Hedzer Faber – Den Helder is nog niet aan formeren toe + Ronald Boutkan – Formateur begint volledig opnieuw

Den Helder is nog niet aan formeren toe

Formateur Hans Huibers is nog niet aan formeren toe in Den Helder.

Hij gaat opnieuw praten met twaalf partijen.

De beoogde coalitiepartijen PvdA en CDA gaven tijdens een gesprek met aspirant coalitiegenoten en de formateur aan behoefte te hebben aan meer informatie.

Noordhollands Dagblad, 6 april 2018, 16:34

Reacties:

Arie A A Ruiter · Den Helder
Heel simpel, je neemt de verkiezingsuitslag en gaat daar mee aan de slag. Binnen 2 dagen kan dan een college geformeerd worden zo de kiezer het heeft bedacht. Andere opties tellen niet.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Wat een vaag bericht. Wat voor informatie wensen die partijen? Ik hoor graag van hén: 1. Moet Scholte weg? 2. Moet Zeestad weg? 3. Moet de burgemeester weg? 4. Willen ze openbaarheid van financiën en verantwoording daarvan? 5. Willen ze de Koploper afbreken? 6. Willen ze kunstwerken, zonder peiling onder bewoners, droppen? 7. Willen ze de ambtenaren op Kooypunt zetten, zonder renovatie stadhuis? 8. Willen ze een nieuw stadhuis? 9. Willen ze tegen de wens van de buurt in een koffieshop in die buurt plaatsen? 10. Willen ze behoorlijke inspraak bij planvorming vooraf? Zomaar wat actuele vragen, en ik hoorde er tijdens de verkiezingsdebatten niets over. Graag nog even antwoord, van CDA, PvdA en de anderen. Mag hier (al zal het wel weer heel stil blijven….).

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Henk ik zit ook met al die vragen die onbeantwoord blijven .
Het is een en al schimmigheid .

Hans Boskeljon · OSG Nieuwediep Den Helder
Interessante vragen maar die doen ook opgeld voor het eerste samenraapsel dat een coalitie trachtte te vormen. Partners moeten bovenal vertrouwen in hun metgezellen hebben en op hoofdlijnen niet te ver van elkaar afstaan. Ik denk dat met name het eerste ontbrak in de eerste poging… maar je weet het nooit, misschien komt er wel een herkansing… 😉

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Hans Boskeljon Vraag aan GroenLinks: Schetsten jullie met dhr Kuipers een nieuwe coalitie voor de verkiezingen? En, welke voorkeur op programmapunten hebben jullie voor partijen? Ook gezien bovenstaande vragen. Mag best openbaar worden.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
En dan…. blijft het stil……..

Henk Klok
idd de grootste partijen eerst wie verliest komt niet aan bod!

JanJannie Boonstra
Voeg Den Helder bij Hollands Kroon, Domweg omdat Den Helder in al die jaren heeft laten zien dat ze totaal niets snappen van enig besturen. En nu weer doormodderen voor vier jaar?

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Ik denk dat er een vies spelletje gespeelt wordt door het CDA .
En dat krijg je als je de regie aan een andere partij laat .
En dat had BVDH nooit moeten doen .
Je bent de grootste partij en neem dan je verantwoording .
En laat je niet in een jas naaien .
De eerste stomme fout van BVDH was om de Stadspartij bij de besprekingen te halen .
De fractielijder van de CDA heeft allang van een heerlijk diner genoten samen met de burgemeester .
En besproken hoe ze BVDH een loer kunnen draaien .
D,r is allang achter de rug van BVDH met een aantal partijen gesproken .
Ik hoop dat je gauw uit je winterslaap komt zoniet dan zie ik de toekomst voor BVDH somber in .
En dat heb je zelf veroorzaakt.

Hans Boskeljon · OSG Nieuwediep Den Helder
Er moet gewoon een meerderheid komen van .16+ raadszetels… Wie dat zijn of wie er initiatief heeft is nauwelijks van belang… Vertrouwen in elkaar is daarintegen wel relevant…

Albert van de Hoef
Of wordt dit met de partij BVDH weer een fop speen zo als de stadspartij van vier jaar geleden.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/den-helder-nog-niet-aan-formeren-toe

Formateur begint volledig opnieuw

Den Helder – Op de eerste dag van de formatie onder leiding van formateur Hans Huibers is de beoogde coalitie direct opgeblazen. Althans, formeel luidt het, dat er op dit moment “te weinig basis is om verder te onderhandelen”. En dus komt er (op verzoek van CDA en PvdA) een extra ronde, waarbij Huibers met alle twaalf partijen in gesprek gaat.

De spanningen liepen vrijdag hoog op, volgens betrokkenen was het een heftige bijeenkomst. Met als resultaat, dat de conclusie was, dat er te weinig basis is om te beginnen met onderhandelen. En dat is vreemd, want vooraf had iedereen er (althans naar buiten toe) zin en vertrouwen in en was de gedachte toch, dat de partijen inhoudelijk niet heel ver van elkaar af staan. Maar goed, Huibers gaat nu dus het reeds gedane werk van Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) overdoen en gaat alsnog een rondje langs alle partijen.

Zijn taak is het de reeds opgedane informatie verder aan te vullen. “Volgende week vrijdag wordt die info besproken”, laat Assorgia weten. “En dan besluit het CDA, of ze in deze vorm, met deze zes partijen (BvDH, CDA, PvdA, Stadspartij, Seniorenpartij en ChristenUnie), doorgaan of dat ze toch andere mogelijkheden zien, zoals door Lolke Kuipers geschetst tijdens zijn ontslag.” Die liet destijds weten, dat D66 voor de verkiezingen al informeel met partijen had gesproken over de coalitievorming. Kuipers schetste toen een coalitie van D66, CDA, PvdA, VVD, Stadspartij en GroenLinks. Overigens een coalitie, die voor de verkiezingen ‘off the record’ ook al was geschetst door de Stadspartij.

De partijen hebben verder afgesproken, dat alle communicatie alleen via Carlo Assorgia en formateur Hans Huibers verloopt. De overige fractievoorzitters mogen niks zeggen…

Den Helder Actueel, 6 april 2018 – 19:35

Reacties:

Judge X
6 april 2018 at 20:27
“De partijen hebben verder afgesproken dat alle communicatie alleen via Carlo Assorgia en formateur Hans Huibers verloopt. De overige fractievoorzitters mogen niks zeggen…”

Dat wordt een interessant interview bij DWOZ morgen met Krul over het verloop van de coalitievorming.
https://losdenhelder.nl/motoren-coalitie-en-vester-in-dwoz/

Ronald Boutkan
6 april 2018 at 20:33
Ik kijk er uiteraard al naar uit!

Henk van Kuijk
6 april 2018 at 20:41
“Voorafgaand aan de verkiezingen al besproken”: tuurlijk, de kiezer is volstrekt onbelangrijk, toch? Er waren toch geen verkiezingen?? D66 en de Stadspartij zijn toch helemaal niet afgestraft?? De coalitie heeft toch geen vijf zetels verloren?? We deden een plas, en het bleef zoals het was. Beschamend. De aap komt snel uit de mouw. Geen wonder dat een busschauffeur mij toevertrouwde dat hij niet ging stemmen: “Ze doen toch wat ze zelf willen, na de verkiezingen zijn ze ons weer vergeten.” Opkomst 47%….

RB
6 april 2018 at 21:46
zelfde met referendum…..

fFred
6 april 2018 at 22:14
Dit is verkiezingsbedrog. Het zou wenselijk zijn , om de verkiezing ongeldig te laten verklaren. Als alles al in de achterkamertjes is beklonken voor de verkiezing, waarom moesten we dan gaan stemmen ? Het is gewoon Godsgeklaagt , wat een bedriegers het zijn . Hier wordt de Democratie met voeten getreden.

fFred
6 april 2018 at 21:49
Achterkamertjes, zelfs voor de verkiezingen, hoe ziek kan de politiek zijn. maakt niet uit wat de verkiezingsuitslag ook mogen zijn , wij hebben in de achterkamer de zaak al beklonken. Om te Kotsen!

fFred
6 april 2018 at 22:02
Goede start , de azijnzeikers , waaronder ik ,( ja, ik zeg het zelf wel, hoeven jullie het niet te doen ) weten nu al waar ze op moeten schieten.

DramFull
7 april 2018 at 01:33
Zucht….had ik al gezegd, politiek werkt in vaste patronen? We kunnen klagen,azijnzeiken er veranderd niks.

Dick Berts
7 april 2018 at 04:56
Coalitie al opgeblazen voor hij gestart is…. Den Helder zal over enige tijd door een regeringscommissaris bestuurd moeten worden. Ik ben bloedserieus.

Gertjan
7 april 2018 at 09:05
Onderschat nooit de lange arm van dictator Schuiling, Carlo heeft zijn eigen graf gegraven toen hij de grote leider niet zag zitten. Deze verkiezing waren blijkbaar net zo democratisch als de verkiezingen in Rusland of Turkije. Jammer maar ik ben bang dat zolang de dictator er zit er helaas niks zal veranderen, op wie je ook stemt. En ik ben bang dat rechterhand Kuipers dan ook weer terug komt om zijn werk als stadvernietiger af te maken.

flipfluitketel
7 april 2018 at 09:12
Wat ik niet begrijp is de verontwaardiging op dit forum. Voor de verkiezingen is er al gewaag gemaakt over de coalitie die de vorige coalitie als voorkeur had (in de kranten vermeld) dus niks achterkamertjes politiek maar open De verkiezingen hebben geen duidelijke winnaar laten zien. Standpunten van BvDH liggen mijlen ver verwijderd van CDA . en toch verwacht men dat er een coalitie tussen BvDH en CDA gaat komen. hoe naïef kun je zijn. Verder geeft BvDH het hele proces uit handen aan het CDA en dan klagen over de uitslag. Wordt wakker en zie nu eens in dat democratie is wat het is en de meerderheid gaat regeren. of dit nu lokaal landelijk of een combinatie is.

Boaz
7 april 2018 at 10:13
Juist ! Geen duidelijke winnaar, maar een pizza in de doos. De boel is opgeblazen omdat de calzone niet te vreten is. Wanneer dringt het door dat de helderse politiek het niveau van pizzabodemniveau niet zal onstijgen wanneer we volharden aan het narcistisch gedrag van BvdH !

jantje123
7 april 2018 at 11:42
Inderdaad. Iedereen die zich populair opstelt bij de massa kan gekozen worden. Zonder dat er enige (opleidings)eisen worden gesteld. Of je nu pizzabakker, dierenvriend, of wat dan ook bent, je kunt niet gehinderd door enige kennis van zaken in de raad komen.

Henk van Kuijk
7 april 2018 at 11:35
Flip en Boaz, de vorige coalitie verloor 5 (vijf) zetels. Geen duidelijke verliezer en winnaar? Niet manipuleren. En BvDH is wel winnaar. Dat de verliezende coalitie weer probeert te regeren vanuit oude afspraken is erg arrogant, en minachtend voor de kiezer. . maar ja, zij waren ook de coupplegers drie jaar geleden, tegen de uitslag in, en verliezen dus niet hun streken.

flipfluitketel
7 april 2018 at 12:17
En weer worden mijn woorden verdraaid ik zij geen duidelijke winnaar. Niets over coalitie of verliezers gezegt maar ja Henk gelooft in zijn eigen waarheid houden zo lekker negatief blijven anders heb je geen bestaansrecht

Henk van Kuijk
7 april 2018 at 13:12
Duidelijke winnaars: BvDH, Seniorenpartij, PVV, CU en CDA=18 zetels. Dhr Krul zei vanmorgen op de LOS dat het CDA niet zoveel trek heeft in de PVV= -3=15. Nou, dan haal je een ander erbij, PvdA=+2=16 of GL ook nog=17. De duidelijk verliezende kant (D66 en Stadspartij) laat je natuurlijk liggen, als je de uitspraak van de kiezer respecteert. Positief van mij hè, Flip. Allemaal gebaseerd op de waarheid van de uitslag, niet die van Henk.

Corina van den Blink
7 april 2018 at 10:34
Wacht het wel af. Gelukkig niet gestemd op BvDH . Op naar de situatie na de 13e van deze maand.

Judge X
7 april 2018 at 12:10
Ik heb net het interview met Harmen Krul op LOS-radio beluisterd en een ding is mij wel duidelijk; formateur Hans Huibers onderzoekt in ieder geval een coalitie van CDA, Woning Stichting en Zeestad CV/BV, maar met de andere partijen wordt ook nog gesproken.

Henk van Kuijk
7 april 2018 at 13:19
Ja Judge, dat viel me ook erg op. Dhr Krul komt duidelijk net kijken, Het is absurd dat een informateur zijn oor te luisteren legt (en dus ook het CDA) bij een huurdersvereniging/bouwer en een instituut dat cijfers in de doofpot stopt (tekorten schouwburg), met instemming was dat van het CDA, er moet een rechter aan te pas komen om die normaal boven tafel te krijgen. De vriendjespolitiek van de Haagse partijen regeert in de achterkamertjes…. zoals al vele jaren. En GroenLinks flirt notabene in stilte met ze, ruikt de macht. BvDH is verplicht deze ontwikkelingen te stoppen, vanuit de uitslag.

Judge X
7 april 2018 at 13:59
Ik denk dat we gewoon nog een weekje geduld moeten betrachten Henk.
Carlo Assorgia is echt niet achterlijk en heeft zich omringd met mensen die universitair geschoold zijn en ook hun netwerk hebben.
Het probleem is dat het vooral de lokale partijen niet is gelukt, om een meerderheid van de kiesgerechtigden naar het stemlokaal te krijgen.
Opkomst percentage 48,6% = 1,2% meer dan in 2014 en betekend dat 51,4% van de kiesgerechtigden geen morele verantwoording voelde om hun stem uit te brengen.
Ook uw buschauffeur behoort dus bij het domme volkje aan het Marsdiep, wat het bestuur krijgt dat het verdient.
En ik zal mij nog wel 2x bedenken eer ik in een stads- of regio-bus stap, want ik heb het niet zo op onverantwoordelijke bestuurders ….

Glijn
7 april 2018 at 22:01
Krul heeft niets te vertellen heeft geen enkele bevoegdheid.
Ga maar eens uitzoeken wie er achter Krul om de dienst uitmaken .
Over maffia gesproken .

Roel Prins
7 april 2018 at 23:07
Waarmee de Helderse, door CDA gedomineerde lobbycratie, met Harmen Krul als schandknaap duidelijk maakt dat de democratie ten grave is gedragen

strandloper
8 april 2018 at 03:32
Met een schandknaap is de democratie ten grave gedragen en zal ook de naam Den Helder veranderen in Sodom of Gomorra. Het voorspel in dit formatieproces ziet er slecht uit.

flipfluitketel
8 april 2018 at 07:14
Beste Roel wie heeft het CDA deze kans gegeven. Om nu de schuld bij het CDA neer te leggen is wel heel flauw heel misschien ligt de fout bij de pizzabakker

Beer
8 april 2018 at 08:07
Assorgia heeft zich omringd met mensen die universitair geschoold zijn en ook hun netwerk hebben. Als ik dat lees, lees ik het failliet van Nederland. Er wordt dus van uitgegaan dat universitair geschoolden de wijsheid in pacht hebben. Niets is minder waar, zij hebben veel theoretische kennis opgedaan, maar weinig praktijk, ook zullen zij altijd in het zelfde wereldje ronddraaien en dus geen of weinig kennis hebben van de gewone man. Onderhandelen in een formatiesetting gaat uit van ervaring en manipulatie. Dat leer je niet op de uni. Wat nodig is zijn mensen door de wol geverfd met hun roots in de samenleving, of op militaire wijze met hun laarzen in de modder. Sociaal vaardig, overtuigingskracht, mensenkennis en strategisch sterk dat zijn zaken die nu nodig zijn. Misschien waren. Kijk maar naar ons parlement, meest universitair geschoolden, weinig binding met de samenleving.

Judge X
8 april 2018 at 08:37
Misschien moet u beter leren lezen Brugman, rekensommetjes maken gaat u ook niet best af zo moest ik al enige keren constateren.
Brallend vanuit uw militaire-dumplaarzen in de modder, wilt u gewoon het decennia oude bestuur van 3 grote landelijke partijen terug.

Beer
8 april 2018 at 20:38
Oeps, Judgex voelt zich in zijn ….. gegrepen. Volgens mij stond er toch echt dat Assorgia zich omringt heeft met universitair geschoolden. Of u weet niet wat u schrijft of heeft last van een andere kwaal. Volgens mij heb ik elders ook aangegeven geen binding te hebben met landelijke partijen en hen zeker niet in de lokale politiek wil zien omdat zij de binding met de inwoners missen. Ik heb wel in de gaten dat u vol zit over uw eigen gelijk. Mooi, dat kan niet van iedereen gezegd worden. Wel is het zo dat veel van die personen zichzelf tegenkwamen. Ik hoop nog steeds op een lokaal bestuur met lokale partijen aangevuld met een of twee landelijke, maar vrees dat dat stadium voorbij is. Dromen mag men natuurlijk altijd, maar zoals u weet: dromen zijn…… Trouwens militaire laarzen passen mij absoluut niet.

Judge X
8 april 2018 at 21:23
Bralt u oeps maar lekker verder Brugman. 😉

https://denhelderactueel.nl/2018/04/formateur-begint-volledig-opnieuw/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/bo-anne-van-egmond-oud-kamerlid-huibers-formateur-in-den-helder-redactie-dha-cda-presenteert-hans-huibers-als-formateur-hans-huibers-voorzitter-westfriese-bedrijvengroep-column/

1 Comment

  1. Simpele vraag , wat voor goeds heeft de heer Boskeljon onze stad gebracht.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.