Den Helder, het Gibraltar van het noorden

Napoleon Bonaparte had in 1811 het plan om van Den Helder het “Gibraltar van het noorden” te maken. Door waterbouwkundige Jan Blanken liet hij een ontwerp maken voor een nieuwe Rijkswerf aan het Nieuwe Diep en aansluitend een fortenlinie tot aan de westelijke Noordzeekust. Zo was de nieuwe haven veilig voor vijandige landtroepen vanuit het zuiden.
Nadat de Fransen verdreven waren liet koning Willem I het project door dezelfde architect afmaken.

Programma
Deze dagtocht beginnen we met een bezoek aan het meest westelijk gelegen fort en museum Kijkduin, de oudste van de in de 19e eeuw aangelegde forten. In Kijkduin krijgt u een inleidende presentatie door Anita van Breugel, architectuurhistorica en kenner van Den Helder, en maken we een gerichte wandeling door het fort. Na een bezoek aan de linie (eventueel deels te voet) komen we terug in fort Kijkduin, waar we lunchen in één van de recentelijk gereconstrueerde bastions met zicht op het duingebied.
We reserveren ruim de tijd, zodat u eventueel ook nog kans heeft om zelf even door het fort te dwalen. Na de lunch vertrekken wij naar de Rijkswerf, de grote marinehaven die Napoleon uit strategisch oogpunt zo belangrijk vond. Onder leiding van oud-directeur van de Rijkswerf Ben Mooiman en Anita van Breugel, maken we een rondwandeling en bekijken we de inmiddels veelal herbestemde gebouwen, werkplaatsen, droogdokken, pompgebouw, kranen etc.

Informatie:
Datum:
Zaterdag 28 maart 2015
Startlocatie: 10:30 uur NS Den Helder Zuid
Prijs: € 69,- p.p.
Inclusief: Koffie/thee, lunch, vervoer per touringcar, toegang en gidsen. Programma zoals hierboven beschreven.

Historizon
Postbus 283
Lisse
2160 AG
info@historizon.nl
088-6360200
http://www.historizon.nl

http://historizon.nl/agenda/dagtochten/114-den-helder-het-gibraltar-van-het-noorden

Bekijk een artikel over deze dagtocht uit het Noord-Hollands Dagblad in 2014:
http://historizon.nl/images/pdf/PDF-artikel-historizon-noord-hollands-dagblad.pdf