Ed Dekker – Slachtoffer: ‘Ontucht-sint hoort niet op kinderfeest’ + Zedenpleger (58) actief als sinterklaas

Slachtoffer: ‘Ontucht-sint hoort niet op kinderfeest’

Den Helder – Op 4 december kreeg hij – slachtoffer van toen – een telefoontje van een vrouwelijke zwarte piet uit Den Helder. Zij had sinterklaas herkend als de man die tien jaar geleden, in 2005, was veroordeeld wegens ontucht met drie jongens.

Zijn maag draaide om. “Directe belde ik sinterklaascomités in Den Helder. De vierde was raak.”

Een zedendelinquent als sinterklaas. Een seksmisdadiger die zich heeft vergrepen aan jongeren als kindervriend. Dat ging het nu 33-jarige slachtoffer uit de Kop van Noord-Holland te ver.

De veroordeelde man is nu 58 jaar en woont nog steeds in Den Helder.

Hij was een van de acht sinten van de Helderse Stichting Hoofdkwartier Sint en Kerstman (HSK). Het bestuur van HSK ondernam pas na pakjesavond actie. De man kreeg op 10 december te horen dat hij niet meer welkom was.

Zeker vijf jaar acteerde de Nieuwedieper als goedheiligman. In 2014 en 2015 bij HSK en eerder bij de plaatselijke Sint Nicolaas Centrale Nederland. Hier begon hij als Zwarte Piet. Het slachtoffer heeft het er moeilijk mee. Hij, een van de gedupeerden, wil anoniem blijven.

Voor leven getekend

“Ik ben voor het leven getekend. Het drama van toen heeft mij achterdochtig gemaakt. Veel van mijn vertrouwen ben ik kwijt. Natuurlijk, de man is veroordeeld en heeft zijn straf gehad. Maar er zijn grenzen. Volgens de rechter was recidive mogelijk. Zo iemand mag niet de vrije hand krijgen op een kinderfeest. Vrijwilligerswerk is prima, maar dan in de ouderenzorg.”

Na tussenkomst van Marcel Karhof van het Helderse Sint Nicolaas Genootschap kwam het bestuur van HSK in actie. Karhof: “Ik kon dit verschrikkelijke nieuws niet over mijn kant laten gaan. Het aanzien van sinterklaas staat op het spel.” HSK-voorzitter Ed Smit: “Zeer betreurenswaardig. Het kostte enige tijd om voldoende te weten.”

De man pleegde zijn zedenmisdaden tussen 1999 en 2004. De slachtoffers waren een minderjarige zoon, een pupil van de plaatselijke scouting en de vriend van zijn dochter. De rechter legde hem een jaar voorwaardelijke cel en een werkstraf van 240 uur op. Plus therapie.

VOG-verklaring

Het landelijke Sint Nicolaas Genootschap bespreekt de kwestie 30 januari op de jaarvergadering, aldus secretaris André Scheltes. Ter sprake komt het invoeren van een VOG-verklaring. Comités kunnen bij de gemeente een ‘verklaring omtrent gedrag’ aanvragen over een kandidaat-Sint. Karhof: “Zo’n verklaring zegt tenminste iets. Maar het is geen garantie voor onberispelijk gedrag. Al onze klazen hebben zo’n verklaring.” HSK gaat dat nu invoeren.

Scheltes is geschrokken. “In onze cursussen benadrukken wij dat sinten nooit kinderen op schoot mogen nemen. Tenzij een ouder dat toestaat. Afstand houden is raadzaam.”

De man wilde nauwelijks reageren. “Er is als sint niets gebeurd.”

NHD, 7-1-2016, 6:43, update, 7:18)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27691666.ece/Slachtoffer-Ontucht-sint-hoort-niet-op-kinderfeest_

Zedenpleger (58) actief als sinterklaas

Den Helder – Een 58-jarige man uit Den Helder met een verleden als ontuchtpleger is zeker vijf jaar actief geweest als sinterklaas. Vlak voor het recente sint-weekend is hij ontmaskerd. Die zaterdag en zondag legde hij nog huisbezoeken af.

De Helderse Stichting Hoofdkwartier Sint en Kerstman (HSK) beëindigde kort daarna de samenwerking, na twee jaar. In Den Helder zette de man zich eerdere jaren in voor de Sint Nicolaascentrale Nederland.

Wegens ontucht met zijn zoontje, met een pupil bij de plaatselijke scouting en met de vriend van zijn dochter veroordeelde de Alkmaarse rechtbank hem in 2005 tot een jaar voorwaardelijke cel, een werkstraf van 240 uur en therapeutische behandelingen onder toezicht van de reclassering.

Een Zwarte Piet herkende hem op 4 december. Het bestuur van HSK zag geen reden de man direct te ontslaan. Dat gebeurde na tussenkomst van het Helderse Sint Nicolaas Genootschap.

Slachtoffer: ‘Ontucht-sint hoort niet op kinderfeest’
Op 4 december kreeg hij – slachtoffer van toen – een telefoontje van een vrouwelijke zwarte piet uit Den Helder. Zij had sinterklaas herkend als de man die tien jaar geleden, in 2005, was veroordeeld wegens ontucht met drie jongens.

In de sinterklaasweek heeft de man ook een school bezocht. Er zijn geen klachten bekend. Het landelijk Sint Nicolaas Genootschap schrikt. Bestuurslid André Scheltes: ,,Vreselijk. Zoiets hebben we nog nooit bij de hand gehad.”

Het genootschap overweegt aangesloten comités kandidaat-Sinten voortaan een verklaring van goed gedrag te vragen.

NHD, 7-1-2016, 6:39, update, 7:19

Reacties:

George Bethlehem · Den Helder
Een VOG is niet zalig makend, maar dat ze bij een club die met kinderen werkt dat al niet jaren eerder hebben door gevoerd geeft toch wel te denken.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27691664.ece/Zedenpleger-58-actief-als-sinterklaas_?lref=SR_1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image