Henk Runhaar – Sinterklaas op de korrel + Ronald Boutkan – Demonstratie tegen Zwarte Piet + Casper Duin – Betoging Den Helder + Koen Schuiling, burgemeester – Voor wie de schoen past

Sinterklaas toch weer op de korrel

Sint op de plaats van president Kennedy (foto Michael van Zeijl:Twitter)

Sint als president Kennedy (foto Michael van Zeijl/Twitter)

Zaanstad – De veroordeling voor het opruien tot een moordaanslag op Sinterklaas bij de vorige nationale intocht werkt averechts in het geval van Michael van Zeijl, leider van actiegroep De Grauwe Eeuw. Aan de vooravond van de landelijke intocht op de Zaanse Schans komt hij met een montagefoto met Sinterklaas op de plek van de vermoorde Amerikaanse president Kennedy.

Ook draagt hij op door hemzelf op Facebook geplaatste foto’s een petje met de tekst ’Sinterklaas Sniper’ en daarbij een rode doelwit markering. De pet toonde hij voor het eerst kort na zijn veroordeling door de politierechter in Utrecht, eind augustus.

Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen. https://www.pic.twitter.com/2EYkx5iSdV
— Michael van Zeijl (@MikevanZeijl) October 27, 2018

Kind

’Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen’, schrijft Van Zeijl bij zijn Sinterklaas-Kennedy foto. Op de reactie ’Ik zie een kind. Maar die is blond… Dus good to go’ schrijft hij: ’Ja maar die staat veel te ver weg voor al die spetters en zo’.

Van de volgens hem ’schofferende’ vraag, of hij inderdaad opnieuw oproept tot moord op sinterklaas of zelf van plan is een aanslag te plegen, is Van Zeijl niet gediend. “Als je me serieus nam, zou je dit niet vragen, want ik heb al meermaals gezegd, dat ik niet gewelddadig ben”, laat hij weten. Hij wijst erop, dat hij in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordeling voor opruiing. “Die is nog lang niet definitief.”

Strafbaar

Het Openbaar Ministerie beoordeelt of Van Zeijl over de schreef gaat, laat burgemeester Jan Hamming van Zaanstad weten. Hamming wil zelf niet reageren op ’de uitingen van De Grauwe Eeuw en andere groepen’. Hij benadrukt, dat de gemeente, de politie en het OM ’nauw en intensief’ samenwerken om te zorgen, dat de intocht op 17 november veilig verloopt. “Zodat ouders en kinderen er volop van kunnen genieten.”

Michael van Zeijl met Sinterklaas Sniper-pet (foto Michael van Zeijl:Facebook)

Michael van Zeijl met Sinterklaas Sniper pet foto Michael van Zeijl/Facebook)

Een woordvoerster van het OM meldt desgevraagd, dat berichtgeving en uitlatingen over de landelijke intocht van Sinterklaas worden gevolgd. “Mocht sprake zijn van een concrete verdenking van een strafbaar feit, dan kan daartegen strafrechtelijk worden opgetreden, zoals te doen gebruikelijk.” Of in dit geval sprake is van een verdenking wil het OM niet zeggen. “Dat delen we op voorhand niet met de media.” Net als burgemeester Hamming wil ook het OM niet zeggen waarom niet wordt ingegaan op deze kwestie.

Botsplinters

Van Zeijl werd vorig jaar enkele dagen voor de landelijke intocht in Dokkum opgepakt en zat vast tijdens het evenement. De politie greep in, nadat de extreem linkse activist op Facebook schreef: ’We moeten een prijs op het hoofd van sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en bot splinters bedekt zitten. Met andere woorden zonder twijfel morsdood’. Sinterklaas-acteur Stefan de Walle (bekend van Flodder) deed aangifte.

De Grauwe Eeuw-leider komt niet demonstreren, maar kondigt aan de intocht in Zaandijk te stoppen met acties. De roet veeg pieten, die de NTR inzet, zijn volgens Van Zeijl ’gewoon nog steeds blackface’.

Gelijke munt

Sinds de opruiende tekst van voorman Michael van Zeijl over het doden van Sinterklaas tijdens de landelijk intocht heeft zijn actiegroep De Grauwe Eeuw een vaste tegenstander op Facebook: Huilgroep De Grauwe Eeuw.

Sinterklaas met een vuurwapen (Huilgroep De Grauwe Eeuw:Facebook)

Sinterklaas met een vuurwapen (foto Huilgroep De Grauwe Eeuw/Facebook/Huilgroep De Grauwe Eeuw)

Die laat Sinterklaas met gelijke munt terugbetalen. De goedheiligman wordt met een vuurwapen in zijn handen afgebeeld op deze pagina. Deze maand schreef de ’huilgroep’ erbij: ’vanmiddag zijn KOZP-sympathisanten aangevallen door de sint’. Kick Out Zwarte Piet demonstreert al jaren bij de nationale intocht.

Noordhollands Dagblad, 30 oktober 2018, 22:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181030_66710985/sinterklaas-toch-weer-op-de-korrel

Demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens intocht

Den Helder – De intocht van Sinterklaas wordt dit jaar in Den Helder mogelijk vergezeld van een demonstratie van de Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Die kondigde maandag aan dit jaar in 18 steden te willen demonstreren, waaronder op 17 november in Den Helder.

Kick Out Zwarte Piet verwijt de organiserende intocht comités – ‘niet zelden bezet door nationalistische mannen (en vrouwen), die in een nostalgische waan verkeren’ – het eigenbelang voor het gezamenlijk belang te laten gaan. De club stelt vreedzaam protest na te streven. “KOZP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest, die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen.”

“Hoe ik er zelf over denk mag algemeen bekend zijn”, reageert Marcel Karhof van het Sint Nicolaas Genootschap. De intocht in Den Helder is altijd alleen met zwarte pieten, geen blauwe, regenboog of andersoortige pieten. “Maar zowel voor en tegenstanders hebben recht op een mening, ik hoop alleen, dat ze het feest wel gewoon door laten gaan. Verder is me gevraagd niet teveel te reageren, dus dat doe ik dan ook niet.”

De organiserende HOB en de gemeente is ook om een reactie gevraagd, maar hebben nog niet gereageerd.

Den Helder Actueel, 5 november 2018 – 16:57

Reacties:

Henk van Kuijk
5 november 2018 at 17:34
Een betoging “Zwartepiet is racisme” is geen demonstratie, maar smaad. Immers, de rechter heeft uitgesproken dat het geen racisme is. Iedereen dient de wet te respecteren, en niet het recht te krijgen om steeds weer een mooie kindervoorstelling te verpesten. Het is als toelaten dat schreeuwers in het concertgebouw mogen betogen, omdat ze een componist niet lusten. Er is sprake van grote intolerantie door een kleine groep, en veel te grote toegeeflijkheid. Omdat de rechter heeft gesproken, is er wel sprake van provocatie. Zwartepiet bestond al in de middeleeuwen, en zwart is de kleur van maskerade en mysterie, niet van een slaaf. Hij is leuk, lenig, slim, vrijgevig, lief voor kinderen, sterk en komisch. De ideale mens. Sint heeft niets van een slavendrijver, integendeel. Het is gewoon een mooi sprookje, zoals Herman Finkers zei. Blackfacing heeft geen Europese achtergrond. Inburgering is dringend nodig. En een verbod. P.s. Ik ben theaterwetenschapper, regisseerde het feest, en speelde Zwartepiet zonder 1 probleem. Bij de juiste feiten is discussie overbodig.

ED
5 november 2018 at 19:58
Beste heer van Kuijk, aangaande dit onderwerp hang ik aan uw lippen. Goed verhaal. Ik herinner mij een uitzending van de Luizenmoeder; Winterklaas.. Echt zo briljant. Brengt prima in kaart hoe volstrekt doorgeslagen we zijn op het gebied van dit kinderfeest.

ED
5 november 2018 at 20:06
Bovenstaande tekst ging verder richting 11 november en zingende kinderen aan mijn deur versus …… Ik heb dat maar weggehaald. Was zeer negatief. Ik hoop van het weekend, en ik kijk er naar uit, veel kinderen te zien die trots zingend hun lampion tonen.

GT
7 november 2018 at 01:40
ED we zijn doorgeslagen? Zijn de mensen die opkomen voor onze cultuur en tradities doorgeslagen?
Ga je nu eens gauw schamen. Er moet opgetreden worden tegen lieden die onze cultuur en tradities
willen vernietigen.
Kick out Zwarte Piet is nog net geen terroristische organisatie, aldus de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding.
Ga eens trots wezen op je land en keihard stelling nemen tegen dit clubje onruststokers.
Zorg ervoor dat dit mooie kinderfeest behouden kan blijven voor de generaties na ons.
GT

ED
7 november 2018 at 17:51
GT, u leest mijn inbreng echt 180 graden verkeerd. Ik verwijs u graag naar mijn eerdere inbrengen over dit onderwerp

RB
5 november 2018 at 18:13
tijd om een actiegroep op te zetten “kick out die slecht Nederlands sprekende KOZP idioten” die een kinderfeestje komen te versjteren

Dick Berts
5 november 2018 at 18:19
Over vijf jaar verstoort een andere zogenaamd anti-racistische groep het Sinterklaas feest (dat dan waarschijnlijk alleen Winterfeest mag heten, om moslims niet te beledigen met een mijter waarop een Christelijk kruis staat) want wat is er nou racistischer dan een Piet die alleen wit mag zijn? Het jaar daarop steekt de actiegroep “Waarom mag Piet geen Jan heten” waarschijnlijk de stoomboot in brand. Mede omdat kolen gestookte stoommachines klimaat onvriendelijk zijn. En kindertjes die “De zak van Sinterklaas” zingen, krijgen dan de roe van mensen die bij de komende economische inzinking de zak hebben gekregen. Dierenliefhebbers trekken Sinterklaas van zijn paard, omdat er helemaal geen schimmel op een schimmel zit, dat suggereren is beledigend voor paarden. Als mijn vader in zijn neus peuterde (een schoorsteen) dan haalde hij daar vaak een Pietje uit. Een bloedschande natuurlijk.

RB
5 november 2018 at 18:58
ben het vaker niet helemaal met u eens maar hier slaat u wel de spijker op de kop, alleen ben ik bang dat het veel eerder gaat gebeuren dan de vijf jaar die u aangeeft, we raken helaas de regie over ons land kwijt door een veel te slappe hap in de regering… en maar links blijven stemmen…. knuffel de knuffel….

rc licht
5 november 2018 at 22:30
Zo is t Dick.. degene die discrimeren zijn die zg anti kleur types terwijl het voor deze persoon alles mooier maakt. Ze zijn geslaagd voor de cursus ‘uitburgeren

RB
5 november 2018 at 20:09
hoop dat Schuiling hier of geen toestemming voor geeft of als dat niet mag in dit knuffel land een terrein ergens in de buurt van de Kooij aanwijst waar deze idioten dan mogen demonstreren …..

Jacobus
6 november 2018 at 09:37
misschien is de Kooyhaven wel een goed idee het is daar lekker rustig

Maris
5 november 2018 at 20:59
Ik neem nog wel even een bruine boterham of iemand moet dat rascistisch vinden dan neem ik wel een witte groetjes Sinterklaas

RB
5 november 2018 at 21:03
maak er maar grapjes over, over een aantal weken hele drommen kinderen totaal teleurgesteld omdat er groepen aan het schreeuwen of zelfs aan het vechten zijn tijdens de intocht van hun Sinterklaas omdat sommige nieuwe medelanders het kinderfeest willen versjteren …..

Maris
5 november 2018 at 21:11
RB dit is geen grap zo gaat het gewoon worden in dit zieke land als we er zelf niks aan doen en dit toestaan

RB
5 november 2018 at 21:37
ik hoop dat Schuiling dit niet toe gaat staan en zo wel dat we deze idioten met een grote groep ergens ver weg van het feestgedruis kunnen tegenhouden

Ramon
6 november 2018 at 10:51
ik neem liever een moorkop veel lekkerder ha ha ha.
Of is dat ook al een verboden woord geworden ?

Marinus Vermooten
5 november 2018 at 22:12
Blackface is een term in de Verenigde Staten voor een zwart geschminkte gezicht dat in beroemde theatervoorstellingen in het begin van de vorige eeuw en ook daarna in minstrelshows veelvuldig werd gebruikt en door bezoekers ongeacht hun huidskleur werd gewaardeerd. Een van de grote voorbeelden is Al Jolson die in de eerste sprekende film The Jazzsinger uit 1927 volle zalen trok.. Het verschijnsel Zwarte Piet dat we al vele generaties kennen heeft hier in feite nooit op weerstand gestuit omdat deze figuranten in onze beleving en herkenbaarheid vooral werden afgeschilderd als lenige, humorvolle en gulle acrobaten waar menige Blanke Piet een voorbeeld aan kan nemen en waar we als kinderen heel veel bewondering voor hadden/hebben. Wanneer de demonstranten zich in het werkelijk Sinterklaasverhaal willen verdiepen, zo ook tot de historische achtergronden met betrekking tot de Zwarte Pieten zullen zich tot drie keer moeten bedenken om aan zo’n anti demonstratie invulling te geven Je zal eerder geneigd zijn om bij in feesttenue geklede cowboys, die althans in Westerns minder zachtzinnig met Indianen zijn omgegaan, een vraagteken bij kunnen plaatsen. In ieder geval het optreden van Zwarte Piet dat demonstranten als racistisch aanvoeren is historisch bezien totaal niet verdedigbaar, kortom slaat negens op.

RB
6 november 2018 at 07:26
Marinus, heb je dat uitschot gezien op TV? die willen zich helemaal niet inlezen of verdiepen in de geschiedenis, die willen alleen maar schoppen tegen Nederland maar wel ondertussen uit de overheidsruif mee-eten

an
6 november 2018 at 12:25
waarom zou je vraagtekens zetten bij een cowboy feesttenue?
inderdaad wordt dat ook al als racistisch gezien door sommigen. Maar dat was in die tijdgeest normaal.
Heel veel dingen waren vroeger normaal waar we nu anders over denken. Dan zou je ook geen ridder kostuum meer aan mogen want de kruisridders waren ook niet allemaal lieverdjes, romeinse soldaat of piraat kan dan ook niet meer. Een arabische heer in lang gewaad met zwaard kan niet en een heks kan ook niet…de indiaan, kan die dan nog wel? ook al namen die scalps, dus nee ook maar niet meer…..
De normen en waarden vervagen en er is een wereldwijd tekort aan fatsoen en gezond verstand anders zouden ze niet zo tekeer gaan tegen iets wat helemaal niet racistisch is…..het kinderfeest zullen ze zodanig door geweld bederven dat dit over een paar jaar afgeschaft gaat worden, net als pasen en kerst (paasstol is nu een lentestol en kerstfeest wordt al steeds vaker winterfeest genoemd) al verdwijnen, zo zal onze eigen cultuur helemaal verdwijnen. Want wij moeten ons aanpassen aan mensen die niets met onze cultuur hebben. Vraag me altijd af wat je in een land te zoeken hebt waar je je absoluut niet thuis wilt voelen. Vertrek dan naar een land wat beter bij je past zodat ieder met plezier woont in een land waar je je wel thuis voelt.
En laten we aub feestkostuums met rust laten of het nu van een cowboy, indiaan, ridder of zwarte piet is

Marinus Vermooten
6 november 2018 at 16:23
Uiteraard met je verhaal ben ik het eens.

Wim
5 november 2018 at 22:44
Onzin, die anti-piet lui zijn gewoon oproerkraaiers. Zwarte Piet bestaat helemaal niet

Denise
6 november 2018 at 00:12
Smerige ratten. Opflikkeren met het verzieken van dit mooie feest.

Maria
6 november 2018 at 08:50
Een kinderfeest die verpest gaat worden door volwassen mensen . Een kind heeft geen weet van discriminatie of iets in die richting .een piet is zwart omdat hy door de schoorsteen gaat .heel simpel niks meer en niks minder.mijn zoon wilde graag voor piet spelen tijdens de intocht maar heeft er nu geen zin meer in door zulke lui die de boel willen verzieken..kom op mensen dit laten we toch niet gebeuren dit land gaat helemaal naar de knoppen door dit soort acties en van die lui die hier aan toegeven en zeggen je hebt gelijk..we moeten onze tradities niet af laten nemen .inderdaad over een paar jaar mogen we niks meer in ons land want er is altijd wel iets wat een ander niet aan staat .dit is nederland en wij willen gewoon ons kinderfeest vieren met zwarte piet .punt uit

Hijneken
6 november 2018 at 08:52
Opdonderen!

Helderse inwoner
6 november 2018 at 09:30
k snap dat we in NL het recht hebben om te demonstreren en protesteren. Naar mijn idee geeft het zo’n club echter niet het recht om ouders in het bijzijn van hun nog erg kleine kinderen uit te schelden voor van alles en nog wat. Dat soort discussies en geschreeuw doen ze maar waar geen kinderen bij zijn. Die kleintjes hebben er niet om gevraagd, begrijpen het niet en worden alleen maar bang. De demonstranten zijn voor een groot deel getint van kleur, zo bereik je alleen angst van kinderen richting groepen getinte mensen. Dat kan niet de bedoeling zijn toch?

Hijneken
6 november 2018 at 09:59
De Helderse inwoners hoeven dit natuurlijk niet over zich heen te laten komen. Daag een Jutter uit en je zult ervaren wie de Nieuwediepers zijn. Wij zijn met veel meer dan zij, met véél meer!
.
Het is bijvoorbeeld niet verboden om met een paar honderd Jutters om zo’n groep te gaan staan en ze vervolgens volledig te isoleren.

Helderse inwoner
6 november 2018 at 13:13
Het lijkt mij een goede actie om zo de kinderen zo min mogelijk van het boze geschreeuw van de actiegroep te laten meekrijgen. Vrees echter dat wanneer er een cordon van voorstanders voor Zwarte Piet eromheen gaan staan dat dit escaleert. Ze pikken het wellicht niet (getuige de filmpjes van die lui op Youtube) en dan heb je een enorme knokpartij op een kinderfeest. Veel beter lijkt het mij wanneer de burgemeester de actiegroep een plek aanwijst waar zij mogen protesteren. Ergens midden op de dijk ofzo of in Mariendal tijdens de intocht.

Denise
6 november 2018 at 09:40
Burgemeester Schuiling neem je verantwoordelijk. Verbieden die demonstratie. En zeg niet dat het niet mogelijk is want dat is het wel. Menig Pegida demonstratie wordt op voorhand verboden.

GT
7 november 2018 at 01:32
Denise, de mensen die het voor het zeggen hebben, zijn allemaal wegkijkers en blind voor de realiteit.
Langzamerhand en stukje bij beetje gaat steeds meer van onze cultuur en tradities verloren.
We krijgen deze oproerkraaiers straks op 17 november ook in Den Helder en een groep heeft al aangekondigd in navolging van de blokkeerfriezen ook actie te ondernemen tegen dit terrorisme.
Bijvoorbaat hulde hiervoor.
GT

e
6 november 2018 at 10:33
Sommige reacties lezende , men moet natuurlijk wel heel goed uitkijken, dat u niet vervalt in de handelswijze die u een ander verwijt .

George
6 november 2018 at 11:08
Mariniers hebben in 1970 de Dam schoon geveegd.
Misschien tijd voor herhaling om die demonstranten een lesje te leren?

Keke
6 november 2018 at 11:34
Goed initatief! Ik ben er bij. #zwartepietisracisme

SVB
6 november 2018 at 15:20
Gelukkig… ik ook, maar dan niet om dezelfde reden ben ik bang. #misschienkanjeéénvandeandere364dageninhetjaarpakkeninplaatsvanwaarkleinekinderenbijzijn??
Zag trouwens al een tegen reactie voorbij komen…

RB
6 november 2018 at 17:38
hoop dat je kunt zwemmen

Keke
6 november 2018 at 21:51
Hoop dat je bereid bent voor de rechter te verschijnen als je geweld in wil zetten 😉

RB
7 november 2018 at 17:59
welk geweld?, ik ben gewoon onhandig, ik zal zelfs sorry zeggen als u in het water beland als ik tijdens de intocht perrongeluk tegen u aanstoot

Guido
6 november 2018 at 13:16
Gelukkig zijn we over 29 dagen weer tot de zomer verlost van die oneindige pietendiscussie.
HZdwg
6 november 2018 at 13:25
Maar dan komt kerstmis en de kerstboom nog, ik lees dat ook het woord “kerstmarkt” niet meer mag omdat mensen met een bepaalde godsdienst er ongesteld van zouden kunnen worden.

e
6 november 2018 at 16:39
Oliebollen, mag dat nog wel ????

e
6 november 2018 at 17:56
Het lijkt wel , of we in dit land, eerst een discussie moeten starten of we hier nog wat kunnen of mogen organiseren, zonder op zere zieltjes te trappen.

Kobus
6 november 2018 at 19:20
Zouden die KOZP érs die in 18 steden willen “demonstreren” het soms met opzet openbaar maken om de zaken op te jutten en hebben ze helemaal geen behoefte om naar Palermo aan het Marsdiep te komen? En welke KOZP ers wonen er in Den Helder e.o.?? Klusje voor Schuiling, gewoon demo verbieden.

RB
6 november 2018 at 19:26
één zo’n dwaas heeft zich hierboven al gemeld….. vast groen link(s) stemmer, dat zijn van die idioten die dit soort acties goedkeuren

GT
6 november 2018 at 19:33
Het is vreemd, dat als je je mening hier uit, dit niet geplaatst wordt.
Onze cultuur en tradities worden bedreigd, en als er dan een krachtdadige
reactie mijnerzijds komt, is dit alleen omdat ik van mijn vaderland hou en niet
wil dat het naar de verdommenis gaat.
Vrijheid van meningsuiting?
Ik zie dat niet zo.
GT

Denise
6 november 2018 at 20:06
@GT heel goed. Wij staan voor ons land. En laten ons land en onze cultuur niet afpakken door een stel halve gare slecht geïntegreerde allochtonen.

GT
6 november 2018 at 22:53
We zullen moeten uitkijken en onze tradities en cultuur moeten bewaken, want voordat je het weet hebben we dat niet meer.
De autochtone bevolking moet haar stem verheffen en massaal laten blijken genoeg is genoeg en handen af van ons mooie Sinterklaasfeest en zijn Zwarte Pieten.
We zijn toch zeker met z’n allen in staat om dit clubje idioten tegen te houden?
Als dat dan moet met harde acties, het zij zo.
Onze kinderen zullen ons later dankbaar zijn.
GT

Wim
7 november 2018 at 01:06
Negeren, frustreren, isoleren en filmen, dan gaan linksgekkies en medelanders helemaal uit hun plaat. Worden ze vanzelf strafbaar terwijl je helemaal niets doet. Dat is lachen.

RB
7 november 2018 at 07:28
dat is wel zo maar dat wil je niet terwijl er honderden kinderen hun Sinterklaas zien aankomen, Schuiling moet dit clubje ergens bij de Kooij laten demonstreren

GT
7 november 2018 at 01:25
Tegen de redactie zou ik willen zeggen dat u niet alleen reacties moet plaatsen die u welgevallig zijn.
Plaats ook de mening van mensen die haaks tegen uw eigen mening ingaat.
Dan pas bent u geloofwaardig en geeft u eenieder de kans om zijn mening te ventileren.
Laten we niet vergeten dat onze cultuur en tradities in gevaar zijn en dat de blanken in dit land
het recht hebben om hier voor op te komen.
GT

M B
7 november 2018 at 08:01
Er is een tegenactie, ik meng mij normaal niet zo in discussies maar ik zal aanwezig zijn op de warm onthaal voor kick zwarte piet out. Het wordt tijd dat die mensen die een kinderfeest verzieken ééns ophouden. Het is erg triest gesteld met ons ééns zo mooie land en tradities

Martin van Exter
7 november 2018 at 09:20
Kick out Zwarte Piet:
’t is een VREEMDELING zeker,
die verdwaald is zeker,
ik zal ‘ns even vragen naar zijn naam

Martin van Kralingen
7 november 2018 at 10:54
Waarom windt niemand zich op over die Sinterklaas? Kinderen op schoot laten zitten bij zo’n ‘bisschop’ in een tijd dat de R.K. kerk bol staat van lang verzwegen verhalen over kindermisbruik, dat is toch onbestaanbaar…
Ik betwijfel dat de Sinterklaasviering de volgende eeuw gaat halen, met of zonder zwartmakerij.

GT
7 november 2018 at 11:16
Martin. Of de Sinterklaasviering met Zwarte Piet de volgende eeuw nog gaat halen, hebben we helemaal in eigen hand. Massaal moet het verzet zijn van de blanke bevolking en men moet deze beroepsprotesteerders goed laten merken dat wij onze cultuur en tradities niet laten afpakken door mensen die hier te gast zijn.
We moeten lef en karakter tonen en zo alleen kan dit feest voor onze kinderen behouden blijven.
Hier de handdoek in de ring gooien is wat mij betreft geen optie.
GT

Henk van Kuijk
7 november 2018 at 14:03
Martin, voormalig stadsdichter, het valt me tegen dat ook jij politiek en religie verwart met een creatief theaterspel. Dit is het meest lieve, vrijgevige, sociale, creatieve straattheaterspel dat dit land kent, voor jong en oud, en alle kleuren, om te spelen, en zeer de moeite waard om te bewaren. Waar is je gevoel voor theater gebleven? Ga eens naar de prachtige Sinterklaasfilm over Den Helder kijken, vorig jaar op 5 december uitgezonden op NTR. Op YouTube: “Sinterklaas bestaat”.

Theo
7 november 2018 at 18:47
Het soort mensen wat dit doet zal nooit stoppen. Nu gaat het om zwarte piet, daarna om iets anders. Deze mensen hebben gewoon een haat tegen de nederlanders. En dan bedoel ik alle nederlanders. Ook antillianen of Surinamers vieren sinterklaas en zwarte Piet al ontzettend lang. Op Curacao dit feest een paar keer gedaan. Het complete eiland doet mee en het is een groot feest. Echt ontzettend leuk en geen Curacaoenaar maakt hier problemen over, maar ziet dit als zijn/ haar of ons feest. Ik weet zeker dat mensen van allerlei kleurtjes in ons land dit als ons feest zien en ermee opgegroeid zijn. Het is een bepaald klein groepje wat ons allen sowieso niet moet en gebruik/misbruik maakt van onze vrijheid in dit mooie landje. Ik sta samen met mijn vrouw pal achter initiatieven om deze achterlijke types hier in Den Helder geen ruimte te geven. Dan kennen ze de nieuwe diepers nog niet. Het land uit met die lui!

https://denhelderactueel.nl/2018/11/demonstratie-tegen-zwarte-piet-tijdens-intocht/

Betoging tegen Zwarte Piet bij intocht Den Helder

Den Helder – Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) noemt Den Helder als een van de achttien gemeenten in ons land, waar het wil demonstreren met de intocht van Sinterklaas.

Op zaterdag 17 november wil de organisatie de jaarlijkse intocht op Willemsoord aangrijpen voor een betoging tegen Zwarte Piet.

’Vreedzaam protest is wat wij nastreven. KOZP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest, die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen’, zo schrijft de groep in een persbericht.

KOZP gaat niet demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas, dezelfde dag in Zaandijk. Wel wil de groep actie voeren in onder meer Hoorn, Amstelveen en het Friese Dokkum.

Marcel Karhof, voorzitter van het Helderse Sint Nicolaas genootschap, reageert uitermate voorzichtig op het nieuws. “Mijn standpunt over de viering van het Sinterklaas feest is alom bekend. Mij is aangeraden om mij over deze materie iets minder expliciet uit te drukken. Door wie dat is aangeraden? Dat kan ik niet zeggen.’’

Noordhollands Dagblad, 5 november 2018, 17:14

Reacties:

Henk van Kuijk
Een betoging “Zwartepiet is racisme” is geen demonstratie, maar smaad. Immers, de rechter heeft uitgesproken dat het geen racisme is. Iedereen dient de wet te respecteren, en niet het recht te krijgen om steeds weer een mooie kindervoorstelling te verpesten. Het is als toelaten dat schreeuwers in het concertgebouw mogen betogen, omdat ze een componist niet lusten. Er is sprake van grote intolerantie door een kleine groep, en veel te grote toegeeflijkheid. Zwartepiet bestond al in de middeleeuwen, en zwart is de kleur van maskerade en mysterie, niet van een slaaf. Hij is leuk, lenig, slim, vrijgevig, lief voor kinderen, sterk en komisch. De ideale mens. Sint heeft niets van een slavendrijver, integendeel. Het is gewoon een mooi sprookje, zoals Herman Finkers zei. Blackfacing heeft geen Europese achtergrond. Inburgering is dringend nodig. En een verbod. P.s. Ik ben theaterwetenschapper, bij de juiste feiten is discussie overbodig.

Bert Nijhof
Ik ben het niet altijd met je eens,maar nu sla je de spijker op zijn kop !
Voortreffelijk geformuleerd !

Cornelis Pieter
Een sprookje is het zeker niet Henk. Eigenlijk mag er best weleens wat kennis komen over het ware sinterklaas verhaal. https://youtu.be/ExjlgLjVsiY. Als je de patronen van bedrog herkent qua mega media aandacht die deze groep anti zwarte piet protestanten krijgt, dan zou je haast denken dat dit een vooropgezet geheel is om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten zodat het uit de hand loopt. Wie zijn de organisatoren,en hoe lopen de geldstromen naar deze mensen.

Henk van Kuijk
Cornelis Pieter Ik doel niet op de exacte historische achtergrond, als ik zeg “sprookje”. Ik doel op het fantasievolle theaterverhaal van nu en het creatieve spel, en vergeet de prachtige liedjes niet. De spelbrekers hebben daar geen gevoel voor en kennis van. En ze zijn gefixeerd op huidskleur, zien geen theaterkleur. Die o.a. zwart is, zodat iedereen de rol kan spelen. Zie de geweldige conference van Toon Hermans. In Willemstad en Paramaribo voelt men dat overigens wel aan, mét hun eigen mooie invulling van de muziek.

Bernard Fritzsche
Helemaal eens. Wat erger is dat de voorzitter van het Sint Nicolaas genootschap in het uiten van zijn mening wordt beperkt. Vrije meningsuiting is een van de grondrechten van onze democratie. Ik ben benieuwd wie dat heeft opgelegd. Hoe ver laten we de uitholling van onze democratie nog voortgaan????

Cornelis Pieter
Bernard Fritzsche hij laat zich op advies beperken in zijn vrije meningsuiting. Ik ben ook heel erg benieuwd wie dat advies gegeven heeft, en waarom hij dat advies opvolgt, en in welk perspectief dat dient te worden bekeken. Welke consquenties zitten er bijvoorbeeld aan als hij wel zijn eigen mening openbaar zou ventileren?

Nicodemus
Henk van Kuijk Blackfacing heeft wel degelijk een Europese achtergrond. Deden we hier al eeuwen voor de Europese gelukszoekers in de VS met hun blackface begonnen.
De Europese adel speelde hier voor Moor. Google maar.

Henk van Kuijk
Nicodemus Totale onzin. Het behoorde geheel tot de Amerikaanse geschiedenis (met name die in theater en muziek). Door dit importeren van Amerikaanse zaken wordt de boel verdraaid, en een leugen verbreid, zelfs door de VN. Hoog tijd dat media en politiek stelling gaan nemen tegen deze leugens. Met feiten. Maar ja, ze durven niet, kost klanten. Zelfs de politie is aan het pleasen met afschaffen Zwartepiet in eigen kring. Lekker voorbeeld.

Ruud Van de Kerkhof
Laten die lui iets zinnigs met hun zielige leven gaan doen in plaats van een kinderfeestje te verstieren .
Ik hoop dat Marcel Karhof achter zijn standpunt blijft staan Piet is zwart en blijft zwart .

Celina Denekamp
ik sta ook achter hem, en ben jaren piet geweest en laat mij niet uitmaken voor racist, dat zijn hun wel om hier ons kinderfeest te gaan verstoren,…laat maar liever niet komen of met…laat maar wat ik wou zeggen. Na zoveel jaar is het nog niet duidelijk voor hun en het verleden is verleden…Wij vieren gewoon hoop ik een intocht zonder hun!

Anton Jansen
“KOZP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen”
Mag ik effe een teiltje: https://www.youtube.com/watch?v=phmi47fmfMk

Celina Denekamp
jeetje wat een zielige gasten, hun moeten zicht schamen al die kleintje`s schrikken zich rot toch?

Gerrit ter Harmsrl
Dat gedram van een stelletje zwarte racisten.

Anton Jansen
Op FB beginnen inwoners zich (terecht) te verenigen om a la Dokkum de ‘demonstranten’ te stoppen. De rechtgeaarde Hollander is het getrek aan zijn cultuur spuugzat !!!
Pim Fortuyn: Ga nou terug, je hoeft hier niet te wonen. Je hoeft hier niet te zijn! Maar als je hier bent, dan ben je met ons!
NB: Das op de artikelfoto geen zwarte Piet maar een grachtengordel deugpiet.

Evert van Bunnik
Het zijn toch gewoon vreemdelingen, die verdwaald zijn zeker. Op 5 december zijn ze overigens overal en nergens, op 6 december zijn ze weer keurig vertrokken. Dan krijgen we die andere vreemdeling: ene vader Kerstmis en kort daarna Vader Tijd.

Evert van Bunnik
Het lijkt me verstandig :) de suggestie van mijn zoontje van 5½ te volgen: Omdat die KOZP’ers “errug stout” zijn, ze in de zak stoppen en meenemen naar Spanje!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181105_84634355/betoging-tegen-zwarte-piet-bij-intocht-den-helder

Voor wie de schoen past

Koen Schuiling - Voor wie de schoen past
Wat wonen we in een fantastisch land! Een land vol tradities, in vrijheid en met respect voor elkaar. Eén van die tradities is de intocht van Sint-Nicolaas en het feest, dat we daarna met elkaar hebben. Een feest, dat natuurlijk in de allereerste plaats bedoeld is voor onze kinderen. Sint-Nicolaas heeft laten weten op 17 november te arriveren in Den Helder. Fantastisch, we zien er naar uit!

Een andere traditie is er een van vrijheid en respect.

Op 17 november komen beide tradities bij elkaar en wordt het, in belang van onze kinderen, een uitdaging om deze twee op een goede manier naast elkaar te laten bestaan. De discussie over zwarte Piet legt op ons allen een verantwoordelijkheid.

In onze maatschappij geven wij iedereen een stem. Zowel de voor als tegenstanders. Mijn oproep is me daarbij te helpen in het belang van de kinderen, die uitzien naar Sinterklaas. En in het belang van ieders veiligheid.

Zelfs voor Sinterklaas heb ik als burgemeester een vergunning afgegeven. Voor het demonstreren geldt ook een meldingsplicht met voorwaarden. Als u daarvan gebruik wilt maken horen wij dat graag. U kunt contact opnemen met de afdeling vergunningen via het algemene nummer 14 0223 of via het contactformulier op de website http://www.denhelder.nl.

Ten slotte: hoezeer we als volwassenen ook van mening mogen verschillen, laten we bij de intocht vooral het feest voor de kinderen voorop blijven stellen.

Den Helder Actueel, 7 november 2018 – 17:31

Reacties:

RB
7 november 2018 at 17:49
Keke, geef je het even door aan je kornuiten?
anders zeggen ze straks weer iets van “wij niet brief heb zien niet begrijp”

Dick Berts
7 november 2018 at 18:10
Goeie brief!

e
7 november 2018 at 20:17
Als je de brief goed leest , krijgen ze dus gewoon een demonstratie vergunning, als zij zich maar melden. De burgemeester , nodigd ze zelfs uit dat te doen in zijn brief.

Peter
7 november 2018 at 20:28
Ja, zo lees ik het ook. Hij maakt het ze juist heel makkelijk. Linkse knuffelbrief.

Judge X
7 november 2018 at 21:33
Demonstreren – mits men wil voldoen aan de voorschriften – is een democratisch recht voor alle ingezetenen van Nederland.
Het aanmelden ter demonstratie, geldt voor vóór- en tegenstanders.
Wie vóór of tégen demonstreert zonder vergunning, dan wel op de verkeerde plek, of een ander het demonstreren wil verhinderen, is …. ‘De Sjaaaak!!!’
Dat lees ik …. 😉

En ik wens alle kinderen een fijn Sinterklaas feest.

Marie-Louise Rouffaer-van Dongen
8 november 2018 at 10:33
Mee eens; een brief die op een vriendelijke manier zaken duidelijk maakt zonder deze op de spits te drijven, zonder in zwart-wit-denken te vervallen en die het kinderfeest heel laat.

Bert en Jo Aggenbach
7 november 2018 at 20:51
Het is maar wat je wilt lezen; wij lezen vooral een brief waarin het belang van de kinderen voorop staat, iets wat alle strijdende partijen van beide kanten al enige tijd terug uit het oog verloren zijn.

Monique_K
7 november 2018 at 21:52
@ e, natuurlijk krijgen ze een vergunning als ze hem netjes aanvragen. Voor het geval dat u het gemist heeft, dat is een van de verworvenheden van een vrij en democratisch land. En dat is dan ook wat Schuiling zegt, er is een meldingsplicht met voorwaarden, als men ervan gebruik wil maken. Tot nu hebben ze namelijk alleen gezegd dat ze zouden komen demonstreren, er is geen vergunning aangevraagd en toch lopen de gemoederen behoorlijk hoog op, met opmerkingen als ‘ratten’ en dergelijke. Daarom spreekt Schuiling dus ook de voorstanders aan het beschaafd te houden, ook de andersdenkende heeft in onze samenleving het recht op het uiten van zijn mening, ook als u het daar niet mee eens bent!

RB
8 november 2018 at 07:58
ah daar is de stem van groen links weer, deze ratten komen niet om te demonstreren, ze komen om te provoceren, er zitten er een aantal tussen die niet eens Nederlands spreken, dat zegt al genoeg…. als Schuiling de aanvraag via u en Keke binnenkrijgt hoop ik dat hij deze groep op het Kooijpunt toestaat, niet naast de kwetsbare kindertjes

Monique_K
8 november 2018 at 09:04
Wat een retoriek weer .. van ‘groen links’ over ‘ratten’ tot ‘kwetsbare kindjes’. Dat mensen onder elkaar hun eigen taal spreken, zoals bvb Sranantongo of Papiaments, betekent niet dat ze geen Nederlands kunnen. Er worden ieder jaar rond Sinterklaas weer aardig wat kleine kinderen gekwetst vanwege hun huidskleur, en dat komt door blanke ouders met hun laatdunkende en racistische uitspraken over gekleurde mensen terwijl hun kinderen erbij zijn, die herhalen deze uitspraken namelijk op school. Ga maar eens op een school werken als vrijwilliger, misschien leert u nog eens wat, over kwetsbare kindertjes met een donkere huidskleur.

RB
8 november 2018 at 09:55
de K staat voor Klaver neem ik aan, ik heb het niet over mensen onder elkaar, en trouwens al zouden ze onder elkaar spreken in het openbaar dan is het wel zo beschaafd om in Nederland dan met Nederlanders om je heen Nederlands te praten zodat de Nederlander zich thuis voelt in zijn eigen land en niet bang hoeft te voelen omdat er misschien een aanslag op hem of haar bereidt wordt en dat deze anderstaligen om die reden onverstaanbaar met elkaar praten! maar houd dit roze bril met oogkleppen lekker op en ga al knuffelend ten onder…..

Marinus Vermooten
8 november 2018 at 12:10
Ik denk Monique dat men de zaak heel overtrokken ziet. Ik ben inmiddels van een leeftijd en vrijwel dagelijkse bezig met historisch onderzoek o.a. door studie in kranten vanaf 1860 waarbij ik nergens lees over datgene wat je zo nadrukkelijk naar voren brengt met betrekking tot de zwarte Piet. Ik ben ook opgegroeid in een woonwijk waar een ieder zonder onderscheid van huidskleur het Sinterklaasfeest werd gevierd hetgeen ook in de Overzeese gebiedsdelen altijd nog altijd goed is gegaan. Met degelijke discussies wakker men feitelijk alleen maar de tegenstellingen aan. De actievoerders kunnen zich beter richten op het onnoemelijke leed dat vooral in Afrika wordt aangedaan waarbij dagelijks miljoenen mensen de dood in de ogen kijken dan zich druk te maken over een onschuldig kinderfeestje zoals dit al jarenlang door blank, bruin en zwart met plezier werd/wordt gevierd.

Judge X
8 november 2018 at 12:10
Racistische ouders zijn waarschijnlijk 365 dagen per jaar racistisch en dus niet speciaal van 17 november tot 6 december lijkt mij.
School is blijkbaar een goede plek, om te signaleren of er een racistisch ingesteld thuisfront bij de kinderen heerst en m.i. moet de maatschappij daar dan maar iets mee doen.
Zwarte Piet heeft daar niets mee te maken en het verbieden van Zwarte Piet zou wel eens het tegenovergestelde kunnen brengen, als wat men denkt te bereiken.

Monique_K
8 november 2018 at 13:50
@ RB, wat is dat toch met uw obsessie met groen links?
En best wel ironisch dat u in deze context het ‘thuisgevoel’ aanhaalt, gezien het feit dat het gaat om de gevoelens van de nakomelingen van onze voormalige slaven, door onze voorouders beroofd van heel wat meer dan alleen hun ‘thuisgevoel’.
@ Marinus, ik ken de hele historie ook, hoe de angstaanjagende boeman, het donkere tegenover het lichte, werd uitgebeeld óf als een demon/duivel óf als een smerig blank persoon, en hoe die gradueel verandert is in een lieve zwarte Piet. Dat laatste werd geïntroduceerd toen de slavernij nog bestond, en Piet werd uitgedost als het stereotype van die tijd, black face. Dat wordt als kwetsend ervaren, tot en met heden.
Trouwens vind ik het vaak een drogreden, zo’n verhaal over de eigen jeugd waar door een ieder zonder onderscheid van huidskleur het Sinterklaasfeest werd gevierd. Hoeveel donkere mensen woonden er in Nederland in die tijd? Naarmate er meer donkere mensen in Nederland zijn komen wonen, na de onafhankelijkheid van Suriname, is dat langzaamaan verandert, onder meer door het toenemende en soms openlijke racisme. Vanaf die tijd nam ook de weerstand tegen dat stereotype black face met dikke rode lippen en grote creolen toe. Niemand heeft bezwaar tegen het feest, maar ga jezelf niet zwart schminken als je dat niet bent, je bent blank en je bent door de schoorsteen gegaan. Of je bent zwart en je bent door de schoorsteen gegaan. Zwart zat, lijkt mij? Soms heb ik het idee dat er een probleem van gemaakt wordt terwijl het eigenlijk geen probleem hoort te zijn, iets in de trend van ‘ik laat me toch door zo’n allochtoon niets vertellen’.
Uw laatste opmerking over ‘je kan je beter druk maken over’ heeft trouwens wel een heel hoog ‘eet je bord leeg, denk eens aan de arme kinderen in Afrika’ gehalte. Natuurlijk zou men zich beter daarom druk kunnen maken, iedereen, blank, bruin en zwart! Maar dat betekent toch niet dan men weg moet kijken van het leed dat sommige donkere kinderen hier in Nederland aangedaan wordt? Dat leed bestaat, dat is echt,

RB
8 november 2018 at 16:41
Beste Monique Klaver, hoe verzint u het toch iedere keer weer, u moet echt in de politiek blijven, zo wat krom recht lullen is kan alleen een linkse politicus

rc licht
10 november 2018 at 04:44
RB is ons groot witface..past zich ook niet aan en heeft net als swartface alles te vertellen over.de andere..Ieder mens discrimineerd de andere vanwege kleur,religie etc terwijl zelfs n kind weet dat iedereen gelijk is

e
10 november 2018 at 13:59
RB , begint een beetje te radicaliseren.

RB
10 november 2018 at 16:06
beter dan dat maar voorover bukken en alles maar over je heen laten gaan zoals RC en e.

Blaricum
10 november 2018 at 11:57
Zo lees ik die brief ook , zelfs als het merendeel van de burgers geen demonstratie wenst op deze dag , krijgt een kleine groep oproer kraaiers een open invitatie van de burgemeester… Niet te begrijpen toch?

Blanke vla
7 november 2018 at 20:19
Als koentje het vooral een feest voor de kinderen voorop blijft stellen ( waarom verbaasd dat mij niet ) dan laat je dat linkse tuig gewoon niet binnen . Iets met apv toch .
Dan had deze discussie niet nodig geweest .

Ronny Bravo
7 november 2018 at 23:00
Daar wordt aan de poort geklopt, hard geklopt zacht geklopt,
Daar wordt aan de poort geklopt wie zal dat zijn?
KOZP misschien, die willen wij niet zien.
Maak maar lekker rechts omkeert
En keert niet weer.

Dick Berts
7 november 2018 at 23:06
Doet Koen het een keer goed, krijgt hij toch weer op zijn lazer. Zo kweek je bestuurders die zich van niemand meer iets aantrekken. Schuiling staat hier -zoals dat een burgemeester betaamt- heel netjes boven de partijen. Hij wijst terecht op twee dingen: IEDEREEN dient een demonstratie/manifestatie bij de gemeente aan te melden, zelfs Sinterklaas. En hij roept iedereen op om het vooral een kinderfeest te houden. Dat is alles.

Henk van Kuijk
7 november 2018 at 23:35
De rechter heeft twee jaar geleden uitgesproken dat Zwartepiet geen racisme is. Iedereen dient zich aan de wet te houden, dit is geen demonstratie dus, maar smaad, keer op keer. En verstoring van een mooi kinderfeest. Daar hoort g e e n ruimte voor te zijn.

Dick Berts
8 november 2018 at 00:01
Zelfs tegen de mening van een rechter mag je demonstreren (en ja, ook ik ben van mening dat demonstreren tegen Zwarte Piet absurd is, maar dat doet niet ter zake, het gaat hier om grondrechten).

Henk van Kuijk
8 november 2018 at 00:31
Naar mijn mening wordt het hoog tijd dat er aangifte komt wegens smaad tegen KOZP. Ik werk als theaterwetenschapper mee. Dat is ook nodig omdat media en politiek falen: ze zeggen niet hardop dat het feest beslist niet racistisch is. Zo blijft een zogenaamde discussie zonder grond in stand, jaar op jaar. En worden kinderen geindoctrineerd met foute meningen. En zijn er veiligheidspoortjes en vele agenten nodig bij een mooi feest van GEVEN. Diep treurig, ook voor de spelers.

Judge X
8 november 2018 at 08:54
Met smaad heeft u volgens mij wel een goed punt Henk van kuijk.
17 november krijgt u die kans om aangifte te doen met uw medestanders: foto’s maken en ter plekke aangifte doen bij de aanwezige politiefunctionarissen, die ook nog eens getuigen zijn.

e
8 november 2018 at 06:56
Ik geef niemand op zijn lazer. Ik maak alleen met mijn reactie een discussie los.

e
8 november 2018 at 12:40
En gezien alle reacties, is mij dat aardig gelukt.

Hijneken
8 november 2018 at 10:31
Tegenstanders van Zwarte Piet zijn natuurlijk helemaal niet geïnteresseerd in het belang van het kind, die willen alleen hun eigen multicultiwaanzin doordrukken.
.
Laat Den Helder maar vollopen met dit tuig en laat het maar flink uit de hand lopen, worden we eindelijk eens wakker en kunnen we kennis nemen van de diepere intenties van deze linkse rakkers die hun wild geraas echt niet gaan staken, tenzij wij met z’n allen in opstand komen!

Roel Prins
8 november 2018 at 10:48
Deze brief is niets anders dan zich vooraf indekken tegen mogelijke gevolgen van onregelmatigheden

ferry
8 november 2018 at 12:43
Inhoudelijk een zeer goede tekst burgemeester,als U deze gedachte wilt vasthouden en uitvoert in uw dagelijkse taken tezamen met de wethouders,dan worden de raadsleden vooraf geinformeerd over positieve/negatieven cijfers.En niet zoals nu vaak achteraf geinformeerd.Waardoor de democratische middelen dramatisch worden beperkt,en er een mede door U en wethouders veroorzaakt na informeren van feiten,een situatie ontstaat van stikken of slikken in het stemgedrag.Zodat alle partijen moeten instemmen,met de meest vreselijke pijnen in het hart,helaas we gaan bezuinigen bij de meest kwetsbare van de samenleving.

Ria
8 november 2018 at 12:44
Op GeenStijl staat een item over in welke steden de intochten bezoek kunnen verwachten van kozp ook
Den Helder wordt genoemd.

Henk van Kuijk
8 november 2018 at 14:09
Monique, “het leed dat sommige donkere kinderen hier aangedaan wordt”: ik heb met Sinterklaas op diverse scholen opgetreden, met vele donkere kinderen. Die nooit werden lastiggevallen maar uitbundig meevierden en meezongen. Pesters zijn er altijd, die moet je stevig aanpakken. En jij kan geen enkel woord in de historische documenten vinden die wijzen op de intentie om slaven te karikaturiseren. Je bent huidgefixeerd, malade imaginaire. Dus jij pleegt ook smaad, voortdurend, en breekt het feest af.

e
8 november 2018 at 14:30
Het probleem, wordt de kinderen aangepraat. Kinderen , die nog nooit van slaven hebben gehoord. Men zou dit ook , ophitsen van donkere kinderen tegen blanken kunnen noemen. Het inprenten van Rascisme. bij kinderen.

Monique_K
9 november 2018 at 09:11
Henk, ken je het gezegde ‘de weg naar de hel is geplaveid met goede intenties’? Leuk dat zo’n black face karikatuur, bedacht op het moment dat slavernij nog bestond in Nederland, en op het moment dat theatergroepen uit de VS met black face acteurs Europa aandeden, hier in Nederland niet terug te vinden is in historische documenten onder de noemer ‘toen hebben we er maar zo’n zwarte karikatuur van gemaakt’. Denk je nou echt dat iemand toen aan een slaaf heeft gevraagd wat hij ervan vond om op zo’n manier neer gezet te worden? Dat werd toen niet gevraagd, en dat wordt nu niet gevraagd, en als ze het je ongevraagd vertellen worden hun gevoelens weggewuifd als niet ter zake doende door een blanke meerderheid.
Leuk trouwens, je herhaalde verwijzingen dat een rechter heeft bepaald dat ZP niet racistisch is. Heeft diezelfde rechter niet ook bepaald dat ZP wel kwetsend is, een inbreuk op artikel 8 van de rechten van de mens?
Er is niets mis met een Piet die onder het roet zit van de schoorsteen waar die doorheen is gegaan, voorstanders van ZP die erop blijven bestaan dat hij perse zwart moet zijn, liefst met kroeshaar, dikke roden lippen en creolen, breken het feest net zo hard af als de tegenstanders. Een Piet onder het roet zou zelfs dichter bij de oorspronkelijke eeuwenlange traditie staan dan zo’n black face nep neger die rond 1850 bedacht werd!

Henk van Kuijk
9 november 2018 at 10:55
Monique, die rechter sprak dat laatste niet uit. Je liegt. Ik volg alles op dit vlak. Je bent niet gevoelig voor welk argument of welke informatie dan ook. Je behoort tot dat kleine, agressieve, intolerante groepje dat theater niet kan onderscheiden van politiek, en dingen uit de duim zuigt, blackface-link, slavernij-link, slechte intenties. Graaf je lekker in, blijf beledigen, ik blijf mijn muziekleerlingen lekker Sint- en Zwartepietliedjes onderwijzen. Met gekleurde vrienden.

Monique_K
9 november 2018 at 18:14
Geen idee of het dezelfde rechter was overigens, maar ajb, je hebt blijkbaar niet alles gevolgd of je bent selectief aan het shoppen naar argumenten.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rechter-amsterdam-zwarte-piet-is-een-kwetsend-figuur~b65972e4/

Henk van Kuijk
9 november 2018 at 18:42
Nou Monique, dan krijg je een mooie tijd en je zin: dan is het feest racisme en krijgt die Grauwe Eeuw zijn zin, verbod van de intocht. Overigens, ik shop niet: die uitspraak van geen racisme is er. En is jurisprudentie. Maar beledig lekker verder. Geen benul van theater, net als die ene rechter en van der Laan. En Amsterdam dat het beter weet. Ze krijgen in ieder geval de Sinterklaas die ze verdienen: jarenlang je zakken vullen als Zwartepiet, heer van Muiswinkel.

Monique_K
10 november 2018 at 09:24
Wth hebben de aandacht zoekende blanke mafketels van de Grauwe Eeuw of hoe ze zich nu weer noemen ermee te maken? Het gaat om KOZP, een groep van overwegend zwarte mensen en hun gevoel, dat in mijn ogen terecht is. Een blanke die verteld over hoe leuk en lief en gezellig het allemaal is, is net een slager die zijn eigen vlees keurt. Ik begrijp hoe jij het voelt, maar kan jij ook begrijpen hoe hun het voelen?
Zo heb ik vanwege mijn joodse uiterlijk aka joekel van een neus in de loop van mijn leven aardig wat kwetsende opmerkingen te horen gekregen van die zogenoemde tolerante blanke Nederlanders, en als ik hen erop aan sprak bleek keer op keer dat ze nog niet eens doorhadden hoe kwetsend hun opmerkingen waren, ingeburgerde discriminatie die je nog niet eens opmerkt tenzij iemand je erop attent maakt.

Henk S
8 november 2018 at 17:20
Goede brief van de burgemeester, iedereen heeft een stem en mag gehoord worden, dat is democratie.
Ik persoonlijk ben het met beide kampen niet eens, zwarte piet is wat mij betreft geen racisme en ik zie ook geen complot van een groep(allochtone) mensen die onze cultuur wil afpakken, dit is overigens schier onmogelijk en belachelijk, een cultuur zal ten alle tijden veranderen en zich aanpassen( gelukkig maar, anders zouden we nu nog mensen stenigen) dus hou ik mij er lekker buiten.
Fijne feestdagen allemaal en voor de ruziezoekers, doe wat je niet laten kan, probeer dit aub zonder geweld maar laat mij en anderen die dit wensen er buiten en in vrede bestaan, het leven is wat mij betreft te kort voor deze onzin.

Theo
8 november 2018 at 18:18
Monique K, is dat u echte naam? Of heeft u ook u naam verandert, zoals u grote leider eigenlijk Yasser Feras heet. Ook 2 paspoorten enz.
Dan bergrijp ik het wel waarom u zo reageert

George Vinken
9 november 2018 at 02:49
Bergrijp? Ach ach….
Al met al, ik ga kijken hoe RB een anti piet per ongeluk ter water duwt. U weet wel…hij die de beste opvoeding vindt voor kinderen om hun een oorlog in te sturen, hij de doordrammer van dit forum.
Onze helderse “bruinhemd” ik wil wel eens weten uit welk hout hij gesneden is.
Ik ga goed opletten bij de inkomst van de Sint.

RB
9 november 2018 at 07:51
de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet….

George Vinken
10 november 2018 at 17:54
Dat RBtje zullen we even wassen….

RB
10 november 2018 at 19:46
u en welk leger?

Anton Hagen.
9 november 2018 at 11:04
Een stukje uit de Telegraaf van 35 minuten geleden:Citaat: AMSTERDAM – De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaat volgende week zaterdag niet door, als het aan de Majority Perspective ligt. De onbekende groepering heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie van het evenement. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Haarlem:.Einde citaat.
Zelf op deze manier proberen die anti Zwarte Piet a socialen hun zogenaamde recht te halen.
En wie draait op voor de kosten van dit kort geding?
Snap niet dat een rechtbank hier nog intrapt!!!!!!

Judge X
9 november 2018 at 14:18
Het staat iedereen vrij om recht te zoeken bij de rechtbank middels een kort geding en meestal draait de verliezende partij op voor de kosten.
De uitspraak zal mij benieuwen; misschien kan Henk van Kuijk – de theater wetenschapper onder ons – hier z’n diensten aanbieden. 🙂

e
9 november 2018 at 11:20
Majority Perspective, huist in een kraakpand in Utrecht. Dit alleen al, zegt genoeg over de personen die deze rechtzaak hebben aangespannen.

Bodelo
9 november 2018 at 15:47
Majority Perspective is een stichting die zich presenteert als ’al jaren bestaande samenwerkingsverband van mensen die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen’. In werkelijkheid is de stichting een week geleden opgericht, met als bestuurders Michael van Zeijl en mede-actievoerders Rogier Meijerink en Christa Soeters, beiden bekend van #geen4meivoormij. Van Zeijl werd in september veroordeeld voor het opruien tot het vermoorden van Sinterklaas, in de aanloop naar de landelijke intocht vorig jaar. Dat weerhield hem er niet van een montagefoto te publiceren met Sinterklaas op de plek van de vermoorde president Kennedy.

Roel Prins
9 november 2018 at 15:43
Slavernij bestaat al eeuwen en eeuwen. Iedere kleur mens placht daar aan mee te doen. Waar niemand over spreekt is dat de zwarte Afrikaanse slaaf door Zwarte Afrikane gevangen was genomen en als slaaf verkocht aan de Arabische handelaren die deze slaaf in een haven plaats verkocht aan de blanke handelaar. Uiteindelijk is het de blanke man die aan dit soort slavernij een einde heeft gemaakt, In het bijzonder was het de Royal Navy die daarbij stevig en met succes ingreep. Zij die nu in NL tegen zwarte piet ageren zijn zeer wel mogelijk afstammelingen van zwarte slavenhandelaren. Dat zwart Afrika bitter weinig heeft opgestoken van al het goede dat de koloniale tijd hen ook bood, moge duidelijk zijn. Dat al die miljarden ontwikkelingshulp die in Afrika zijn gepompt bitter weinig resultaat hebben gehad eveneens. Dat slavernij in deze wereld nog steeds bestaat, denk aan het midden oosten bvb, is ook een gegeven. Dat zij die tegen zwarte piet ageren er bitter weinig aan doen om van hun eigen leven iets te maken eveneens. Tenslotte kan men niet verantwoordelijk zijn voor iets dat voorvaderen deden. Getuigt ook niet van intelligentie en ntwikkeling, Mocht dat wel zo zijn dan kan ik nog wel een paar schuldige volkssrammen opvoeren.

Anton Hagen
9 november 2018 at 16:29
Ongetwijfeld heeft allen de uitspraak wel gelezen of gehoord van de rechtbank in Leeuwarden betreffende de Friese blokkeerfriezen.
En dit is de reactie van die a asocialen.Kick Out Zwarte Piet is blij met het oordeel van de rechtbank. ,,De rechtspraak geeft hiermee een signaal af dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen in een rechtsstaat”, aldus KOZP vrijdag in een reactie.=een Citaat uit de Telegraaf.
Dit heet dus ook ,,democratie” HELAAS!

Jelle Wieling
9 november 2018 at 17:00
Ook van democratie kan je misbruik maken, zoals op grond van verkeerde aannames een kinderfeest verpesten.

e
9 november 2018 at 17:29
Inplaats , van alleen Zwartepiet verbieden, willen deze idioten de gehele intocht door de rechter laten verbieden.

Henny
9 november 2018 at 17:54
Natuurlijk is het een recht om te demonstreren maar wij hebben ook recht om voor ONZE ZWARTE PIET op te komen en als hun dat niet bevalt dan sodemieteren ze maar voor een paar dagen naar een hutje op de hei dan is iedereen blij…..en dat rijmt ook nog. Elk jaar dat gezeur en gezeik. De GROOTSTE RACISTEN zijn ze zelf !!!

Judge X
9 november 2018 at 18:26
Oké, de snelweg blokkeren mag niet zoals we al wisten.
Het lijkt mij dus de opdracht voor burgemeester Schuiling, om de demonstranten buiten zicht en gehoorafstand van de intocht en het kinderfeest te houden, om te voorkomen dat in Den Helder de ‘pleuris’ uit breekt. 😉

Henk van Kuijk
9 november 2018 at 19:00
Nog berichtje voor Monique en Grauwe eeuw, en niet-wetende Amsterdamse rechter: https://youtu.be/zebPc-2SX8w

Monique_K
10 november 2018 at 09:32
Beste Henk, denk je nou echt dat op een overwegend zwarte school op de Antillen de kinderen rond Sinterklaastijd gepest zullen worden vanwege hun huidskleur? Hier in overwegend blank Nederland gebeurt het wel, en blijkbaar vaak genoeg om ertegen in actie te komen. Dat jij dat nooit mee hebt gemaakt, een van jouw telkens terugkerende argumenten, betekent niet dat het niet gebeurt!

Henk van Kuijk
10 november 2018 at 10:34
Hou toch op over dat pesten. Dat is van alle tijden, is machtsuitoefening. In zo’n geval pak je de pester stevig aan, legt uit wat theater en fantasie is, en klaar. Toevallig heb ik een heel grote onderwijservaring op dat vlak. Ik treed verder wel eens op bij discussies over pesten. Jullie polariserende houding werkt het pesten juist in de hand, zet mensen tegen elkaar op: nu detectiepoortjes en 600 agenten…. droevig.

Hans
10 november 2018 at 11:58
henkie henkie, nu je in bijna iedere tweet laat weten dat je theaterwetenschapper bent, verklaart meteen je vertekend beeld over alles wat niet met theater te maken heeft. Jij leeft gewoon in je eigen klucht en denkt zelf dat je de hoofdpersoon bent.

Henk van Kuijk
10 november 2018 at 12:02
Hansie hansie, voor jou heb ik wel een klein rolletje in mijn klucht, als Theaterwetenbabbelaar. Een rol hoor, niet jouw echte leven. Wel geschminkt, mag dat?

RB
10 november 2018 at 10:57
Moniek over uw tweede zin, sinds de linkse kliek, incluis uzelf, zich met het pesten is gaan bemoeien is het nog nooit zo’n groot probleem geweest, nu moet er bij de sinterklaas intocht beveiliging staan, zoals Henk al meld 600 agenten en poortjes, springen jongeren voor de trein en nog meer van dit soort droevige berichten, vroeger (voordat links zich ermee ging bemoeien) gebeurde dit niet, ziet u nu waar u mede verantwoordelijk voor bent?

Monique_K
10 november 2018 at 17:00
@ Henk, ja dat helpt ook altijd zo goed, de pester aanpakken. Leuk als je het ieder jaar weer ziet aankomen ook, en je staat machteloos, nog machtelozer dan de juf of meester die alleen kan reageren op wat ze zelf zien of te horen krijgen. Iedere ouder met een beetje verstand en empathie weet hoeveel moed er nodig is om met zo’n klacht naar de meester/juf te stappen, want je weet van te voren dat het buiten het zicht van de leerkracht eerder slechter wordt dan beter. En daar veranderen al die leuke toneelstukjes over pesten, hoe goed bedoeld ook, weinig aan.
@ RB, vroeger gebeurde dat niet? Hoe komt u aan dat idee? Vroeger stond niet iedere natte scheet op het internet want dat bestond nog niet. Dat betekent niet dat het niet gebeurde, dat betekent dat u in de roze bubbel van ‘vroeger was alles beter’ leeft. Misschien zou een bezoek aan het CBS u wat wijzer kunnen maken?
Overigens was er wel een opvallende toename zelfdodingen onder jongeren tot 20 jaar in 2017, maar dat zal weinig te maken hebben met bemoeienissen van een ‘linkse kliek’, die bemoeien zich namelijk al langer, dat zal meer te maken hebben met de combinatie van bezuinigingen op de gezondheidszorg en het overhevelen van deze taken naar de gemeenten die hun zaken niet goed orde hebben.
En ja, ik vind het heel jammer dat er toegangspoortjes nodig zijn en al die agenten. En dat allemaal omdat het zwart van een schorsteen niet voldoende is voor de mensen die zich niets aantrekken van de gevoelens van gekwetste donkere kinderen en hun ouders, het moet en zal een echte nepneger zijn. Ondertussen zit iedereen, blank en zwart, met zijn hielen diep in het zand, te verkondigen dat die het alleen maar doet voor de kinderen en hun feestje, en zijn er 600 agenten nodig om de volwassen uit elkaar te houden.

Henk van Kuijk
10 november 2018 at 17:25
Pesten kan je heel goed onder controle krijgen, ik houd er wel eens een lezing over, met lied. En er is geen reden om gekwetst te zijn, als je zelf de boel verdraait, dan doe je het zelf. Geef dan niet een ander de schuld. Ik zie dat je de Helderse intocht flink op de korrel neemt, ook door te verdraaien.

RB
10 november 2018 at 19:53
nee mevrouw Klaver, vroeger was dit stukken minder, hoe u het ook wendt of keert hier praat u zich niet onder uit met de linkse praatjes

RB
10 november 2018 at 20:16
oh en mevrouw Klaver, ook u vind het jammer dat er poortjes en en zijn er 600 agenten nodig om de volwassen uit elkaar te houden. dit had niet nodig geweest als de linkse kliek zich niet met dit kinderfeestje had bemoeid, dan was het gewoon rustig gebleven en hadden de kindertjes ongestoord mogen genieten van hun sint en hun Piet, en dit gaat overal zo, zodra links met de vingers ergens aan zit gaat het helemaal naar de klote, blijf af!!!!

GT
10 november 2018 at 20:38
Monique_K. Ik begin een ontzettende hekel te krijgen aan mensen zoals jij er een bent.
Blank Nederland heeft helemaal niet de intentie om met het Sinterklaasfeest discriminerend te zijn tegen wie dan ook.
Figuren zoals jij er een bent, zullen niet rusten voordat wij al onze tradities kwijt zijn.

Monique_K
11 november 2018 at 09:06
Weer zo’n combinatie van ad hominem met reductio ad absurdum.
En wat betreft de intenties, als je merkt dat je goede bedoelingen verkeerd uitpakken omdat je het verkeerd hebt ingeschat blijf je stoer doorgaan met doen wat je deed? Met zo’n mentaliteit zouden we nog in het stenen tijdperk zitten!

RB
11 november 2018 at 10:07
het groen links motto?

simon
10 november 2018 at 00:20
het zijn vast jehova getuigen die protesteren die mogen geen feest vieren zelfs hun verjaardag vieren ze niet en niet naar de dokter zelfs hun kinderen mogen niet naar feesten weg met die lui die alles willen verpesten

Henk S
10 november 2018 at 11:08
Als ik het objectief bekijk, geloven de anti- demonstranten in een vredig protest en willen de pro er een soort van fascistisch en dus eng (warm) onthaal van maken.
Er is in het grootste gedeelte van Nederland nog maar 9% wat st Maarten viert, niemand die hier naar taalt en niemand die hier een ander de schuld van geeft.
Hopelijk valt het kwartje en zal deze groep mensen inzien dat de hele zwarte pieten discussie aangezwengeld wordt door sensatie en polarisatie (ellende) stimulerende media ( het onderbuik gevoel), vaak met vergelijkingen die nergens op slaan of zelfs gewoon leugens.
Het lijkt mij dat het een ieder vrij staat zowel st Klaas als st Maarten wel of niet te vieren in dit land en dat niemand de macht heeft dit voor een ander te bederven.
Feit is dat er nu een kort geding loopt tegen bepaalde intochten.
Dit is naar mijn mening voornamelijk te danken aan mensen die met geweld en dus polarisatie dreigen op dit kinderfeest, dit zijn juist de mensen die claimen dat de tegenpartij het wil bederven.
Alstublieft laat een ander denken, geloven, uiten en vieren wat hij wil, daar hebben onze voorouders voor gevochten tegen juist het fascisme wat zich hier maar ook elders helaas aan het uiten is en waar ik mij als autochtoon zwaar voor schaam.
Er is geen wij of zij, alleen ons en we zitten nu eenmaal( tijdelijk) met z’n allen op deze aardbol, dus gun elkaar het leven.

RB
10 november 2018 at 16:08
groen links stemmer?

e
10 november 2018 at 17:03
Beter dat, dan radicaliseren zoals jij . En je bent nog zo’n l.. , dat je dat zelf toe geeft.

e
10 november 2018 at 11:23
Wat zeuren jullie nou . Sint is in deze tijd de grootste werkgever en die willen ze verbieden ?

lezer
10 november 2018 at 22:02
Helderse bewoners gaan massaal tegengas geven aan de komst van mensen die zwarte piet willen veranderen.. Eén enkele verandering, nl het negroide uiterlijk veranderen in een roetpiet brengt hen het schuim op de mond, met bedreigingen waar de honden geen worst van lusten.. Had Maarten van Rossum dan toch een beetje gelijk over dit stadje (de bewoners)? Mhwahh de waarheid zal in het midden liggen. Er is slechts een klein beetje goede wil voor nodig om mensen hun klachten te respecteren. Of gaat de volgende generatie dat pas doen? Wat als uw dokter uw klacht zo behandeld?? Btw, mensen mogen gewoon negertje blijven spelen in huiselijke kring, het gaat om het uitbeelden van negatieve stereotypering van zwarte piet in openbare gelegenheden. http://www.youtube.com/watch?v=cABVKIPk_u0

RB
10 november 2018 at 22:37
laten we rond een kampvuur zitten en Kumbaya My Lord zingen dan komt het allemaal goed met de wereld….

lezer
10 november 2018 at 22:45
En jij wilt met ‘ratten’ rond een kampvuur zitten? Denk niet dat iemand bij jou daar wil zitten!

JB
11 november 2018 at 10:06
Er was eens een klein groepje vrouwen, ik geloof in de jaren 60/70 die opkwamen voor de rechten van de vrouw. Hier waren velen het ook niet mee eens en gelukkig hebben die het gelijk ook niet aan hun zijde gekregen. De wereld verandert, tradities veranderen en kunnen verdwijnen. De samenleving doet elkaar dit aan en men is niet meer bereid in het zoeken naar oplossingen. Het eigen gelijk staat voorop ! Velen zijn boos en angstig, er wordt extreem links als rechts gereageerd. In DH is dit heel kenmerkend, gesprekken gaan over goed en fout, mooi en lelijk, voor of tegen, de dialoog wordt niet meer aan gegaan en men gaat steeds harder schreeuwen (beledigen) om het gelijk en dit maar blijven herhalen. Ik vind het zorgelijk !!

RB
11 november 2018 at 10:10
wat ik zorgelijk vind is dat de minderheden met de grootste muil alles voor elkaar krijgen hier dankzij de slappe linkse knuffel houding

RB
11 november 2018 at 10:18
en over die vrouwen in de jaren 60 – 70 dáár hebben we nu de ontspoorde jeugd aan te danken, allemaal opgevoed in de ballenbak van het KDV….. het linkse gedreutel maakt alles stuk direct of indirect

https://denhelderactueel.nl/2018/11/brief-burgemeester-over-intocht-sinterklaas/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marcel+Karhof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181106_9859067/helderse-tegenreactie-op-actiegroep-tijdens-intocht-sinterklaas
https://www.facebook.com/events/479220295922744
https://www.facebook.com/events/277098286278224
https://robscholtemuseum.nl/porcha-marie-jones-jfk-truth-the-mob-cia-and-the-8-paid-assassins/
https://robscholtemuseum.nl/stew-webb-tom-heneghan-bush-arrested-in-dallas-over-jfk-assassination/

1 Comment

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.