Gerard van Engelen – Rijk verbiedt kunstproject op Alkmaarse Achterdam + RTV NH – Hoeren of Huizen? Prostitutie in gevaar op de Alkmaarse Achterdam

Rijk verbiedt kunstproject op Alkmaarse Achterdam

Alkmaarse Courant, 13 november 2017

Alkmaarse Courant, 13 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Hoeren of Huizen? Prostitutie in gevaar op de Alkmaarse Achterdam

Gepubliceerd op 4 mrt. 2016

Reacties:
https://youtu.be/pMRvc9Aopx4

Sekswerkers en raamexploitanten zijn bang om hun werkplek op de Alkmaarse Achterdam te verliezen. Bij de gemeente ligt namelijk een plan om in de leegstaande panden woonhuizen te realiseren. “Die nieuwe bewoners gaan er uiteindelijk voor zorgen, dat de prostitutie hier verdwijnt”, vertelt raamexploitant Frans Snel.

Het plan is geïnitieerd door Jan Hoekzema, fractievoorzitter van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA). “We komen juist met een oplossing om de Achterdam op te waarderen. We maken er op deze manier weer een aantrekkelijke straat van.”

Hoekzema is van mening, dat door zijn plan de prostitutie in het straatje alleen maar veiliger zal worden. “Ik ben er zeker van, dat de prostitutie niet verdwijnt als hier woonhuizen komen”, vertelt hij.

Snel is bang, dat de nieuwe mensen, die in zijn straat komen wonen een bewoners vereniging gaan oprichten. “Nieuwe bewoners zullen zeker gaan klagen over overlast. Uiteindelijk gaan ze zich groeperen en een bewoners vereniging oprichten. Dan lopen we het risico dat de prostitutie hier verdwijnt”, zegt de exploitant.

In de Utrechtse Hardebollenstraat heeft een soort gelijk plan er voor gezorgd dat de prostitutie daar verdween.

Journalist Arno Ruitenbeek ziet niets in het plan van Hoekzema. Volgens hem probeert de gemeente Alkmaar de prostitutie in de stad kapot te maken. Hij zou het een slechte ontwikkeling vinden als de prostitutie op de Achterdam verdwijnt. “De meiden, die daar werken, gaan dan de illegaliteit in. En illegaal werken brengt allerlei risico’s met zich mee”, vertelt de journalist.

De Alkmaarse prostitutie is al dertig jaar lang op de Achterdam gevestigd. Sinds 2011 verkeert het straatje in zwaar weer: meer dan de helft van alle ramen werd toen gesloten. De panden zouden namelijk zijn aangekocht met geld uit de Amsterdamse onderwereld.

Lees ook:
‘Prostitutie Achterdam moet helemaal weg’
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/80255/Prostitutie-Achterdam-moet-helemaal-weg
Achterdam in verzet tegen nieuwe prostitutiewetgeving
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/172619/Achterdam-in-verzet-tegen-nieuwe-prostitutiewetgeving

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/180679/Hoeren-of-Huizen-Alkmaarse-sekswerkers-vrezen-voortbestaan-peeskamers