Hedzer Faber – Wéér een rechtszaak om de in beslag genomen kunst van Rob Scholte: gemeente Den Helder stelt hoger beroep in

Van de corridor een blik op grote zaal van het Rob Scholte Museum, door gemeente Den Helder en eigenaar Tuin in samenspanning inmiddels afgebroken (foto George Stoekenbroek)

Wéér een rechtszaak om de in beslag genomen kunst van Rob Scholte: gemeente Den Helder stelt hoger beroep in

Den Helder – Het is nog altijd niet klaar in de juridische strijd om de in beslag genomen kunst van Rob Scholte. De gemeente Den Helder stelt hoger beroep in tegen de uitspraak, die de gemeente belet om de kunst te laten veilen.

Dat hebben Burgemeester en Wethouders laten weten aan de gemeenteraad. De rechter besloot begin deze maand, dat Scholte langer de tijd krijgt om zelf een koper te vinden voor (een deel van) zijn collectie. Er moet voor 24 februari een bod zijn ingediend bij de deurwaarder.

Als dat uitblijft, dan volgt er op 2 maart een nieuwe zitting in deze zaak. De rechter heeft aangegeven dan definitief uitspraak te doen. De gemeente Den Helder heeft op advies van de huisadvocaat beroep ingesteld tegen de uitspraak van 5 februari.

Onrechtmatig

Of dat beroep veel uitmaakt voor de vraag, of er geveild kan worden en op welke termijn is nog de vraag, Maar als de gemeente alsnog in het gelijk wordt gesteld op dit punt heeft dat bijvoorbeeld wel financiële gevolgen, legt verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters desgevraagd uit. “Tijd is geld. De kosten voor de opslag van de kunst blijven doorlopen. Als straks met terugwerkende kracht blijkt, dat het uitstel onterecht was, dan zijn die kosten te verhalen. Bovendien staan er termen in de uitspraak als ’onrechtmatig,’ waar we het pertinent niet mee eens zijn en waarvan we niet willen, dat die beklijven.’’

Rob Scholte had zijn museum in het voormalige postkantoor aan de Middenweg in Den Helder, destijds eigendom van de gemeente. De gemeente en de kunstenaar liggen al jaren met elkaar overhoop en vechten een bittere juridische strijd uit. In 2018 leidde dit tot de ontruiming van het museum. De kunstcollectie zit sindsdien in opslag. De gemeente wil de kunst veilen om gemaakte kosten te dekken.

Lees ook
Kunstenaar Rob Scholte probeert tevergeefs een half miljoen euro te lenen om zijn eigen kunstcollectie te kopen
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210203_84276147
Met het veilen van de in beslag genomen kunst van Rob Scholte dreigen ook bruiklenen verkocht te worden, eigenaar wil ze terug, om ze ooit weer te lenen aan een nieuw Rob Scholte Museum
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210209_87991869
Rob Scholte krijgt van de rechter nog één keer de gelegenheid om kopers te vinden voor zijn kunstcollectie. Als hem dat niet lukt, mag de gemeente tot veiling overgaan
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210205_81245757

Helderse Courant, 17 februari 2021, 11:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210217_84133689

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=collectie+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=verkoop+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=ontruiming+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=beslag+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=sloop+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=rechtzaak+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/hans-brandsma-collectie-rob-scholte-toch-openbaar-geveild-na-breuk-tussen-kunstenaar-en-advocatenkantoor-friedberg-mahn-den-helder-krijgt-deel-van-de-opbrengst/

1 Comment

  1. Tuurlijk weer een rechtszaak! Scholte is immers nog net niet helemaal kapot geprocedeerd en daar gaat het de beledigde Helderse bestuurlijke maffia om.

    Behalve dan wraak, dient dit extra proces werkelijk helemaal nergens toe. Voor het geval er iemand in de schaapskudde ontwaakt en dat door krijgt, heeft men nadrukkelijk aangegeven, dat het hoger beroep ‘op advies van de huisadvocaat’ is ingesteld. Alsof niet de gemeente zijn eigen advocaat aanstuurt, maar andersom.

    Zolang burgers niet protesteren tegen dit soort afschuwelijke spelletjes waarvan ze ooit zelf ook het slachtoffer kunnen worden, schudt de politiek ze leeg via almaar hogere belastingen, waar burgers -behalve dan dit soort bestuurlijke wraakacties- steeds minder voor terugkrijgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image