote zorgen over zijn Veiligheid. In 2018 was al de onschuldige broer van de Kroongetuige doodgeschoten en in september 2019 werd Advocaat Derk Wiersum vermoord. In december vorig jaar werd bekend, dat De Vries door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was gewaarschuwd. Hij zou samen advocaten Peter Schouten en Onno de Jong – met wie De Vries een Driemanschap vormt bij de verdediging van B – op een Sodenlijst staan als gevolg van hun rol in het Marengo Proces.

We blijven ons werk doen. De Kroongetuige kan op ons blijven rekenen’, reageerde Advocaat De Jong destijds in de Telegraaf. Ook De Vries wilde van geen wijken weten. ‘Ik heb ja gezegd, dus ik ben er helemaal voor Nabil’, zei hij tegen de Volkskrant.

Eerder had hij hier al over gezegd dat je een Signaal moet afgeven aan degenen  die B’s onschuldige broer en Wierum hebben vermoord. ‘Zulke Moorden mogen niet lonen. Anderen nemen altijd hun plaats in.’

De Volkskrant, 6 juli 2021, 23:25

https://www.volkskrant.nl/mensen/peter-r-de-vries-rotsvast-geloof-in-rechtvaardigheid~ba30cbd5/

Collega Cees Koring ’In Shock’  ’Kogels! Wat een Schoften, het lijkt Sicilië wel

Cees Koring (foto Matty van Wijnbergen)

Ex Telegraaf Verslaggever roemt ’bevlogen’ Peter R de Vries

Amsterdam – Voormalig Telegraaf Misdaadverslaggever Cees Koring (77) is ontdaan en aangeslagen door het Nieuws over het neerschieten van Peter R de Vries. Begin Jaren Tachtig werkte hij nauw met hem samen.

KoringIk was aan het biljarten toen ik het Nieuws hoorde, ik heb de keu meteen neergelegd en ben naar huis gegaan. Compleet In Shock, ik kon helemaal niets meer. In de Jaren Negentig ben ik thuis overvallen en in elkaar geslagen. Gruwelijk was dat, maar in het licht van wat er nu is gebeurd. Kogels! Wat een Schoften, het lijkt Sicilië wel.”

Door Peters Optredens op TV heeft hij ons vak een Gezicht gegeven en naar een Hoger Plan getild.”

Herinneringen komen meteen boven. „Van de Haagse Stadsredactie kwam Peter op de Amsterdamse Stadsredactie. Ik zat op Reportage en we werden een Team door een Verhaal over Huisjesmelkers. Hij was een Twintiger, ik een Dertiger. Iemand als hij had ik nog nooit meegemaakt, een opkomend Verslaggevertje, dat zo gedreven, bevlogen en vasthoudend was. Al snel vormden we een Koppel. Met graven gingen we Tot op de Bodem, eerder hielden we niet op.”

We rolden van de ene grote Zaak in de andere, het gíng maar door, Week in Week uit. We legden de Praktijk van een Amsterdamse Huisjesmelker bloot, die Miljonair werd over de ruggen van zijn Huurders en een Racing Team op Zandvoort opzette. Eén van die lui had de Bijnaam Pimmetje Paf. omdat hij altijd met een Pistool op zak liep. We ontrafelden de Fraude Zaak bij de Slavenburg Bank, waarbij de Directie werd gearresteerd. Notaris Josje Slis Stroom, die werd opgelicht door de bekende Ari Olivier. Samen losten we de Ontvoering van Maup Caransa op. De Politie had het nakijken, terwijl wij alle Verdachten met Naam en Toenaam in de Krant hadden. Dan waren er nog al die Moordzaken.”

Hecht Duo

Gedurende een jaar of vijf waren Cees Koring en Peter R de Vries een hecht Duo. „We speelden altijd Good Cop Bad Cop, was hij – natuurlijk – de Kwaaie Pier met de vervelende, Scherpe Vragen en ik de Aardige Man, die alles suste. En zo kregen we alle Informatie altijd los. Peter laat nooit los, Opgeven is Geen Optie. In zijn Werkkamer staan Dikke Dossiers van alle Zaken, waar hij ooit aan gewerkt heeft, met alle Details, Secuur tot in de Puntjes. Bewonderenswaardig. Nicky Verstappen, Tanja Groen, de Puttense Moordzaak.”

Onderzoeksjournalistiek en Misdaadverslaggeving stonden in de Jaren Tachtig nog in de Kinderschoenen. Wij waren Pioniers. Door Peters Optredens op TV heeft hij ons Vak een Gezicht gegeven en naar een Hoger Plan getild.

Liever in de Sportschool

Cees Koring last een verdrietige Pauze in. „Onze Band is altijd gebleven, ook toen Peter al lang weg was bij De Telegraaf. Gezellig een Biertje Drinken met hem? Uitgesloten, Peter is en blijft serieus. Hij zit liever in de Sportschool dan op een Barkruk. Maar we hebben regelmatig contact, dan gaat het over ’Weet je nog van Toen en Toen’.”

Nog een herinnering: „Peter werd zelf op een gegeven moment ontvoerd, meegenomen door een Crimineel met wie hij een Afspraak had. Die probeerde hem te drogeren, maar Peter wist slinks de Rollen om te Draaien, zijn Ontvoerder te bedwelmen en zo bevrijdde hij zichzelf. Dat is hem ten voeten uit.”

Bekijk ook
Dag na Aanslag op Peter R de Vries: dit weten we tot nu toe
De Vries vond Beveiliging Geen Optie
Koning Willem Alexander noemt neerschieten Peter R de Vries ’Aanslag op Rechtsstaat

De Telegraaf, 7 juli 2021, 11:24, updated, 11:49

https://www.telegraaf.nl/nieuws/765459753/collega-cees-koring-in-shock-kogels-wat-een-schoften-het-lijkt-sicilie-wel

 

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hilmano+Van+Velzen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Elsbeth+Stoker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wil+Thijsse
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marie+Thérèse+Roosendaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+R+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Misdaadjournalist
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Mieremet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sem+Klepper
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vertrouwenspersoon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nabil+B
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kroongetuige
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marengo+Proces
https://robscholtemuseum.nl/?s=Freddy+Heineken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heineken+Ontvoering
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Schouten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onno+de+Jong
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nicky+Verstappen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Puttense+Moordzaak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Herman+du+Bois
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wilco+Viets
https://robscholtemuseum.nl/?s=RTL+Boulevard
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Ministerie
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Gouden+Tip
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+De+Gouden+Tip
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tanja+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Opsporing+Verzocht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Wiegmink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alex+Wiegmink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ridouan+Taghi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Holleeder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sabine+Tamme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Astrid+Holleeder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sonja+Holleeder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Derk+Wiersum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nationaal+Coördinator+Terrorismebestrijding+en+Veiligheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cees+Koring
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sicilië
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huisjesmelker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Racing+Team+Zandvoort
https://robscholtemuseum.nl/?s=Slavenburg+Bank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maup+Caransa
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ontvoering+Maup+Caransa
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koning+Willem+Alexander
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaren+Tachtig
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaren+Negentig
https://robscholtemuseum.nl/?s=Good+Cop+Bad+Cop