Henk Strikkers – ‘Je moet Op het Juiste Moment met een Koe Voet voor het Maagden Huis Staan’

Levina van Winden (Tweede van Links), tijdens een Pers Conferentie in het Bezette Bunge Huis (foto Stephan Vegelien)

Je moet Op het Juiste Moment met een Koe Voet voor het Maagden Huis Staan

Henk Strikkers

Maagden Huis Bezetting

Vijf Jaar Geleden bezetten Studenten Achter Een Volgens het Bunge Huis en het Maagden Huis. Sommige Bezetters bleven zich In Zetten bij Studenten Bonden of in Commissies of Mede Zeggenschap Raden, Anderen Verdwenen uit het Zicht. De Komende Weken blikken we met hen terug. Vandaag het Laatste Interview met Levina van Winden. ‘Ik had Nog Nooit Iets Illegaals Gedaan, Behalve een Torrentje Gedownload.’

Hoe kijk je Terug op de Bezettingen?

Het was een Mooie Tijd. Ik zie bij Veel Mensen om me heen Nostalgie. Het is Jammer, dat er Niets Wezenlijks is Veranderd, Al was dat Ook Niet mijn Verwachting.

Ik ben Blij, dat ik in Actie ben Gekomen tegen dit Oneerlijke Beleid. De Academische Vrijheid kwam in het Geding door de Markt Werking. Het was Tot Hier Niet Verder. Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) had je een Heel Mooi Aan Bod aan Vakken bij Filosofie en ik maakte me Zorgen, dat Dat ging Veranderen. Boven Dien had ik Vrienden. die Russisch en Pools studeerden en ging hun Studie Misschien Verdwijnen? Sint Petersburg is naar Amsterdams Model Gebouwd en dan zou Russisch Hier Verdwijnen? Op Welke Manier was dat OK?

Vijf jaar Later

Levina van Winden was in 2015 Student Filosofie aan de UvA. Ze is Nu Dichter en publiceerde Onlangs haar Bundel Er is een Band. die Rape Machine heet bij Atlas Contact.

Hoe raakte je bij de Acties Betrokken?

Ik was Nooit een Activist. Maar ik verlangde Al Lang naar een Moment, Waar Op ik Iets kon doen Tegen Iets, Waar ik het Niet Mee Eens was. Ik was Niet Iemand, die in de Werk Groepen Erg debatteerde, om dat ik Moe werd van dat Soort Discussies. Mijn Studie Vereniging, waar van ik in 2013 – 2014 Bestuur Lid was, kreeg in het Na Jaar van 2014 het Bezuiniging Plan Profiel 2016 in Handen. Toen ik Dat hoorde. dacht ik Direct “We moeten Dit aan de Wereld Laten Zien.” We hebben met een Aantal Filosofie Studenten Humanities Rally Op Gericht en een Vergadering Belegd.

Direct bij die Eerste Vergadering was er Al het Plan om een Pand te Bezetten, maar Niemand wist Hoe dat moest. In de Weken Er Na was ik Zo Druk met Humanities Rally, dat ik Bijna Niets Anders Meer deed. Bij een Vak over Michel Foucault hebben we Collectief Geen Paper In Geleverd, maar Het werd Ons Vergeven. Die Docenten wisten, dat We hun Baan aan het Redden waren.

Na Twee Protest Marsen had ik het Eigenlijk Wel Gezien bij Humanities Rally. Ik riep bij Weer een Vergadering van onze Actie Groep “Als we Nu Nog Niet Bezig zijn met het Plannen van een Bezetting, kunnen we het Wel Op Heffen.” Voor Malige Rote Armee Fraktion Lid Ulrike Meinhof zegt “Protest is Zeggen, dat Iets me Niet bevalt, Verzet is Zorgen, dat dat Gene Wat me Niet Bevalt Niet Gebeurt.” Ik was Toe aan Verzet.’

Levina van Winden in 2020 (foto Idem)

De Dagen Voor Af Gaand aan die Vergadering hadden we bij Humanities Rally een Vaag Mailtje Gekregen van een Groepje, dat we Niet kenden De Nieuwe Universiteit. Iemand van Humanities Rally zei Misschien moet je Maar Naar die Vergadering van hen gaan. Ik twijfelde, maar ging. Het Eerste Wat ze er Zeiden was: “We gaan Van Nacht een Pand Bezetten en Als je Niet Mee wil Doen moet je Nu Gaan”. Ik keek de Mensen aan, het waren Vriendelijke Gezichten, en ik Bleef. Ik had Nog Nooit Iets Illegaals Gedaan, behalve een Torrentje Gedownload.

Het bleek om de Bezetting van het Bunge Huis te gaan. Dit waren de Mensen, die Eerder een Zomer Groet stuurden naar Alle Studenten, die een Ruimte op de Bèta Faculteit hadden Bezet, en die het Spin Huis hadden Gekraakt. Ik ben naar Huis Gegaan, heb mijn Enige Schone Kleren en een Paar Boter Hammen Mee Genomen en ben om Vier Uur ‘s Nachts naar het Bunge Huis gegaan. Daar werd ik Binnen Gelaten.

In het Bunge Huis wilden ze Graag Nieuwe Gezichten als Woord Voerder en ik was In die Dagen Nergens Bang voor. Mijn “Debuut” was bij Koffie Tijd voor Omroep Max, waar ik vertelde, dat ik in de Dagen, dat ik dit Pand bezette Meer had Geleerd dan in Drie Jaar Colleges Volgen. Daar Na kreeg ik een Pers Telefoon en werd ik Bijna Non Stop Gebeld door ANP, Het Parool, NOS, Noem Maar Op. Na de Uit Spraak van de Rechter, dat het Bunge Huis Ontruimd Mocht Worden, heb ik op de Pers Conferentie Gezegd, dat de Uit Spraak Geen Reden was Om te Stoppen met Onze Acties, en dat Tien Tallen Mensen Bereid waren Om zich te Laten Arresteren. Ik was er Één Van.’

Het Geluid van de Krakende Deur van het Maagden Huis zal ik Nooit Vergeten

Wat dacht je Op de Avond, dat het Maagden Huis werd Bezet?

Ik was Één van de 42 Mensen, die Gearresteerd werd bij de Ontruiming van het Bunge Huis, dus het Grootste Deel van de Dag, waar op het Maagden Huis werd Bezet zat ik in de Cel. We werden in de Middag Vrij Gelaten en zijn Toen met zijn Allen Zwart Gereden naar het Centraal Station. Daar hoorden we, dat er een Protest Mars van 1.500 Studenten en Docenten door de Stad liep.

Dat is Wat ik Hoopte, Wat ik Dacht, Wat ik wist Dat er ging Gebeuren. Het Ontplofte. Ik was Zo Blij. Ik kreeg Berichten, dat het Maagden Huis Misschien Wel Bezet ging worden en kon Alleen Maar Denken “WOW”. Ik ben naar het Spui Gerend en daar was het Moment. Iedereen was daar voor een Bezetting. Toen wij op het Spui kwamen was Dat een Teken. Het gaat Gebeuren.

Het Geluid van de Krakende Deur van het Maagden Huis zal ik Nooit Vergeten. Ik dacht Direct, dat Hier Geschiedenis Geschreven werd. Ik dacht Ook “Eigenlijk wilde ik Dit, Heel mijn Leven Al, Sinds ik wist Dat er Iets van Kapitalisme bestond.”’

Het Enige wat de Humanities Rally partij heeft opgeleverd is Burn Outs

Waar Om ben je Niet Actief Gebleven in Raden, Commissies of bij Bonden?

Ik ben Gevraagd om Lijst Trekker te worden van de Humanities Rally Partij, maar ik heb de Gene, die het me vroeg in zijn Gezicht Uit Gelachen. Het Enige Wat die Partij heeft Op Geleverd is Burn Outs. We Dealden met een Bijna Dictatoriaal College van Bestuur, Gesteund door een Corrupte Raad van Toezicht.

Er waren Twee Manieren om Iets te bereiken. Je had Leverage Nodig, Zo als een Bezet Pand, of je had Ze Gezicht Verlies moeten Betrokkenen. Dat leken de Enige Twee Zaken, Waar ze Om Gaven, en dat kun je Allebei Niet Doen in een Raad. Het was een Debiele Fout om in de Mede Zeggenschap te Gaan Zitten.

Het Enige Slimme Plan vond ik Om met Heel Veel Bezetters Lid te worden van ASVA en op een Leden Vergadering in Eens Alle Maal op te Komen Dagen en het Bestuur Af te Zetten en een Nieuw Bestuur Aan te Stellen. Dat was Uiteindelijk Niet Nodig, om dat er in 2015 een Goed ASVA Bestuur aan trad.’

‘De Bezetters van Vorig Jaar zijn Te Vergeefs Bezig om het Lijk van de Maagden Huis Bezetting Weer tot Leven te Wekken

Ben je Nog Steeds Bezig met de Idealen van de Bezetting?

Op een Heel Andere Manier Wel. Ik was er Na de Bezettingen Echt Klaar mee. Bij de PC Hooft Huis Bezetting Vorig Jaar was ik een Op Vang Punt, om dat ik Om de Hoek Woonde. Dat vond ik Prima, maar de Bezetters van Vorig Jaar zijn Te Vergeefs Bezig om het Lijk van de Maagden Huis Bezetting Weer tot Leven te Wekken. Lenin zegt “Een Vonk kan een Heel Vuur Aan Steken.” Dat was in 2015  Zo. Die Bezetters van Nu zijn Bezig om Steeds Maar Weer Lucifers Af te Strijken, maar Dat werkt Niet, om dat het Gras Nu Niet Droog is. Als Straks het Gras Droog is, zijn hun Lucifers op. Ik heb Achter Af van Wel Tien Mensen Gehoord, dat ze op de Avond van de Maagden Huis Bezetting op het Spui stonden met een Koe Voet in hun Tas. Die was Uit Eindelijk Niet Nodig, maar dat is de Truc. Je moet op het Juiste Moment met een Koe Voet op het Spui Staan.

Ik maak me op dit Moment Veel Meer Zorgen over het Toe Nemende Fascisme in de Wereld en om het Voort Schrijdende Neo Liberalisme. Dat is voor mij het Belangrijkste voor de Komende Tijd. Het is Erg Moeilijk om Markt Werking te Stoppen. Als dat Terug Gedraaid kon worden was Het in 2015 Gebeurd. Dat is een Verloren Strijd. Ik denk, dat we moeten Streven naar Nieuwe Vrij Plaatsen, Nu de Universiteiten, dat Niet Meer Zijn.’

Ik had Nog Nooit Iets Illegaals gedaan, bBhalve een Torrentje Gedownload’

Hebben de Bezettingen Effect gehad?

‘Ja. Je kunt Heel Veel Niet Bewijzen, maar ik denk Wel. dat de Maagden Huis Bezetting heeft Bij Gedragen aan een Cultuur van Directe Actie en Stakingen. We hebben de Weg Geplaveid. Of dat Nu voor Klimaat Marsen is, Voor Stakingen in het Basis Onder Wijs, of voor de Women’s March, Eigenlijk denk ik, dat het Nog Veel te Vroeg is Om te Zeggen Wat het Resultaat van de Bezettingen zal zijn.

Denken en Efficiëntie Denken meer in Geburgerd zijn Geraakt. Je kunt als Leraar in Goes nu in de Leraren Kamer Spreken over dat het Rendement Denken Er Voor Zorgt, dat je je Werk Niet Goed kunt Doen, en Mensen zullen Begrijpen Waar je Het Over Hebt.’

Actueel

Ik heb Nog een Tijd Lang Nacht Merries Gehad van de Ontruiming van het Bunge Huis

We hadden in het Maagden Huis Meer een Greep naar de Macht moeten doen

Niemand had het plan om het Maagden Huis te bezetten’

Maagden Huis Bezetting

Folia, 19 maart 2020, 15:03

https://www.folia.nl/actueel/136558/je-moet-op-het-juiste-moment-met-een-koevoet-voor-het-maagdenhuis-staan

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Strikkers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Folia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Levina+van+Winden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Er+is+een+Band+die+Rape+Machine+heet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Atlas+Contact
https://robscholtemuseum.nl/?s=UvA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Universiteit+van+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=College+van+Bestuur+UvA
https://robscholtemuseum.nl/?s=College+van+Bestuur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raad+van+Toezicht+UvA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raad+van+Toezicht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bunge+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bunge+Huis+Bezetting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bunge+Huis+Ontruiming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maagden+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maagden+Huis+Bezetting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Béta+Faculteit
https://robscholtemuseum.nl/?s=èta+Faculteit+Bezetting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spin+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spin+Huis+Bezetting
https://robscholtemuseum.nl/?s=PC+Hooft+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=PC+Hooft+Huis+Bezetting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bezuiniging+Plan+Profiel+2016
https://robscholtemuseum.nl/?s=Humanities+Rally
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Nieuwe+Universiteit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Studie+Vereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Studenten+Vereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=ASVA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Studenten+Bond
https://robscholtemuseum.nl/?s=Universitaire+Commissie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Basis+Onder+Wijs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leraren+Kamer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mede+Zeggenschap+Raad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Women’s+March
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michel+Foucault
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ulrike+Meinhof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rote+Armee+Fraktion
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vladimir+Lenin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sint+Petersburg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Omroep+Max
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koffie+Tijd
https://robscholtemuseum.nl/?s=ANP
https://robscholtemuseum.nl/?s=Algemeen+Nederlands+Persbureau
https://robscholtemuseum.nl/?s=Het+Parool
https://robscholtemuseum.nl/?s=NOS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Academische+Vrijheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Universiteit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vrij+Plaats
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fascisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toe+Nemend+Fascisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Neo+Liberalisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voort+Schrijdend+Neo+Liberalisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koe+Voet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Greep+naar+de+Macht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spui
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amsterdam