Groningen.nieuws.nl – Schuiling voorzitter RvT Hanzehogeschool Groningen + DvhN – Kamervragen over misstanden Hanzehogeschool + Maaike Wind – Inspectie buigt zich opnieuw over klacht
Koen Schuiling nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Hanzehogeschool Groningen
Koen Schuiling is per 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool Groningen.
Schuiling volgt Gertjan Lankhorst op, die na het volmaken van twee termijnen terugtreedt, meldt de Hanzehogeschool.
Mr. Koen Schuiling is op dit moment burgemeester van Den Helder. Eerder was hij onder meer wethouder in Groningen en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Koen Schuiling woont in Rasquert en Den Helder.
Dina Boonstra
Mevrouw Dina Boonstra volgt de heer Bert Middel op als als lid van de Raad van Toezicht. Middel treedt ook terug na twee termijnen. Mevrouw Boonstra is algemeen directeur van de NDC mediagroep.
Het profiel, waarop mevrouw Boonstra is aangesteld, kenmerkt zich door uitgebreide ervaring op een eindverantwoordelijk niveau binnen een grote organisatie in het bedrijfsleven. De Hogeschool Medezeggenschapsraad heeft over dit profiel een positief advies uitgebracht.
Han Fennema
Omdat in 2017 opnieuw een vacature ontstaat in de Raad, heeft de Raad besloten nu alvast een nieuw lid aan te stellen: Han Fennema.
De heer Fennema is voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie en werkte daarvoor onder meer voor Eneco in verschillende functies.
Groningen.nieuws.nl, 01 december 2016 08:50 Laatste update: 01-12-2016 09:28
Kamervragen over aantijging van misstanden bij Hanzehogeschool
Naar aanleiding van een opiniestuk in het Nederlands Dagblad zijn kamervragen gesteld over vermeende misstanden bij de Hanzehogeschool Groningen.
In het stuk beschrijft econoom en jurist Antonie Kerstholt hoe een rapport van een oud medewerker over misstanden aan de Hanzehogeschool door de Raad van Toezicht van de instelling terzijde is geschoven. Ook de Onderwijsinspectie reageerde niet op het rapport. Om wat voor misstanden het gaat maakt Kerstholt niet bekend vanwege een geheimhoudingsplicht voor ex werknemers in het hoger beroepsonderwijs.
Kamervragen
Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie heeft de minister vragen gesteld over de zaak. Die gaan over de rol van de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool en de behandeling van het onderzoeksrapport van de klokkenluider door de Onderwijsinspectie.
Eerder dit jaar schreef Kerstholt hierover al bij The Post Online. De Hanzehogeschool reageerde toen, dat de Raad van Toezicht heeft geconcludeerd, dat er wettelijk geen sprake was van een misstand. Voorzitter Koen Schuiling: :De Raad van Toezicht heeft zorgvuldig gekeken naar een wirwar van aantijgingen, verdachtmakingen en suggesties en heeft zich hierbij zorgvuldig laten adviseren.”
Dagblad van het Noorden, 27 augustus 2018
Inspectie buigt zich opnieuw over klacht over Hanzehogeschool
Groningen – De Inspectie van het Onderwijs kijkt nogmaals naar een klacht van een klokkenluider over misstanden bij de Hanzehogeschool Groningen. Dat schrijft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in antwoord op Kamervragen van Eppo Bruins van de ChristenUnie.
Kamerlid Bruins wilde uitleg van de minister over vermeende misstanden bij de Hanzehogeschool. Aanleiding voor zijn vragen was een opiniestuk in het Nederlands Dagblad van econoom en jurist Antonie Kerstholt.
Kerstholt beschrijft hoe een rapport van een oud medewerker over deze ‘misstanden’ ten onrechte door de raad van toezicht van de Hanze terzijde is geschoven. Om wat voor misstanden het precies gaat, vermeldt Kerstholt niet.
Koen Schuiling, voorzitter van de raad van toezicht van de Hanze, reageerde in het Nederlands Dagblad met een ingezonden brief op de opinie van Kerstholt. Het rapport van Kerstholt bevat ‘weinig feiten en veel oordelen’, schrijft Schuiling.
Onderwijsinspectie
Zowel Kerstholt als de Hanzehogeschool stuurden het kritische rapport naar de Inspectie van het Onderwijs. Deze concludeerde op basis van het rapport en een gesprek met de raad van toezicht van de Hanze. dat er geen reden was voor nader onderzoek.
Toch duikt de Onderwijsinspectie opnieuw in de zaak, schrijft minister Van Engelshoven. Onlangs bleek namelijk, dat de melding uit december 2017 van Kerstholt niet bij de juiste persoon van de inspectie is beland. De inspectie onderzoekt, of er misschien informatie mist en hoe dat heeft kunnen gebeuren.
‘Nietzeggende antwoorden’
Klokkenluider Kerstholt is niet te spreken over de antwoorden van de minister. Hij wijst op de politieke link tussen D66 minister Van Engelshoven en Hanzebaas Henk Pijlman, die voor D66 in de Eerste Kamer zit. Van Engelshoven houdt Pijlman bewust uit de wind, schrijft hij in een nieuw opiniestuk op ThePostOnline. Kerstholt: “De minister volstaat met nietszeggende en afleidende antwoorden.”
Dagbled van het Noorden, 24 september 2018
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/rtlbuurtfacts-bijbanen-van-gemeentebestuurders-28-nevenfuncties-voor-burgemeester-en-wethouders-den-helder-cv-wethouders/
https://robscholtemuseum.nl/ronald-den-boer-bijbaantjes-van-stadsbestuur-niet-actueel-bijgehouden/
https://robscholtemuseum.nl/ronald-boutkan-schuiling-aan-de-slag-in-groningen/
Plaats een reactie