Ed Dekker – Zoektocht naar dik 2,5 miljoen voor kunstwerk Seasaw als nieuw Helders icoon + Redactie DHA – Onderzoek naar Go of No Go voor kunstwerk op de dijk

Zoektocht naar dik 2,5 miljoen voor kunstwerk Seasaw als nieuw Helders icoon

Den Helder – Hoe vind je dik 2,5 miljoen euro voor een reusachtig kunstwerk in Den Helder? Die vraag mag Zeestad beantwoorden.

Zeestad gaat verder aan de slag met Seasaw. Dit kunstwerk moet uitgroeien tot een icoon voor de stad. Om het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV uit te voeren, is in totaal 3,5 miljoen euro nodig.

Er is al 900.000 euro. Dit geld komt uit de pot ’De Kop Werkt’ van de vier Noordkop gemeenten. De Helderse organisatie Zeestad mag op zoek naar de rest van het bedrag. Het college van B & W van Den Helder heeft dat besloten.

’Spannend’

Het ontbrekende geld moet komen van fondsen of andere geldschieters. “Geen idee of dat lukt, of partijen daar open voor staan. We moeten afwachten. Spannend“, reageerde wethouder Michiel Wouters woensdag.

Als de zoektocht niet slaagt, keert de negen ton terug naar De Kop Werkt. Zeestad onderzoekt samen met de gemeente Den Helder, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en andere partijen of Seasaw haalbaar is: financieel, technisch en procedureel.

Het kunstwerk moet Den Helder verbinden met de zee. Het moet een blikvanger worden op de zeedijk, nabij het verdwenen Huis Tydverdrijf.

Het ontwerp kan worden voorgesteld als een ’wippende’ brug, die wandelaars in staat stelt dichter bij de zee te komen.

Rond 2023

Wouters hoopt, dat het project rond 2023 is voltooid. Opzet is, dat een zichtbare relatie is ontstaan tussen de stad, de dijk en de zee. Een van de onderdelen van het hele plan is sloop van het gebouw De Koploper. Het is nog niet bekend, wanneer dat gaat gebeuren.

Helderse Courant, 12 juni 2019. 19:33

Reacties:

Vlavius Flippus
Een wippende brug is heel toepasselijk voor een stad waar de bevolking genaaid wordt.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190612_76640620/zoektocht-naar-dik-2-5-miljoen-voor-kunstwerk-seasaw-als-nieuw-helders-icoon

Onderzoek naar Go of No Go voor kunstwerk op de dijk

Den Helder – Komt het grote kunstwerk op de dijk er wel of niet? Die vraag gaat de komende tijd worden onderzocht.

De SeaSaw, het winnend ontwerp van MVRDV, een icoon, dat Den Helder in de toekomst met de zee verbindt, maakt een volgende stap naar realisatie. Partijen gaan samenwerkend in een bouwteam onderzoeken of het object technisch, procedureel en financieel te realiseren en haalbaar is. De gemeente legt de opdracht hiertoe bij Zeestad en stelt 900.000 euro beschikbaar.

In het proces worden twee go/no go momenten opgenomen. Indien tot een no go wordt besloten, stort Zeestad CV het niet bestede bedrag terug aan de gemeente Den Helder.

Den Helder Actueel, 12 juni 2019 – 11:07

Reacties:

JB
12 juni 2019 at 11:23
Huh ?

eschotman
12 juni 2019 at 11:32
Zou Zeestad en de Gemeente Den Helder niet eens gaan informeren bij ‘Rijkswaterstaat’ wat er wel mogelijk op de Dijk is gezien die Partij alles te zeggen heeft over onze zeewering en om zoveel geld beschikbaar te stellen voor iets wat misschien helemaal niet kan of mag lijkt mij zeer overdreven en vooral de laatste alinea in het artikel doen mijn haren recht overeind staan: “Het niet bestede geld storten wij terug!” als het niet door gaat.

`
12 juni 2019 at 12:17
Ja,ja, Zeestad en geld terug storten ! Dat moet ik nog zien. Tegen de tijd , dat , dat gaat spoelen , zorgen ze wel dat het geld “”op”” dan wel verdwenen is in èèn of ander bodemloze geld verslindende put. Hier en daar een tekortje oplossen of zo op Willemsoord kunnen ze het wel gebruiken, en dan is 900.000 een welkom geschenk. Zie het maar gewoon als een verkapte subsidie. Dat geld verdwijnt gewoon.

Elsido88
12 juni 2019 at 15:20
Hoogheemraadschap gaat hier over niet Rijkswaterstaat. Maar vraag mij ook ten zeerste af of zij hier mee akkoord zullen gaan (Hopelijk niet) / of dit mag in een primaire waterkering. Daarnaast komt er nog een dijkversterking aan voor 2030 voor zover ik weet waarbij de dijk verhoogd wordt maar geloof ook het binnen talud flauwer moet worden gemaakt.

Ferry
12 juni 2019 at 11:43
Hier is echt alles mogelijk,als het maar via ,,zeestad,, gaat.
De specialisten in het leegtrekken van subsidie potten,de spelers met de democratie.

apolocat
12 juni 2019 at 11:51
Hoeveel miljoen moest er bezuinigd worden op de WMO?? Er was geen geld voor, maar hier 9 ton voor aftikken is geen probleem? Ik denk dat de prioriteiten eens beter op een rijtje gezet moeten worden.

`
12 juni 2019 at 12:20
En dan is dit alleen nog maar het geld voor onderzoek naar haalbaarheid . Straks komen de miljoenen nog die dit project gaat kosten.

‘t kan erger
12 juni 2019 at 12:25
Precies, apolocat, terugstorten maar dat geld. Zoiets kun je toch niet maken tegenover je burgers!
Overal moest op bezuinigd worden in de begroting voor 2019 en dan met zo’n onzinnig, geldverslindend project komen… dan moet je toch wel een enorm bord voor je kop hebben als gemeente.

Jantje123
12 juni 2019 at 11:52
Het is te gek voor woorden……

Harold van Geenhuizen
12 juni 2019 at 12:09
Zet die bolder op de dijk, is dat lelijke ding uit de stad weg, en op de dijk komt het wat meer tot zijn recht.

Zee
12 juni 2019 at 12:26
Bij no-go niet terug storten, vreemd verhaal, blijft gemeenschapsgeld lijkt mij

`
12 juni 2019 at 12:28
Alleen het idee al , wat een enorme druk dit betonnen kreng op het dijklichaam gaat uitoefenen.. En wat , als er weer een dijkverzwaring moet worden uitgevoerd. ( niet ondenkbaar met de stijging van de zeespiegel) De Burgemeester van Alkmaar knijpt hem nu al . Er ook al aan gedacht , dat voor zo’n gevaarte , geheid moet worden in het dijk lichaam?

RB
12 juni 2019 at 12:29
zal de wethouder uit Andijk wel weer een mooie presentatie voor verzinnen….

Lars
12 juni 2019 at 12:37
Welkom in de stad die zeestad heet (of was het Den helder). Vindt die schapen wel leuk die op de dijk lopen, de rest zonde van het geld.
Maar er zal wel goed naar de burger geluisterd zijn, net als het gemeentehuis en andere kunstwerken.

Dutch
12 juni 2019 at 13:31
Als ze nou eerst een vooronderzoek doen, om uit te zoeken of zo’n onderzoek naar de haalbaarheid van de ‘SeaSaw’ rendabel is…. Dat hoeft dan slechts de helft te kosten nl. 450.000 Euro. Mocht het lichtje groen gaan branden dan kan er alsnog 900.000 Euro uit de zakken van de hardwerkende brave borsten van Den Helder geklopt gaan worden. Man,man,man wat een klucht hier in de Heldersche gemeenteraad! Plaatsvervangende schaamte en nogmaals het bewijs dat Zeestad hier aan de spreekwoordelijke touwtjes trekt.

Joost
12 juni 2019 at 13:45
Weg met dat lelijke onding. Moderne architectuur is een misdaad tegen de menselijkheid. Stem ook daarom FvD.

Dick Berts
12 juni 2019 at 13:45
Opnieuw monumentale krankzinnigheid op kosten van de muppets van Den Helder. Deze stad is zo verrot en zo verloren….

Anton Hagen
12 juni 2019 at 15:08
Maar beste Dick Berts ,gelukkig krijgen we er binnen afzienbare tijd er weer een echte kunstenaar bij.
En die gaat echt niet dansen naar de pijpen van Zeestad of van de plaatselijke regenten,wat uiteraard precies hetzelfde is.
Wat een verschrikkelijke berg geld!Denk dat dit een verkapte subsidie aan Zeestad is.Alles is hier mogelijk,helaas!!!

Judge X
12 juni 2019 at 15:38
Ik denk bij nader inzien eigenlijk, dat u met de laatste zin de spijker op de kop slaat Anton Hagen.
Een CV/BV – Zeestad dus – dient er per slot van rekening voor (ik heb het al eerder aangekaart), om grote financiële stromen aan het zicht te onttrekken.
Men kan deze handelingen zien als een soort ‘witwassen’, maar je kunt het natuurlijk ook ‘wegwassen’ noemen.
Naar een plek van een project waar tekorten zijn ontstaan ….?

Dick Berts
12 juni 2019 at 17:00
Helemaal eens meneer Hagen. Jammer dat de inwoners van Den Helder niet zien waarvoor en waartegen Rob Scholte vecht.

RB
12 juni 2019 at 14:16
en weer blijft de pizzakoerier stil, wat een flop die kerel…
wat zullen de mensen die op hem gestemd hebben zich in de zeik genomen voelen…..

Judge X
12 juni 2019 at 14:59
Eigenlijk wilde ik reageren met: “Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks ….” (Inez van Eijk).
Maar ik kan het niet laten :
De bijna € 1.000.000, voor onderzoek Go of No-Go, van bouw in en op de Helderse Zeewering, zijn we in principe nu al kwijt; want de snel-geld-verdieners, stonden waarschijnlijk al een poosje in de rij voor een stuk van dat taartje en het opeten is dan – om maar in de Engelse termen van College en gemeenteraad te blijven – : “A piece of cake !”.
Na Go …., volgt een stapeltaart voor een klein gezelschap, met veel ‘honger’ ….

Ze leren het nooit …. 🙁 🙁 🙁

eschotman
12 juni 2019 at 17:33
Wel vreemd dat Zeestad de laatste tijd bezig is met Kunst o.a. de Bolder, Schaakborden en nu het gevaarte op de Dijk wanneer gaan ze weer eens het dorpsplein in Huisduinen aanpakken want dat zou eventueel al in 2018 met het plaatsen van bomen rond de Kerk gaan beginnen voor de zomer in dat jaar of is dit teveel gevraagd of spelen ze een kunstje met deze gelden dat kan ook nog.

strandloper
12 juni 2019 at 23:30
Er moet nog een vooronderzoek voor die bomen rond de kerk. De vragen die beantwoordt moeten worden zijn onder andere: “Welke soort boom”, “Scheef of juist niet of met de wortels naar boven”. Even geduld nog heer Schotman.

Ingrid M
12 juni 2019 at 17:46
No Go alsjeblieft!!! Dit is echt horizon vervuiling. Staat in de weg als je een mooie foto wilt malen bijv. Bovendien heeft Den Helder harder geld nodig om bijv de vuurtoren op te knappen. Want dat is het icoon van Den Helder en niet die stomme bolder en dit stomme ding

`
12 juni 2019 at 17:55
Dit , zou nu een mooi onderwerp zijn voor een Referendum, in plaats van 900.000 euro over de balk smijten. Of vloek ik nu in de kerk . Laten we dat eens aan Harry van Dongen vragen, het raadslid van de Stadspartij. U weet misschien nog wel , de partij die Zeestad weg wilde hebben HARRY ???

pieterDaens
12 juni 2019 at 20:35
De rare gedachte dat alles “ mooi “ moet worden , “ een kunstwerk !! “, “ een attractie !! “ . De hele wereld een pretpark waar idioten aan de touwtjes trekken …..het idee dat alles commercieel moet zijn , zo verdomde commercieel dat alles een farce is geworden , een grote aanfluiting . Een schommel op de dijk , maar kunst in het oude postkantoor mocht niet . Een idiote bolder midden in de stad , lomp smakeloos absurd , en op de achtergrond de kale pui van een viswinkel . Op Willemsoord een schouwburg die onbereikbaar is voor openbaar vervoer , ten koste van een mooie locatie met een mooi gebouw midden in het “ stadspark “ , menige gemeente had er jaloers op geweest . Een ouwe werfloods die voor tonnen verbouwd wordt om geschikt te worden gemaakt als locatie voor een nieuw stadhuis , onbereikbaar , onbetaalbaar , onpraktisch , terwijl er genoeg plekken zijn die veel centraler en nog veel beter bereikbaar zijn . Sterker nog , er IS al een stadhuis op een goede locatie .
En ondertussen wordt een ander pretpark , Kroonpassage , met sloop bedreigt en staat de rest van de binnenstad behoorlijk leeg . Natuurlijk , overmacht , okee , maar waarom dan niet eens een jaar of wat pas op de plaats , een recapitulatie , zien waar we staan . Een samenleving is geen laboratorium voor experimentel onderzoek . Een ondergaande zon boven de razende bol is tien maal mooier als een lelijk dominant stuk metaal op onze dijk . En als je de zon niet ziet , wat doe je dan op die dijk , ergo wat doe je dan in Den Helder ? Den Helder , kust , de zee . Niets meer . Mooi zat .

Richardi
12 juni 2019 at 21:22
Geweldig ,alle reaguurders hebben hun ( negatieve ) zegje weer gedaan.
Altijd het zelfde clubje die overal tegen zijn.
Ik pak het bier en de popcorn want dit gaat weer een paar honderd negatieve reacties van een dozijn azijnpissers opleveren.
Benieuwd wanneer Rob S en het stadhuis erbij gehaald worden.
Kom er maar in …………………

SK
12 juni 2019 at 23:15
Bent u vandaag undercover? Want je moet wel heel veel gezond verstand hebben om dit te kunnen tolereren…

Judge X
12 juni 2019 at 23:21
U haalt ze er blijkbaar zelf graag bij ….
Maar als ik u een plezier kan doen; Rob S. 27 juni. 😉

`e
13 juni 2019 at 09:42
Je bent ook echt uit op sensatie omdat je reactie’s gewoon zit uit te lokken.

khs38
12 juni 2019 at 21:47
Hebben de personen van dit onzalig plan niets anders te doen dan de Helderse
burgers op stang te jagen , hoe halen ze het in hun hoofd.
Zeestad en een stel onbekwame belanghebbende raadsleden olv de grote baas weten op slinkse wijze de burger te bewerken.
Dit kunnen we toch niet tolereren.
Klik om te bewerken –

ED
12 juni 2019 at 22:08
Ik heb echt helemaal niets met moderne kunst (zeker niet in Den Helder). Ik heb ook helemaal niks met RS of de Nollen. Wat een geldverspilling allemaal, tientallen miljoenen inmiddels. De advocaten gniffelen (partijen houden elkaar in stand (advocaten gniffelen nog meer)). Eigenlijk wordt ik (en in bijna alle gevallen de burgers) dubbel genaaid. Het zou mijn voorkeur hebben om op schaal de SeaSaw op de dijk te zetten. Hoe groter de schaal en hoe eerder een einde aan dat geneuzel RS, hoe meer geld naar WMO, schuldsanering, onderwijsverbetering, betaalde taakstraffen, extra douchebeurt in de week voor bejaarden. Extra buslijn J’dorp. Fooitje voor alle vrijwilligers. Ach ach, zo kan ik nog wel even doorgaan.

SK
12 juni 2019 at 23:12
O jee … ik wil het uitschreeuwen maar wijsheid zegt mij een rondje te lopen (en is nu erg wel verstandig met dit lelijke ding) … manmanman

Henk van Kuijk
12 juni 2019 at 23:37
De stad wordt totaal verkeerd bestuurd. Alles wordt van bovenaf bepaald en geregeld: locatie stadhuis, schouwburg, Bolder, kunstwerk op dijk, verbouwing rond Marinemuseum, Kooyhaven, versplintering diensten stadhuis, bezuinigingen op zwakkeren die ze bij de verkiezingen zeiden niet te doen, Scholte eruit, vuilnisbakken weg, nieuw logo, Jutter met bips naar station, zeehondjes weg, avondbussen naar Julianadorp eruit….. en ga zo maar door. En dat alles met fanfare en feest erbij, en de vaste tam tam in het NHD. Wegmeppen van inspraak en referendum. Het moet precies andersom, van beneden af. Regelmatig peilen: waar hebben jullie, onze burgers, behoefte aan?

Henk
13 juni 2019 at 04:59
Dit “kunstwerk” zal het laatste stukje vrije uitzicht op de Waddenzee naar de knoppen helpen,.
Hier is geen onderzoek voor nodig maar vraag het de burger wat wil de burger het is immers zijn geld wat met belastingen is opgebracht.
Ik zie de meerwaarde er iet van in behalve dat het vrije uitzicht verkloot wordt.
En het geld, denk dat de 9 ton beter tot zijn recht komt in de zorg, geef de zorg behoevenden wat extra.

`e
13 juni 2019 at 06:50
Henk, waarom denk je , dat ze een torenflat ven negen verdiepingen achter de dijk hebben neergezet ? Gewoon om de Kopers daarvan , het uitzicht, wat bedorven wordt door die Wip, te compenseren , door eroverheen te kunnen kijken. Maar….. dan moeten die mensen wel over de knikkers/pegels beschikken omdat te kunnen betalen. Voor Jan met de pet is dat niet weggelegd, zoals met zoveel projecten van Helder Vastgoed /Zeestad het geval is.

eschotman
13 juni 2019 at 08:10
Het object c.q. kunststuk moet in totaal € 3,5 Miljoen euro kosten. Alleen Zeestad moet nog op zoek naar meer dan € 2,5 miljoen (gezien de Gemeente al € 900.000,– euro heeft toegezegd) om dit verder te kunnen financieren. Dus is de vraag? Wie gaat er voor Sinterklaas spelen voor een brug te ver! of wordt het toch uiteindelijk de Gemeente Den Helder die dit gaat betalen uit Gemeenschapsgeld en hiervoor de Algemene middelen gaat aanspreken.

`e
13 juni 2019 at 09:46
Lees net in het NHD , dat Visser een boekhoudkundig verschoven “” mazzeltje”” van een paar miljoen heeft. Dus de Havenbaron heeft op papier geld zat.

Anton Hagen
13 juni 2019 at 10:04
Wat hebben wij toch een ,,geluk” in Den Helder!
Uit het NHD van vandaag citaat:Financiële situatie Den Helder ziet er in 2019 beter uit!!!!!!!!Einde citaat.
Alleen voor de minder draagkrachtigen alhier wordt het ECHT NIET beter!!
Die kunnen nog wel wat inleveren ten faveure van het kunstwerk op de dijk en tot meerder eer en glorie van de dames en heren in het stadhuis.

Richard
13 juni 2019 at 09:44
Prachtig ontwerp ,mooi dat stadspark doortrekken vanaf en evt nieuw station en we hebben een trekpleister van formaat erbij.

`e
13 juni 2019 at 09:50
Als jij dan aan het einde op de dijk gaat staan , als nepjutter turend naar Texel,, zet ik er een verkoopstand met popcorn en een bierpomp bij.

Richard
13 juni 2019 at 11:35
Dat vind ik een strak plan,drinken we samen een pilsje.
Kleine nuance : ik ben geboren en getogen in Den Helder,mijn opa was haringtrekker samen met zijn vader die roeier was bij Coenraad Bot.
En onderscheiden door de KNRM.
Dus deze is wel een echte Jutter………….

hotmail 2
13 juni 2019 at 13:05
Een echte jutter klaagt, piept en kraakt en eet geen popcorn..

Richard
13 juni 2019 at 14:28
Bij gebrek aan echte haring ……….

Bert de Jong
13 juni 2019 at 14:00
Laat er een kleine versie komen waarop gewipt kan worden lijkt me het makkelijkst moet kunnen met schaal 1 :500

Judge X
13 juni 2019 at 16:25
In strijd met de openbare orde en de goede zeden …. 😉

Ad
15 juni 2019 at 11:22
een hele dure paperclip….
wat een farce. er zijn in DH wel meer (betere) dingen te doen dan zo’n mislukte bliksemafleider op de dijk te leggen.

Theo
15 juni 2019 at 19:37
Afschuwelijk lelijk ding geplaatst op een dijk die prachtig is. Weggegooid geld, doodzonde. Wat een berg geld voor zoiets! Mensen die soms ongewild bij de voedselbank lopen en dan zoveel geld uitgeven voor iets wat “niks” toevoegt? Triest…..

Henk
15 juni 2019 at 21:13
Kunst op de Nollen, een zooitje oud roest,, en betonnen bakken zie daar vrijwel nooit iemand genieten van de kunst.
Bolder? staan er geen foute namen op i.v.m. VOC en slaven verleden?
Seesaw, geen idee wat je ermee moet, lelijk, verkloot t vrije uitzicht.
Scheve bomen, de architect had niet door dat de bomen weer recht groeien, gemiste kans…
Nog meer “kunst waar weinig Heldenaren naar kijken omdat het zo mooi is?

Richard
15 juni 2019 at 22:16
Rob Scholte Museum dat mis ik in uw rijtje.

https://denhelderactueel.nl/2019/06/onderzoek-naar-go-of-no-go-voor-kunstwerk-op-de-dijk/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noordkop
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/arie-booy-icoon-op-zeedijk-kan-wippen-redactie-dha-moet-mensen-verleiden-delano-weltevreden-voorbereiding-l-o-s-robuuste-beting-op-stationsplein-ronald-boutkan-gestart/

1 Comment

  1. Goh wat een ingeving van het architectenbureau, kijk eens wat er in moskou is gebouwd, hier en daar de tekening aanpassen en het lijkt of het uit hun hoge hoed getoverd wordt, na aperij, en de burger kan weer diep in de buidel tasten.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.