Hans Brandsma – ’Ondeugende’ Kees moet weg + Frank Muntjewerf – Kunstenaar Bolten weg van de Alkmaarse Achterdam + Gerard van Engelen – Achterdam verdient geen sfeerverlichting

’Ondeugende’ Kees moet weg

De ’kunstenaarskolonie’ van Kees Bolten moet voor 15 december zijn vertrokken uit het pand aan de Achterdam 31-33. Volgens Rijksvastgoed bedrijf – formeel de eigenaar – en verhuurder Gapph heeft Bolten afspraken geschonden. “Deze huurder zoekt iedere keer de grens op en gaat er ook regelmatig overheen’’, aldus een woordvoerder van de Rijksvastgoed dienst. ,,Dan houdt het een keer op.”

Bolten huurde het pand in het Alkmaarse seksstraatje. “Hij mocht het gebruiken als woning, kantoor of of atelier, maar niet voor activiteiten, die publiek trekken. Dat is wel gebeurd. Ondanks waarschuwingen zijn er ook aanstootgevende posters voor de ramen gehangen en andere uitingen, die niet konden”, vervolgt de zegsman.

Poster

Nadat Bolten door Gapph (die het leegstandsbeheer voor het Rijk doet) op de vingers was getikt, beloofde hij eerder te stoppen met uitspattingen, zoals een theaterfestival. Het ging opnieuw mis, nadat Bolten een aanstootgevende poster voor de ramen had gehangen.

Voor Gapph was dit reden het huurcontract te beëindigen. “We hadden al foto’s onder ogen gekregen, waaruit duidelijk bleek, dat onze huurder zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden”, verduidelijkt medewerker Matthias van Klaveren. Hij doelt daarmee onder meer op het theaterfestival, dat begin november werd gehouden. “We zijn echt niet de beroerdste en we juichen het van harte toe als er in leegstaande panden kunstenaarsateliers zijn gevestigd, maar daarbij moet het blijven. We concludeerden, dat deze samenwerking niet goed is en daarom is het huurcontract door ons opgezegd.”

Bolten neemt de beëindiging van het huurcontract luchtig op. “Het Rijk heeft waarschijnlijk niet zo’n ruime blik en noemt dingen aanstootgevend, die ik normaal vind. Daar moest ik om glimlachen. Zijn al die blote vrouwen voor de ramen op de Achterdam, die mij omringen, niet aanstootgevend?’’ Bolten hing onder meer een poster op van de ’fallus impudicus’: een paddenstoel met de vorm van het mannelijk geslachtsdeel.

Bolten gaat op zoek naar een nieuw atelier, het liefst weer op de Achterdam. “Het voormalige pand van Stikvoort is nog altijd eigendom van de gemeente Alkmaar. Misschien dat ik daar wat kan beginnen.”

Kees van Ojen, een van de exploitanten in het Alkmaarse prostitutie straatje, is niet rouwig om het vertrek van ’Club Cees’, zoals Bolten zijn kunstenaarskolonie had genoemd. “Ik vind het prima als er kunstprojecten aan de Achterdam komen, maar het moet niet aanstootgevend zijn. Dat gebeurde wel. Op een van de panden was een messing vagina geplaatst, waar passanten muntgeld in konden stoppen. Daarmee toon je weinig respect voor de vrouwen, die achter de ramen werken. Ik gun iedereen zijn eigen kunstuiting, maar je kunt toch wel een rekening met elkaar houden? Als de vrouwen, die aan de straatkant bij ons werken, dildo’s voor het raam zetten, vragen we ook, of ze die willen opruimen.”

Noordhollands Dagblad, 6 december 2017, 08:02

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo/ondeugende-kees-moet-weg

Kunstenaar Kees Bolten moet weg van de Alkmaarse Achterdam

Alkmaarse Courant, 9 december 2017

Alkmaarse Courant, 9 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Achterdam verdient geen sfeerverlichting

Alkmaarse Courant, 15 december 2017

Alkmaarse Courant, 15 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Lees meer:
https://robscholtemuseum.nl/gerard-van-engelen-rijk-verbiedt-kunstproject-op-alkmaarse-achterdam-rtv-nh-hoeren-of-huizen-prostitutie-in-gevaar-op-de-alkmaarse-achterdam/